Търси се четвърти мобилен оператор

КРС обяви търг за нов лиценз на пазара с начална цена 49.5 млн. лв.

Търси се четвърти мобилен оператор

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАКомисията за регулиране на съобщенията (КРС) прави пореден опит да даде лиценз на четвърти мобилен оператор. В края на миналата седмица ведомството обяви търг за разпределяне на свободните честоти с начална цена 49.5 млн. лв. и стъпка за наддаване 1 млн. лв.


Депозитът за участие пък е 2 млн. лв. Победителят ще получи разрешение за ползване на радиочестотен спектър за електронни съобщения чрез мобилна мрежа за 15 години.


В момента в България работят три мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком". Според експерти търгът за четвърти оператор е закъснял заради голямата пенетрация на пазара, а цената за влизане е висока.
Решението за обявяването на търга за четвърти играч на пазара е провокирано от заявление на компанията "4ДЖИ КОМ" от началото на юли. В резултат на това КРС обяви, че набира "намерения" за участие в подготвяния търг, като интерес проявили 6 компании. Не се посочва кои са.


"Бяхме длъжни да обявим търг, тъй като свободният ресурс не може да задоволи всички искания", каза председателят на комисията Веселин Божков в неделя. Той добави, че началната тръжна цена е според таксите, които се събират от комисията.


"Има формула, по която се изчислява цената на базата на таксите, определени от Министерския съвет. Има коментари, че е висока, но когато се приемаха таксите, никой не възрази", каза още Божков. Той добави, че ще може да каже имената на компаниите, проявили интерес към четвъртия лиценз за мобилен оператор, в понеделник.


Спомена обаче, че сред тях са и сега присъстващите на пазара оператори, и подчерта, че заявеният интерес не означава, че те ще участват в търга. От архива с решенията на КРС става ясно, че на 1 септември заявление за ползването на обявените на търг честоти са подали от БТК (търговска марка "Виваком").  То обаче е отхвърлено заради вече започналата процедура по подготовка на търга. "Надявам се действащите оператори да не осуетят процедурата", добави Божков.


Дружеството, предизвикало откриването на търга - "4ДЖИ КОМ", е създадено в края на май. Негов собственик е Евгени Гаврилов Цолов. Той участва в още няколко компании, показва справка в Търговския регистър.


В една от тях - "Проектни анализи", Цолов е съдружник с швейцарската фирма "Арвекс", която стана известна с поръчка на БДЖ за доставка на 30 рециклирани спални вагона. Оказа се, че те са прекалено стари и са купени на по-висока от пазарната цена.


На пръв поглед "4ДЖИ КОМ" не отговаря на условията за участие в обявения от КРС търг. Кандидатите в него трябва да имат над 3 млн. лв. оборот през 2010 г., а компанията не е съществувала тогава. Условията на търга обаче дават възможност оборотът да е реализиран от свързани лица.


От КРС искат още кандидатите да имат опит в осъществяване на обществени електронни съобщения,
като ще се зачита и този на свързаните лица. В процедурата не могат да участват свързани лица, както и такива, които имат задължения към КРС. Документите за участие струват 4 хил. лв. и се подават до 14 ноември. Търгът е насрочен за 7 декември.


Последният опит за пускане на четвърти мобилен оператор беше през 2008 г. Тогава КРС обяви два търга. Първият с начална цена 38 млн. лв. привлече само една оферта - на компанията TelCo, която имаше проблем с документите и процедурата беше прекратена. Вторият беше за два лиценза за 38 млн. лв. и за 57 млн. лв. Заявилите интерес компании бяха три - "Глобул", "Епсилон констракшън" и "Комтек", но оферти не бяха подадени.Пазарът намалява, приходите се свиват
Пазарът на телекомуникационни услуги се свива в последните две години, като през 2010 г. спадът беше с 5.6% до 3.14 млрд. лв., показват данните на КРС. В това обаче влизат и оборотите на интернет доставчиците, както и на компаниите, разпространяващи телевизионен и радиосигнал. Най-голям пазарен дял сред мобилните оператори има "Мобилтел" (48.1% за 2010 г.) с около 4.9 млн. абонати. Вторият по големина оператор "Глобул" е с 36.1% от абонатите, или около 3.6 млн. потребители. "Виваком" има 1.6 млн. клиенти, или 15.8% пазарен дял. Последните отчети на играчите на пазара показват намаление на приходите през второто тримесечие при "Мобилтел" (със 7.9%) и "Глобул" (с 4.2%), а при "Виваком" има спад на консолидираните приходи с 14.2%, но ръст при мобилни услуги със 17 на сто.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Един нов оператор може да удари здраво и 3-те съществуващи със едно съвсем просто нещо - ДОБРО ОБСЛУЖВАНЕ
  Както и ясни и непрецакващи договори без скрити мини.

  Поне аз бих преминал на такъв оператор дори и офертите да са по-неизгодни. Писна ми вече от дребната тарикатщина на Мтел и Виваком ( на глобул не съм бил )

  А и примерно Мегалан постигнаха подобно нещо , нямаха по-добри скорости , но с невероятно обслужване окупираха цяла София. Все си мисля ,че подобно нещо е възможно и при мобилните оператори. ( а и много други сектори в България)

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 2. 2 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"Джон Доу"]може да удари здраво и 3-те съществуващи със едно съвсем просто нещо - ДОБРО ОБСЛУЖВАНЕ
  Както и ясни и непрецакващи договори без скрити мини[/quote]
  Това е утопия, как мислиш ще стане това в България?

 3. 3 Профил на Ивайло Антов
  Ивайло Антов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на автора,знае думи като пенетрация(проникване),къд живеете бе?!?!

  L.F.C.
 4. 4 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#3] от "Ивайло Антов":

  Вероятно го е написал на бащин език.(не майчин)

 5. 5 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Като помня колко го търсиха третия, колко ли ще търсят четвъртия?

  Yet another blue planet.
 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 877 Неутрално

  А "МАКСТЕЛЕКОМ" не е ли мобилен оператор?
  След като има мрежа изградена за мобилни връзки.
  Питам авторката.
  Вие Латева май не сте подготвена по темата

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на drago
  drago
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Колкото повече толкова по-добре за потребителите. Само да не е някоя дъщерна на някой от сегашните.

  drago
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#1] от "Джон Доу":

  Какво значи добро обслужване? Усмихнати операторки? Не, мерси. Първо трябва добро покритие и добри услуги. Аз лично гледам да минимизирам общуването с операторите, че са ми неприятни. Затова ме интересуват цените и качеството на услугите - и двете неща нов оператор не може да ги даде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 247 Неутрално

  @ тони!, не знам за цените, но за качеството си прав. И макар да са неприятни отношенията и с трите оператора, аз лично ще си трйкам с мтел. И без това нещата в последно време доста добре се наредиха - много минути към всички и неограничен интернет към същия този план.

 10. 10 Профил на Джон Доу
  Джон Доу
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#8] от "Тони!":

  Ами разни хора , разни идеали. Аз предпочитам обслужване.
  Това значи , като отидеш при тях с проблем да го вземат присърце и да направят всичко възможно да ти помогнат , да са усмихнати приветливи. Когато отидеш да си платиш сметката , ако ще те бомбардират с нови промоции то поне да се поинтересуват какво ти трябва преди да предлагат нещо. Да се предлагат и по-гъвкави планове от 3-4 посочени в сайта и до там.
  Когато отидеш с въпрос човека отсреща да е компетентен , а не да ти казва "ми не знам" "ми то системата ни е такава" и тем подобни глупости. Да няма разни скрити бомби в договора за които никой не ти казва ( само не започвайте с "трябваше да си го прочел" ) и те изненадват неприятно , примерно на виваком безплатен +груп пакет за 1 месец , но след тоя месец ,ако не го спреш е 8лв и други такива дребни тарикатлъци.

  И т.н. ,и т.н.

  All I'm gonna do is just go on and do what I feel. Jimi Hendrix
 11. 11 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Навремето, при първия търг, Водафоун се отказаха с думите: "Цената от 50млн. за лиценз ще направи неконкурентни цените" и си заминаха. Целта беше да се изгонят операторите, които правят пазарен бизнес и да останат само картелни играчи. Схемата ще продължи и с 4-я оператор.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 12. 12 Профил на Dum vivimus, vivamus
  Dum vivimus, vivamus
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Мдааа,очакваме мадам Кръстева и мосю Пеевски,след като придобихателевизионните кули(НУРТС) на БТК чрез Тауърком сега е ред да пуснат и мобилен оператор.

  In God We Trust
 13. 13 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Давам жокери
  Първо - действително стои голям корпоративен играч - има и банка в групата.
  Второ - всуе са надеждите за по ниски цени - всички оператори имат интерес от по-високи цени. Просто е решено, че няма смисъл далаверата да отива в Австрия, Гърция или към кредиторите на Виваком - кешът трябва да остане тук и да подхранва наши групировки
  Трето, това е най-трудната част от въпроса - кой в страната има достатъчно власт да нареди на КРС да пусне конкурс за четвърти оператор?
  И последно кой вярва на приказката, че дошъл един инвеститор и поискал. И то за мобилни комуникации. Действа новия кръг

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK