БНБ е накарала Инвестбанк да увеличи капитала си

Акционерите на банката трябва да осигурят 50 млн. лв. или да търсят нов инвеститор

Инвестбанк ще трябва да увеличи капитала си с 50 млн. лв., съобщава сайтът на в. "Капитал". Информацията беше потвърдена официално и от самата банка, като оттам посочват, че решението ще бъде в дневния ред на предстоящото общо събрание на акционерите.


Централната банка е поискала поне двама независими членове в надзорния съвет

Според информацията на "Капитал" в началото на август подуправителят на БНБ и ръководител на "Банков надзор" Румен Симеонов е наредил на банката да увеличи капитала си с 50 млн. лв. до края на октомври. В момента акционерният капитал на кредитната институция е 89.6 млн. лв.


Преди дни в Търговския регистър е публикувана и поканата за извънредното събрание на акционерите на 19 октомври, в което решението за увеличение на капитала е една от точките в дневния ред.
Според информация на "Капитал", след като БНБ е дала предписанието, от банката са обжалвали срока за изпълнението му с мотива, че той е прекалено кратък.
Дни по-късно обаче изпълнителните й директори Диана Младенова и Цанко Коловски са оттеглили жалбата, без да посочват защо го правят. Пред изданието основният собственик на Инвестбанк Петя Славова е заявила, че както срокът, така и размерът на увеличението, посочено от "Банков надзор", е "притеснителен". По нейните думи за изпълнението на предписанието има две възможности – основният акционер да осигури парите, както е правил досега, или да се привлече нов инвеститор.


"И в двата случая е необходимо време за подготовка. В условията на сериозна финансова криза в света привличането на партньор изисква време", е посочила Славова.


Според поканата за общото събрание капиталът ще се увеличи с издаването на 50 млн. нови акции с номинал 1 лв. Така той може да достигне 139 599 600 лв., ако всички акции бъдат записани.


Мажоритарният акционер в банката е "Феста холдинг" със 72.5%, а от своя страна Петя Славова държи 86% от холдинга. Тя притежава директно и 21.33% от капитала на кредитната институция.


"Капитал" съобщава още, че от банков надзор са наредили в надзорния съвет на Инвестбанк да влязат поне двама независими членове. Сега Петя Славова е и негов председател, и представител на другите членове - "Черноморско злато" и "Феста холдинг".


Инвестбанк има 6.77 млн. лв. загуба за първите шест месеца на 2011 г., показва отчетът й в БНБ. Общите й активи са близо 1.26 млрд. лв., което я нарежда на десето място по този показател на банковия пазар у нас. За миналата година банката има 1.74 млн. лв. печалба при 1.2 млрд. лв. активи.
В началото на месец май стана ясно, че през миналата година БНБ е наредила на три банки да увеличат капитала си, но кои точно са били те не беше съобщено.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Преди 6 месеца Инвестбанк, в която мажоритарен собственик е Петя Славова, се оказа в дъното на огромна афера и разследване от американската „Сикрет сървиз” заради мистериозното изчезване на 20 милиона долара. В момента Петя Славова все още е в България, а лично премиерът Бойко Борисов е бил информиран за случая от американския посланик у нас Джеймс Уорлик.

 2. 2 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Преди 6 месеца Инвестбанк, в която мажоритарен собственик е Петя Славова, се оказа в дъното на огромна афера и разследване от американската „Сикрет сървиз” заради мистериозното изчезване на 20 милиона долара. В момента Петя Славова все още е в България, а лично премиерът Бойко Борисов е бил информиран за случая от американския посланик у нас Джеймс Уорлик.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK