Мениджърите - оптимисти за бизнес климата, но притеснени от несигурността

Мениджърите в строителството са най-песимистично настроени за състоянието и развитието на бизнес климата

© Юлия Лазарова

Мениджърите в строителството са най-песимистично настроени за състоянието и развитието на бизнес климатаОптимизъм за развитието на бизнес средата продължава да владее мениджърите на компании от промишлеността, услугите, търговията на дребно. С не толкова добри очаквания са предприемачите в строителството, които вече не очакват подобряване на състоянието на управляваните от тях фирми, както и увеличение на работата през следващите месеци. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за бизнес климата през септември.


Оптимистичните очаквания в повечето сектори балансират по-негативното мнение на строителните предприемачи и като цяло общият показател за бизнес климата запазва нивото си от август, когато беше регистрирано увеличение с 1.1 процентни пункта. Несигурната икономическа среда остава основният проблем пред фирмите. Този фактор се допълва от недостатъчното търсене, проблемите с финансирането, конкуренцията. Анкетите на НСИ показват, че в нито един от секторите промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги няма намерение за увеличаване на цените на продуктите в следващите три месеца.


Най-голямо подобрение на бизнес климата виждат мениджърите от сектора на услугите. Показателят при тях се увеличава с 0.6 процентни пункта в сравнение с нивото от август.  Причината са малко по-добрите оценки на предприемачите за настоящото състояние на фирмите. Според тях търсенето също се е увеличило, но очакванията за следващите три месеца са за спад. Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията са основните фактори, затрудняващи работата на фирмите от сектора.
Малко по-оптимистични в сравнение с август са и мениджърите в промишлеността. Показателят за бизнес климата в сектора се повишава с 0.2 процентни пункта. Анкетата сред предприемачите от тази област показва увеличаване на поръчките от чужбина. Резултатът от това не е увеличаване на производството, а по-скоро намаляване на запасите от готова продукция.


Почти без промяна остава показателят за бизнес климата в търговията на дребно. Макар и по-резервирани, очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците за следващите три месеца са оптимистични. И в този сектор основният фактор, затрудняващ бизнеса, е несигурната икономическа среда. През септември рязко се увеличават предприятията с финансови проблеми, като само за месец относителният дял на фирмите, посочили това като проблем, се увеличава от 15.3 на 45.2 на сто.


Резервираните очаквания за строителната активност в следващите три месеца, както и изместването на очакванията за състоянието на предприятията от по-добро към без промяна в следващите 6 месеца водят до намаляване на показателя за бизнес климата в строителството. Той се понижава с 1.4 процентни пункта. Въпреки това показателят, отразяващ поръчките в сектора, регистрира увеличение, като достига най-високата си стойност от февруари 2009 г. досега. През септември повече клиентите на строителните фирми, които бавят плащания, стават повече. Забелязва се известно намаляване на влиянието на основните фактори, които затрудняват работата на строителните фирми - несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Под "несигурност на икономическата среда" да се разбира липса на пазарни проучвания, слаба комуникация с клиенти, доставчици и служители. Както и цялостна неспособност на мениджмънта да планира и управлява бизнеса си.

 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  занчи са почнали да се оплакват по малко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK