Проучване на "Джърман Маршъл фънд": Българите са най-засегнати от кризата в Европа

Три четвърти не харесват икономическата политика на правителствотоТри четвърти (75%) от българите не одобряват начина, по който правителството се справя с икономиката. С толкова категорично критично отношение са единствено участниците в допитването в Испания и Румъния (по 78%). Контрастът изпъква и на фона на средния показател от 56% неодобрение за анкетираните 12 държави от ЕС (ЕС-12*).


Това показва разпространеното вчера социологическо проучване "Трансатлантически тенденции 2011". То е поръчано от "Джърман Маршъл фънд", като в България изпълнител е агенция ТNS BBSS, провела анкети лице в лице с 1012 души.


Без съмнение българите демонстрират недоверие и към начина, по който държавата харчи парите им. На въпроса дали правителството трябва да увеличи разходите, за да стимулира икономиката, или да ги намали, за да намали дълга, едва 17% са за повече публични средства. Над една трета (35%) са за запазване на сегашните размери на разходите, но най-голямата група (38%) настояват те да се намалят. Любопитно е, че средният дял в ЕС-12 на настояващите да се свиват разходите е още по-голям (50%). В съседна Румъния на това мнение са 54%, както и в големи икономики като Германия (54%), Франция (62%), Италия (49%) и Испания (64%).
Българите и семействата им са най-масово засегнати от кризата, сочат още резултатите от проучването. Почти 90% от анкетираните оформят групата на пострадалите, докато за не особено засегнати се обявяват 10%. Никоя друга държава, включена в проучването, няма такива показатели - дори принудената да поиска помощи Португалия (80% пострадали от кризата). Близък до нашия показател има само Румъния (86% засегнати).


Положението се е влошило много бързо през последните две години. От сравнението с предишни анкети "Трансатлантически тенденции" групата на силно пострадалите от кризата българи е скочила от 33% през 2009 г. на 46% през миналата и 52% през юни 2011 г. Почти без промяна спрямо 2010 г. са всички останали групи, отговорили с вариантите от "Донякъде съм засегнат" до "Изобщо не съм засегнат".


Друго особеност, очертана от допитването, е, че България е единствената с толкова изразено струпване в една група на хората, отговорили, че са силно пострадали от кризата. В останалите държави около и над 70% са отговорили, че са засегнати "донякъде" или "не съвсем".


Положителното отношение на българите към Европейския съюз се запазва стабилно на ниво от 90%. за последните две години. Спрямо 2010 г. малко е намаляла (от 47% на 43%) групата на отговорилите, че имат "Много добро отношение" и се е увеличила (от 42% на 47%) тази на избралите отговор "Донякъде добро отношение".


Тук България отново изпъква сред останалите държави, защото там най-големите почитатели на ЕС не надхвърля 31% (Румъния), и основно се движи в рамките на 10-23%. Много повече участници от другите държави са в групата на сдържаните проевропейци, като в Полша например такива са 67% от отговорилите в анкетата. Едва 6% българи са казали, че "Донякъде не харесват" ЕС, докато в останалите 11 държави от съюза така са отговорили между 10% (Румъния) и 26% (Франция).


*ЕС-12 са Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Италия, Португалия, Полша, Швеция, Словакия, Испания, Румъния и България

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  добро утро !!! тия са направо велики да откриват ОЧЕВАДНОТО срещу заплащане!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  дневник пак пишат жълти заглавия, уж сме били първи, ама всъщност сме 3-ти, а ако зема и да прочета доклада да не се окаже че сме 10-ти... интересно как ще сме най-зле, като нито имаме натрупани дългове, а напротив, нито безработицата ни е най-зле, нито нищо...

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 3. 3 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  значи излиза, че сме по-зле от гърция, португалия, испания, италия и всички фалирали и полуфалирали държави. ами нидерландия със 60% дълг от бвп, сигурно и те са много добре---

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 4. 4 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 594 Весело

  Това е гнусна клевета. При нас криза няма и не може да има, понеже за четвърти път излизаме от нея.
  Може да попитате и вожда. Той никога не лъже, никога не се излага и ще ви светне по-силно и от слънцето.

 5. 5 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "Щурмовак 1945":

  И сме зле, и натрупваме все повече лоши кредити, и все повече ще трепят себе си и семействата ... стига сте бъркали строгата и дисциплинираща макроикономическа "красота" на Дянков с микроикономическата трагедия на домакинствата НИ.
  Я все пак, вземете пък прочетете доклада в оригинал, щом трябва. Ще видите че кризата ТУК за разлика от ТАМ се изнася предимно от "все по-лумпенизиращия се пролетариат" (по едно скорошно интервю на ико-гуру Костов).
  Аз пък тръгвам да диря един друг ДОКЛАД на ИПИ, в който твърдяха, че коефициентът ДЖИНИ (ножицата между бедни и богату) за БГ се подобрявал, ти да видиш.
  Щот нещо не ми се връзва с 90-те % засегнати от кризата срещу 10% "незасегнати", комбинирано с нетно нарастване на депозитите в банките и появата на още повече БГ-милионери насред кризата (БГ-Галъп дори ни разясни защо това е така).

  НИКАК не ми се връзва това с тенденцията на БГ-ДЖИНИТО според ИПИ, амахич. Та отивам да чета, дано пък схвана.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 6. 6 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 288 Разстроено

  Щурмовак, стига злоба преди да си прочел внимателно. Не пише, че България е по-зле, а че българите са по-зле.

  "Българите и семействата им са най-масово засегнати от кризата, сочат още резултатите от проучването. Почти 90% от анкетираните оформят групата на пострадалите, докато за не особено засегнати се обявяват 10%. Никоя друга държава, включена в проучването, няма такива показатели - дори принудената да поиска помощи Португалия (80% пострадали от кризата). Близък до нашия показател има само Румъния (86% засегнати)."

 7. 7 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Икономическа политика на правителството" = как самодържецът Рапон се разпорежда с НАШИТЕ ПАРИ.
  За да избива комплекса си за малоценност.
  А също и как бандата от ченгета и лапачи, назоваваща се ГЕРБ, пълни гушите си пак за наша сметка.

 8. 8 Профил на eugenia
  eugenia
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз пък се чудя как при толкова експерти като по-горе плюещите, пардон критикуващите, не сме на първо място по справяне с кризата и по благоденствие. Булгар, булгар, специалист по всичко

 9. 9 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ха ха хаааа, тия са паднали в капана на българската народопсихология, а именно, 90% от българите са пострадали от всичко ако ги пита човек тях самите. При нас оплакването и хленченето е национален спорт.
  Ако питат хората засегнати ли са от глобалното затопляне или от земетресението в Япония, сигурно същия ще бъде резултата 90% да.
  България е държавата в която на въпроса "Как си?" се отговаря "Горе долу"
  България е държавата в която хората си пожелават ЛЕКА а не ПРИЯТНА ВЕЧЕР (като че се прибират в къщи вечер за да носят камъни)
  и т.н. и т.н.

 10. 10 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#3:"Щурмовак 1945"]значи излиза, че сме по-зле от гърция, португалия, испания, италия и всички фалирали и полуфалирали държави. ами нидерландия със 60% дълг от бвп, сигурно и те са много добре---[/quote]

  Бъркаш макро показатели с джоба на обикновения човек.

 11. 11 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "gsb":

  Това, че българите имат такава психология, не означава, че не е вярно, че положението на микрониво не се влошава. Хората НАИСТИНА се чувстват все по-зле през последните 2 години.

  Чувството, че затъваме все повече и че иде нещо много по-лошо е съвсем истинско и няма нищо общо с онова лицемерничене от времето на соца, когато всички разправяха, че са бедни, че да не им завиждат и не ги накажа народната власт, че са кулаци.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 12. 12 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "zumm":

  Добре де, от какво идва това чувство?
  Гледам наоколо и виждам че все повече хора си купуват нови коли на лизинг - нещо немислимо преди 10 год.
  Виждам нови жилища и явно някой ги купува, можеби не точно в момента, но имаше сериозен пазар
  Виждам МОЛове и в тях магазини на всички световно известни марки за скъпи дрехи и обувки. И то не магазин а магазини, значи някой ги купува.
  Статистиката показва увеличаване на влоговете на населението.
  Бях на почивка в Гърция и имаше повече българи отколкото на Банско. Значи и на почивки в чужбина се ходи.
  Разбирасе не всички, но не може и да се твърди, че това са 10% от населението. Нито големите марки дрехи, нито автомобилостроителите, нито големите банки биха се интересували от пазар равен на 10% от България. Щом са тук, значи пазара е много по-голям. Но ние винаги ИМАМЕ ЧУВСТВОТО. А го имаме, защото ако сме си купили нов двустаен с ипотека, сме нещастни че не сме си купили нова къща 150 квадрата в Бояна, без ипотека

 13. 13 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "zumm":

  Между другото, по време на СОЦа, хората отговаряха Добре съм, и Приятна вечер
  а социологическите проучвания показваха че сме супер добре (смееш ли да кажеш друго )

 14. 14 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 594 Неутрално

  IT HAS A NEED FOR AN INTERNATIONALIZED EUROPEAN UNION CHEKING UP OVER THE SPECULATIONS WITH THE BULGARIAN PENSION FUNDS - MANY PENSIONERS LOST THERES LIFE BECAUSE OF THE BRUTALIZED LEVEL OF THERES GOVERNMENTAL PENSIONS.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 15. 15 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Българите сме си такива - обичаме да се оплакваме.
  Е как пък чак 90% засегнати от кризата - такива проценти нямаше и при соца.

  Чувал съм такива мрънкания от хора, които знам, че иначе разполагат със солидни средства, че чак съм се чудил да се смея ли, да плача ли...
  Защото, ако се съди по автомобилното движение в София и големите градове, ненатоварения градски транспорт, както и броя на количките в супермаркетите си мисля, че понякога нещата като че ли се преувеличават...

 16. 16 Профил на eugenia
  eugenia
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "gsb":

  Така е. Не изключвам някои от почиващите в Гърция напр. да са кандидатствали за социална помощ, скривайки някакви доходи. Всички сме против кражбите, ама ако може ще послъжем с някой фалшив болничен или друго.

 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Статистика по герберастки:
  99 яли зеле, 1 ял свинско - средностатистически 100 яли свинско със зеле.
  Време е за вот на недоверие и предсрочни избори.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18 Профил на КЛЮЧАРЪ
  КЛЮЧАРЪ
  Рейтинг: 594 Неутрално

  78% не харесват работата на правителството, но със сигурност повечето биха Го подкрепили. Подобна безалтернативност говори достатъчно за качеството на политиците ни и мат'ряла от който произлизат.

  ПОРАДИ НАЛОЖЕНИТЕ ИЗВЪНРЕДНИ ИКОНОМИИ, СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА Е ИЗГАСЕНА ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ. ПРИЯТЕН ДЕН!
 19. 19 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 593 Гневно

  До коментар [#2] от "Щур
  Това е мнението на хората за собственият им живот .
  Какво ме интересува дали правителството има дългове ,когато няма какво да ям.Държавата е уж добре ,но народа е в реанимацията .Все ни плашат с Гърция ,искам да съм зле колкото гръцки пенсионер ,а не да работя още 50 г. за без пари и правителството ми да се хвали как сме много стабилни, и накрая да сме най стабилните мъртъвци.


 20. 20 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Ахаха, тея са полудели... алоууууу, фонда, ма не гледате ли телевизия бре, не четете ли вестници - не виждате ли:
  България на ББ е велика сила, пример.

  Айде си ходете откъдето дойдохте и не мътете водата в рая.

 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#12] от "gsb": Идва от това, че сравняваме 2011 с 2008 ма а не с 2005-та или 2001 ва А ако сравним 2011 с 2009 г. направо сме си по-добре.

  2007, 2008 ма година бяха върхови за "благоденствието" на българина, но ако се вгледаме в данните за 2008 г. (в първата графика) нещата не са кой знае колко по-различни като самооценка

 22. 22 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дамян":
  [quote#21:"Дамян"]2007, 2008 ма година бяха върхови за "благоденствието" на българина[/quote]
  Вярно, но и тогава пак си мрънкахме. Пак си беше Горе Долу и Лека Вечер

 23. 23 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#19] от "lout66":
  Ако правителството има дългове, пак няма да имаш какво да ядеш. Справка 1990 - 1997-ма
  Най-големият ни проблем е корупцията и не само защото някой откраднал и станал по-богат. Случаят с Цанков камък е само половинато зло - все пак има Цанков камък, само дето излязал два пъти по скъп за да се разпределят едни милиончета. Но случаят с Бизнес парка е по-лош - един проект НЕ СЕ реализира с години, щото е поискан рушвет. Знае ли някой колко още проекта са пропаднали по тази причина? Малки и големи, на местни фирми или чужди? Е те затова бавно се развиваме и относително обедняваме.

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#22] от "gsb":
  Е, това по навик, да не чуе дявола, да спи зло под камък

 25. 25 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 884 Любопитно

  "анкети лице в лице с 1012 души."

  Мен предвид използваната методология резултатите ми се виждат доста оптимистични,защото по мои наблюдения българоте си мислят,или поне така твърдят ,че живеят доста по- зле от албанците и голяма част от Африка,но това е мое лично мнение..

  the devil is in the data
 26. 26 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "gsb":

  Това за лизинга на колите и апартаментите са ти спомени от преди повече от 2 години. Говорим за последните 2.

  В Гърция ходите вие от София. София не е България.

  В моловете, като гледаш магазини, някой в тях има ли? Щото аз не виждам. Това, че строителите на моловете са препрали едни пари в тях, пък едни търговци са се набутали с неразваляеми договори, изобщо не значи, че аз имам пари. Просто такава корелация НЕ СЪЩЕСТВУВА.

  А чувството идва от НЕСИГУРНОСТТА. От това, че сутринта ми казват едно, на обяд обратното, а до вечерта вече е на 55 000 градуса.

  Е ето това последното ти е причината ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ВЛОГОВЕТЕ. ЧУВСТВОТО ЗА НЕСИГУРНОСТ КАРА ХОРАТА ДА СИ СТИСКАТ И ПОСЛЕДНИТЕ СТОТИНКИ И ДА ГИ ХАРЧАТ САМО В МНОГО КРАЕН СЛУЧАЙ И ГИ СЛАГАТ ПО БАНКИ. НЕ ХАРЧАТ, ЗАЩОТО НЕ СА СИГУРНИ КОГА ПАК ЩЕ ИМАТ ДОХОДИ. Ето тази несигурност е причината за резултатите от това проучване.

  Ти явно си на държавна хранилка и то на висока такава, щом до такава степен ти липсва чувствителност за реалния живот.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 27. 27 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "gsb":

  Явно ти си бил/а в средите на партийни номенклатури и затова и тогава и сега си добре и като сит/а на гладните не вярваш.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 28. 28 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#15] от "theanalyser":

  СТРАХЪТ за утре. Несигурността в това дали и утре ще получиш доходите, които се получавал до сега. Това се нещата, които са довели до тези резултати. Това, че днес имам пари да си платя сметките изобщо не означава, че и утре ще имам. Най-вероятно няма да имам, защото работата ми от ден на ден намалява. Е, подобрява ли се положението ми? Ми не. Значи има засягане от кризата. Това имат предвид хората, като отговарят така на тези въпроси.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 29. 29 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всичко това са злобни инсинуации! Освен това много българи *български граждани* са несемейни, което значи, че са мноооого добре! Изключение правят българите които се зажениха/замъжиха използвайки властта си, които са направо превъзходно!

 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  "Българите СЕ ЧУВСТВАТ най-засегнати от кризата в Европа" би било най-правилното заглавие след прочитане на статията.

  22 години след 10.11. вероятно 95% от живелите при социализма още искат държавата да отваря работни места, да плаща детски, да осигурява карти за почивка и софжилфонд да раздава квартири за по 15 лева месечен наем. А трябваше уж вече да живеем по-добре от при социализма.Тъпчене на едно място и разправии се оказа номерът на китайката.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 31. 31 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Джърман Маршъл План оф ЮС са един от най големите спонсори на световната мрежа от мозъчни тръстове, заедно с USAID и мошеника Сорос. С това проучване проверяват резултата от мозъчните промивки за които са платили. И сигурно са доволни, след като са убедили 50% от населснието в глупостта със свиването на разходите на държавите в момент когато икономиката трябва да се стимулира точно с държавни разходи и държавна намеса подобно на рузвелтовата Ню Дийл. Очакват ни тежки години господа!
  А ние ще има да си плащаме за русифилството! Американците няма да ни го простят!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 32. 32 Профил на ner0n
  ner0n
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Като са гласували за герб нека са засегнати. Нека сега гласуват за Плевнелиев с кривата уста, а после на общински навсякъде да гласуват за бившите комунисти, сега издигнати от герб. Прост народ.

 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#30:"emil_"]А трябваше уж вече да живеем по-добре от при социализма.[/quote]
  А не живеем ли по-добре? Или ти е мъка, че не чакаш 45 дена за путьовка до Румания, или че не се биеш на опашка за портокали?
  Ако ти е мъчно за този начин на живот - ето, в Северна Корея нямаш проблеми.

 34. 34 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#33] от "shumkar":

  Голяма простотия си написал! По соца действително живеехме по-добре. Сега ония които да по-добре са малцина, но и много от останалите имат глупостта да не признават, че при соца се живееше по-добре.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 35. 35 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#33:"shumkar"]Или ти е мъка, че не чакаш 45 дена за путьовка до Румания, или че не се биеш на опашка за портокали? [/quote]
  По принцип не е добре да се прави такава примитивна оценка на това кое е добре или зле. Някои неща са се подобрили, други са се влошили, при това не еднакво за всички прослойки на обществото. Например едно време се е чакало доста за кола, но нова кола, а втора ръка е можело да бъде купена практически веднага. Сега колко време трябва да чака човек, за да спести за нова кола? Не е ли повече от преди?

 36. 36 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да, всеки път се заричам да спра да чета и пиша във форума, защото се ядосвам на глупостите ама...
  До всички гореплюещи по моите думи
  1) В Гърция където казах че имаше много българи, много разбирасе бяха от София, но имаше поне толкова и от Благоевград.
  2) Щом ви доставя удоволствие да мислите че е нужно да си бивш партиен член и да си на държавна служба за да живееш добре и така да оправдавате нещастното си положение , ОК така да бъде. Но истината е че никога не съм била партиен член (много съм млада) нито пък съм работила държавна работа ( не висока, а каквато и да е)
  Специално за последния пост с колите:
  При соца нова Лада струваше 6100 лева. Средната заплата беше 150 лева. Сметката е проста колко средни заплати са една Лада - грубо 41
  Ако в момента средната заплата е 400 лева ( мисля че е повече но..) 41 заплати са около 17 000 лева - стигат за Дачия, Фабия, Корса от най-евтините
  При соца лада втора ръка беше минимум 3000 лева ( освен ако не е съвсем избушена ) Ако е под 5г. стигаше и до 10 ( повече от нова, тъй като за нова се чакаше между 7 и 10 год ( в последните години на соца и повече)
  Така че пак си направете сметка.
  Жилище човек НЕ МОЖЕШЕ да си купи. Трябваше държавата да ти даде. Колкото и пари да имаш - това е.
  Мога и още да разкажа на "познавачите" на това как е било но нейсе, няма смисъл

 37. 37 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#36] от "gsb":

  Е, ми то не може всички все умни приказки, като тебе да приказват!

  "В Гърция където казах че имаше много българи, много разбирасе бяха от София, но имаше поне толкова и от Благоевград. "

  Просто мъ уби с тоя аргумент! Отишли начи от Благоевград да пият една мастика на 1 час път от града и това била страшната екскурзия, която според теб означава, че българинът не е прав да смята, че материалното му състояния отива на кино. Ми там ще отиде естествено. Няма да хукне на 500-600 км до Варна или Бургас.

  По въпроса за ралацията между нуждата от връзки с червената олигархия и възможността за държавна служба и/или просперитет, какво ни доставя удоволствие няма НИКАКВО значение. Що пък ще ни доставя удоволствие? Напротив! Отбелязваме го, като негативен факт. И да ти кажа да си бил партиен член и сега да си на дължавна служба наистина вече няма как. Но виж мама и/или тате да са били- ДААААА! Много е необходимо! И не- не ни доставя удоволствие.

  И не ми обяснявай кой е в щастно и нещастно положение, защото това, че хората се чувстват материално ощетение НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЕПРЕМЕННО СА НЕЩАСТНИ. Щастието НЕ ЗАВИСИ от материалното състояние. И за мен човек, който чака материалното състояние да му донесе щастие е ИСТИНСКИ НЕЩАСТНИК.

  Пожелавам ти да изживееш истинско щастие! Хайде- лека!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#34:"kihano"]че при соца се живееше по-добре. [/quote]
  Прав ти път в Северна Корея.

 39. 39 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#37:"zumm"]Отишли начи от Благоевград да пият една мастика на 1 час път от града и това била страшната екскурзия,[/quote]
  При соца това бе не само практически, но дори и теоретически невъзможно! Някои са го чували, много преживели! Дори за доближаването на държавната граница се изискваше специален документ - открит лист! А имаше и един момент след 1985г. мастиката се купуваше в Кореком, защото по обикновените магазини бе дефицитер артикул.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK