Доходността на най-масовите пенсионни фондове е средно 1% за година

Доброволните имат по-високи резултати, но има и схеми, които са на загуба за 12 месеца назад

Доходността на най-масовите пенсионни фондове е средно 1% за година

© ДневникПовечето от пенсионните фондове имат положителна доходност за последната една година, но някои са отбелязали загуби, показват изчисления на "Дневник" към 30 септември. Най-висок е средният резултат на доброволните схеми – 1.4%, а най-слабо се представят професионалните, където средният доход е под процент.


Очаквано най-добри резултати за година назад имат малките дружества "Топлина" и "Пенсионносигурителен институт", които държат голяма част от активите си в държавни ценни книжа. По-слаби са резултатите на фондове, които влагат значителни суми зад граница – в акции, облигации, държавен дълг.


Доходност от една година обаче не е представителна за целият период на осигуряване, тъй като парите от вноски се трупат и инвестират 20-30 и повече години, докато стане време за изплащане на пенсия.
Изпълнителният директор на "ДСК-Родина" Николай Марев коментира, че в момента е трудно да се дадат прогнози какви ще бъдат резултатите на пенсионните фондове до края на годината, защото пазарите се движат не от анализи, а от страховете за фалит на Гърция, което би се отразило лошо и на останалите държави в еврозоната, в частност Испания и Италия.


"Отписването на гръцките държавни ценни книжа в портфейлите на големите банки ще окаже сериозно влияние върху резултатите им", каза още Марев. Според него ситуацията сега може да се окаже много по-сложна от тази през 2008 г., защото говорим за проблеми на суверенни държави, а не за една банка, например като Lehman Brothers.


Инвестициите в български и чужди ценни книжа не показват зависимост за резултатите на фондовете. Преди няколко месеца схемите, които влагаха голяма част от активите си зад граница, имаха и по-големи загуби, но те вече са се изравнили с тези на българските ценни книжа.


Сред универсалните фондове тези с най-много чужди инвестиции са "Алианц България", "ДСК-Родина", "Съгласие", "Доверие", както и Ай Ен Джи. В момента основният индекс на българската фондова борса SOFIX е на по-ниско ниво, отколкото беше в началото на ноември миналата година.


За повечето универсални фондове акциите заемат 22-30% от портфейлите им. При доброволните този дял е по-висок, тъй като те имат и най-малко ограничения.


Николай Марев смята, че пенсионните фондове трябва да променят стратегиите си за инвестиции - "ако искат да работят за осигурените лица". Промяна трябва да бъде насочване към по-нискорискови инструменти, дори да се държат много от парите в брой.


Много е вероятно повечето от пенсионните фондове да не могат да надминат инфлацията за тази година, но според Марев големият въпрос е колко ще бъде инфлацията, тъй като за еврозоната тя изненадващо е 3% за септември, но пък данните за САЩ показват, че следваща рецесия не е толкова сигурна.Доброволни и задължителни

Универсалните фондове са задължителни за всички, родени след 1959 г. В тях вноската е 5% от общо 23% от осигурителния доход. Професионалните схеми са за работещите при тежки условия на труд, които трябва да се пенсионират по-рано, и от тях да им се изплаща срочна пенсия до настъпването на общата пенсионна възраст. Това са двата вида задължителни фондове, от които не могат да се теглят предсрочно пари. Доброволните трябва да осигуряват трета пенсия освен държавната и тази от универсалните и при тях участието е по желание. Осигуряването в доброволен фонд може да спести до 10% от облагаемия с данък доход.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Браво на пенсионните компании! Всеки неграмотен и изкуфял пенсионер, управляващ сам средствата си ги бие с нокаут. Къде са им CEO-тата, CFO-тата и другите О-та, ако не да си направят сепуку, то поне да си подадат оставката?

 2. 2 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ма то целта не е да печелят бъдещите пенсионери.Целта е едни като другарката даниела петкова да печелят а балъците да духат супата

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  А не може ли да ги разхвърлят на влогове по 50 000лв. на депозити в търговските банки?

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на alexpp
  alexpp
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "Това са двата вида задължителни фондове, от които не могат да се теглят предсрочно пари" - лека неточност ... 5 години преди пенсиониране може да се тегли от тях

 5. 5 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Да се пенсионираш на инат:
  http://www.darikfinance.bg/novini/63367/%C4%E0+%F1%E5+%EF%E5%ED%F1%E8%EE%ED%E8%F0%E0%F8+%ED%E0+%E8%ED%E0%F2

  Финансовите пирамиди на Пинера – успехът за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планета
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

  Колко струват на България задължителните „частни пенсионни фондове“
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/06/23/mega_fack_private_funds/

 6. 6 Профил на pa_pa
  pa_pa
  Рейтинг: 466 Весело

  Николаева, колко е "дохода" за последните 3 месеца, а от началото на годината? Колко са брутните вноски на гражданите в УПФ за 10-тина години? Колко са натрупаните средства в момента? По-сериозно трябва да се подходи към анализа. Има данни към Юни, а данните към септември ще излезнат на 15-ти Ноември и очаквам малко обективност.

  Марев, ако ще ги държите в брой да ви закриваме викам, а? И ние можем да си ги държим в брой...вие нали сте "компетентни" в инвестирането и трябва да капиталообразувате, ако сте капитулирали дайте да ви забраняваме?

  Относно темата, кой, колко печели от УПФ, ето малко по темата:

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=152942

  Много е информативно

 7. 7 Профил на hulcho
  hulcho
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Значи това е пенсионната система в България: Искаш или не даваш едни пари в УПФ. ПОД-овете, защото са компетентни и професионалисти, веднага вместо "добър ден" ти прибират 5 % от вноската. Разбира се, ще кажат някои, те управляват нашите бъдещи пенсии. Както става видно обаче, според директора на ДСК,/ а и като погледне един средно грамотен например на УПФ Доверие инвестициите / става видно, че е по - лесно да се държат парите кеш. Депозит? На разплащателна сметка?? И на всичко отгоре, същите тези професионалисти са реализирали 1 % доходност /дори и намек няма за неутрализиране на инфлацията/. Но това очевидно е недостатъчно /нали апетитът идвал с яденето/, ами и в края на годината ПОД прибира и по 1 % от актива, като възнаграждение за добре свършената работа.

  Остава сега някой и да отговори кому е нужен посредник, в лицето на ПОД, за да се държат едни пари в банка??? Наистината лихвата ще е по - ниска от инфлацията, но със сигурност ще се натрупат повече пари /гарантирани при това/ отколкото е при сега действащия модел.

 8. 8 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  доста любопитно.. след масовата приватизация и фалирането на банките , явно се вижда третия стълб в тоталното ограбване на матряла ... и пенцииката отиде ...

 9. 9 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 466 Весело

  Колега, сбъркал си акцента.

  Вместо
  [quote#7:"hulcho"]Искаш или не даваш едни пари в УПФ. [/quote]
  е коректно да кажеш:

  "Искаш или не, от парите, които даваш за покриване на пенсиите на сегашните пенсионери, пет на сто не се харчат за тях ежемесечно, а остават в твоя лична партида, от която е забранено преразпределение на пари и която се наследява."

  За другото си прав...

  Chad
 10. 10 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#9:"Chad"]"Искаш или не, от парите, които даваш за покриване на пенсиите на сегашните пенсионери, пет на сто не се харчат за тях ежемесечно, а остават в твоя лична партида, от която е забранено преразпределение на пари и която се наследява." [/quote]
  Само дето личната партида е виртуална. Срещу тази нежелана "лична партида" всички родени след 1959 г. трябва да се лишат от значителна част от държавната пенсия, а тези 5%, които потъват в "частни фондове" идват от общите данъци. Вместо държавата да даде парите за образование или да строи, близо милиард годишно потъва във финансови пирамиди:

  Финансовите пирамиди на Пинера – успехът за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планета
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/22/chilean-failure/

  В Унгария изгониха измамниците, в България предстои същото:
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/09/19/hungarian-pension-reform/

 11. 11 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#10] от "alexandertodorov":

  Не споря с вярващи хора.
  Дискутирам с мислещи.

  Chad
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK