Lloyd's отчете невиждана загуба от 697 млн. паунда

Lloyd's отчете невиждана загуба от 697 млн. паунда

© ReutersЗастрахователният бизнес на Lloyd's реализира 697 млн. паунда загуба за първото полугодие след като компанията бе засипана от искове, свързани с безпрецедентния поток от природни бедствия, най-голямото от които беше японското земетресение и последвалото го цунами, съобщи "Ройтерс".


За същия период през 2010 година компанията е реализирала 628 млн. паунда печалба. Общо изплатените искове през първото полугодие са 6.7 млрд. паунда, които превърнаха периода в най-скъпия за 323-годишната история на Lloyd's. Компанията има инвестиционни приходи от 548 млн. паунда за първото полугодие – спад с 49 млн. паунда в сравнение със същия период през 2010 година.


От Lloyd's казаха, че остават достатъчно силни финансово, за да се справят с потенциална нова вълна от големи искове с капиталовите си резерви от 2.47 млрд. паунда – нарастнали с 10% в сравнение с миналата година. "Влизаме във второто полугодие по-силни, отколкото някога сме били", каза пред "Ройтерс" финансовият директор на Lloyd's Люк Севидж.
Крайните резултати за 2011 година ще зависят от това дали сезонът на ураганите в САЩ, продължаващ до ноември, ще причини още загуби за индустрията и как инвестиционният портфейл на Lloyd's ще се представи във връзка с дълговата криза в еврозоната, продължаваща да тревожи финансовите пазари, обясни Севидж.


Тазгодишният ураганен сезон е най-активният в записаната история, но с изключение на урагана Айрийн нито една голяма буря не е засегнала сушата.


Много европейски и щатски застрахователи отчетоха големи загуби заради поредицата от природни бедствия между януари и май, които включваха още земетресение в Нова Зеландия, тежки наводнения а Австралия и торнадо в САЩ. Годината вече се класира като втората най-разрушителна в историята на загубите от катастрофи след 2005 година. Според данни на Swiss Re – вторият по големина презастраховател в света индустрията е изплатила в искове за първото полугодие 70 млрд. долара.


Играчите на пазара се надяваха, че тежките условия могат да накарат част от компаниите да се оттеглят, което ще намали конкуренцията и ще обърне четиригодишния тренд за намаление на цените. Въпреки това застрахователите очакват цените да се задържат, с изключение на 15%-ото увеличение на цените за застраховане срещу бедствия, когато клиентите подновят полиците си през януари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK