Преработеният проект на "Дънди" край Крумовград мина екотеста

Експерти разрешиха добива на злато


"Ще отговорим на допълнителните въпроси на кметовете, за да са сигурни в сериозността на намеренията ни"
Алекс Нестор, главен мениджър на "Болкан минерал енд майнинг"

Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за златодобив на "Дънди прешъс металс" край Крумовград, съобщиха представители на съвета пред "Дневник".


Против инвестиционните намерения на дружеството в района на Ада тепе са глaсували петима души – кметовете на Крумовград, Дъждовник, Овчар и Звънарка, както и представителят на неправителствената организация "Коалиция за устойчиво развитие" Дончо Иванов.
Освен това съветът е разрешил и предварително изпълнение на проекта. Предстои решенията на консултативния орган да бъдат одобрени или отхвърлени от екоминистъра Нона Караджова.


"За нас е положителен знак, че експертите гласуваха за проекта ни, ще отговорим на допълнителните въпроси на кметовете на засегнатите общини, за да са сигурни в сериозността на намеренията ни", коментира пред "Дневник" Алекс Нестор, член на надзорния съвет на "Челопеч майнинг", която разработва находището край Челопеч, и на "Болкан минерал енд майнинг", която развива добивния проект в Крумовград. Двете компании са дъщерни дружества на канадската "Дънди прешъс металс" в България.


"Не мога да коментирам, преди решението на съвета да бъде официално внесено при мен", каза пред "Дневник" министърът на околната среда Нона Караджова. Тя трябва да реши дали да подкрепи решението на ВЕЕС.


Изготвянето на протоколите и обосновката от заседанието на съвета вероятно ще отнеме седмица, след което ще бъдат спазени всички срокове по окончателното произнасяне, увери Караджова. От думите й стана ясно, че по процедура докладът по ОВОС върви с този за оценката за съвместимост на проекта с екомрежата "Натура 2000".


Един от представителите на неправителствените организации - Андрей Ковачев от сдружение "Балкани", който и по-рано е представлявал гражданския сектор във ВЕЕС, не е бил допуснат до вчерашното заседание на съвета.


Преди седмица Ковачев отново е бил номиниран от фондация "Блулинк" за участие в съвета. "Балкани" принципно не е против проекта в Крумовград, но считаме, че двата доклада за екооценки имат сериозни пропуски и в настоящия си вид не гарантират опазването на околната среда", смята природозащитникът.


"Дънди" получи концесия за добив в находището край Крумовград през февруари. Екосдруженията "Институт за зелена политика", "Информационен и учебен център" и "Балкани", обжалват решението на Министерския съвет за предоставяне на 30-годишната концесия.


В понеделник стана ясно, че ВЕЕС е одобрил и предварително изпълнение на проекта, което означава, че неговото начало може да започне въпреки обжалванията. "Ще се възползваме от предварителното изпълнение, но само до фаза строителство. След това компанията няма да поема излишни рискове, в случай че съдът отмени концесията", каза още Нестор.


Получаването на положително екостановище всъщност е второ за намерението на "Дънди" да добива злато от Ада тепе край Крумовград. Първото беше получено преди година и половина, но беше обжалвано пред Върховния административен съд от неправителствени организации.


Съдът го отмени, а министърът на околната среда и водите Нона Караджова прекрати процедурата по ОВОС. През лятото на 2010 г. компанията внесе нов проект, който изключваше планираната в началото цианидна технология за извличане на златния концентрат.


Новият проект не включва класически вариант на хвостохранилище и заема по-малка площ от находището Ада тепе край Крумовград. Очакваната инвестиция е около 130 млн. долара. Добивът на преработена руда ще е около 800 хил. - 1 млн. тона годишно. Общо запасите в находището се изчисляват на 27 млн. тона, със съдържание около 4-5 грама злато на тон


Намерението за разширяването на производството в Челопеч и за разработване на находището край Крумовград е от 2005 г., но предното правителство отказваше да вземе решение.


След продължителен "мълчалив отказ" от предния екоминистър Джевдет Чакъров Върховният административен съд задължи министъра да вземе решение по екооценката на проекта в Челопеч. Той го направи през 2008 г., след като предишното правителство договори да участва с 25% в проекта. Впоследствие новият кабинет се отказа от тази идея.


По темата работиха още Георги Жечев и Милен Енчев

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Гневно

  поредният нагъл обир на българските богатсва.
  същите господа ощетяват държавата с минимум 1 000 000 000 годишно от сегашната златна концесия АСАРЕЛ

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Лъжа! Висшият експертен екологичен съвет не одобрява нищо. Той само предлага на министъра да го одобри или да не го одобри!
  И понеже поне 65% от състава му са служители на МОСВ, това не е никакъв назависим консултативен орган.

 3. 3 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ние не сме държава! Тук е подопечна територия на западните олигарси! Ако стоим като овце в кошара, ще ни стрижат, ще ни доят докато може и накрая ще ни изколят! Е ,това е за овчедушните! А всички ли сме такива? Тази мръсна министърка искаше да ни продаде и на Монсанто за ГМО, но ние се опънахме. Сега мутрата Боко си прави ПиАрски вятър, че той е спасил България от ГМО- важното е да ги няма! А тези, дето крадат златото на родината ни, вместо да влиза в БНБ са за въже! Лека нощ съфорумци и не се правете на активни, там дето не е важно нищо за нашия живот, а да запазим земята си чиста за нашите деца!

 4. 4 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Хайде по-кротко... Чистата ни земя буренясва от години, защото повечето сънародници са експерти в това да плюят по форумите и да скачат по площадите, иначе никаква полезна работа не могат да свършат. Заради фирми като "Дънди" в разни доста затънтени български села и градове постегнаха площадите, а местното население вместо по цял ден да виси в кръчмите за пръв път има нещо да работи... Ама няма угодия на хейтърите...

 5. 5 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Колко пари са взели тия продажници
  и майка си за пари ще продадете

 6. 6 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До ком # 15
  И кои са тия места продажнико посочи поне едно , ти си само един дупедавец за жълти стотинки

 7. 7 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Добре, че има фирми като Дънди да инвестират поне нещо в тази иначе абсолютно безперспективна територия.

  Природонаселението живее в пълна мизерия. Никаква надежда няма да започне да произвежда нещо, което да се продава добре по света (не, тютюнът не е такова нещо). Какво умеят да правят жителите на тези общини в Родопите? Автомобили ли, компютри ли, софтуер ли? Те са обречени на мизерия и да бъдат яхани от популистите на Ахмед Доган.

  Този Дънди им е златен шанс.

  Давай, Дънди, долу демагозите!

 8. 8 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Подобна е и дискусията за търсене на шистов газ. До сега само в Северна България са направени почти 1000 (!!!) сондажа, при това - повечето на по-опасните малки дълбочини, но никой не е протестирал за това. Управлявалата преди БСП дори създаде промени в закона, които разрешават тези хидравлични удари под земята. Очевидно пазарлъците не са били успешни за тях и не са сключили договори. Сега този изключителен икономически въпрос излиза отново на дневен ред, но предишните завистливо гледат в канчето...

 9. 9 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lord":
  Колко си коленопреклонен приятелю..... Направили си площадите за 2 милиона, а Дънди всяка година граби по 200 милиона изключително държавна собственост от 8 тона злато.... Което изнася за своя сметка в америка.... Сега в Крумовград им е подарено цялото находище от 27 милиона тона рудаХ4 гр на тон= минимум 80 тона злато, а в концесионният договор ще ни дадат 1,4% от неговата равностойност.... Това е грабеж и престъпление към всички гладуващи пенсионери, учители, праподаватели и граждани на България малоучнико!


  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 10. 10 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "Минувач":
  Не са правени 1000 сондажа на такава дълбочина. Стига си лъгал. После не са използвали на нито един сондаж такава технология - хиляди кубици разтвор на канцерогенни химикали да ги вкарват под 1000 атмосфери налягане в земните недра, което предизвиква микровзвривове и земетресения, пукнатини и замърсяване на водните хоризонти и недрата на земята.... Не бъди лъжец

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 11. 11 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 470 Гневно

  Последните дни явно златодобивната компания на Алекс Нестор полага доста усилия да "притисне" държавата за пореден път да наруши екологичните закони, с което да ощети обществените интереси.

  Да, но не. Дано Нона Караджова не се даде, както вече не се дава на другия топ-разбойник Цеко Минев от Банско.

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 12. 12 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Аа, значи воят преди няколко дни срещу еко-рекетьорите затова бил. Имали сме тест да минаваме.

 13. 13 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Докато се пречи в България на хората и бизнеса да работят ще стоим голи и боси.За да се добият тези 27 това злато в Крумоград трябва да се инвестират стотици милиони долари в разработването на рудника и да се добият милиони тонове руда, със съдържание няколко грама злато на тон, която да се преработи.Като се махнат данъците и разходите остава една нормална печалба като от всеки друг бизнес. Напълно подкрепям добива на злато и шистов газ в България.България трябва да развива своя рудодобив и газодобив.Ние трябва да изнасяме, а не да внасяме суровини.Канадците отварят хиляди работни места и плащат милиони лева данъци и осигуровки в България.

 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  До коментар [#9] от "Константин Дичев":
  Скъпи ми Константине, много ама много си далеч от тоя бизнес, човече.
  А колко искаш да ти дадат като концесионна такса?
  Щото там вече са набити около педесе милиона за проучване и оценка. Суха пара. Не държавна.
  При добива, които рано или късно ще се случи - няма как да не се случи, защото става въпрос за около 1 и половина милиарда, които за да се извадят ще трябва да се вкарат още около 100милиона най-малко.
  И от това като се приспаднат технологични загуби и пр. и пр. държавата получава 10% данък печалба. И още 20% ДДС.
  Данъци и осигуровки и хляба на местните за 10 години него броим.
  Смяташ ли колко станаха до тук?
  Повече от 30% от стойността на това което е там в оня баир край Крумовград.
  За да се случат тези неща държавата и чиновниците и просто трябва да се глудат работата, така както си я гледат и в най-забутания американски щат или канадска провинция.
  А тя работата им е - никакви компромиси с екологията и процедурите.
  Без офшорки и счетоводни врътки в този бизнес, моля.
  Всичко извадено, отчетено и дори и да се наложи износ на концентрат - по международни цени, за да не се точи добивната фирма и спестяват данъци.
  В момента в държаваната администрация няма нито един обучен човек, който да поеме тези неща. Трябва час по-скоро, преди да е почнал добива да им организарат тамм каквото трябва, пращат на обучение, ама като дойде времето да си влязат в задълженията.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK