Брюксел разследва позициите на "Газпром" в ЕС

Европейската комисия проверява и четири дружества в България

Брюксел разследва позициите на "Газпром" в ЕС

© Дневник
- На прицел основно са партньори и фирми на руския монополист

Брюксел започна изненадващи проверки във вторник на десетки газови компании в ЕС, които купуват газ от Русия. Повечето от тях са партньори или дъщерни дружества на "Газпром", а сред засегнатите са и четири български - държавният енергиен холдинг БЕХ, две негови компании - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", както и частната "Овергаз", в която 50% държи "Газпром".


В официалното съобщение на Главна дирекция "Конкуренция" към Европейската комисия не се посочва точният брой на проверяваните компании, а само че това се прави, за да се изясни дали има нарушения в доставките на газ в региона, които са извършени едностранно или по договорка.
Според руските медии това е най-мащабната кампания срещу "Газпром", който доставя около 30% от синьото гориво на европейския пазар, а една от причините за проверката е сигнал на Литва срещу злоупотреба с монополно положение от страна на руската компания. От комисията отказаха всякакви подробности.


Проверката идва и няколко месеца след като "Овергаз" подаде оплакване в Европейската комисия, че без мотиви не е допускана до газопреносната мрежа на страната от "Булгартрансгаз". България пък неведнъж е искала да се намери решение за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи, което засега не се прави заради клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с "Газпром".


Очаква се ревизиите да приключат до една седмица, а самите производства до една година. Проверяваните български компании обявиха,че не се притесняват от проверките. "Очевидно сме свидетели на един от първите опити да се налага общоевропейска политика в областта на спазване на защита на конкуренцията. Това може да е добра практика и за българската Комисията за защита на конкуренцията", коментира проверките икономическият министър Трайчо Трайков.


България получава синьо гориво чрез три фирми - "Овергаз" и "Винтерсхал" (половината от които притежава "Газпром") и "Газпром експорт" (100% дъщерно дружество на "Газпром"). Последната проверка, която България е правила на газовия пазар, е от 2009 г.


Тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) направи секторен анализ на пазара и излезе със заключение, че няма нарушение на правилата на свободната конкуренция. Пазарът беше проверяван съвместно с този на течните горива.


Теоретично газовият пазар е свободен от 2007 г., когато България стана членка на съюза, а "Булгаргаз" беше отделен от "Булгартрансгаз".  Двете дружества обаче останаха под обща шапка - Български енергиен холдинг. Вчера оттам приветстваха проверките.


Компаниите: Сътрудничим на проверките


Проверките на Брюксел са предимно в държави от Централна и Източна Европа, както и Германия. "Обект на разследванията са компании, които купуват газ от Русия", заяви изпълнителният директор на австрийската OMV Герхард Роис, цитиран от "Блумбърг". Представител на "Газпром" пък заяви пред "Ройтерс", че проверките няма да се отразят върху текущата работа, а вероятно и върху бъдещата дейност на руския концерн.


Засега за проверка са си признали освен "Газпром" чрез дъщерните си дружества - "Вемекс" и "Газпром - Германия", също така Е.ОН, РВЕ, ОМВ и PGNiG. Представителят на Gazprom Germania Буркхард Вьолки твърди, че във всички германски офиси са били търсени документи, свързани с договорите с "Газпром".


"Обиски се извършват не само в поделенията на "Газпром", но и в други компании, доколкото ни е известно, следователите са влезли едновременно и в RWE и E.ON Ruhrgas... Става дума за подозрения в ценови заговор, а в RWE и E.ON Ruhrgas са търсили всичко, свързано с договорите с "Газпром". Ние сътрудничим прозрачно и открито с комисията. Няма какво да крием, убедени сме, че всичко ще завърши в наша полза", е заявил той.


"Подобни инспекции са стандартна практика в рамките на антимонополните правила в ЕС и редовно се прилагат спрямо други водещи европейски компании", каза пред "Блумбърг" представител на "Газпром".


Той допълни, че подобни инспекции са били проведени в офисите на "Газпром" в Европа през 2005 г., които са показали, че нейните поделения не са нарушили антитръстовото законодателство на Евросъюза.


В свое прессъобщение от "Газпром" обясняват, че досега са имали добър диалог с европейските страни и че не са запознати с претенциите на Европейската комисия. От компанията също така уверяват, че ще окажат всякакво съдействие на Брюксел.


Какво ще проверяват в България


Европроверката на газовия пазар в България обхваща ревизии на четири дружествата, три от които държавни - Българският енергиен холдинг и двете дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", както и частната компания "Овергаз" ("Газпром" е собственик на половината от компанията), съобщиха от фирмите.


От БЕХ изтъкват в свое съобщение до медиите, че се проверяват десетки компании в 10 държави от Централна и Източна Европа. От компанията също така подчертават, че не могат да обявят свободните капацитети на транзитните тръби, защото това е търговска тайна според договора с "Газпром".


В същото време компанията "Овергаз" се жалва срещу това, че дружеството не е допуснато до вътрешната мрежа на страната. От българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) обясниха, че участват в европроверката. От антимонополния орган не дадоха повече обяснения. Водещ орган при ревизиите е Главна дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия.


Жалба в комисията преди половин година беше подала и "Овергаз", на която досега мълчаливо се отказва достъп до газопреносната мрежа на страната. Достъп до транзитната мрежа имат предимно руските компании. От "Булгаргаз", от БЕХ и от "Овергаз" обявиха, че не се притесняват от проверките. Очаква се ревизиите да приключат до една седмица, а самите производства до една година.


Българската държава неколкократно е поставяла въпроса за намиране на решение за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи (съобразно изискванията на Третия европейски енергиен либерализационен пакет), които са предмет на клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с "Газпром", се посочва в съобщението на БЕХ.


В същото време жалбата на "Овергаз"е срещу недопускането не до транзитната мрежа, а до вътрешната в страната. В момента тръбите в България имат капацитет от 7.4 млрд. куб. метра, като от тях резервирани от "Булгаргаз" са 2.39 млрд. куб. метра. Останалите над 5 млрд. куб. метра са свободни.


"Резервирали сме толкова капацитет, колкото е необходим за потреблението в страната. Транзитните такси, които плащаме на "Булгартрансгаз", са достатъчни за поддръжка на цялата мрежа", коментира пред "Дневник" изп. директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Комично! Първата соц държава е разследвана за монопол, а защо не и за олигопол.

  Няколко пъти вече казах, че няма по-големи капиталисти от бившите комунисти!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 2. 2 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ЕС-то да внимава, Русия да не реши някой ден да му направи изненадваща проверка на ядрената му боеспособност, че тогава ще я втаса!

 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Българската държава неколкократно е поставяла въпроса за намиране на решение за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи (съобразно изискванията на Третия европейски енергиен либерализационен пакет), които са предмет на клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с "Газпром", се посочва в съобщението на БЕХ." Гадно! Сега остава да ни тръснат наказателна процедура поради неспазване на директивите от Третия енергиен пакет на ЕС Точно сега ни трябват силни политици, които да отстояват бг. национални интереси и пред ЕС- ако има и минимален икономически интерес за България от конфиденциалността на тези договори, и пред Газпром, а такива не виждам във България

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Инфографиката ви е малко объркваща ще знаете.

  Мен ме интересува кой внася, колко внася, кой изнася, колко се изнася, и едно сравнение с подобни на България страни.

  Иначе е красива.

 5. 5 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Весело

  OFF - Одеколония Федерация управлявана от джуджетата .

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#2] от "Щирлиц": Ти къде живееш , или вече си втасал ?

 7. 7 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#2] от "Щирлиц":

  Това ли е отговора на савецкия саюз на всичко според тебе? Ни нъ пипайте, че ще ви изстреляме няколко ядрени ракетки?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 8. 8 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Що не направят такава проверка на банките? Или на ЕРП-тата? Или на Телеком компаниите?

 9. 9 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1074 Разстроено

  ебаси, 15 дена ме нема в нета и нищо не се е променило.

  http://vitalykuzmin.net/
 10. 10 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Поплъзновенията на империализъима помрачмха триумфа на др. Пичкин парапуткин. Сега проверката ще установи нарушения и ще има наказания. Ако нарушенията са големи ще има и отнемане на лицензи.

  Yet another blue planet.
 11. 11
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1074 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 12. 12 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1372 Весело

  Проверки... алабала, нищо няма да намерят. Всички по веригата ще са чисти като планински рекички. Трябва да си последният идиот при подобен бизнес да се стискаш за пари, за да си пипнеш кардинално и до край нещата.
  Единственият вариант да извадят кирливите ризи на светло е ако тенденциозно и целенасочено и с определени икономически и политически мотиви някой го изфабрикува. Иначе не, че не си играят както им дойде, ама докато някой не бутне целенасочено доминото нищо компроментиращо няма да излезе.

  Жената е покана за щастие
 13. 13 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1074 Весело

  знаете ли какво ще направят европейците?
  Ще направят така, че никой да нема право да сключва дългосрочен договор с русия и така ще скочи газта, че ум ще ви зайде баш на вас, многознайковците от булгаристанско.

  http://vitalykuzmin.net/
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тиква Кратунка":

  Там има и грешки. Ма карай. Все пак булгаргаз е само търговец. Оператор на тръбите е булгартвансгаз. В стария договор (преди поправката на овчия) руснаците плащаха пълния капацитет на транзитните тръби. Т.е. свободен капацитет няма. Освен ако продажника не е променил и това. Изобщо при един доставчик за никакъв пазар не може да се говори.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#13] от "на курьих ножках":

  Понеже сега не сме с по-високи цени от швабите. Що се не гръмнете бе продажници?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#2:"Щирлиц"]ЕС-то да внимава, Русия да не реши някой ден да му направи изненадваща проверка на ядрената му боеспособност, че тогава ще я втаса! [/quote]

  Дементно червено старче, Русия се нуждае далеч повече от ЕС, отколкото ЕС от Русия. Ако не си го разбрал, и аз не мога да ти го обясня, както казала актрисата на архиепископа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#15] от "Цецо":

  тренират ви значи, к´во се оплаквате толко?

  http://vitalykuzmin.net/
 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Тоз Щирлиц е от дружинката на копанка на рускат аамбасада.
  Болят го зъбите човека, не е ходил на зъболекар и за тва вчера цял ден пущаше клипчета с мургави беззъби братчеди на каручки, белким се размърда етноса и му отпуснат допълнителна порция блини от амбасадата.
  Не му се отвори парашута, та за тва е толкоз нервен и атомни бомби сънува.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  [quote#18:"k_"]Не му се отвори парашута, та за тва е толкоз нервен и атомни бомби сънува.[/quote]

  Последна утеха преди "Амин".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#3] от "dqdomart":
  "Точно сега ни трябват силни политици, които да отстояват бг. национални интереси и пред ЕС.."
  да, така е но как би станало като руснаците знаят че българските политици са като руските. като им сложеш няколко милиона$ в джоба народните интереси остават на заден план.
  защо има толкова наплив за позиции в политика и правителство то от бай ганя си е било така в българия


 22. 22 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#18] от "k_":

  и аз съм с него, въпреки, че не го бях меркал досега.

  а утре ако дневник ми позволи, да ви покажа снимки от моя град, до испанско, гибралтар и мароко + лайнерчето, което взехме от танжер до довер , ще видите че не е лошо да си в съветската амбасада

  http://vitalykuzmin.net/
 23. 23 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#9] от "на курьих ножках":

  Разсмях се!++++++++++

 24. 24 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#23] от "miho45":

  радвам се, принципно и аз затова влизам в дневник

  http://vitalykuzmin.net/
 25. 25 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Весело

  Всъщност, ако Овергаз получи достъп до газопреносната мрежа, Булгаргаз умира. Защото, както се разбира, в момента Овергаз продава на Булгаргаз газ на границата Румъния-Украйна, а после купува същия този газ (дъщерните му дружества) от Булгаргаз за да го продава на крайните клиенти! Ега ги схемата.
  А така ще се шунтира Булгаргаз! Ха-ха-ха.

 26. 26 Профил на bongobongo
  bongobongo
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#2] от "Щирлиц":

  А казват, че нямало нови вицове

 27. 27 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#25] от "focusnik":

  а ти знаеш ли, че овергаз с лицензи газифицират страната?
  освен овергаз и едни немци в бг взимат лицензи и строят собствени мрежи. и третият играч е газпром, който си праи преносна мрежа.

  булгаргаз е взел/дал

  http://vitalykuzmin.net/
 28. 28 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бате Бойко /Слънцето, Големия/ даде тон за песен как трябва да се псотъпва с руските безцеремонни казашки номерца! О йе! Бате Бойко догодина - председател на европейската комисия!

  Yet another blue planet.
 29. 29 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#1] от "tribiri": Ако бе чел Маркс в оригинал да си научил,че комунизма е висша форма на капитализма

  и най-умният си е малко прост....
 30. 30 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 754 Неутрално

  това е много хубаво, но аз лично искам да чета как явор колев и сие боклуци, копои на влстта (политпроститутки) са "налазили" социалните мрежи - това е смърт за всякаква дмокрация и е гнусна полицейска държава, сега местните феодалчета и компрадорската хадминистрация са се насрали вкупом + всички "медии" (Дневник и за вас се отнася - не само босфор.тв ще го изяде ако продължавате така) - питам защо всички лижете задника на тиквата и неговите тъмно-зелени последователи - всички "медии" изместват фокуса и новината, нито една "официална" не споменава никъде, че еничарите заптиета пазят тъмно-зелените и прибират всики не-тъмно-зелени - истината е, че това трябва да се изсипе пред министерски съвет, нс, президенство, диркцията на милицията, всички общински съвети и.т.н. за да се разкара тази цялата измет която ни се качи на главата и всичко да си дойде на мястото...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Бой по азиатските тръбни тролове!

 32. 32 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Там където властва Русия и Газпром, как мислите, дали съществуват строги пазарни отношения или груб монопол, основан освен на безконтролен стремеж към печалби и подсилен от брутални политически интереси.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#2:"Щирлиц"]Русия да не реши някой ден да му направи изненадваща проверка на ядрената му боеспособност[/quote]
  Тъй, не случайно някой ги бе нарекъл Горна Волта с ядрени ракети....

 34. 34 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2978 Любопитно

  [quote#2:"Щирлиц"]ЕС-то да внимава, Русия да не реши някой ден да му направи изненадваща проверка [/quote]

  А като дойде чичката със звездното знаме, джуджетата ще се изпуснат (на**рат) от страх? Нали знаете точка 5 от устава на НАТО.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 35. 35 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#25:"focusnik"]Защото, както се разбира, в момента Овергаз продава на Булгаргаз газ на границата Румъния-Украйна, а после купува същия този газ (дъщерните му дружества) от Булгаргаз за да го продава на крайните клиенти! Ега ги схемата. [/quote]
  Това е описано много добре в Параграф 22. Там един купува яйцата по 3 цента, продава ги по 2 и печели по 1 цент на яйце. Ще кажеш че е невъзможно. Прочети тази книга и ще ти стане ясно как става врътката и с газа.

 36. 36 Профил на d2kr
  d2kr
  Рейтинг: 754 Неутрално

  http://www.extremecentrepoint.com/?p=9957
  http://top.rbc.ru/society/01/09/2011/613335.shtml

  "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#8:"_dan_"]Що не направят такава проверка на банките? Или на ЕРП-тата? Или на Телеком компаниите? [/quote]

  И на комшията Пешо защото му лае кучето! А също така и на баба Данка, защото не си мие стълбището!

  Приятелю - токът в България е два пъти по-евтин от този в ЕС, на банките им правят проверки на всеки три месеца, а телекомите вече ги задъжиха да свалят цените.

  Ти по добре поговори с шефа си да ти вдигне заплатата. Ясно е, че е по лесно да обвиняваш световния империализъм, отколкото другаря Петров!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#35:"rusamanova"]Там един купува яйцата по 3 цента, продава ги по 2 и печели по 1 цент на яйце.[/quote]

  Не е "един", а е сержант Майлоу! И няма какво да го пращаш да чете цялата книга, просто кажи, че за целта трябва да има някой, който да е готов да се храни с памук покрит с шоколад и ако му трябва парашут или спасителна лодка ще се наложи да се задоволи със съответната квитанция.
  И при нас е така - вместо правоохранителна и правосъдна система имаме етикети.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#36] от "d2kr":

  Мерси за полезните линковете!

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 40. 40 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Всъщност се разбра, за какво е тази рация. Газпром притежава тръбопроводи на територията на ЕС, тъй като са строени от СССР навремето.
  А ЕС иска да ги вземе безплатно и затова прави панаир.

  А сега кажете, че е двойният стандард и лицемерието са добродетели.


  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 41. 41 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  [quote#37:"tribiri"]Приятелю - токът в България е два пъти по-евтин от този в ЕС[/quote]

  актуални цени за ток от 29. 06. 2011
  Bulgarien (8,3 Euro pro 100 kWh)
  Deutschland (24,4),

  за газ
  Bulgarien (11,98 Euro)
  Deutschland (15,86)

  Моята брутна заплата е 4300 евро, а колко взимате Вие бруто в България?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 42. 42 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Усетиха се, че са се прекарали с доставките на газ през Северен поток (еманация на Германо-Съветската дружба, която прецака Полша, Украйна и Румъния), защото много по евтино излиза да се доставя втечнен газ с кораби и сега се опитват да предоговорят цените с газпромски номера и похвати. Успех - зимата наближава.

 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#41] от "H2O":

  На Газпром едва ли му пука за твоята или моята заплата!

  За тези работи се предполага, че трябва да им пука на правителството и синдикатите.
  Що се отнася до желанието ти да си мериш с някого заплатата - за да не ставаш смешен, говори за средните заплати в страните, а не за твоята и моята.
  Явно българинът и в Германия да живее, и демократ да ся нарича си остава непоклатим привърженик на соца и си мечтае, някой да му определя и заплатата и цената.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Сега ще се окаже, че примерно в Австрия или в Италия Газпром продава газ на цени по-ниски от тези в България или в Литва, въпреки, че разходите по транзита са много по големи. И тогава ще се резбере защо Газпром държи на клаузи за конфиденциалност в двустранните договори със всеки от купувачите. Просто Русия злоупотребява с монополното си положение и прави политика чрез цената на газа. А в същото време ако излязат на светло и цените на суровините, по които Русия продава на Китай, тогава ще стане ясно дори и на великите икономисти, от къде дойде кризата и защо западната икономика се срина, а Китай и Русия засмукаха парите на Запада.

  не съм избягал
 45. 45 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#8:"_dan_"]Що не направят такава проверка на банките? Или на ЕРП-тата? Или на Телеком компаниите? [/quote]

  Кой ти каза, че не правят?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 46. 46 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  А така - Сашо Дончев за Русия работел!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 47. 47 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Шистовият газ от Америка е много по-остра тесла за гъзпром, отколкото напъните на брюкселските бюрократи. А като потече и европейски шистов метан, гъзпром зор ще види

 48. 48 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 710 Весело

  Ей , нищо не е наред у нас...Дори и руската ни пета колона ;ето вместо да иде пред представителството на ЕС в София и да издигне глас в защита на несправедливо обвиняваният братски Газпром, се ослушва вече трети ден...
  Е таваришчи, да си имаме уважението. Да няма после, що ми намаляха рублите?

 49. 49 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#42] от "barabana":
  Малко си в грешка Не са се прекарали със Северен поток. Напротив, благодарение на временния натиск от по-евтиния втечнен газ и благодарение на участие в инвестициите, Германия договори относително по-ниски цени на газа по Северен поток в сравнение на тези минаващи през централна Европа. Освен това договорите, които сключиха са мааалко по-различни от предишните - узъптиха отчасти клаузата тейк ор пей, а напълно отпадна забраната да се препродават свободните количества. На практика в момента, който газът е платен и е в тръбата, той спира да е руски и става собственост на газовата компания.
  Всички държави в западна Европа намалиха потреблението на руски газ. Пак скючват дългосрочни договори, но много внимателно и винаги в по-малки количества. Ако се появи недостиг се купува на друга цена, но общата сметка е по-малка.
  Миналата година в Италия имаше куриозни случаи "пазарният" руски газ да е по-евтин от този по дългосрочните договори.
  Мисля, че бавно и полека ЕС ще създаде пазар на газ в Европа, подобен на този на нефта. Дългосрочните договори все повече губят смисъл, защото те НЕ СА с твърди цени, а засягат само количества, при това са обременени с "тейк ор пей"

 50. 50 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  А за Овергаз поне 10 пъти съм споменавал в този форум, че в случая са прави от гледна точка на европейското законодателство. И една от последиците от тия проверки ще е, че Овергаз директно ще продава газ на дружествата си за битова газификация, а не е изключено да предложи и изгодни договори на големи индустриални консуматори. Всъщност ние се молим на ЕК да изчака с либерализирането на газовия пазар, докато не се изградят интерконекторните ни връзки и от ЕК приеха този аргумент. Но същевременно много се забавихме с изграждането им и от ЕК ще ни притискат със заплахи за санкции.
  През 2012 ще е готова първата връзка - тази с Румъния, а малко след нея и тази със Сърбия. След влизането им в експлоатация пазарът може да се либерализира, защото ще имаме достъп и до друг, неруски газ. А най-смешното е, че може и да е "руски" същия който минава през Син поток

 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#40:"H2O"]Газпром притежава тръбопроводи на територията на ЕС, тъй като са строени от СССР навремето. [/quote]

  Това не е вярно! Даже в Украйна и Беларус (както и в България) тръбопроводите на съответната територия са собственост на съответната държава.
  Едва напоследък Русия, чрез Газпром се опитва да получи собственост върху тръбопроводи на чужда теритовия срещу инвестиции в тях. Например тръбите на ЮП на наша територия ще са 50:50 , както и инвестициите и приходите от транзитни такси.
  А не знам да ли разбираш, но законодателството в ЕС НЕ ПРЕЧИ, а даже способства Газпром да има собственост върху тръби - стига съответната държава да е съгласна.

 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#50:"Дамян"]че в случая са прави от гледна точка на европейското законодателство. [/quote]
  То и аз предупреждавах, писах, но много съфорумци не просто гледаха скептично, но и си позволиха подигравки. Е, спрях да пиша- нека всеки всичколог да гради една лъжлива представа за света около себе си - защо да му се отварят очите?! Да си живее в света от "въздушни кули"- всеки си заслужава съдбата.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 434 Неутрално

  до the_sceptic-
  Газпром, куха главо,ще види зор, на куково лято...а ти като видиш шистов газ, поогледай се, дали ще видиш и други "щастливци" освен теб и еврочиновниците наоколо!?!

 54. 54 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#53] от "tub":

  Газпром ще види зор, ако изпусне контрола на каспийския газ... както е тръгнало. Сега експлоатираните находища са пред изчерпване, а за новите трябват инвестиции, а и са на още 1000 км. по-далеч от Европа. Затова ние дали ще видим шистов газ не знам, но точно Газпром се кани да добива шистов газ. Ако може - на чужда територия, примерно в Украйна, ако не - на своя. Опитват се да купуват западни (американски) компании притежаващи съответните технологии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK