"Дънди прешъс": Искаме законови промени срещу рекета на екоорганизации

Експертният съвет решава днес за екооценката на златодобива в Крумовград

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще разгледа в понеделник доклада за оценка за въздействието върху околната среда на проекта за златодобив в Крумовград, съобщиха от ведомството. Инвеститор в проекта е канадската компания "Дънди прешъс металс" чрез дружеството си "Болкан минерал енд майнинг". Дружеството от 2004 г. разработва златно-медното находище в Челопеч.


Междувременно от компанията обявиха, че ще настояват за законови промени, чрез които да се ограничи безразборното съдебно оспорване на проекти в България от страна на екологичните организации. Канадската компания стана известна с това, че години наред не получаваше разрешително за разширяване на дейността си в Челопеч и за златодобива в Крумовград.


"Положително е, че в страната има нисък корпоративен данък и конкурентно заплащане, но това не е най-важното, от което се интересуват инвеститорите. За нас от по-голямо значение е да има адекватно законодателство, сигурност и предвидимост на средата", обясни Алекс  Нестор, член на съвета на директорите на "Челопеч майнинг" и "Болкан минерал енд майнинг".
Той е и заместник-председател на Българската минно-геоложка камара. Нестор допълни, че за съжаление "много от екологичните организации в момента не се занимават с опазване на околната среда, а само с рекет". Конкретни имена обаче не посочи. По думите му промените трябва да са такива, че да не нарушават правата на гражданите и смислените екоорганизации.


В момента минната камара участва в изработването на стратегия за развитие на бранша и промени в Закона за подземните богатства. От браншовата организация ще настояват с промените да се ускори процесът по отчуждаване на земите и да бъдат заложени в закона концесионните такси (в момента са в отделна наредба).


Запасите в златно-сребърното находище в областта Ада тепе край Крумовград се изчисляват на 27 млн. тона. Експлоатационният живот на мината е около 10 години. "Дънди прешъс металс" вече има концесия за добив, но все още не може да започне работа по нея заради обжалване на три неправителствени организации пред Върховния административен съд.


Сдруженията – "Институт за зелена политика", "Информационен и учебен център" и "Сдружение за дивата природа "Балкани", обжалват решението на Министерския съвет за предоставяне на 30-годишна концесия на канадското дружество от февруари тази година.


"Всяко засегнато лице има право да обжалва административните актове на държавата и нямаме нищо против. Проблем е, че делата продължават с години, а без техния изход не можем да започнем работа", коментира ситуацията в Крумовград, Алекс Нестор.


По думите му в най-оптимистичния вариант експлоатация на находището може да започне през 2013 г., а в по-песимистичния – през 2015–2016 г. Освен ОВОС компанията трябва да има различни разрешителни – за водоползване, за заустване, за използване на химични вещества, разрешение за проектиране и за строителство и други. "Трябва да купим и земята, която предвидливо избрахме да е държавна собственост – почти целите 85 хектара попадат в държавния горски фонд", каза още Нестор.


Компанията планира да инвестира в Ада тепе 120 – 130 млн. долара. Съдържанието на полезния компонент в рудата е подобен на този в Челопеч – 4-5 грама на тон. Досега дружеството общо е вложило в проектите си в България около 200 млн. долара. Към момента запасите на мината в Челопеч се изчисляват на около 20 млн. тона, а извличането на полезния компонент е 85-87% за медта и 50-60% за златото. 


"Продължаваме да разработваме находището и не мога да кажа колко още години може да се експлоатира то, защото непрекъснато откриваме нови запаси", каза Николай Христов, изп. директор на "Челопеч майнинг". В момента дружеството работи по разширяване на златодобива, така че от 1 млн. тона руда годишно тя да стане 2 млн. тона.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  ми като не щат да си ходят - нали не им е изгодно а горският фонд е публична собственост и скандалът ще се решава в брюксел най-вероятно.
  Освен това съзирам нападки срещу независимата ни и любима безгрешна и некорумпирана българска съдебна система което пък е особено относимо към административните съдилища !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  държавата да се разпореди и да изиска създаването на гаранционен фонд в БНБ и застраховки в нарочно създадена за целта държ. компания за да се гарантират всички граждани срещу евентуални негативни събития.
  това да е валидно за всички концесии и проучвания.
  Да се промени закона за отчуждаванията и те да са в интерес на собственика по най-добрите в момента пазарни цени които да компенсират собствениците за всички загуби и неудобсва или да се компенсират с равностойни имоти както беше преди !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Рекет му е майката !

  Рекет от горе ,

  до долу !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 616 Неутрално

  това "безразборно" според Несторов обжалване е съвсем ясно формулирано в АПК - неправителствени организации които са регистрирани в обществена полза (т.е. нямат право да печелят от каквато и да е дейност) и с предмет на дейност "опазване на околната среда" имат право на правен интерес в подобни дела...

  може би несторов разбира опазването на околната среда като организиране на семинари за предмет на дейност, но факта от българската действителност е че при отказа на Министерството на екологията да изпълнява фунцията за която им плащаме заплати и се е превърнало в гише за безкритично издаване на разрешителни, опазването на околната среда с минимален успех се осъществява само в съда!

 5. 5 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 616 Неутрално

  колкото до самите обжалвания които проваляли национално спасителните инвестиционни планове на Дънди:

  крумовград - в закона пише "концесия за добив се дава при влязла я сила положителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС)", а Министерски съвет даде концесия без да е осъществена процедура по ОВОС и на всичкото отгоре, тогава още неофициалния доклад за ОВОС, е само за хълма Ада тепе а им дадоха концесия за 6 (шест) съседни хълма!!!

  Челопеч - отрицателно решение на ВАС за инвестиционното намерение за цианиди със съвсем ясен мотив - нарушение на административно производствените разпоредби и на материалния закон т.е. незаконно издадено разрешително !!!

  Хайде Несторов като не може да получи едно законно разрешение поради собствената си некадърност да не налага цензура на обществото чрез промени в закона...

 6. 6 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  интересно ми е защо се говори само за Челопеч а никоя така наречена екоорганизация не задява Асарел-Медет, ГОРУБСО, Черно Море и т.н., Може би при тях нещата са перфектни, или просто си плащат на които трябва (разбираи Мемед Доган)

 7. 7 Профил на joker
  joker
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "prokopi":

  по същия начин беше обжалван проекта за цианидите на Горубсо в Кърджали и решението на ВАС отново беше че разрешението на МОСВ е издадено в нарушение на законите...

  бяха обжалвани и не малко престъпления по Черноморието - някой от тях с успешен край !

  не разбирам само защо изискваш и очакваш екоорганизациите да свършат работата на няколко специализирани за това администрации които издържаш с данъците си - МОСВ, РИОСВ, ИАОС, ДНСК, Прокуратура, Народно събрание...???

 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Проблема на Дънди е по - скоро в съдебната система. А до колкото си спомням в случая с Челопеч рекета беше по скоро от тогавашното правителство.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Що не влезеш в блога ми приятелю, за да видиш как задяваме Асарел, Челопеч и Елаците за огромните престъпления които вършат. Пиши двете ми имена: "Константин Дичев блог" в търсачката и ще видиш

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 10. 10 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Рекет има , да. Но организациите които се занимават с рекет се знаят и то много добре. Неотдавна в противния лагер мина една организация Екофорум, която явно се облажи от Дънди и взе да им приглася с много нежен глас
  А Дънди са грабители и то големи. два милиарда и половина чиста печалба от цялото находище Хан Крум от около 50 тона злато, редки и разсеяни елементи, сребро и др са подарени чрез обжалвания от нас концесионен договор на ББ...... 1,4 % за "Богата" България и 98,6% за "бедна" Америка. Престъпници!

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 11. 11 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Дневник, досега поне пишехте, като вземахте мнението и на двете страни..... Сега и вие почнахте да пускате поръчкови статии. Поне да бяхте писали че е поръчкова и са ви платили за нея?

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 12. 12 Профил на bg4
  bg4
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Рекет има , да.На мен ми е достатъчно да погледна картата на Р България и ми става ясно, че комай става въпрос за политически, а не за екологичен (или поне не чисто такъв).Все пак този район се управлява от ДПС. И ако пари не отиват за тях значи, че Дънди ще имат проблеми.А на еколозите това им е работата да вдигат "пушилка" за да няма такива неща, като Байа Маре и Kolontár. Друг е въпроса че някои от тези еко организации целят съвсем други цели - според зависи от това кой ги подкокоросва.
  Иначе природни богатства може да се добиват по чист начин, особено тия дни когато парите в минната промишленост са в изобилие.Лесно е.

  ПС. Това го намерих докато се ровичках по темата: http://www.enk.co.uk/ и по точно "Sale of Caldag" 15/09/2011. Голямо размотаване докато се откажат и продадът проекта на "правилната" фирма.Става въпрос за рудник в Турция.

 13. 13 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 442 Неутрално

  О това трябваше да стане много по рано!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 14. 14 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 442 Неутрално

  май проблема им е, че корумпираната съдебна система им иска вече много пари, за да им"уреди въпроса".

 15. 15 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Печалбата ще е голяма, затова се чака. Не мога да си представя,че фирма ще чака 4 години вече за това разрешително. Едва ли ще плащат 4 години на няколко човека сам озараид сните им очи.

  Ако си бяха платили на Ахмед Доган досега сигурно и завод щеше да има.

  Ivanski
 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ivanski":
  От поста ти излиза, че е по-евтино да палщаш 4 г. на персонал, отколкото да платиш на Доган Баси тарифата...
  Вижте сега, ако откажем Дънди, злато, мед и др. редки метали ще се добиват. Знаеят се и българските мераклии... Но ако от Дънди все пак имат технологии ( и някакъв морал, международно реноме) то нашичките най-вероятно ще омажат всичко наоколо. От друга страна, това не означава, че който и да е концесионер, не трябва да спазва законите и процедурите у нас. Но това от своя страна, не означава, че една процедура може да се точи с години. Всичко у нас е така омазано, че трудно се разбира кой крив, кой прав. Ето тук в почти всеки пост има парченце истина!!!
  А най-големият проблем, според мен, след екологичния е КОНЦЕСИЯТА!!! Ако е вярно това от пост 10 на г-н Дичев , че концесионната такса за Челопеч е 1.6% това си е скандално. Такава концесионна такса директно ни превъща в бананова република! Концесиите за ресурси, при които себейстойността е много по-ниска от пазарната стойност (нефт, газ, злато, редки метали) по света ЗАПОЧВА от 10%!!! И може с течение на годините (при възстановяване на инвестицията) да достигне и 40%!!! Имаме нужда от законово уреждане на големината на концесионните такси и широко използване на конкурси при определяне на концесионера, като главното условие (при еднакви екологични параметри) е големината на концесионната такса!

 17. 17 Профил на zliqhui
  zliqhui
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не искам да взимам страната, на рудодобивната компания, но имате ли на представа, защо разни хора си правят еко-организации?
  Има според мен 2 направления, да цоцат от държавата/ЕС и другото от разни, такива компании, концесионери и т.н. Имайте в предвид, че не малка част от тях са си чисто партийни структури за рекет.

 18. 18 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дамян,

  понеже знам колко е поискал Ахмед, ще ти кажа че той действително мисли както ти мислиш за концесионната такса.И е поискал горе-долу толкова. Освен това ако знаеше на каква база се изчислява тази такса ще ти припаднеш. Проблемът е съвсем друг , какво ще остане след края на мината. Отиди в Маджарово (бях там преди 7 години)и ще разбереш за какво говоря.

  Ivanski
 19. 19 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#17] от "zliqhui":

  описаните от теб две направления са според твоята ценностна система и начина по който възприемаш обществото в което живееш...

  ...затова и не можеш да разбереш защо някой може да работи "на ползу роду" и да бъде мотивиран от нещо друго освен собствената си заплата

 20. 20 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#17] от "zliqhui":

  Кои хора и организации визираш?

  Или просто по инерция си клеветиш?

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 21. 21 Профил на bg4
  bg4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой питаше относно концесионните такси които се плащат.Ами вижте тук: http://www.dundeeprecious.com/operations/producing-mines/Chelopech/default.aspx и по точно натиснете на:Technical Reports: Technical Report for the Chelopech Project, Bulgaria, March 24, 2011.Точка 3.3 Royalties.Та там си е написано.

 22. 22 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "Константин Дичев":

  Браво само така!
  ++++++++++++++++++++++++++++

  Хитростта пречи на мисълта!
 23. 23 Профил на krassiblackgreen
  krassiblackgreen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тези Дънди, трябва да бъдат изгонени и от България. Замърсиха водата на Поибрене с Арсен, унищожиха цялото поречие на река Тополница, замърсиха и язовир Тополница. 2ра авария на хвостохранилището им, замърсява язовир Качулка с тежки метали и арсен. Експлоататори и лъжци. Хора от Крумовград борете се до последно, защото загубената природа и здраве после няма да ви ги възстановят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK