Три сделки за 185 млн. евро в първия ден на панаира в Пловдив

Три сделки за 185 млн. евро в първия ден на панаира в Пловдив

© Анелия НиколоваТри договора на обща стойност 185 млн. евро подписа българска фирма веднага след откриването на 67-ия Международен технически панаир в Пловдив. "МКМ продукт" ще строи в Русия по свои технологии къщи акумулатори, които се зареждат с енергия от слънцето и я съхраняват, съоръжения за преработка на отпадъци и инсталации на биогаз.


"Фактът, че е подготвена сделка за близо 200 млн. евро, е добър показател за нашата икономика", каза премиерът Бойко Борисов при откриването.


Нашата разработка помага да се намали с 10% потреблението на енергия в сравнение със стандартните къщи, а цената е около 4 пъти по-ниска от подобни модели в Западна Европа, поясни Михаил Михов, президент на групата компании "МКМ".
Изложението започна с очаквания за раздвижване на пазара на индустриални стоки и повече сделки. Надежда на изложителите дава възстановяването на икономиката в Западна Европа през първата половина на годината. На форума представители на български и международни компании припомниха, че след пика на поръчките през 2008 г. строителният сектор е повлякъл свързаните с него браншове.


При откриването министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че очаква да се сключат много договори. Според него бизнесът може да разчита на повече продажби, защото делът на промишлеността в икономиката се е увеличил от 17.8 на сто през 2008 г. на над 23% през първото полугодие на тази година.


Тази година официална страна партньор на изложението е Русия, която представя своите технологии в отделна палата. След като официално откри панаира, премиерът, който е пожарникар по професия, се запозна с нова руска роботизирана противопожарна система.Какво договори "МКМ продукт"


Селище от закрит тип, което си произвежда всичко и създава пълна заетост на гражданите, е първият проект, по който МКМ ще работи с Руската енергийна агенция. Той е на стойност 100 млн. евро и предвижда изграждане на къщи акумулатори, системи на биогаз за производство на електричество и пара, инсталации за рециклиране на отпадъци, оранжерии, животновъдни ферми и предприятия за преработка на дървесина.
Строителство на жилища и на завод за преработка на отпадъци са включени в договора с Чувашката република, който е за 25 млн. евро. Българската фирма подписа и предварителен договор за строителство по своята технология за сумата от 60 млн. евро. Тя получи награда за енергоефективност, екологичност и икономичност, тъй като нейната къща акумулатор зае първо място в Русия по тези показатели.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK