Държавният резерв покани "Лукойл" да съхранява още от горивата му

Става дума за 3600 тона самолетно гориво

Държавният резерв покани "Лукойл" да съхранява още от горивата му

© ЖИВКО АНГЕЛОВДържавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" предложи на "Лукойл Нефтохим" да съхранява срещу съответното заплащане още 3569.103 тона самолетно гориво за нуждите на страната, показва справка в регистъра за обществените поръчки.


Ведомството ще плати за услугата съхранение. Досега от резерва не са обявявали подобен конкурс. На въпрос на "Дневник" защо се налага наемането на допълнителни складове от държавния резерв, при положение, че не е обявяван подобен конкурс преди, от резерва отговориха, че "авиационните горива се съхраняват в специални съдови вместимости, каквито агенцията няма изградени към момента, поради забава в изпълнението на капиталовата програма за реконструкция на съществуващите и изграждане на нови съдови вместимости и поетапно привеждане на петролните бази".


Агенцията е избрала процедура на договаряне с покана, защото в страната има само три склада, в които може да бъде съхраняван керосин от тип JET 1. "В регистъра са вписани складове за съхранение на реактивно гориво на три дружества - "Лукойл Нефтохим Бургас", "Лукойл България" и "Сакса", пише в мотивите за обявяването на поръчката.
От резерва са уточнили, че от изброените три дружества покана се изпраща само до "Лукойл Нефтохим Бургас", тъй като вместимостта на складовете на останалите дружества не е достатъчна за съхранение на количеството реактивно гориво, предмет на поръчката. По-късно в писмо до "Дневник" от агенцията уточниха, че конкурса се провежда според изискванията на закона за обществените поръчки и запасът ще се съхранява в спечелилата компания. Участникът е един, но липсва информация каква ще е стойността на наема.


В края на юли кабинетът разблокира 1800 тона керосин от резерва, който трябваше да стигне за потребление от една седмица, след като беше отнет лицензът за управление на данъчните складове на "Лукойл Нефтохим". Седем дни по-късно правителството реши да отпусне за всеки случай още количества, но не се знае дали те са били използвани.


Държавната агенция поддържа три вида запаси - задължителни резерви на фирмите, държавен резерв и военновременен резерв. Според отчета на ведомството страната има държавни запаси от автомобилно гориво за 31 дни при заложена целева стойност от 30 дни. В същото време именно автомобилното гориво е и сред най-често купуваните от резерва стоки.


Докладът за дейността на държавния резерв за първите шест месеца на годината показва, че в него до края на юни е имало едва наполовина от нормативно изискваните количества самолетно гориво. Според отчета причина за празния резерв е "отсъствието на координация между институциите, промени в пазарната конюнктура и липсата на достатъчно средства от бюджета заради финансовата криза". Потърсени за коментар, от държавната агенция не отговориха на  "Дневник" вече три седмици какво са имали предвид под отсъствието на координация между институциите. Само уточниха, че не могат да дават информация за съхранените количества горива.


Проблемът със запасите на държавния резерв продължава от години. Той изплува на повърхността, когато в края на юли митниците отнеха лицензи за управление на данъчни складове на "Лукойл Нефтохим". Тогава стана ясно, че за 2010 г. агенцията трябваше да поддържа запаси от нефтопродукти за 70 дни, като 30 се падат на държавата, а 40 на производители и търговци.


Според отчета на ведомството за 2010 г. обаче тя не е успяла да попълни изцяло резервите. Вместо за 30 дни обща обезпеченост на горива, каквито са изискванията на Европейския съюз, агенцията поддържа в края на годината горива за 19.92 дни. Резултатът от постигане на целта е оценен на "незадоволителен".


Недостигът се е компенсирал от резервите на производители и търговци, като се е постигнал резерв за 67 дни, или те са държали запаси за над 47 дни. От отчета за полугодието не става ясно дали недостигът при горивата се покрива от резервите на петролните компании, които също са задължени да поддържат такива към държавния резерв.


В своя план за 2011 г. държавният резерв е заложил да попълни петролните си резерви до октомври тази година, а до декември трябва да постигне 80-дневна обезпеченост на общите запаси от нефтопродукти. Бюджетът на агенцията според закона за държавния бюджет през 2011 г. възлиза на 73.5 млн. лева. От тях 31 млн. лева са общоведомствени разходи - капиталови, за персонал и издръжка. В агенцията в момента работят 572 души.


текст под снимка


В страната има само три склада, в които може да бъде съхраняван керосин от тип JET 1, но само този в бургаската рафинерия може да събере исканото от резерва количество

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK