ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.7%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.5%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:54
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:24
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 99.95% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

S&P изненадващо понижи рейтинга на Италия

Натискът на рейтинговите агенции засилва проблемите на правителството на Силвио Берлускони.

© Associated Press

Натискът на рейтинговите агенции засилва проблемите на правителството на Силвио Берлускони.Агенция "Стандарт енд Пуърс" (Standard & Poor's или S&P) понижи рейтинга на Италия от A+/A-1+ на A/A-1 с негативна перспектива за бъдещата му оценка.


Причината, посочена от рейтинговата агенция, е опасенията й, че властите няма да успеят да намалят публичните разходи и да въведат ред във финансите си.


Промяната едва ли можеше да дойде в по-лош момент за еврозоната и само задълбочава дълговата криза в Европа, коментира Би Би Си.
По този начин Италия се нарежда след Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър, чийто рейтинг беше понижен тази година.  


Парламентът в Рим одобри буквално преди дни антикризисни мерки за орязване на десетки милиарди разходи от държавния бюджет. Въпреки това от S&P казват: "Ние вярваме, че намаленото темпо на италианската икономическа активност ще направи трудно постижими и ревизираните правителствени фискални цели."


Би Би Си допълва още, че решението на S&P не е било очаквано и сега ще оскъпи кредитите, от които се нуждае Италия, както и обслужването на вече взетите.


В първите си реакции някои коментатори заявиха, че действията на S&P изглеждат подозрително точно в момент, когато финансовите пазари са изнервени до краен предел в очакване на ефектите от фалит на Гърция. Възприятията за това какво, изглежда, се случва на пазарите са се превърнали в нещо по-важно от реалността, допълват те.


S&P вкара през май Италия в процедура за преоценка на рейтинга надолу и изминалите месеци очевидно не са показали на анализаторите й, че разпокъсаното на фракции дясноцентристко правителство на премиера Силвио Берлускони може да отговори ефективно на кризата.


Под натиска на дълг от 1.9 трилиона евро (около 120% от БВП) властите прокараха план за намаляване на разходите с почти 60 млрд. евро до 2013 г. Но при обсъждането му в парламента планът бе толкова пъти орязван, преправян и смекчаван, че накрая остана впечатление, че с него няма да се помогне на страната да реши проблема си с изпадналия в стагнация икономически растеж.


В понеделник "Ройтерс" съобщи, че правителството се подготвя да понижи от 1.1 на 0.7% прогнозата си за растежа през 2011 г. и някъде под 1% тази за 2012 г.


От S&P обясняват още, че спестяването на бюджетни средства може да се окаже невъзможно, защото правителството е силно зависимо от увеличаване на приходите в страна, където данъчната тежест и без това е висока, а икономическите перспективи се влошават и лихвите се окаква да се покачат.


"Ройтерс" допълва, че пазарите са били изненадани тази нощ, защото са очаквали първото понижение да дойде от "Муудис". Миналата седмица от агенцията обявиха, че им трябва още един месец за оценка на положението в Италия.


"Очаквахме ли го тази нощ? Не. Но дали някой е шокиран, като гледа какво става с лихвите", коментира Джеймс Полсен, старши инвестиционен стратег в Wells Capital Management.


ЕЦБ започна да изкупува италиански дългови книжа, за да понижи доходността, която притежателите им искат от властите в Рим. Въпреки това в понеделник тя достигна 5.59% за 10-годишните облигации - близо до шестте процента, над които страни като Гърция, Ирландия и Португалия потърсиха помощ от партньорите си в еврозоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK