Инвеститорите на БФБ остават слабо активни и след края на лятото

Инвеститорите на БФБ остават слабо активни и след края на лятото

© Anelia NikolovaСветовните пазари бяха на зелена територия през последните три дни на миналата седмица, успявайки да компенсират част от натрупаните загуби.  Оптимизмът на инвеститорите идваше не толкова от икономическите макроданни, които излизаха, колкото от изявленията на водещи политици, че ще направят всичко необходимо, за да овладеят дълговата криза.


Така в петък основните индекси от Азия през Европа и САЩ прибавиха между 1 и 4%, като отзвукът на зелената вълна се усети и у нас, но той не успя да заличи пониженията от предишните дни. Така на седмична база всички индекси с изключение на секторния BG REIT (1.31%) завършиха със спад.


Слабата активност и липса на ясна посока отново доведоха до загуба за индикаторите, като най-старият измерител SOFIX  почти изтри печалбите, натрупани в първите месеци на годината. Той бе и най-губещият, понижавайки се с 2.09% през изминалата седмица, след като в петъчната сесия загуби 0.68% до ниво от 362.97 пункта. BG TR30 се понижи с 1.41% за петте сесии общо, като достигна 314.31 пункта в петък, а широкият BG40 загуби минималните 0.23%.
В петък индексите затвориха разнопосочно след една сравнително волатилна сесия при обороти, значително по-високи от обикновено, което обаче се дължеше на няколко договорени сделки. Така оборотът на регулирания пазар достигна 11.1 млн. лева, от които 2.8 млн. лв. бяха от търговия с облигации. На извънрегулирания  пазар бяха прехвърлени книжа за 8.1 млн., като 6.3 млн. лв. дойдоха от Фонд за земеделска земя "Мел инвест".


В петък се прехвърлиха малко над 54 хил. акции на "Оргахим" за 4.88 млн. лв. Това представлява 10.8% от капитала на дружеството, а цената на затваряне бе 90 лв. за лот, което е дневно повишение от 3.86%. Голям пакет бе прехвърлен и по позицията на "Еврохолд България" за общо (+5.26%) 1.078 млн. лв., или 0.8% от капитала на дружеството, което доведе и до покачване в цената му до 1.3 лв. за лот.


Бяха изтъргувани и 100% от капитала на "Зенит Имоти" АДСИЦ, като продавач на 80.77% от капитала на дружеството е "Зенит Агрохолдинг" АД Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк, каза, че покрай промените в състава на SOFIX, които ще влязат в сила от днес, очаква малко раздвижване.


Производителят на изкуствени торове "Неохим" и машиностроителната компания "М+С хидравлик" ще заместят бившия приватизационен фонд "Доверие обединен холдинг" и строителната компания "Енемона". Книжата на "Неохим" и "М+С хидравлик" бяха търсени в петък най-вероятно с цел покриване на индексните сертификати, като акциите на казанлъшкото машиностроително предприятие бяха изкупени до 8.85 лв. за лот, което повиши пазарната стойност на компанията с 4.49%. "Неохим" пък поскъпна с 2.78%, достигайки 39.88 лв. за акция.


Скромна търговия през изминалата седмица имаше и с иначе ликвидните "Софарма" и "Химимпорт", които загубиха по 7.69% и 4.44%, съответно до 3.18 и 2.15 за лот.


"Иначе септември поне досега не се отразява по никакъв начин на настроенията на инвеститорите, като те не са особено активни в покупките на ценни книжа, а непрозрачната процедура по продажбата на "Булгартабак" също не изпраща положителни сигнали към потенциалните инвеститори", добави Николай Ваньов.


Експерти коментират, че липсват индикации за съживяване на фондовия пазар и през тази седмица, а импулс за търговията може да стане единствено приемането и прилагането не само на икономическо, но и на политическо решение за дълговата криза в еврозоната. Пазарите по света най-вероятно ще останат нестабилни и през следващите няколко седмици, водени от притесненията на инвеститорите за дълговите проблеми на развитите държави, а индексите ще се движат в тесни граници.


През изминалата седмица намаля корелацията между българската борса и международните, а волатилността при отделните по- ликвидни позиции не спомага за връщането на индивидуалните инвеститори.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK