Френските банки се завъртяха в гръцкото фиаско

Нетните им експозиции в книжа на Гърция са 8 млрд. евро, а печалбата им за полугодието е 11 млрд. лв.

Френските банки се завъртяха в гръцкото фиаско

© Reuters, РойтерсМеждународната агенция Moody's намали кредитните рейтинги на "Сосиете женерал" (Societe Generale) и "Креди агрикол" (Credit Agricole) и остави най-голямата френска банка БНП "Париба" (BNP Paribas) под наблюдение с вероятност за намаление на оценката й. Причината за понижението са големите експозиции на френските банки в държавни облигации на Гърция.


Решението на агенцията идва след няколко дни на несигурност, през които се обсъждаха експозициите на френските банки в гръцки държавен дълг, което доведе до силни колебания в цените на акциите им, пише "Файненшъл таймс". Още през почивните дни от Moody's предупредиха, че може да намалят оценката си за втората и третата по големина банка във Франция. Така рейтингът на "Сосиете женерал" е намален от Aa2 на Aa3 с негативна перспектива, а този на "Креди агрикол" е понижен от Аа1 на Аа2. На БНП "Париба" оценката остава Aa2. И трите банки имат свои представителства в България. "Societe Generale Експресбанк" и Емпорики банк са дъщерни поделения на "Сосиете женерал" и "Креди агрикол", а БНП "Париба" има клон у нас. От "Емпорики банк България" казаха, че няма да коментират понижението на рейтинга на банката майка и влиянието на това върху банката тук. От "Societe Generale Експресбанк" обясниха, че подготвят официално съобщение.


Веднага след обявяването на понижението управителят на френската централна банка Кристиан Нойер заяви, че намалението на рейтингите на двете банки е "много малко" и те имат достатъчно капитал, за да покрият каквито и да е загуби. По думите му дори и да има фалит на Гърция, това няма да доведе до загуби за годината на френските банки. В интервю пред френското радио RTL той е посочил, че имат  "отличен рейтинг, на нива, като оценките на други водещи европейски банки, HSBC, Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse. "Няма наистина лоша новина и Moody's посочват, че нивото на капитала на френските банки им позволява да абсорбират каквито и да е потенциални загуби от държавен дълг", е посочил още френският гуверньор. По думите му тези банки нямат нужда от допълнителен капитал, за да посрещнат задълженията си. Според изказването му водещите френски банки имат печалба от 11 млрд. евро за първите шест месеца на годината, а нетните експозиции в гръцки държавен дълг са за 8 млрд. евро. Дори и да има шоков сценарий, както пазарите очакват, печалбата би била по-малка. Това означава по-малък дивидент, но не загуби, смята Нойер. Приемайки решението на Moody's, от Societe Generale заявиха, че то е част от процеса на изравняване на рейтинга им с този на останалите френски банки и възможностите за "системна подкрепа". В свое съобщение, цитирано от чужди медии, банката подчертава, че е доказала капацитета си за успешно управление на текущата ситуация и че е в състояние да вземе подходящи мерки за засилване на финансовия й профил. Според Societe Generale анализът на Moody’s е показал, че експозициите на банката към Гърция "са умерени и управляеми".
Правителственият говорител във Франция Валери Пекресе е заявила отново нейното "доверие в позициите на френските банки". Но анализаторът Луис Купър от BGC Partners коментира, че има реални опасения за достъпа на банките до финансиране, пише "Вашингтон пост". "Защо цените на акциите са толкова ниски и променливи? Защото инвеститорите са силно скептични за това, което те казват. Защо те са толкова скептични? Защото е ясно, че всеки, който работи на тези пазари... ще ви каже, че кредитирането на междубанковия пазар в краткосрочен период е всичко друго, но не и нормално", посочва Купър. Резултат от понижението на рейтингите на двете банки е, че лихвите, при които те ще заемат пари от пазарите отсега нататък, ще бъдат по-високи, но това няма да повлияе върху техните клиенти, коментира икономистът Гюнтер Кабел-Бланкар пред изданието 20Minutes. Трудно е да се изчисли какво ще бъде влиянието върху техните акции. Не е изключен известен спад, но като цяло инвеститорите очакваха новината и я бяха включили в своите изчисления.


Заради дълговата криза в Европа от юли насам БНП "Париба" и "Креди агрикол" загубиха почти 55% от пазарната си капитализация, а Societe Generale – близо две трети от стойността на акциите си. Най-добрият изход ще бъде да се намеси държавата и да изкупи 33% от техния капитал след увеличението му, коментира в. "Фигаро". На фона на непрестанните атаки на борсата държавата би могла да поеме контрола върху банките, операция, която вероятно ще струва над 20 млрд. евро, изчислява "Фигаро". Управителят на централната банка обаче отрича в интервюто си за RTL слуховете за национализация на банки, посочвайки, че това е безсмислено и напълно нереално. Пред "Фигаро" Марк Фиорентино, директор на Monfinancier.com, посочва: "Банките трябва да престанат да дават сигнали на всеки две години, че планетата ще експлодира. Те трябва да се рекапитализират. Преди две години имаха една възможност. Сега трябва да се възползват от втората, за да успокоят акционерите си", имайки предвид национализацията.


Междувременно известният инвеститор Мохамед ел Ериан призова организации като МВФ да се намесят решително в помощ на европейски банки, които са заплашени да рухнат в дълговата криза на еврозоната. "Приближаваме се до тотална банкова криза в Европа. Има забавяне на световната икономика във всички райони. Доверието към икономическата политика в ЕС и САЩ е много ниско", заяви изпълнителният директор на инвестиционната група Pimco в интервю за телевизионния канал "Блумбърг".БНП "Париба" ще продава активи за 70 млрд. евро
Най-голямата френска банка БНП "Париба" (BNP Paribas) обяви в сряда план за продажба на рискови активи на стойност 70 млрд. евро. Целта е да разсее нарастващите опасения на инвеститорите за финансовото й състояние. Съкращенията ще засегнат дейността й в Испания, Холандия, Швейцария, Норвегия и Унгария.


Чрез продажбата на активи и освобождаване на допълнителен капитал БНП "Париба" ще бъде в състояние на 1 януари 2013 г. да постигне 9% съотношение на първичния й капитал (т.нар. капитал от първи ред) в съответствие с изискванията на новото капиталово споразумение Базел III, допълват от банката. Тя се спаси от понижаване на рейтинга от Moody's, но според анализатори е въпрос на време да бъде произнесена присъдата. "Със сигурност е въпрос на време БНП "Париба" да последва "Креди агрикол" и "Сосиете женерал", след като обявява план за преструктуриране с цел повишаване на капитала, вероятно за да избегне понижаване на рейтинга", коментира Майкъл Хюсън, анализатор от CMC Markets.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sevda_atina
  sevda_atina
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Приближаваме се до тотална банкова криза в Европа. Има забавяне на световната икономика във всички райони. Доверието към икономическата политика в ЕС и САЩ е много ниско", заяви изпълнителният директор на инвестиционната група Pimco в интервю за телевизионния канал "Блумбърг".
  Много страшно звучи и едва ли само Гърция ще е фалирала.... Дано да се овладее положението от ЕС.

 2. 2 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Управляеми загуби ами при срив на Италия и цунами на Испания пак ли ще е управляем? и за каква стабилност ми говорят при положение,че се разглеждат възможностти за увеличение на капитала със средства на държавата? Аз ли ъм пропуснал нещо или това е вид национализация?

  и най-умният си е малко прост....
 3. 3 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Опредено ми звучи като национализация... Нещата в стара европа все повече напомнянат това, което стана с банковия сектор в щатите 2008-2009... Проблема е, че по презумция стария европеец е доста по консервативен, муден и надменен от американския си колега - пример кризата и фалита на Гърция. Ние тука в БГ освен да продалжаваме да усвояваме е-фондове, да развиваме туризъм и аутсоурсинг, и да се молим на Бог за хубаво време и добри реколти друго едва ли можем да направим.

 4. 4 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#3:"kilmer"]Ние тука в БГ освен да продалжаваме да усвояваме е-фондове, да развиваме туризъм и аутсоурсинг, и да се молим на Бог за хубаво време и добри реколти друго едва ли можем да направим. [/quote]
  При новата ситуация скоро няма да има за усвояване от такива като нас. Всеки ще се спасява по единично, а ЕС ще стане основно контролиращ и регламентиращ орган. Нашите туристи са основно бедни, а аутсорсингът има шанс само в една работеща глобална икономика, където се търсят по-ниски разходи. Очаква ни постепенно капсулиране на високи нива на безработица. С една дума все повече трябва да разчитаме на собствени сили. Колкото до времето, молитвите за топла зима не са без основание при поредния скок на цените на газа.

 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#4:"vperfanov"]Всеки ще се спасява по единично, (....) [/quote]

  Спасението по единично е най-бързият път към всеобщата гибел.

  Крайният индивидуализъм е вреден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK