КФН: Пенсионните фондове няма да могат да инвестират в стоки

Надзорът ще иска промени в Кодекса за социално осигуряване за по-либерални инвестиции, но далеч от исканията на бизнеса


- От бранша подкрепят намаление на таксите, но не са съгласни това да се комбинира с повишени разходи

Ограниченията за инвестициите на пенсионните фондове да бъдат намалени, предлага Комисията за финансов надзор (КФН). Проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване все още се обсъжда, а самите пенсионни компании също имат предложения, които са изпратени до надзора.


Разхлабването на инвестициите обаче не съответства на исканията на фондовете. Освен това браншът има критики и към нови изисквания за работата им, които според тях ще увеличат разходите на компаниите. В същото време от КФН смятат постепенно да намалят размера на събираните от осигурените такси, което ще намали приходите на дружествата.
Пенсионните фондове няма да могат да инвестират в стоки, предлага надзорът. От компаниите настояват от много време да им се разрешат покупки на инструменти, базирани върху стоки, поне засега не се очертава да го получат.


"Непреки инвестиции в стоки могат да се осъществяват чрез предоставената с проекта възможност за инвестиране - в акции или дялове на алтернативни инвестиционни фондове", посочи пред "Дневник" Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН.


Така например пенсионна схема може да купи дялове на взаимен фонд, който под някаква форма следва цените на стоките, но не и да вложи пари на осигурените в опции върху злато – един от най-поскъпващите активи за последните години.


Пенсионните компании предлагат да имат повече инвестиционни възможности, но те не са задължително обвързани с поемане на по-висок риск за инвестициите. Дружествата настояват в новите текстове за позволените за инвестиране инструменти да се добавят отделно дялове на колективни инвестиционни схеми (такива са взаимните фондове), издадени по българския закон.


В противен случай, посочват от дружествата, на практика фондовете няма да могат да влагат средства в български схеми. Причината е, че записаните от КФН промени биха позволили само инвестиции в колективни инвестиционни схеми (КИС), които влагат поне 80% от активите си в инструменти, които изрично са разрешени и на пенсионните фондове.


Българските КИС обаче не разписват задължение в какви точно инструменти ще влагат управляваните пари, а залагат само максимални граници за вложения в акции, облигации, депозити и т.н.


Ограничението за влагане в КИС, които на 80% следват ограниченията на пенсионните схеми, ще затвори за тях и възможността да влагат в борсово търгувани фондове (ETF), или поне с по-голяма част от тях. Причината е, че няма как вложителят да изисква от ETF да не купува определени активи, защото в Кодекса за социално осигуряване те не са позволени.


От пенсионните компании настояват и за точно по-разграничение на взаимните фондове – в момента ограничението е общо за инвестиции в тях, без разлика какъв е рисковият профил на фонда. Най-консервативните от тях обаче са аналогични на вложения в облигации и държавни ценни книжа.


Според представители на пенсионни компании слагането на всички КИС под един знаменател е пречка, ако решат да променят по-основно инвестициите си, включително и да ги направят по-консервативни.
В предложенията си за промени в КСО повечето пенсионни компании са съгласни, че намаление на таксите трябва да има, но в същото време според тях това трябва да се обвърже с планираните им увеличени разходи.


Става въпрос за нови изисквания към вътрешни звена в компаниите, контролиране на риска при инвестициите, на осигурителните посредници, както и на прехвърлянето на осигурени между отделните дружества.


Според компаниите това ще доведе до повече пари за издръжка, а допълнително те ще трябва да заделят и пари за резерви. Затова и предлагат инвестиционната такса да намалява с по 0.05 процентни пункта всяка година и така от 1% през тази, да падне на 0.75% от 2016 г. Предложението на надзора е за намаление с 0.1 пункта, до 0.5% през 2016 г.


От бизнеса смятат, че е по-добре удръжката от всяка вноска да пада с 0.5 пункта от 2017 г., докато стигне 3.5% през 2019 г. КФН предлага понижение с по 1 пункт на година, до 2.5% от 2019 г.
Ангел Джалъзов се аргументира с изчисления, според които при сегашните такси парите по личните пенсионни сметки ще намаляват с около 15% за 40 години и това може сериозно да заплаши постигането на целта от допълнителното осигуряване.


Той обаче е съгласен, че намаление на таксите трябва да се прави, ако не се застрашава финансовата стабилност на компаниите.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 755 Гневно

  Пенсионните компании искали да имат по-голяма свобода и да могат да инвестират средствата НИ както си искат. Не са единствените.

  И аз искам да инвестирам средствата СИ за пенсия както си искам. Например, да ги инвестирам в банка, инвестиционен фонд, че дори и в стоки. Защо аз, като собственик на средствата да нямам това право, а пенсионната компания да го има.

  Трябват ли НИ всъщност ненужни посредници във веригата, каквито са пенсионните компании? Всяка банка би могла да събира пенсионните ни вноски, а всеки инвестиционен фонд да ги управлява. Да, ама така шефът на пенсионната компания няма да може да си вози з...... в джип, да има секретарки, офиси и т.н., които се плащат от НАС под формата на такси и понижена (спрямо реално постижимата) доходност.

 2. 2 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/06/06/fack_private_funds/

  Колко струват на България задължителните „частни пенсионни фондове“
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/06/23/mega_fack_private_funds/

 3. 3 Профил на hulcho
  hulcho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Пенсионните фондове са една грандиозна схема за обогатяване на конкретни лица. И не мога да схвана, що за наглост се изисква, след като видяхме колко са неадекватни с професионалните пенсионни фондове, да настояват таксите им да се намаляват с толкова смешен процент. Но алчността е бич......, и порок.... И какво точно качество на каква точно услуга предлагат??????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK