Доходността на най-масовите пенсионни фондове е средно 1% за година

Доброволните имат по-високи резултати, но има и схеми, които са на загуба за 12 месеца назад

Доходността на най-масовите пенсионни фондове е средно 1% за година

© ДневникПовечето от пенсионните фондове имат положителна доходност за последната една година, но някои са отбелязали загуби, показват изчисления на "Дневник" към 30 септември. Най-висок е средният резултат на доброволните схеми – 1.4%, а най-слабо се представят професионалните, където средният доход е под процент.


Очаквано най-добри резултати за година назад имат малките дружества "Топлина" и "Пенсионносигурителен институт", които държат голяма част от активите си в държавни ценни книжа. По-слаби са резултатите на фондове, които влагат значителни суми зад граница – в акции, облигации, държавен дълг.


Доходност от една година обаче не е представителна за целият период на осигуряване, тъй като парите от вноски се трупат и инвестират 20-30 и повече години, докато стане време за изплащане на пенсия.
Изпълнителният директор на "ДСК-Родина" Николай Марев коментира, че в момента е трудно да се дадат прогнози какви ще бъдат резултатите на пенсионните фондове до края на годината, защото пазарите се движат не от анализи, а от страховете за фалит на Гърция, което би се отразило лошо и на останалите държави в еврозоната, в частност Испания и Италия.


"Отписването на гръцките държавни ценни книжа в портфейлите на големите банки ще окаже сериозно влияние върху резултатите им", каза още Марев. Според него ситуацията сега може да се окаже много по-сложна от тази през 2008 г., защото говорим за проблеми на суверенни държави, а не за една банка, например като Lehman Brothers.


Инвестициите в български и чужди ценни книжа не показват зависимост за резултатите на фондовете. Преди няколко месеца схемите, които влагаха голяма част от активите си зад граница, имаха и по-големи загуби, но те вече са се изравнили с тези на българските ценни книжа.


Сред универсалните фондове тези с най-много чужди инвестиции са "Алианц България", "ДСК-Родина", "Съгласие", "Доверие", както и Ай Ен Джи. В момента основният индекс на българската фондова борса SOFIX е на по-ниско ниво, отколкото беше в началото на ноември миналата година.


За повечето универсални фондове акциите заемат 22-30% от портфейлите им. При доброволните този дял е по-висок, тъй като те имат и най-малко ограничения.


Николай Марев смята, че пенсионните фондове трябва да променят стратегиите си за инвестиции - "ако искат да работят за осигурените лица". Промяна трябва да бъде насочване към по-нискорискови инструменти, дори да се държат много от парите в брой.


Много е вероятно повечето от пенсионните фондове да не могат да надминат инфлацията за тази година, но според Марев големият въпрос е колко ще бъде инфлацията, тъй като за еврозоната тя изненадващо е 3% за септември, но пък данните за САЩ показват, че следваща рецесия не е толкова сигурна.Доброволни и задължителни

Универсалните фондове са задължителни за всички, родени след 1959 г. В тях вноската е 5% от общо 23% от осигурителния доход. Професионалните схеми са за работещите при тежки условия на труд, които трябва да се пенсионират по-рано, и от тях да им се изплаща срочна пенсия до настъпването на общата пенсионна възраст. Това са двата вида задължителни фондове, от които не могат да се теглят предсрочно пари. Доброволните трябва да осигуряват трета пенсия освен държавната и тази от универсалните и при тях участието е по желание. Осигуряването в доброволен фонд може да спести до 10% от облагаемия с данък доход.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK