Данъчните са блокирали 54 млн. лв. от фирми на Ковачки

Христо Ковачки

© Дневник

Христо КовачкиНационалната агенция за приходите (НАП) е успяла да запорира имущество и събере суми за общо около 54 млн. лв. през последните четири месеца от общо 100 млн. лв. от укритите данъци на предприятия на бизнесмена Христо Ковачки, съобщи пред "Дневник" източник от ведомството. Нарушенията, разкрити чрез ревизии, са неначислен ДДС и неплатени корпоративен данък и осигуровки.


Първоначално НАП са започнали проверка в 37 дружества, но впоследствие ревизиите са се разпространили и върху други компании, свързани с Ковачки. "Дневник" потърси за коментар говорителя на бизнесмена Десислава Филипова, но тя не отговаряше на телефона си.


Източникът от НАП обясни, че първоначално данъчните са опитали да съберат вземанията си с "добро", като предложили доброволно разсрочено плащане. Допълнителни ревизии обаче показали, че фирмите продължават да не се издължават коректно, и от приходната агенция  преминали към втората фаза - принудително събиране.
При него се запорират активи на дружествата, а друга част се разпродават. Заради неплатените данъци първо ще бъдат съставени актове за административни нарушения, а при доказване на злоупотреба случаите ще бъдат предадени на  прокуратурата.


В понеделник НАП заведе иск за несъстоятелност срещу една от фирмите на Ковачки - "Охрана и минна сигурност". От приходната агенция се заканиха, че ще предприемат същата мярка и срещу останалите дружества, след като успеят да съберат част от задълженията чрез продажба на имущество на тези предприятия.


През пролетта Ковачки получи три години условна присъда заради укриване на 16.7 млн. лв. ДДС. Месец по-късно той започна да прехвърля част от дружествата си на офшорни компании от Сейшелите. От приходната агенция обясниха, че прехвърлянето на собствеността няма значение при проверките, защото липсващите данъци ще се търсят от конкретната фирма нарушител.


От 2003 г. до 2010 г. Ковачки успя да създаде собствена империя. Сред свързаните с него дружества са "Атоменергоремонт", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3". Той има проекти за ски писти край Самоков, както и блокираща квота в Общинска банка. В повечето компании Ковачки официално се води консултант.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK