"Ърнст & Янг" намали прогнозата си за ръста на българската икономика

"Ърнст & Янг" намали прогнозата си за ръста на българската икономика

© Георги КожухаровЪрнст & Янг" намали прогнозата си за ръста на българската икономика през тази година на 2.12%, съобщиха от одиторската компания. През лятото очакванията й бяха БВП на страната да се увеличи с 3.2 на сто през тази година. Причина за промяната е "рязкото влошаване на перспективите за ЕС, който е основен експортен пазар на България, продължаващата слабост на потребителските разходи и високото ниво на несигурност пред бизнеса". Износът показа много добри резултати през 2010 г., но очакванията са за забавяне на темпото до под 10% тази година и до 5.5% през 2012 г., под растежа на вноса, считат от компанията.


На вътрешния пазар възстановяването е слабо основно поради високата инфлация в началото на годината и притиснатите домакинските бюджети. В резултат на това, очакванията за потребителските разходи са да нараснат само с 1.2% през 2011 г.  Ефектът от рецесията, продължава да тежи върху домакинските разходи и доверието на потребителите не е на по-добри нива от тези от средата на 2010 г., и доста надолу в сравнение с тези, наблюдавани преди глобалната криза, оценяват от одиторската компания.


Високата инфлация, която достигна 5.6% през март, а през август все още беше на нива от 4,1%, поставя допълнителен натиск върху потребителските разходи. Само ако външната среда не спре да се влошава, заетостта трябва скоро да започне да се покачва, а инфлацията да продължи да намалява постепенно. В резултат на това се очаква разходите на домакинствата да нараснат с над 3% през 2012 г., след очакваното повишаване на малко под 1% тази година. Заедно с повишените инфраструктурни разходи това би могло да доведе до ръст на БВП от 2.6% през 2012 г., прогнозират от "Ърнст & Янг". През лятото очакванията бяха за повишение на БВП с 4.8 на сто.
Страх от нова вълна държавни дългове обхваща eврозоната, а заплахата от рецесия се повишава с всеки изминал ден според есенната прогноза за еврозоната на Ърнст & Янг. В комбинация с почти блокирания растеж от лятото и по-малко благоприятната международна среда прогнозата за еврозоната сега очаква растежът на БВП да падне до анемичните 1.1 на сто през 2012 г. Прогнозата за 2011 г. беше намалена от 2% до 1.6%. И това при условие, че се направи цялостно преструктуриране на гръцкия дълг, а останалите проблемни страни бъдат подкрепени.


Ако не бъдат предприети спешни действия, прогнозата изчислява 35% шанс за еврозоната да се върне към рецесията. Според прогнозата за еврозоната, за да се предотврати нарастващата криза, основните държави членки трябва да поемат ангажимент за силен фискален съюз.


Мари Дирон, старши икономически съветник на прогнозата за еврозоната в  компанията, коментира: "Въпреки обявяването на нов пакет за Гърция през юли, ситуацията в еврозоната значително се влоши през лятото. Променливите финансови пазари, забавянето на растежа в основните страни, както и продължаващото свиване в периферията показват, че е много вероятно кризата с държавния дълг да се влоши допълнително и на свой ред подкопават перспективите за растеж за следващата година. Невъзможността за покриване на гръцкия държавен дълг вече изглежда съвсем реална."

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на flint.
  flint.
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Очилатият икономически гений вероятно няма да е съгласен и със супер аргументи ще обори тезите на Ърнст & Янг.

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "flint.":

  То и друг гений има, шеф на очилатия. Заради неговата гениалност го докарахме до тук, че и още надолу продължаваме.

 3. 3 Профил на dimitarnz
  dimitarnz
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Интересно кои гений ще ги заместят

 4. 4 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "flint.":


  До коментар [#2] от "Каишков":

  в голяма грешка сте- Брутният външен дълг на България пада с 830,8 млн. евро за периода август 2010 г. - юли 2011 г. до 36,17 млрд. евро, показват данните на БНБ. Държавният външен дълг намалява с 91,5 млн. евро за 12 месеца до 2,74 млрд. евро в края на юли. Банките са погасили за година 659 млн. евро от чуждестранните си дългове, които намаляват до 6,39 млрд. евро. Преките чужди инвестиции под формата на вътрешнофирмено кредитиране се свиват с 422,8 млн. евро за последните 12 месеца до 14,57 млрд. евро към края на юли. Само за този месец обаче те се увеличават с 28 млн. евро.

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ръст от 2.12% при инфлация от 11% си е бая ми ти прогноза.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Значи, дори и да има растеж - няма да напълни хладилника.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Гневно

  основен проблем е липсата на реинвестиране на печалбата и именно тук са скритите козове ако някой е по -креативен !!!
  сега печалбата се изнася и по този начин икономиката се декапитализира допълнително и забавя растежа си !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на 2easy
  2easy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Само да вметна с риск да ме засипете с минуси. Тези агенции, финансови институции и тн, които поставят рейтинги са дълбоко обвързани с частните интереси на глобалните компании и интересите на дадени държави. Основен принцип на всички тези агнеции е, че прогнозите им са ЛИЧНО МНЕНИЕ и именно поради това те не подлежат на наказателна отговорност, ако рейтингите им подведат някого. Това исках да кажа, за да може изводите, които всеки си вади да са поне малко по-дълбоки.

  Парадоксалните възвишения на човешката мисъл доведоха до леснопредвидими вдлъбнатини в окръжността на ирационалното оригиналничене.
 9. 9 Профил на Продавачката
  Продавачката
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "bta":

  Да, стабилно лазим по дъното! Много стабилно!

 10. 10 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#9] от "Продавачката":

  Любимото на българския бизнесмен е да се вайка, докато кара за 5-ти път от морето към София, или на връщане от Гърция за някой дълъг празник, за това колко е зле всичко у нас.

  Комунизмът свърши, тези които много не им харесва тук - прав им път. Само дето когато отидат някъде другаде, откриват, че там животът е доста скъп, а и трябва да се работи - защото не обичат тези дето само висят по кафетата или във "Фейсбук" по цял ден. А у нас, някак си, все още е прието...

 11. 11 Профил на TAK Trade
  TAK Trade
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "bta":

  Много хубаво, но дай сега и малко данни за сравнение, история, трендове, статистики, сконтирай тия суми поне с официалната инфлация...

  Добре започваш но за да бъдем адекватни в оценките е редно да разполагаме и с адекватна информация, нали?

  Зърнена диета...
 12. 12 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#8:"2easy"]Тези агенции, финансови институции и тн, които поставят рейтинги са дълбоко обвързани с частните интереси на глобалните компании и интересите на дадени държави. [/quote]

  Нищо общо няма Ернст и Янг с рейтинг агенциите бе стига сте събирали в общ кюп всичко.

  Дават прогноза, не рейтинг.

  Любка Кумчева.

 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "Продавачката":

  нали не сме под него

 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#3] от "dimitarnz":Има поне хиляда души , дето ги разбират тия работи по-добре от него. Ама не са от Герб.

 15. 15 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#9] от "Продавачката":Копаем, копаем, чичовото !

 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lord":Типичен отговор на лорд към продавачка. Само че знаем как се произвеждат лордовете в България ! Сър, вероятно сте трето поколение авантаджия ? Дето по-рано бяха комунисти, после си сменяха цвета според околната среда.

 17. 17 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Фактите са налице и без разни рейтингови агенций да ни дават прогнози. Ние сме си се закотвили на дъното и ще си стоим още поне 5г. там, щото икономика като нашата се въстановява много бавно. А като прибавим и "магистралните умници", дето ни управляват и ни оправят, прогнозата става още по негативна. Така че, положението вместо да се влошава, то става безнадеждно!!!!

 18. 18 Профил на Продавачката
  Продавачката
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lord": Задавате ли си въпроса, защо растат депозитите на населението и кои хора с в основата на това нарастване?

  Задавате ли си въпроса колко е загубата на БВП от спряни от оборот пари?

  И кой гиплаща тези загуби.......


 19. 19 Профил на 2easy
  2easy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "mechopuh":

  Моя грешка. Впрочем се замислих, че повечето големи финансови институции имат забрана да дават прогнози, за тази цел си имат отделни подразделения, които се занимават с това. Въпреки всичко, прогноза или рейтинг, обслужването на корпоративни интереси отново е в центъра.

  Парадоксалните възвишения на човешката мисъл доведоха до леснопредвидими вдлъбнатини в окръжността на ирационалното оригиналничене.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK