"Елана трейдинг": Приключва ли еуфорията на златото

"Елана трейдинг": Приключва ли еуфорията на златото

© Ройтерс



Въпреки силния низходящ импулс все още е рано да се говори за обръщане на тренда при златото, предвид факта, че не е налице тест на оформената възходяща тренд линия от 2008 г. насам. Това пише Емил Петров в блога на инвестиционния посредник "Елана трейдинг".


Пробив под линията на подкрепа ще бъде сигнал, че е възможно да се очаква по-съществен спад в стойността на ценния метал, като такъв сценарий може да доведе до спад към около 1300-1400 долара за тройунция. Ценните метали бяха сред основните фаворити на пазара през последните три години, регистрирайки силен ръст вследствие на засилените покупки. През тази година за първи път от много години дори централните банки се превърнаха в нетни купувачи на злато в опит да диверсифицират валутните си резерви, което доведе до допълнителен тласък в цената на златото и среброто.


Оформящата се тенденция към повишение на златото при корекция на борсовите индекси показа, че ценните метали се възприемат като актив-убежище за големи и малки инвеститори.  Това доведе, меко казано, до истерия през последните месеци, когато банките не можеха да отговорят на високото търсене на инвестиционно злато. Прогнози за ръст на златото до 2000 долара за тройунция ежедневно заливаха медийното пространство, след като напрегнатата икономическа обстановка в Европа се очакваше да стане катализатор на нестихващия ръст на златото и среброто.




През последната една седмица обаче се наблюдаваха признаци на избледняване  на негативната корелация между борсовите индекси и златото, след като поредицата от понижения бе съпътствана и от отстъпление в цената на металите. "Черешката на тортата" бе повишението на маржин изискването за търговия на злато и сребро на фючърните пазари, което доведе до масови разпродажби и ликвидиране на позиции предимно от страна на малките пазарни участници, които нямат възможност да спекулират при толкова високи изискуеми нива на поддържащ маржин.


Дали силният спад от последните дни може да се нарече "спукване на балона", или е корекция, която отново ще бъде последвана от ръст на ценните метали?


През последните 10 години се оформя дългосрочен възходящ тренд при златото, като са налице едва три по-значими корекции, едната от които наблюдаваме в момента. Интересно е движението на златото през 2008 г. – година, характеризираща се с рецесия и спад на икономическата активност в световен план. През този период се забелязва сходно движение на индексите и на златото, каквото наблюдаваме и в момента. Златото губи близо 33% от стойността си в рамките на 10 месеца, след което отново възобновява възходящия тренд  в края на годината, непосредствено след фалита на Lehman Brothers.


Текущото понижение на златото все още е далеч от корекцията през 2008 г. в процентно съотношение, макар регистрирания спад от 20.2% да е формиран в рамките на по-малко от 2 седмици, което показва високата волатилност на пазара.


Катализатор в случая би се явил нова световна рецесия или нова борсова паника, при която всички отново ще потърсят кеша пред каквито и да е активи, подобно на миналата седмица. За момента обаче дългосрочният възходящ тренд пред златото се запазва, като текущите нива може да се окажат атрактивни за много пазарни участници, които очакват в крайна сметка златото да достигне психологическата граница от 2000 долара за тройунция.


Една от основните движещи сили за златото като че ли остава леко встрани от вниманието на пазара в последно време, а именно инфлацията. Към момента не се наблюдава силен инфлационен натиск в Европа, САЩ или Азия, но нека не забравяме колосалните суми, които бяха и продължават да се изсипват в щатската икономика.


От своя страна Европейската централна банка може в крайна сметка отново да започне с изкупуване на облигации на вторичния пазар, вливайки нова ликвидност. Това в дългосрочен план вероятно ще доведе до инфлация и впоследствие  е възможно да окаже позитивен ефект и върху цената на златото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 642 Неутрално

  какво ли означава термина "инвестиционно злато" !?

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Сериозно ли питаш?

  Инвестиционно е това дето го купуваш за да го продадеш след време. Демек не си го носиш под формата на синджирче

 3. 3 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 642 Неутрално

  ха-ха - нещо такова си представях и аз - купуваш си всъщност някаква хартийка, или по-скоро електронния и вариант за който някакви банкери ти казват че стои някакво злато в техния трезор (уж)

  не стана ли точно така кризата с хартийки за имотите и техните застраховки и презастраховки в щатите ...

  ...както и всички други финансови кризи !!!

 4. 4 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Любопитно

  да влезна ли в злато , щом може да стигне до 2000 долара !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 5. 5 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ще прибавим и продажбите на хедж фондовете, които трябваше да покажат определени резултати в края на тримесечието. С две думи - няма фундаментални причини за обръщане на тенденцията за ръст на златото (и среброто) поне засега. Поздрави. http://www.istinski-pari.com

 6. 6 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#3] от "dun":

  Златните спецове обаче си купуват истинско злато и го държат в къщи... Крюгер рандове... и тем подобни... но и те са зависими от цената определяна от книжния пазар...

 7. 7 Профил на Наблюдаващ
  Наблюдаващ
  Рейтинг: 459 Неутрално
 8. 8 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "dun":

  Монети, кюлчета и други с много висока чистота (а не с примеси както бижутата).

  И се ползват както каза
  До коментар [#2] от "niakoi_si":

 9. 9 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Край на истерията със златото. Болшевистките гноми тайно спотаени що пръскат жълта жлъч във злато обкована по нашият свят и пречист зелен долар, вече дадоха фира и скоро ще опънат въжето в някой притихнал ъгъл на пустинята Сахара. А пъпчивите сибирски гноми мъка ще убиват и с водка ще поливат малките си пушки с длани ще разтриват. Но той голямият зелен окъпан в слънце като волна птица небето ще раздира със могъщите криле. Оле! Гордо ще се рее и живота ще завръща във пресъхналите майчини очи. А който е виновен ще плати.

  Yet another blue planet.
 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#4] от "USSR":

  http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=83874

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#9] от "uran":

  сбъркал си ника, Нострадамусе

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 12. 12 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  един полуеврейски съвет за хора с пари - ако имаш пари, раздели ги на три.
  1 дял - живей;
  2 дял - дай на жена си да харчи за децата и дома ти;
  3 дял - скрий и от себе си.
  е, става дума за този трети дял, който спокойно можете да обърнете в злато и да скриете от себе си.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#4] от "USSR":
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/09/28/1164931_raifaizen_shte_izkupuva_zlatni_i_sreburni_izdeliia_ot/

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#10] от "kesh":


  До коментар [#13] от "kesh":

  Благодаря .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK