Банката за развитие се цели в топ 10 в сектора до пет години

В следващите три до пет години Българска банка за развитие (ББР) ще бъде една от значимите кредитни институции на пазара, влизайки в топ 10. Това посочи като една от стратегическите цели за развитието на ББР главният й изпълнителен директор Асен Ягодин при подписване на договр за отпускане на заем от 37 млн. евро от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Средствата ще се използват за гаранции и финансиране на малки и средни предприятия. В момента ББР е на 14-то място в сектора според размера на активите й (1.7 млрд. лв. към края на юни по данни на БНБ).


Финансирането на дейността на банката ще бъде както с емисии на облигации, така и с привличането на кредитни линии, като използването на конкретния инструмент ще зависи от цената на ресурса в съответния момент, стана ясно още от изказването на Ягодин. "На пулса на пазара сме", посочи той и обясни, че банката следи от близо пазара и възможностите на какви ценови нива би се финансирала в момента и при двата варианта.


Навлизане в банкирането на дребно и на депозитния пазар ББР не планира, като това не е заложено в профила за дейността й и според закона, по силата на който тя действа, обясниха още мениджърите й. Асен Ягодин представи и другите членове на управителния съвет на банката – Владимир Гюлев, Илия Караниколов, Андрей Генев и Христо Карамфилов.
Планираното разрастване на банката ще й позволи да участва в реализацията на мащабни проекти с национално значение и като кредитор. При участие в инфраструктурини проекти например банката би се включила в схема с участие на европейска финансова институция чрез дофинансиране на проекта, обясни Христо Карамфилов. Той даде за пример проект, при който българското правителство има сключен договор за финансиране например с Еврипейската инвестиционна банка, като ББР би могла да поеме част от финансирането. Той посочи още, че в момента се водят преговори за включването й в такъв проект.


Банката планира и по-активно участие в усвояването на еврофондовете. По-голяма яснота в детайли по стратегическите цели на ББР се очаква да има към края на годината, след като стратегията за дейността й за следващите няколко години бъде приета от министерството на финансите, което е нейн принципал.


Сред целите на банката е запазване на нивото на необслужваните заеми в портфейла й под 10%. Това е преценено като вързможно след направен преглед на качеството на кредитния й портфейл.


Получател на договорените от ЕИФ 37 млн. евро са две дъщерни на ББР дружества – Микрофинансираща институция Джобс и Националния гаранционен фонд (НГФ). Първото получава от европейския фонд 6 млн. евро, като средствата ще се използват за кредити и лизинги за микрофирми. Това са дружества с персонал до 10 души и годишен оборот до 2 млн. лв. Приоритетно ще се финансират самонаети лица, еднолични търговци и микрострартиращи фирми. Максималният размер на финансирането за крайния клиент ще е 25 000 евро.


НГФ получава 31 млн. евро, които ще се използват като контрагаранции по кредити за малки и средни предприятия. В рамките на подписаното споразумения фонда ще може да издаде гаранции по инвестиционни кредити на фирми за 120 млн. евро и за срок до 15 години. Ще се гарантират кредити с размер до 500 000 евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Киро минев
  Киро минев
  Рейтинг: 402 Неутрално

  При кой тип икономика държавата е най-големият кредитор ?

 2. 2 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 451 Неутрално

  В топ 10 по какво, по активи ли, по капитал ли, по печалба ли, по загуба ли, по какво?
  Иначе астронавтът е прав...Но след като в България обществените поръчки са МНОООГО важен икономически фактор и двигател на растежа, защо не ме изненадва...

 3. 3 Профил на Kinin
  Kinin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това, в което трябва да се прицели тази банка е списъкът на Агенцията за приватизация за 2012 г.! Както всички десномислещи политици, ГЕРБ вероятно също споделят мнението, че по-лош от държавата собственик НЯМА. С изключение на назначените от корумпирани постсъветски държави ''капиталисти'', по-известни още като олигарси

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK