Данъчни и осигурителни облекчения ще привличат нови чужди инвестиции

Стратегия, подготвена от БАИ, вече е изпратена в правителството

Данъчни и осигурителни облекчения ще привличат нови чужди инвестиции

© Георги КожухаровПреотстъпване на част от корпоративния данък и осигурителните плащания, отстъпване право на строеж или предоставяне на безплатна земя. Това са част от основните мерки, заложени в изцяло нова концепция за привличане на чужди инвестиции, подготвена от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Целта е да се накарат всички институции да заработят по нов начин и да се осигурят специални стимули за привличане на компании от сектори с висока добавена стойност.


Новата стратегия се прави, защото сегашните стимули не са конкурентни на мерките в другите държави от региона, а освен това са и недофинансирани. Ултимативно се посочва и че само с такива действия България има реален шанс да създаде благоприятен климат за чужди инвестиции. Според документа в момента над 1 млн. българи работят в сивия сектор, а още 1 млн. са заети в сектори с малка добавена стойност.


Документът е съвместна разработка на икономическото министерство, БАИ, изследователската компания A.T. Kearney и Центъра за икономически стратегии. Директорът на БАИ Борислав Стефанов съобщи пред "Дневник", че концепцията е предадена на Министерския съвет за обсъждане, като одобрените от него елементи се очаква да залегнат и в икономическата стратегия на кабинета. От Министерство на икономиката заявиха, че документът все още се обсъжда и се гледа сериозно на предложените мерки, но все още не е решено кои от тях да бъдат разписани в законодателни промени.
Според документа чуждите компании като цяло са по-склонни да инвестират в Югоизточна Азия и Централна Европа, отколкото на Балканите. За значими проекти в областта на производството България се бори с поне 10-12 конкурентни държави. А в областта на аутсорсинг, ИТ, изследвания често състезанието е между над 30-40 държави. Дава се като пример и фактът, че наскоро България е изгубила няколко големи реални проекта за сметка на съседни държави като Румъния и Сърбия, които предлагат по-адекватни стимули за привличане на инвестиции. Последният такъв проект е бил за инвестиция, надхвърляща 500 млн. евро, на финландския производител на гуми "Нокиан". Почти 100% от производството му е щяло да отива за износ. България е попаднала в късата листа със страни, от които да се избере инвестицията, но в крайна сметка е отпаднала за сметка на Сърбия и Турция.
БАИ предлага по-големи правомощия на агенцията за инвестиции и отговорности. "Много компании са ни търсили, когато имат проблем, но сега можем само да звъннем и проверим какво става. Нямаме формална власт да раздвижим затлачена процедура, понякога това е нужно", каза Борислав Стефанов пред "Дневник". Друг вариант е агенцията да стане дирекция в икономическото министерство, а директорът й да получи статут на заместник-министър. Това щяло да укрепи авторитета му в общуването с останалите ведомства и да вдъхва увереност в чуждите фирми, че контактуват с реален фактор в държавната администрация.
БАИ също така смята, че е необходимо да се подобри административното обслужване от общините, така че местните власти да имат активна и компетентна администрация, която да се конкурира с други общини за привличане на инвеститори. Мярка в тази насока може да е преотстъпването на корпоративния данък от компании, които са сертифицирани инвеститори, след петата година от започване на дейността им. Така бюджетът няма да губи приходи, тъй като те реално ще са нови, а няма да се преразпределя сега изземван ресурс.


Според стратегията България има добри възможности да привлича инвестиции в перспективни сектори като електроника и електротехника, транспортно оборудване и машиностроене, химическа промишленост и аутсорсинг. По-сериозни усилия и целенасочена държавна политика пък са нужни за привличане на инвеститори във фармацевтичния бизнес, където добавената стойност е много висока.Основни мерки за насърчаване на инвестициите


- Отстъпено право на строеж или безплатна земя – предлагането на държавни и общински земи под формата на 50-годишно отстъпено право на строеж на много занижени цени на земята.


- Кредит на осигурителни плащания за нови работни места – при разкриването им държавата връща част от разходите за осигурителни плащания. Например след завършването на всяка от първите три години след въвеждането на проекта държавата да възстановява осигурителните плащания, направени от инвеститора.


- Приоритетно административно обслужване – управлението от БАИ на всички разрешителни процедури от държавни и местни административни институции във връзка с проекта и издаването на разрешения от всички държавни агенции до 10 работни дни от тяхното подаване или аргументиран отговор при нарушения на нормативната база.


- Инфраструктурна субсидия и отчуждаване на земя - инвестиция в довеждаща инфраструктура до обекта на инвеститора, като се ограничава до 20% от стойността на реално вложените средства в целия проект. Възможност за отчуждаване на частни земи за приоритетни проекти, които са от национално значение, т.е. да се третират както магистралите например. Пример за подобни проекти са обявеният (но неосъществен) за €5 млрд. на Voest Alpine, проекти като тези на Peugeot-Citroen и "Киа" в Словакия.


- Кредит на корпоративния данък - корпоративен данък, който е предплатен в началото на годината за следващите 12 месеца, се намалява с 50%, реализирайки ефективна корпоративна данъчна ставка от 5% върху предплатената част. За районите с висок брой на безработни ставката е 0%.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Само чужди инвестиции няма да повишат благосъстоянието на хората и да го доближат до това на напредналите страни. Това е толкова просто, та не е необходимо да си мастит икономист. За да достигнат до сегашното си ниво на заплащане западняците са извървели дълъг път с борби, стачки и т.н. Разбира се това не решава напълно проблема, ако няма пари с които да се плащат високи заплати. Индустрията на тези страни трябва да произвежда продукция, която се продава скъпо на световния пазар. Такава продукция трябва да е наукоемка, да е световна новост. С шиенето на гащи никога няма да достигнем и 15% от доходите на западняците. Всяка компания търси начин да намери евтина работна ръка и тя я намира в нашите страни. колкото да е модерно производството, фирмата няма да плаща заплати на европейско ниво, защото иначе щеше да си стои в собствената страна. Да ви е известно в азиатските тигри някой да прави инвестиции? Няма и да намерите такава страна. Като разговарях с един тайванец, Той ми сподели, че тяхното правителство държи тайванските фирми да инвестират в чужбина, а не чужди фирми да го правят в тяхната страна. За да стане това, тайванските компании произвеждат продукция, която е световна новост и затова носи огромни печалби. Бих могъл за илюстрация да ви покажа списък на титулна страница на списание за нанотехнологии. Ами имената са китайски, корейски, дори авторите са от Малайзия. Какво показва това?
  Ако искаме нашата страна да настигне по благосъстояние напредналите страни трябва незабавно бизнеса и науката да си подадат ръка и да започне внедряването на нови непознати изделия и технологии. Не е достатъчно да се строят само магистрали.

 2. 2 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И още нещо. Да сте чували Португалия и Гърция да произвеждат някакви високотехнологични изделия? Аз не съм чувал. А Турция произвежда дори микроелектроника.

 3. 3 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А кога ще дадете шанс на българските инженери и учени или те са си добре в таксита и ресторантите на запад.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Основни мерки за насърчаване на инвестициите - безплатна земя влиза в противоречие с чл. 21, ал. 1 от Конституцията, която разпоредба обявява земята за основно национално богатство, ползващо се от особената защита на държавата и обществото.

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Безплатна земя за някакви офшорки от мачу пикчу, а кога българин иде да купува земя от общината му казват в един ред - трябва търг по ЗОП?
  Що се подигравате с хората бе, не ви ли е срам бе да си плюете на рода, знамето и паспортите така?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Вместо да плещят дивотии, да се замислят малко.
  Докато властва непредсказуемост, беззаконие, неравнопоставеност в съда и убийствена корупция на всички административни нива нормален чужд предприемач няма да дойде.
  Най-много да дойдат някой лев на ДС от Карибите, кръстени 'чуждестранни'. И както дошли, така и отишли. Барабар със стимулите.

 7. 7 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Естествено, че държавата трябва да дава безплатна земя.Ако дойде Фолксваген да отвори завод за автомобили не безплатна земя, ами цялата съпътстваща инфраструктура до завода трябва да се изгради от държавата и инвеститора да се освобди от данъци за 10 години напред.Така в Америка отделните щати се конкурират по между си за инвеститори.

 8. 8 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 782 Неутрално

  кажете си го в прав текст - назначиха ви сорос, оо, мвф за да продадете всичко и раята за жълти стотинки - ако това се представя за някакъв мастър9план за развитие - отивам да си хвърля двете дипломи за бакалавър и магистър в кенефа...
  по-големи продажници не са управлявали кочината, предишните чисто инстиктивни усещаха, че не става само с плющене на камшика - трябва и отношение и ъкъл - изведнъж на някой сценарист му хрумна да ги накара да създадат тиквата и да направят най-гнусните далавери снего... след това я камилата, я камиларя....

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 9. 9 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Много добре, виждам че има някакво раздвижване в адекватна посока в отговорните за това институции! Като че ли постепенно разбират, че за да привлечеш инвеститор трябва да му предложиш нещо, а не само да искаш да го "цедиш" чрез подкупи и данъци. Иначе той си отива просто някъде другаде и ние оставаме да си седим върху безработицата и ниските доходи. А забравих, за тях е виновен Костов, нали
  Дано се осъществят тези предложения! Страните от региона, които са много по-успешни в привличането на ключови инвеститори предлагат дори доста по-находчиви мерки!

 10. 10 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#4] от "latcho59":

  Никой не е тръгнал да подарява държавна земя, няма кой да го позволи това. Става въпрос според мен за нещо като дългосрочен наем на земя, само че няма да плащат наем...

 11. 11 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нови инвестиции може да привлече демикратично правителство, каквото беше това на НДСВ! Диктатурата и милиционерщината, просто не е средата на инвеститорите!

 12. 12 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 487 Неутрално

  И условията за инвестиции да се подобрят, ако България продължава с този чалго-мутренски манталитет, пак няма да има инвестиции.

  Imigrant
 13. 13 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  И кой ще насърчава нас да сме по-предприемчиви и да пробваме най-различни бизнеси докъто успеем? Сега ни душат с бюрокрация и аки искаш да не си в сивия сектор ти разказват играта и ти се отщява да правиш бизнес. Намалете броят на разрешителните, и направето бизнес обслужване на едно гише за малкия и среден бизнес-това ще е напредък. Малкият и среден бизнес са двигателите на една икономика - защо още си мислим че някакви мастити инвеститори ще дойдат да строят компании които ще дават работа на хиляди и ще плащат големи данъци и тн??? Това е вече повече изключение.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 14. 14 Профил на pe6ternyak
  pe6ternyak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#7:"Само Левски"]Така в Америка отделните щати се конкурират по между си за инвеститори.[/quote]

  Тя за това Америка е цъфнала и прецъфтяла 4ак.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Все едно да продаваш автомобил, който се разпада след 1000 километра. И когато се налага да вземеш мерки, за да завъдиш някакви клиенти, ти да решиш, че мярката ще е да го даваш без пари или направо ти да даваш пари на клиента, затова че страда от твоя продукт

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#13] от "Пешката":

  Точно! Господинът на снимката не разбира, че 10 компании като Нокия могат да произвеждат гуми в България, но друг въпрос е какво ще остане в джобовете на самите българи от това нещо. То и сега Пирдоп + Челопеч + Лукойл дават сумарно над половината експорт на държавата, но работа има за 2-3 хиляди оператори на междувременно свръхмодерната техника. Всичко останало по производството - оборудване, транспортни средства, капитал, мениджмънт идва от чужбина и добавената стойност заминава за чужбина.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 17. 17 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 852 Весело


  Тия "мерки" приличат на това да си купиш шапка, понеже имаш гъбички по краката.

  Докато в България не се появи държава, т.е. правила, ред, работеща полиция и съдебна система, които да гарантират защитата на правата и собствеността на ВСИчКИ никакви "шапки" няма да доведат инвеститори.

  Дават земя. Без наем. После обаче искат 35 разрешителни и за всяко някой 'почтен" общинар протяха ръка за "дарение"
  Това едно.

  Другото е, че не може всички "инвеститори" да се под един знаменател.
  Завод за гуми - да, за електорника - да, ама шивашки цех, е няма нужда.
  Такива "инвестиции" не са ни нужни. За такива "инвеститори" има Индия, Виетнам и др.

  И последно. Докато ГеееРБ(бее) "привличат" инвеститори с:
  - "данъчна реформа"
  - "реформа в МВР"
  - "реформа в съда"
  -'борба с корупцията"

  образованите българи са си стегнали куфарите и са заминали.

  В "инвестициите" ще работят 65 000 милиционери, 200 000 администрация, 2,5 млн. пенсионери!!!

  Ха-ха, смех

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 18. 18 Профил на chocho2005
  chocho2005
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В същото време този ненужен субект, наречен "български инвеститор", като направи експорт си чака възстановяването на ДДС по една година. След 2 и 3 трета ревизия. За каквато и сума да става въпрос. А тиквениците, които ни управляват да вземат да направят корпоративня данък за чуждестранните инвеститори 0%. И да му гарантират за 50 години, че ще плаща минимална работна заплата на българската рая, която му работи. И земята да му я подарят, ако е останала, че Тиквата ни прати да садим картофи на нея.

 19. 19 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#16] от "cinik":

  Cinik, тези трите фирми, за които говориш по-горе плащат десетки милиони данък у нас, с които най-накрая държавата плаща пенсията и лекарствата на твоите роднини, както и образованието на други твои роднини.

  НИщо против българските предприемачи, има ги много такива, но като че ли повечето не могат да се избавят от чорбаджийския манталитет, че трябва те да карат "Мерцедес", пък персоналът да взема по 400-500 лв и да ги гледа в очите като му говорят. И в допълнение повечето наши "предприемачи", особено в сферата на търговията, строителството и туризма (където сигурно са 50-60% от фирмите у нас) мразят да плащат данъци и правят какви ли не номера, че да минат метър. Ето този манталитет го няма при фирми като "Аурубис", "Дънди" и т.н.

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lord":

  Ти само потвърждаваш моите думи. Дават половината износ, а плащат данъци десетки милиона, при държавен бюджет 12 милиарда. Да, не могат да ограничат сивата икономика (не само не могат, ами се натрапва на очи, как ежедневно тласкат бизнеса към нея), но това не може да е аргумент за държавна помощ към определени фирми, било то и чужди

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 21. 21 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Справочник за недочели висши държавни чиновници:

  1. Закон за насърчаване на ИНВЕСТИЦИИТЕ- НА ВСЯКАКВИ ИНВЕСТИЦИИ- И БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДИ /в сила от 2004г/.
  Мерки за насърчаване на инвестициите, предвидени в закона:
  - съкратени срокове за административно обслужване;
  - индивидуално административно обслужване;
  - придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти;
  - финансово подпомагане за изграждане елементи на техническата инфраструктура;
  - финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация на лица

  2. Конституция на Република България:
  - "Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.
  (2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя."

  - "Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. НЕ СЕ ДОПУСКАТ НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ НА ПРАВАТА ИЛИ ПРИВИЛЕГИИ, основани на раса, НАРОДНОСТ, ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ, пол, ПРОИЗХОД, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние."

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 22. 22 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Еййй, ама нищо не заслужаваме, Българите сме станали тотални хейтъри!!! Няма значение какво се предлага, първосигнално без да помислим логически започваме да плюем.

  За неразбралите - в документа не се прави разлика между български и чуждестанен инвеститор/безнес.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 23. 23 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lord":

  "тези трите фирми, за които говориш по-горе плащат десетки милиони данък у нас"

  Лонд, като се пише нещо е хубаво първо човек да се запознае с фактите.

  Лукойл Нефтохим- на загуба- корпоративен данък не се дължи.
  Аурубис- печалба- 68 млн, платен корпоративен данък 7 млн
  Дънди има две български фирми:
  Челопеч майнинг- загуба- 25 млн, авансово внесен корпоративен данък, който подлежи на връщане или прихващане, т.е. все едно не е платен- 2 млн и
  Болкан минерал енд майнинг- загуба 3 млн.

  Толкова за великите чуждестранни инвеститори, дето страхотните данъци били платили.

  В същото време делът на заетите в малки и средни предприятия е 76%. В същото време За периода 2005-2009 г. заетите в МСП се увеличава с 18%, а в големите предприятия се намалява с 2%. През 2009 г. едно МСП осигурява средно 5 работни места. В кризисната 2009 г. само микропредприятията отбелязват ръст на заетите.

  Е, от тук нататък сам си направи изводите кой колко е полезен за националната икономика, принос в БВП и т.н.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 24. 24 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#22] от "Clap":

  Не знам от къде имаш тази информация, че мерките били за всички. Ние четем статията и там пише, че тези мерки са за привличане на чуждестранни инвеститори. Ако имаш други данни- посочи източник.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 25. 25 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#13:"Пешката"]Малкия и среден бизнес са двигателите на една икономика - защо още си мислим че някакви мастити инвеститори ще дойдат да строят компании които ще дават работа на хиляди и ще плащат големи данъци и тн??? [/quote]

  Напълно го подкрепям това.
  Това е смисълът на фразата да си помогнем сами, та да ни помогне и Господ.
  Никоя нация не е просперирала с чужди капитали, не и задълго.
  Ако не отгледа собствения си бизнес и средна класа, със собствени натрупвания и инвестиции, заникъде е.

 26. 26 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#24] от "zumm":

  Ами имам я оттам, че ми се налага да чета Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) достатъчно често. А това, че журналистите не са компетентни си е ясно по принцип. Никъде не пише "Агенция за чуждестранни инвестиции" и "закон за чуждестранни инвестиции", точно това, му е хубавото на закона, че от него могат да се възползват и български и чуждестранни фирми, както и обединения/консорциуми мужду тях (например Луфтханза).
  Всичко, което се цели с предложените промени, е България да стои по-адекватно на картата на Европа, погледната от гледната точка на инвеститорите.
  И едно много важно уточнение - Статегическият Анализ е разработен от АТ Kearney, които са водещи световни анализатори, а не от разни "макроикономисти" изказващи се неподготвено.

  Иначе закона и правилника могат да бъдат намерени/изтегрени от:http://www.investbg.government.bg/index.php?sid=46&ssid=61&c=108
  , а на по разбираем език мерките са обяснени на:http://www.investbg.government.bg/index.php?sid=46&ssid=61&c=112

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 27. 27 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Преките инвестиции в България се свиват с над 80%. Преките инвестиции, направени в България през първите седем месеца на 2011 г., са се свили до 117,1 млн. евро. Преките инвестиции, направени в България през първите седем месеца на 2011 г., са се свили до 117,1 млн. евро, показва предварителните данни на БНБ. Спрямо същия период на 2010 г. намалението е с 82,2%, след като тогава достигнаха 657,6 млн. евро. Само през юли инвестираните средства са за 61,3 млн. евро, докато през 2010 г. те са били три пъти повече - 187,1 млн. евро.

 28. 28 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#13] от "Пешката":
  До коментар [#25] от "mechopuh":

  Всяка една тежка инвестиция на мастодонт е основния стълб около който се гради средния и малкия бизнес. Много зависи от какъв ъгъл го погледнеш.
  Например преди дни излезе информация за инвестиция в пазградско предприятие за преработка на царевица в размер на близо 50 млн., като увеличението на заетите ще е с 15 човека. На пръв поглед инвестиция от 3 млн. за един работник. От друга страна обаче ще има драстично увеличение на преработената продукция. Това отсвоя страна е увеличение на транспортните услуги, които са на аутсорсинг и най вече на необходимото количество суровина, която пък ще дойде от земеделските производители и така по веригата.
  В съседния град Търговище има инвестиция на Шишеджам и покрай него се построиха други предприятия за които продукцията на Шишеджам е суровина - за домакинска стъклария и строителни материали от стъкло. Преди месец излезе информация за разширяване на Шишеджам и откриване на ново съпътстващо предприятие. Преди 4 години минах през Търговище и за мое учудване цените на недвижимостите и наемите бяха съпоставими с варненските.
  Новото предприятие край Ловеч може да не е с голям персонал за "асемблирането" на автомобили, но както вече писах по този въпрос в друга статия покрай това производство с капацитет 50 000 броя годишно ще са необходими 50 000 акумулатора и 250 000 гуми я от Мон бат или Видин. Дори постелки или аптечки да се осигурят от български производител пак е добре. Дори 50 000 аварийни триъгълника изискват допълнително производство.

  pastor
 29. 29 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#27] от "greco_jlt":
  За това вече си е виновно сегашното правителство. Колкото и да се прехвърля вината на Тройната или на кризата, няма как да се инвестира когато правителството излъчва разнопосочни послания. За бюрокрацията, корупцията и съдебната система да не говорим.
  Един кандидат инвеститор много точно и интелигентно се изрази - "В България липсва предсказуемост на инвестицията"

  pastor
 30. 30 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 633 Неутрално

  От предлаганите неща само отстъпеното право на строеж или безплатна земя има смисъл. Другите са недомислени и страхливи. Бързото административно обслужване трябва да е към всички. Освобождаването от корпоративен данък трябва да е за инвестииции за три години. Малките фирми трябва да се освободят от корпоративен данък за три години. Нека се развият, да укрепнат, а дотогава ги подкрепяй и насърчавай. Сега правителството иска веднага да кешира без да е направило каквото и да е. Осигуровките трябва да се намалят. Какъв кредит за осигуровки, какви глупости. Намаляване и премахване на тежките лицензионни и разрешителни режими. Достъп до нисколихвени кредити. Намаляване на служителите работещи в министерствата. Личи си че тия неща са писани от комунистически кратуни. Искате веднага да взимате. Мислете дългосрочно. Иска се ум и смелост за смели решения.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 31. 31 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Пропуснах едно от най-важните неща-бързо, качествено правосъдие. Това е неимоверно трудно за България. Ще отнеме доста години.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 32. 32 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#26] от "Clap":

  Ти на мен ли, дето в моя 23-ти постинг писах за закона, си седнал да ми показваш закона? Покажи го на тези, които сега ще приемат такъв закон. От цитираното в статията не виждам да има някакви промени- щели да приемат това, което си е в сила от 2004- та. Така, че не ми обяснявай на мен, ако обичаш!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 33. 33 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#28] от "pastor":

  И си прав, и не си. Защото е вярно, че МОЖЕ БИ едно голямо производство би създало съпътстващи около него, но каква полза, когато цялото комунално обслужване на населението става от монополисти? НИКАКВА! Срещу това унищожаване на малките бизнеси, обслужващи населението протестираме ние.

  Ако визията за България ви е всички да работи в 3 големи предприятия и всички да бъдем обслужвани от 2 комунални фирми и всички пазаруваме в един мол и се возим чрез 3 фирми, защото условията за бизнес са такива, че има непредолими граници за малките за влизане в бизнеса ... МЕРСИ! Аз в такава държава не искам да живея.

  Значи да има големи, ама пак зависи за какво и в какво!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 34. 34 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#23] от "zumm":

  Забравил си да напишеш за "Аурубис". Мисля че за миналата година имат 2-3 млрд.лв. оборот и съответната печалба. Или малко не ти изнася да пишеш за това, затова предвидливо си писал само за "Лукойл" и "Дънди", нали? Статистиката е хубаво нещо, стига да не я пишеш само по начина, на който на теб ти изнася...

 35. 35 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#32] от "zumm":

  Не разбирам причината да ми държиш такъв тон.

  Закона от 2004та е променян сигурно 5 пъти, никъде не твърдя, че мерките за насърчаване са супер адекватни, а че закона НЕ прави разлика между български и чуждестранни инвеститори!!!
  В 23тия ти постинг не си писал нищо за закона, а в 24тия искаш да ти цитирам източник и аз ти цитирам, така че малко по-адекватно коментирай.
  Истината за закона е, че мерките които той предлага не са сполучливи и това се вижда от последните години, тоест нужна е промяна, но трябва да има и баланс, защото България е задължена да спазва и евродирективите.
  Надявам се промяната да е към по-добро.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 36. 36 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#28:"pastor"]Всяка една тежка инвестиция на мастодонт е основния стълб около който се гради средния и малкия бизнес.[/quote]

  Хубави примери даваш, съгласен съм.

  Аз съм видял някой страни от Г-7 с окото на лаик, и ще ти кажа следното. Не можеш лесно да отвориш голямо предприятие в силна държава, да получиш протекцията й за сметка на малките местни и да ги оставиш в положението на сателити.
  Това е. Погледни Германия, Франция, Италия, Великобритания.
  Не съм ходил в Канада и САЩ.
  Просто не става да си сам Шишеджам с преференции, а местните малки компании да ти произвеждат табелките.
  Може, става, но ще вкараш поне колкото местния, и малко отгоре. Няма чужд монопол на територията на нормална държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK