КФН предлага пенсионните компании да могат да инвестират в страните от БРИКС

Българските пенсионни компании да могат да инвестират в страни от групата БРИКС,  предлага Комисията за финансов надзор с промени в Наредба №29. Промените на нормативния документ са приети от регулатора на заседание във вторник, ще бъдат обсъдени със сектора и след това ще се внесат в правителството.


- Очакванията са да се увеличат възможностите за вложения, което да доведе до по-голяма сигурност

 
След одобрение от кабинета пенсионните фондове ще могат да купуват или продават държавни ценни книжа, дялове на колективни инвестиционни схеми и банкови депозити и в Русия, Бразилия, Китай, Индия, ЮАР и Индонезия.


От КФН заявиха, че списъкът на регулираните пазари е актуализиран и допълнен, както и на индексите на тези пазари, като се предлага да се включат допълнителни пазари и индекси с цел предоставяне на пенсионните фондове на по-широки инвестиционни възможности и по-добра диверсификация на портфейлите им на регионално и на секторно ниво.
Очакванията на портфолио мениджърите са тези промени да увеличат възможностите за инвестиции, което да доведе до по-голяма сигурност.
"Приветстваме промените, насочени към разширяване на пазарите, на които можем да инвестираме, те ни дават повече възможности за диверсификация и увеличаване на доходността, а това дали ще се възползваме от тях сега или в бъдеще, няма голямо значение. В момента смятам, че повечето пенсионни фондове са излезли от международните пазари във връзка с невероятната волатилност, която цари там", каза пред "Дневник" Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие".


Председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев заяви, че сега ще се проучват и обсъдят предложените от КФН промени и след това най-вероятно ще излезем с нови допълващи предложения". Регулаторът обаче не променя минималното ниво на кредитните рейтинги на банките, в които пенсионните дружества могат да държат депозитите си. И по този начин не се съобразява с исканията на сектора. "Във връзка с кредитните рейтинги на банките имахме доста предложения към КФН, като например да се даде възможност за договаряне между пенсионните фондове и банките, на гарантирани депозити, което да свали изискването за толкова висок рейтинг", припомни Даниела Петкова.


През последните години не е имало сериозни промени в наредбата, а голяма част от текстовете, засягащи инвестициите, са приемани преди повече от пет години, когато ситуацията във финансовия сектор беше коренно различна. Тогава например беше премахнато задължението за инвестиции в ДЦК за сметка на по-либерални вложения в акции, но през 2008 г. всички пенсионни схеми направиха отрицателна доходност именно заради вложенията си в акции, а липсата на алтернативи все още е проблем за пенсионните дружества, от което страда и доходността им.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK