"Български пощи" излезе на пазара на парични преводи за чужбина

Таксите й са по-ниски от съществуващите възможности на пазара в момента

"Български пощи" излезе на пазара на парични преводи за чужбина


Български пощи" излезе на пазара на парични преводи за чужбина, като започна да предлага услугата за 10 държави. Тя ще се извършва в рамките на три дни и ще е на по-ниска цена от тази на конкурентите.


При компаниите за бързи преводи като Western Union и MoneyGram обаче парите са на разположение на получателя след няколко минути в зависимост от работното време на агента на компанията в съответната страна и часовата разлика.


Държавната компания започна да предлага изходящи парични преводи за Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Словакия, Турция, Унгария и Япония. Максималният размер на сумата с един международен превод е левовата равностойност на 3000 евро.
Приемането и предаването на парите ще се извършва в брой


така че нито получателят, нито изпращачът се нуждаят от банкова сметка, обясниха от компанията. Преводите се извършват във всичките 2981 пощенски станции в страната. Услугата се предлага съвместно с пощенски оператори в съответната страна, като само в Босна и Херцеговина партньорът е банка - Nova Banka.


В момента се преговаряло с пощенски оператори в други държави за разширяване на услугата, посочиха още от компанията пред "Дневник". Възможно е услугата да се изпълнява и по-бързо от три работни дни, тъй като практиката при входящите преводи показвала, че често те пристигат за ден. Получателите няма да плащат такси при получаване.


На фона на общото предлагане на пазара в момента като такси и комисионни за парични преводи за чужбина тези на пощите изглеждат по-евтини. Например за сума между 400 и 600 лв. таксата им е 27.50 лв., а за превод от 600 до 800 лв. -  32.50 лв.


Превод с MoneyGram за сумата между 100 и 250 евро е с такса 20 евро, за превод на стойност от 250 до 400 евро - таксата е 24 евро. Справка на сайта на Western Union показа, че за превод в левове от 200 до 400 лв. таксата е 35 лв., от 400.01 до 590 лв. - 44 лв., а от 590.01 до 780 лв. - 56 лв.


За изходящ банков превод в чужда валута таксите варират при различните банки, но са сравними. Таксата е процент от наредените средства, но минимум определена сума. Движат се от 0.15%, минимум 15 евро, до около 35%, минимум 35 евро.


Размерът на максималната такса, която се плаща, също има таван - между 200 и 450 евро. При банките таксата зависи и това дали преводът ще бъде за един или два работни дни, или е спешен и ще се извърши в рамките на същия ден. При последния вариант таксата е най-висока.


Според "Български пощи" освен цената допълнително предимство на услугата им е, че


изпращачът може да напише и кратко лично съобщение на получателя


От компанията смятат, че ще има интерес към новата услуга именно заради по-ниските цени и голямата клонова мрежа, в която се предлагат и други услуги. Клиентите ни могат да се възползват от новата услуга, докато изпращат писма и колети, плащат сметките си за комунални разходи или ползват други пощенски услуги, казаха от "Български пощи".


От държавното дружество обясниха, че нямат нужда от лиценз от БНБ (тя лицензира компаниите за парични преводи), за да правят парични преводи, тъй като имат разрешение по правилата на Всемирния пощенски съюз (международната организация на пощенските оператори към ООН). И обясниха, че новата услуга не изисква допълнителни инвестиции, тъй като системата, нужна за предлагането й, е въведена заедно с входящите преводи. Нямало да се откриват и нови работни места.Резултати
Новата услуга на "Български пощи" вероятно цели и подобряване на финансовото състояние на дружеството. Заради постепенното отпадане на монопола на оператора на пазара и тежката му структура дружеството влошава финансовите си резултати. Тенденцията продължи и през тази година, когато компанията загуби монопола си и върху изпращането на писма. Последните данни за финансовото състояние на дружеството показват загуба от 3.1 млн. лв. към средата на годината. Оперативните приходи за първите шест месеца на годината са намалели с 4.4% в сравнение със същия период на 2010 г. и са около 69.5 млн. лв., което е под плана на компанията за тази година. Общите приходи са около 70 млн. лв. В същото време разходите се увеличават с 0.3% и са 73 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  АДРЕСНАТА РЕГИСТРАЦИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВСЯКО ЛИЦЕ СВЪРЗАНО С ПОЩИТЕ, И ДРУГА ГРАЖДАНСКА ФОРМА НА ОРГАНИЗИРАНОСТ НАПРИМЕР КАКВАТО Е КАТ И ПАСПОРТНАТА СЛУЖБА, КОЯТО ПРИТЕЖАВА ОСНОВНАТА БАЗА ДАННИ И ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЕДЕ ОТ МВР.

  НЕ СЕ ЛИ ИДЕНТИФИЦИРА НЯКОЕ ЛИЦЕ ПРИ ПРЕМЕСТВАНЕ НА АДРЕСА ДО 2 СЕДМИЦИ, ТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЕКТ НА ПРЕСЛЕДВАНЕ ОТ ЗАКОНА.

 2. 2 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  ПОЩИТЕ ТРЯБВА ДА СТАНАТ ОСНОВНИЯТ КОМУНИКАТОР МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ И ДЪРЖАВАТА.

 3. 3 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1380 Разстроено

  Тия ще избият рибата !
  Мудност и буросрация, за друго не се сещам

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 4. 4 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 719 Неутрално

  ако не можеш да правиш пари с такава огромна мрежа в цялата страна нещо ти куца...да си наемат някой печен чужд консултанат и ще ги светне за всички потенциални парични потоци, които в момента изпускат

 5. 5 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Наистина обслужването в БГ Пощи е отвратително, но все пак инициативата е добра. Нека има повече възможности на пазара.

 6. 6 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "oziris7":

  Обслужването е идеално при тия цени. Много ли те радва нищожната любезност при куриерите, които дерат 5-10+ пъти по-високи цени.

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  това, предполагам е т.н. Евроджиро, дето 3-ма директори се опитваха да пуснат...

 8. 8 Профил на wildwife
  wildwife
  Рейтинг: 648 Весело

  Ей ,тия живнаха бе...най-накрая ! Сега чакаме тотото да си сменят компютрите......

  "Вече видяно"
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Пощите не са банки за да за извършват разплащания.
  Тази им дейност не е в тяхната дейност и не трябва да я извършват. Има си банки за тая цел.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 548 Неутрално
 11. 11 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "Десен":

  Тъй ли? Пощенски запис не си ли правил - или е комунистическо извращение? Случайно го има и в други държави.

 12. 12 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1018 Весело

  Хайде пак да се посмеем заедно.Кой ..Къде...?
  оооХхх -стига ,че корем ме заболя.

 13. 13 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 854 Весело

  Дано тази нова услуга ги вдигне на крака.
  БГ пощи заедно с още едни държавни пощи в ЕС бяха единствените пощенски компании, които излизат на загуба.

  Един много показателен факт е времето за обработка на 1 писмо в най-ефективната пощенска компания в ЕС е около 1 мин, а при Български пощи - цели 8 мин, при 2-рата "най-бавна" поща това време беше 4 мин.
  Нищо чудно, с оглед на стотиците томове, които пощенските служителки изписват, както и хилядите печати, с които налагат всяко писмо - все едно сме в 19 век.

 14. 14 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Знаете ли ,че скоро БП няма да се занимава с никакви доставки на вестници писма и т.н. а това се взема от Асо Пирели - фирмата на сина на ген Умен Миланов - П. Миланов (Румен Миланов е съветник на Бойко Борисов) .

 15. 15 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 667 Неутрално

  звучи като добра идея, поставя под конкурентен натиск останалите играчи на пазара, услугата е полезна, така че не виждам нищо лошо да се пробват.

  иначе по отношение на това:

  "Новата услуга на "Български пощи" вероятно цели и подобряване на финансовото състояние на дружеството."

  нали са фирма - нормално да цели точно това...

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yomega":

  Ти пък! Не помисли ли за момент, че управлението умишлено е лошо, за да се нагнездят частните конкуренти? Сякаш не си го гледал този филм.
  Че БП ако се разработят като хората всичките куриерски фирми ще отидат на кино!

 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 885 Весело

  До коментар [#13] от "Спеакер":

  Имаше още една статистика, преди време - сравняваха се писмова пратка между най-далечните точки в една държава - за БГ - от Петрич до Силистра, и се оказа, че сме на едно ниво по скорост на получаване с Танзания, като разликата била само в това, че там писмата се разнасяли пеша...

 18. 18 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 383 Весело

  Български пощи разпространяват каталога на ИКЕА от 2 седмици, но още не съм го получил в София, а и повечето мои познати. Остават три дни преди откриването на магазина. Това говори красноречиво и за изпълнителя и за възложителя на услугата ...

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 19. 19 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 500 Неутрално

  преводите през интернет в евро в ЕС са безплатни (поне в моята банка). Комисионна взема само банката в БГ (около 10 евро).

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Български пощи,преди да се занимават с каквито и да е нови услуги,да вземат да си вкарат в ред чиновниците и да премахнат тези почивки по обяд,че отблъскват всеки потенциален клиент!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#20] от "lz2":

  "Български пощи,преди да се занимават с каквито и да е нови услуги, да вземат да си вкарат в ред чиновниците..." и да закрият Централното си управление, където са се наредили ченге до ченге и хрантутник до хрантутник!

 22. 22 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Именно. Както и на БТК нарочно не даваха GSM лиценз да не се вдигне цената или да се зададат въпроси защо трябва да се продава.

 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ СТРАДА ОТ ХРОНИчЕН ДИСБАЛАНС ВЪВ ВРЪЗКИТЕ МЕЖДУ ДЪРЖАВАТА И НАСЕЛЕНИЕТО, ВИНА ЗА ТОВА НОСИ ДЪРЖАВАТА,ЗАЩОТО ПОЩЕНСКИТЕ УСЛУГИ СА В ЗАЧАТЪК.

 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  БАЗАТА ЛИЧНИ ДАННИ НЯМАТ МЯСТО В СИЛОВИТЕ СТРУКТИ, А ПОЩИТЕ НЕ СА ГОТОВИ И НАРОЧНО НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО ЗА ДА ГИ ПОЕМАТ...

 25. 25 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 968 Неутрално

  То хубаво форум, ама толкова неподготвени изказвания идват малко в повече.

 26. 26 Профил на rkn24524740
  rkn24524740
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хубавото е, че можеш да пращаш и получаваш пари през всяка поща в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK