Брюксел разследва заменките за държавна помощ

Брюксел разследва заменките за държавна помощ

© Анелия НиколоваСлед две години предварителни проучвания и кореспонденция с различни страни Европейската комисия е решила, че има основателни съмнения за евентуална непозволена държавна помощ при сделките за замени на гори в България и е започнала официално разследване по случая, научи "Дневник".


Решението за това е взето още в началото на лятото, когато са били уведомени и българските власти, но досега не е оповестявано публично. Процедурата, за която няма посочен краен срок, цели да установи дали при тези сделки е имало държавна помощ и дали, ако е имало, тя може да се определи като непозволена. След приключването й ще бъде взето решение дали на страната да бъде глобена.


От дирекцията по конкуренция към ЕК официално потвърдиха, че разследване е в ход от 29 юни, но отказаха повече подробности по случая. От земеделското министерство също потвърдиха започналата процедура. В случай че предизвикалите огромен скандал замени с горския фонд по време на тройната коалиция бъдат определени като непозволена държавна помощ, България ще бъде санкционирана със сума, чийто размер ще зависи от разликите в цените при тези сделки и пазарните по същото време.
Предисторията


През 2008 г. и 2009 г. двама анонимни жалбоподатели уведомяват ЕК, че в България се извършват замени на гори, при които частни лица и фирми получават държавни терени при занижени цени. Това се случва по времето, когато в страната излизат една след друга информации за сделки за атрактивни терени около големи курорти, а екоорганизациите организират редица протести срещу тази практика.


В писмата си до ЕК жалбоподателите казват, че сключваните при занижени цени сделки дават конкурентно предимство на частни лица, затова трябва да се приемат като непозволена държавна помощ. Следват месеци кореспонденция с институциите и жалбоподателите, както и изявление на комисията по петициите на Европарламента, според което Брюксел неоснователно бави наказателна процедура срещу България по казуса.


Мотивите за разследването


В края на юни тази година ЕК е уведомила България, че има основателни съмнения за започване на разследване. Основно то ще се фокусира върху административно определяните цени на парцелите, обект на замени, които са се изчислявали по формули, заложени в наредба на земеделското министерство. В решението за разследването Брюксел напомня, че за да няма непозволена държавна помощ, сделките е трябвало да бъдат осъществявани при "цена, която възможно най-точно доближава пазарната стойност по това време".


Основното съмнение идва от факта, че наредбата е трябвало да бъде актуализирана всяка година спрямо пазарните изменения, но това не се е случвало. В документа се казва още, че "замените могат да бъдат сравнени с две сделки за продажба, които се извършват едновременно", както и че частната страна трябва винаги да одобри сделката и да се съгласи с предложените цени.


"Като се има предвид, че повечето частни оператори обикновено биха действали като инвеститори, стремящи се към извличането на максимални печалби, много малко вероятно е те да се съгласят да извършат замяна, която би била неизгодна за тях", се казва в мотивите за разследването. В тях е записано още, че "разликата между административната и пазарната стойност е значителна между отделните парцели" и че са извършвани сделки на по-малко атрактивни частни гори срещу атрактивни държавни.


Това основно се е случвало от 2005 г., когато пазарните цени на горите са започнали да се увеличават, до 2008 г., когато са достигнали върховите си равнища. Същевременно замените са правени по административни цени, определени през 2004 г. Заради тази констатация Брюксел заключава, че сделките "изглежда, водят до съществени икономически предимства с избирателен характер за частната страна".


Българската защита


От земеделското министерство казаха, че още в началото на септември са изпратили своето становище, според което извършените замени не представляват държавна помощ, като от ведомството били приложили и доказателства за това. Един от аргументите бил, че при тези сделки има административни нарушения и престъпление.


Не стана ясно какво точно съдържат доказателствата, при положение че засега се знае само за предадените на прокуратурата материали. От ведомството са представили и други аргументи в защита, но информацията за тях не била публична и можело да се обявява единствено от ЕК, която води разследването.


Какво следва


Разследването на ЕК може да завърши по три начина. Единият е да не се установи държавна помощ, с което заплахата за санкции отпада. Вторият вариант е да се открие такава помощ, но тя да се окаже съвместима с европейското право, заради което и България ще бъде санкционирана единствено заради това, че не е уведомила Брюксел за схемата.


Това може да стане, ако замените се представят като "насърчаване на икономическото развитие на региони, където жизненото равнище е необичайно ниско или където има високо равнище на непълна заетост", а също и като възможно подпомагане на икономически отрасли.


В решението на ЕК обаче се казва, че от досега разгледаната информация няма основание да се смята, че "възможната помощ допринася за някаква обща цел на ЕС или че отговаря на критериите за съвместимост, определени в някои от съществуващите инструменти за държавна помощ". Третият изход е разследването на сделките да завърши с решение за непозволено подпомагане. Тогава на България ще бъде наложена глоба, която ще може да се обжалва по съдебен ред.Как се изчислява санкцията


Евентуалната държавна помощ ще бъде изчислена като разлика между установената пазарна и административна цена и на двата парцела (частен и държавен), които са били обект на замяна. Така например, ако се установи, че пазарната цена на държавния терен е била например 1000 лв., а административната - 600 лв., за база на глобата ще се вземе разликата от 400 лв.


В случай че например пазарната цена на частния парцел е била 200 лв., а административната 50 лв., базата ще е 150 лв. Крайната стойност на държавната помощ за конкретната сделка ще се сметне, като от 400 лв. се извадят 150 лв. - в случая 250 лв. Евентуалната глоба ще трябва да покрие именно тези разлики при всички сделки, обясниха източници на "Дневник" от Брюксел. 

По темата работиха Милен Енчев и Жени Колева

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sevda_atina
  sevda_atina
  Рейтинг: 426 Гневно

  Дойде ред да сърбаме попарата на тройната коалиция!
  Затова са толкова сладки кметските и министерските кресла!
  НЕ СЕ НАКРАДОХА, А СЕГА ЗА ИЗБОРИТЕ СЕ КАНДИДАТИРАТ ПАК, ЗА ДА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ОЩЕ!

  ПАК СТАНАХМЕ ЗА СРАМ ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА!

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Айде Станишев,готви се да плащаш няколко милиона заради далаверите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Хайде, комунета, депесета, синета и прочие ченгета, заповедайте да отговаряте каква помощ и кому сте давали. Ние знаем, че сте по-бели от асфалт, по-чисти от гаров кенеф и по-честни от цар Киро и сега ще обясните как "Б.Б. и Цв.Цв. са виновни тази попара. Но кой ли ще ви повярва вече? Уф! Кога ще се махнете от тази държава? Ненаядохте се...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тука форумните червенушки ще замълчат като бити анално-податливи люде. Или ако се обадят, то ще е да кажат, че Брюксел разследва заменките заради милиционерщината на ГЕРБ, заради тиквата, заради служебната победа на изборите или друга някаква тъпотия.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 5. 5 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 479 Неутрално

  факта, че нито предишното, нито настоящото правителство направиха нещо за отмяна на заменките. и двете обслужиха олигарсите във вреда на държавата. само да напомне че от 4 години разни величия се кълнат,че няма държавна помощ само и само да не се развалят сделките за замените.

  gorskia
 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ето я историята със заменките:

  Какви са пазарните цени на заменени земи обявени от еколози и гербаджии по 200-300Е/м2.
  Съдия изпълнител продава на втора продан заменена земя за голф игрище до Балчик за 8 лв./м2 (4Е/м2) - към 1100 дк. за около 9 млн. лв.
  Съдия изпълнетел продава заменени земи в къмпинг Каваците на втори търг на 40 лв/м2 (20Е/м2).
  Цените са по 30-70 пъти по-ниски от обявените пред ЕС. Да припомням ли, че много от "печелившите" предложиха на държавата да им върне парите и имотите и да си троши в главата "безценните" земи, ама никой държавен чиновник не си строши краката да прави обратните заменки.
  С тези заменки идиотите от Герб си вкараха огромен автогол, защо или трябва да признаят, че са лъгали обществото и ЕС или да убедят ЕС, че земите са били скъпи и да се изръсят с яко плащане. както казват стари хора - "Глупакът може да прави само глупости".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално


  Продават за 9 млн 1043 дка на плажа.Заменка от “Натура”.

  Горите са между Балчик и Тузлата, в местността Сребрист бряг. Фирма "Еър Пропърти Девелопмънт" АД придобива държавния имот срещу парцели в Рибарица, Габрово, Тетевен и други за 14-15 лв. кв. м. Теренът бе сред заменките на кабинета "Станишев", показани на място на журналисти при специален тур в началото на годината, организиран от парламентарната група на ГЕРБ.

  Фирмата се е набутала с терени на 14-15 лв. м2, а не може да продаде заменения терен за 8,50 лв. м2. Вероятно трябва да уведомят ЕК за незаконно ограбване от страна на кабинета Станишев и да искат държавата да им заплати разликата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 8. 8 Профил на Пламен Василев
  Пламен Василев
  Рейтинг: 583 Весело

  Нали се сещате,че наглярите няма да пострадат ! Просто ще се внесат на определени места в Брюксел

  Талантът боде бездарниците в очите !!!
 9. 9 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#7] от "др. Иванов":

  А що не напишеш какви са били пазарните цени, когато фирмата се е "набутвала"? Това е, което интересува ЕК - цените към момента на сделките. А сега по-скоро се опитват да си замитат следите, пък ако могат да вземат и едни 9 млн...

  "Продават за 9 млн 1043 дка на плажа.Заменка от “Натура”р пишеш. Е, плаж чак трудно ще продадат, държавен е ако конституцията още е в сила

 10. 10 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#7] от "др. Иванов":
  Доктор Иванов, не знам по какво си доктор, най-вероятно по глупост след като сравняваш цени на недвижим имот от 2008 с такива от 2011 при всичко случило се оттогава....или най-вероятно се опитваш да правиш другите на глупаци, заради което и коментарът ми е такъв...

 11. 11 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#7] от "др. Иванов":

  Тъй-тъй другарю ...обаче с това бракониерско мислене и логика нещо съвсем си изтрещял. "Фирмата се е набутала" поради алчност и тъпотия на управлението си . Обаче последното по никакъв начин не променя криминалния харектер на "тези" заменки . Пък по закон, ако една сделка е криминална ,ще рече и нищожна ,предметът на сделката може да се отнеме в полза на държавата - ти каква компенсация бълнуваш бре байно.
  Те и затова мълчат като наакани задници в правителството - щото ако тръгнат да отнемат земи и гори по незаконните заменки доста чиновници от министерствата и политици от всички цветове може и да ги гръмнат.
  И марш да работиш пишман "инвеститоре" щото май и ти има много да наваксваш .

  Да си върнем държавата и бъдещето
 12. 12 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Кога "тогава"? Да не би заменките да са правени през август 2008 г., когато цените са били най-високи? Правени са в продължение на много години, вкл. 2006 и 2007 г. и 2009, когато парцелите бяха по-евтини от сега. Да не говорим, че по-принцип парцелите не са подвластни на големи покачвания и спадове, за разлика от апартаментите. А е смешно предположението, че нещо може да падне от 400-600 лв. на 8 лв. на кв.м.
  Истената е, че историята със заменките беше най-голямата изборна измама не само на Герб, а въобще в българската история.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 13. 13 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Адски е смешно, цените са ниски точно заради ЕК.
  Никой не смее да купува тези земи за да не изгърми ако бъдат обявени за държавна помощ!
  Но ако българските мафиоти намерят начин как да се разберат с комисията, то тогава цените отново ще ударят тавана!
  Ба си и казуса!

 14. 14 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ако герб беше признало, че е държавна помощ сделките щяха да са нищожни, но тогава видни спосори и депутати трябваше да си намалят печалбите (да върнат парите на хората на които са препродали парцелите). и тъй отиваме към огромна глоба за данакоплатците, на всички ни - честито!

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 15. 15 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 462 Весело

  [quote#10:"mladenvladimirov"]Докто Иванов, не знам по какво си доктор,[/quote]
  Какъв доктор бе младеж, това е ДРУГАРЯ Иванов, виден зайцевъд и рибар, всеобхватен предприемач, знае всичко, разбира от ВСИЧКО (ама наистина всичко), брат на самия себе си и когато им пуснат нет в Карлуково - пише по форуми всякакви

 16. 16 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#15] от "Edge404":
  Вярно, че др. означаваше другар....ама кой да се сети...

 17. 17 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Весело

  от ГЕРБ нещо много силно се разсмърдя - интересно как ще се произнесе матер'ялът на изборите

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 18. 18 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Айде Станишев,готви се да плащаш няколко милиона заради далаверите![/quote]

  Стига бе! Лев нЕмат- вчера заем от ДСК теглиха, инвестират в нова властчица, заложили са клубовете!

  Да узнат нещо на изборите, недей още...

 19. 19 Профил на skhlms
  skhlms
  Рейтинг: 8 Гневно

  В представената информация има една сериозна грешка, която се в същност се разпространява в българската преса от повече от година: европейската комисия не налага глоби за нелегална държавна помощ. В случай, че реши, че има нелегална и несавместима помощ Комисията ще заповяда на България да си вземе парите (с лихви) обратно от бенефициерите!

 20. 20 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Абе кво умувате кой как се е набутал при всичките 5000 заменки на земеделски земи - над 450 000 дка и около 150 замеки на гори - над 32 990 дка. Най-скъпият имот е оценен на 28.54 лв./кв. м, а най-евтиният – за 7 стотинки за квадратен метър. То е ясно, че ако са нямали далавера мафиотите е нямало да се желаят тези заменки. Но аз ви питам - що не бяха обявени публични търгове за тези имоти. И след прозрачно наддаване и последваща проверка за произход на капитала големите бизнесмени и бизнес империи - Батков, ТИМ, Валентин Златев, Сергей Станишев чрез брат си арх. Георги Станишев, Рамадан Аталай чрез сина си Ревин, Петър Манджуков чрез племеника си Атанас Манджуков, Милен Велчев чрез братко, Красимир Гергов сам и чрез брат си Тодор Гергов, зетят на Петър Дюлгеров - Георг Цветански, бившият шеф на царските депутати Пламен Моллов чрез съпругата си Петя Моллова, социолозите Андрей Райчев и "брат му"; лачените цървули Васил Божков, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Николай Вълканов /Мултигруп/, Николай Банев, Борислав Гигов, депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, бившият зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов, бившия шеф на “Булгартабак“ Асен Шехов, Момчил Караджов, телевизионната водеща Валя Ахчиева...; фирмите източващи бюджета "Главболгарстрой", "Винпром Търговище, "Винпром Пещера" на Атанас Петров и Антон Щерев, "Винпром Поморие" на Петя Славова, „Титан” на Димитър Борисов, “Риск инженеринг” на енергийният топ мафиот Борислав Манчев, Христо Ковачки и още сттина знайни и незнайни "честни" частници, да станат горди собственици на държавните имоти.

 21. 21 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Истината е очевадна и само участник в далаверата може да твърди, че това не е най-голямата далавера на прехода. Не случайно и ГЕРБ дойде на власт, заканвайки се да развали всички заменки. Болшинството от заменките попадат в земи на НАТУРА-2000, а има и изключително нагли заменки, като тези на Камчийски пясъци, които са в границите на защитени национални паркове и резервати. Добър адвокат може да развали всяка заменка. http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010021600040001201 Но въпреки това от ГЕРБ се задоволиха да хвърлят цялата тази документация на същата тази прокуратура, със същият този главен прокурор, който беше поставен на този пост от лицата извършвали заменките. Даже елементарният казус с 2 пъти върнатите земи на Симеон и заграбените от него земи на държавното военно интендантство въпреки заканите изобщо не стигна до корумпирания съд. Явно се чака да изтече давностен срок. Народа повярва, че именно ГЕРБ има куража да възстанови справедливостта. Само, че за пореден път беше излъган от кукла на мафията, каквато се оказа и Бойко.

 22. 22 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Знам, че няма да споделя популярно мнение, но да си го кажа: заменките сами по себе си НЕ СА ПРОБЛЕМ. Проблем е промяната на предназначението. За 2 /две/ години ГЕРБ са смениели предназначението на 86000 дка /осемдесет и шест ХИЛЛЯДИ декара?!?/ земеделски земи, и то все в морски общини. Кога ще се постави този въпрос-защо се наложи тази промяна?
  П.С. Данните са взети от писмен отговор на Мирослав Найденов по време на парламентарен контрол

 23. 23 Профил на kant
  kant
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#22] от "mozemedelie":
  А Бойко Борисов наставнически обясняваше пред медиите, че ако нищо друго не стане, държавата няма да променя предназначението, за да си останат с горичките и ливадите вечно.
  Проблемът на българите е в късата памет.

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Брой на направените заменки в България по години:

  1998 - 179
  1999 - 794
  2000 - 699
  2001 - 1110
  2002 - 247
  2003 - 388
  2004 - 258
  2005 - 279
  2006 - 101

  http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_441428_5.jpg

  За съжаление липсват данните за 2007-ма и 2008-ма, но и така е видно, че сините партийковци няма какво толкова да придирят на червените!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1350 Любопитно

  А нима не е така!?!

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 26. 26 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":

  е ти пък намери източник на информация - 24 часа хахаха. От ЕК изрично да посочили от 2005 -до 2008!, когато цените на терените са достигнали пика си, а това списъче ги спира до 2006.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#19] от "skhlms":

  А ако "България" не ще да си взима парите от бенефициерите, щото са й спонсори?

 29. 29 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#19] от "skhlms":

  Самият Мирослав Найденов и Бойко Борисов са казвали не веднъж, че ще имаме глоба. Дори Бойко викаше че може да е умопомрачителните над 1 млрд. ако се разгледат всички сделки

  http://www.vsekiden.com/64700 Найденов казва, че глобата трябва да бъде внесена от бюджета или ще ни бъде удържана от еврофондове. Все пак сигурно ще има начин държавата да си я събере от фирмите после, не може да няма такъв вариант

  ще се оправим...сами
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#20:"proizvoditel"]Абе кво умувате кой как се е набутал при всичките 5000 заменки на земеделски земи - над 450 000 дка[/quote]

  Ами хайде да ги изанализираме ама по на едро! Значи общо 5000 заменки.
  От линка по-горе е видно:
  1. Правителство Иван Костов - 2782 заменки.
  2. Правителство Симеон - 1172 заменки - нещастник!
  3. Най-корумпираното правителство за всички времена - 1046 заменки!
  И сега, кой да бъде движещата сила на борбата с незаконните заменки? Сините, НДСВ, тройната ...
  Може би Герб - ама защо! Нали те сега осребряват от промяната на предназначението!


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#26:"baly"]От ЕК изрично да посочили от 2005 -до 2008!, когато цените на терените са достигнали пика си[/quote]

  Не схващам какво общо има пика в цените! Ако се опитаме да ти развием мисълта, то тези, които са иницирали заменките са се прецакали, защото са направили заменките на база разчети за достигнатия пик, пък после като са се сринали цените не са могли да покрият дори само разходите за рушвети.
  Апропо в периода 2005-2008 не само червени партийковци са правели заменки. Например Марио Тагарински в направил и той оборот с 30 декара до сметището в Равда срещу 30 декара апетитни местена в Свети Влас, които вече са и застроени.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Само да не си помислите, че титуловам другаря Костов за човекъ измислил заменките?! Не-е-е-е! Първопроходник е неговия предшественик - другаря Воденов. По времето на другаря Виденов, Главбулгарстрой получи "земеделската" земя до остров Свети Тома по 12 стотинки декара. Да не мислите, че другарят Костов е развалил сделката!? Не-е-е-е. Другарят Чачев, който по това време освен министър на регионалното развитие и благоустройството беше член на борда на Главбулгарстрой и на още 8-9 други фирми, банки и прочее, даде на концесия на Главбулгарстрой целия плаж Алепу.

  Да не си помислите, че е имало конфликт на интереси?! Не-е-е-е! Тогава все още никой не знаеше какво е това животно!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#30] от "tribiri"

  Това основно се е случвало от 2005 г., когато пазарните цени на горите са започнали да се увеличават, до 2008 г., когато са достигнали върховите си равнища. Същевременно замените са правени по административни цени, определени през 2004 г. Заради тази констатация Брюксел заключава, че сделките "изглежда, водят до съществени икономически предимства с избирателен характер за частната страна".

  Я четете по - бавно та дано вденете за кои години иде реч.
  / 2005г. -2008г. /
  Тогава Ви се иска Костов да е бил ама не е и сега ние ще трябва да плащаме за далаверите на крадливите комунета а и за бездействието на милиционерите които пък съзнателно и усилено прикриват тези далавери само, че ще дойде видов ден


  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#34] от "Танас":

  Разбрах! Ако Брюксел не ни е посочил с пръст някое престъпление, то това престъпление не е престъпление!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#33] от "tribiri":
  България от кога е член на ЕС ?
  Защо не сложите и национализацията на правешкият каскет в сметките си ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#34] от "Танас":

  А как ще коментирате курорта Свети Тома - най-тузарският курорт на българското черноморие. Предполагам, че даже не сте и чували за него!
  Какво да кажем за концесийката, която Главбулгарстрой получи за Алепу? Не е ли малко странно, че в момент, когато липсват всякакви разрешитлни за строеж и промяна на предназначение на "земеделска" земя в близост до Алепу, плажът се отдава на най-голямата строителна фирма у нас, на която случайно другаря Чачев е в борда.
  Предполагам, че когато се е обсъждала сделката, другарят Костов си е представял, как морни кранисти, заварчици и куфражисти по съвместителство се отдават на разпъване на шезлонги и чадъри, продажба на сладолед и разхладителни напитки и от време на време се снимат в Спасители на плажа!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#36] от "Танас":

  Разбрах и вашата теза! Всичко откраднато до влизането ни в ЕС е законно откраднато!
  Изводът е, че на Симо трябва да му направим паметни, защото благодарение на него е станало незаконно да се краде!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#35:"tribiri"]Разбрах! Ако Брюксел не ни е посочил с пръст някое престъпление, то това престъпление не е престъпление![/quote]

  Брюксел няма да посочи престъпление по - назад от датата на приемането ни в ЕС защото там се спазват законите които нямат действие назад във времето а само напред и така може да си коригирате таблицата / списъка от 2002 г. насам.
  А що се касае до Тагарински питайте наш Боце той отговаря за крепителите на милиционерското правителство

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 40. 40 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не искам да оправдавам никое от предишните правителства, които не прекратиха практиката със заменките.
  И децата знаят, че това си е чиста далавера - ненужно е да го нищим и тук.
  Въпросът е обаче защо правителството на тройната коалиция, след като вече бяхме станали членка на ЕС и те самите добре разбираха, че заменките са неприемливи за законодателството в тази общност и най-вероятно ще последват наказателни процедури - защо продължиха да ги правят???
  Ето затова Станишев като тогавашен премиер трябва да замълчи - поне за известно време.
  Защото ние все още помним!!!

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#39:"Танас"]и така може да си коригирате таблицата [/quote]

  Т.е. вие приемате без притеснение тезата, че до 2002-ра година, кражбите, рушветите и разграбването на държавата са абсолютно законни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#38:"tribiri"]Разбрах и вашата теза! Всичко откраднато до влизането ни в ЕС е законно откраднато![/quote]

  Ще Ви попитам защо три комунистически правителства не ги развалиха тези сделки ?
  2001 г. - 2005 г. - НДСВ - ДПС - БСП
  2005 г. - 2009 г. - БСП - ДПС - НДСВ
  2009 г. - 2011 г. - ГЕРБ - ДС / НМ *

  * ДС - Държавна Сигурност
  * НМ - Народна Милиция

  П.С. И в двете се постъпваше с двама партийни поръчители от БКП.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 43. 43 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 426 Разстроено

  зависимостта и/или свързаността на ГЕРБ с мафията е повече от явна - допоследно ще защитават от ЕК мафията получила безплатни държавни гори за нови и нови безсмислени строежи. Жалко за Бойко Борисов.

 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#40:"theanalyser"]и те самите добре разбираха, че заменките са неприемливи за законодателството в тази общност [/quote]

  Вие ги надценявате!

  Нашите политици приличат на децата по това, че докато някой не ги плесне през ръцете няма как да се сетят, че това което правят е нередно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#42] от "Танас":

  Предполагам по същата причина поради която сините комунисти не развалиха сделките на червените комунисти.
  Аз си спомняма за някакви Орсовки, за някакви фалирали банки ...
  И след това имам бели петна, като се опитам да си спомня, колко от престъпниците по времето на Виденов бяха вкарани в затвора.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#41] от "tribiri":
  Не не ги приемам и отговора ми е в пост #42 защо не ги разтуриха за тези 10 години а винаги когато се у@ерат почват да викат, че 22 години било така?
  Да го напрвят какво им пречи имат и парламентарно мнозинство крепено от стожера Тагарински

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#46] от "Танас":

  Тука започваме да сближаваме позиции. Апропо тази табличка, дето я линквах от 24 часа, се появи най-изненадващо през април 2010-та, - при първите прояви на разнобой между Герб и подкрепящата ги дотогава СК.
  Изводът е ясен - в България престъпленията не водят до наказания, а до зависимости!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#45:"tribiri"]И след това имам бели петна, като се опитам да си спомня, колко от престъпниците по времето на Виденов бяха вкарани в затвора.[/quote]

  Ето Ви четиво за размисъл кой какво е променял през годините и защо след това винаги комунетата са ги променяли или са оставяли вратичка в закона. Предполагам, че ще Ви стане ясно защото поне този закон най - често го обсъждат в Магнаурската школа в Симеоново както и в школата в Долни Богров и Пазарджишкото, Срелченското училища.
  Писал съм го бавно .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 49. 49 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ИЗВЕСТИЕ НА КОМИСИЯТА
  Към ефективно прилагане на решенията на Комисията, разпореждащи на държавите-членки да
  възстановят неправомерна и несъвместима държавна помощ

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:272:0004:0017:BG:PDF

  VelMar
 50. 50 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Забравих четивото към пост #48

  Обн., ДВ, бр. 26 от 2.04.1968 г., в сила от 1.05.1968 г., попр., бр. 29 от 12.04.1968 г., изм., бр. 92 от 28.11.1969 г., изм. и доп., бр. 26 от 30.03.1973 г., доп., бр. 27 от 3.04.1973 г., изм., бр. 89 от 15.11.1974 г., в сила от 1.03.1975 г., изм. и доп., бр. 95 от 12.12.1975 г., изм., бр. 3 от 11.01.1977 г., доп., бр. 54 от 11.07.1978 г., бр. 89 от 9.11.1979 г., изм. и доп., бр. 28 от 9.04.1982 г., в сила от 1.07.1982 г., попр., бр. 31 от 20.04.1982 г., доп., бр. 44 от 5.06.1984 г., изм. и доп., бр. 41 от 28.05.1985 г., доп., бр. 79 от 11.10.1985 г., попр., бр. 80 от 15.10.1985 г., изм. и доп., бр. 89 от 18.11.1986 г., попр., бр. 90 от 21.11.1986 г., изм., бр. 37 от 16.05.1989 г., в сила от 16.05.1989 г., бр. 91 от 24.11.1989 г., в сила от 24.11.1989 г., бр. 99 от 22.12.1989 г., в сила от 22.12.1989 г., доп., бр. 10 от 2.02.1990 г., изм., бр. 31 от 17.04.1990 г., изм. и доп., бр. 81 от 9.10.1990 г., в сила от 9.10.1990 г., бр. 1 от 4.01.1991 г., бр. 86 от 18.10.1991 г., попр., бр. 90 от 1.11.1991 г., изм., бр. 105 от 19.12.1991 г., доп., бр. 54 от 3.07.1992 г., в сила от 3.07.1992 г., изм. и доп., бр. 10 от 5.02.1993 г., бр. 50 от 1.06.1995 г.; Решение № 19 от 12.10.1995 г. на Конституционния съд на РБ - бр. 97 от 3.11.1995 г.; доп., бр. 102 от 21.11.1995 г., в сила от 21.01.1996 г., изм. и доп., бр. 107 от 17.12.1996 г., бр. 62 от 5.08.1997 г., изм., бр. 85 от 26.09.1997 г.; Решение № 19 от 21.11.1997 г. на Конституционния съд на РБ - бр. 120 от 16.12.1997 г.; доп., бр. 83 от 21.07.1998 г., изм. и доп., бр. 85 от 24.07.1998 г., доп., бр. 132 от 10.11.1998 г., в сила от 1.01.1999 г., изм., бр. 133 от 11.11.1998 г., изм. и доп., бр. 153 от 23.12.1998 г., бр. 7 от 26.01.1999 г., изм., бр. 51 от 4.06.1999 г., бр. 81 от 14.09.1999 г., в сила от 15.12.1999 г., изм. и доп., бр. 21 от 17.03.2000 г., бр. 51 от 23.06.2000 г.; Решение № 14 от 23.11.2000 г. на Конституционния съд на РБ - бр. 98 от 1.12.2000 г.; доп., бр. 41 от 24.04.2001 г., изм., бр. 101 от 23.11.2001 г., бр. 45 от 30.04.2002 г., изм. и доп., бр. 92 от 27.09.2002 г., бр. 26 от 30.03.2004 г., бр. 103 от 23.11.2004 г., в сила от 1.01.2005 г., бр. 24 от 22.03.2005 г., бр. 43 от 20.05.2005 г., в сила от 1.09.2005 г., изм., бр. 76 от 20.09.2005 г., в сила от 1.01.2007 г., изм. и доп., бр. 86 от 28.10.2005 г., в сила от 29.04.2006 г., бр. 88 от 4.11.2005 г., изм., бр. 59 от 21.07.2006 г., в сила от 1.01.2007 г., изм. и доп., бр. 75 от 12.09.2006 г., в сила от 13.10.2006 г., бр. 102 от 19.12.2006 г., бр. 38 от 11.05.2007 г., бр. 57 от 13.07.2007 г., в сила от 13.07.2007 г., изм., бр. 64 от 7.08.2007 г., доп., бр. 85 от 23.10.2007 г., в сила от 23.10.2007 г., изм., бр. 89 от 6.11.2007 г., доп., бр. 94 от 16.11.2007 г., изм. и доп., бр. 19 от 22.02.2008 г., изм., бр. 67 от 29.07.2008 г., бр. 102 от 28.11.2008 г., бр. 12 от 13.02.2009 г., в сила от 1.01.2010 г. (*) - изм., бр. 32 от 28.04.2009 г., доп., бр. 23 от 27.03.2009 г., в сила от 1.11.2009 г., изм. и доп., бр. 27 от 10.04.2009 г., доп., бр. 47 от 23.06.2009 г., в сила от 1.10.2009 г., г. изм., бр. 80 от 9.10.2009 г., бр. 93 от 24.11.2009 г., в сила от 25.12.2009 г., бр. 102 от 22.12.2009 г., в сила от 22.12.2009 г., изм. и доп., бр. 26 от 6.04.2010 г., доп., бр. 32 от 27.04.2010 г., в сила от 28.05.2010 г., изм. и доп., бр. 33 от 26.04.2011 г., в сила от 27.05.2011 г., бр. 60 от 5.08.2011 г.
  До коментар [#47] от "tribiri":

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 51. 51 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "sevda_atina":защо все още не са върнати заграбените земи и гори- а май забравих че и другаря Емил Димитров - виден гербер и приятел на боко,ицо футболиста-стойчков и още други другарчета на сегашната и предните власти са се облажили от тези заменки.А ние после след решението на Европа ще плащаме тези разлики като санкции през бюджета.

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#50] от "Танас":

  Това какво е Наказателния кодекс ли?!

  Сигурно.

  Ами да започнем по години тогава! 1998 -година. Чудим се как да направим така, че наказанията да са по-леки:

  (3) (Нова - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) В Република България няма смъртно наказание.

  Чл. 38. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) (1) Наказанието доживотен затвор без замяна, предвидено в особената част за даден вид престъпление, се налага само ако конкретно извършеното престъпление е изключително тежко и посочените в чл. 36 цели не могат да бъдат постигнати чрез по-леко наказание.

  (2) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., бр. 28 от 1982 г., отм., предишна ал. 3, изм., бр. 89 от 1986 г., доп., бр. 50 от 1995 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) По изключение наказанието лишаване от свобода може да бъде за срок до тридесет години при замяна на доживотен затвор, при множество престъпления по чл. 24 и 27, ал. 1, както и за някои особено тежки умишлени престъпления в случаите, специално указани в особената част на този кодекс.

  (2) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., бр. 28 от 1982 г., отм., предишна ал. 3, изм., бр. 89 от 1986 г., доп., бр. 50 от 1995 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) По изключение наказанието лишаване от свобода може да бъде за срок до тридесет години при замяна на доживотен затвор, при множество престъпления по чл. 24 и 27, ал. 1, както и за някои особено тежки умишлени престъпления в случаите, специално указани в особената част на този кодекс.

  1999-та - Започваме да се занимаваме с престъпленията около интелектуалната собственост:

  15. (Нова - ДВ, бр. 7 от 1999 г.) "Чуждо длъжностно лице" е това, което изпълнява:

  а) служба в учреждение на чужда държава;

  б) функции, възложени от чужда държава, включително от чуждо държавно предприятие или организация;

  Чл. 174. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., бр. 81 от 1999 г.) Който, като злоупотреби със служебното си положение, се включи като съавтор на изобретение, полезен модел или промишлен дизайн или на произведение на науката, литературата или изкуството, без да е взел участие в творческата работа по неговото създаване, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева, както и с обществено порицание.

  Чл. 227. (Изм. - ДВ, бр. 81 от 1999 г.) Който без съгласието на
  притежателя използва в търговската дейност марка, промишлен дизайн или топология на интегрални схеми, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до 5 хиляди лева.

  Няма да продължавам нататък, ама не откривам нищо, което да е насочено към търсене на отговорност.  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  И все пак - О миг поспри! какво започваме да отменяме през 2000-та година, когато се задава края на мадата:

  Ето два от отменените текстове:

  (3) Когато с престъплението са причинени имуществени вреди, лицето не може да бъде освободено от наказателна отговорност по реда на ал. 1, преди те да бъдат възстановени или да бъде обезпечено тяхното възстановяване.

  (4) Съдът, който налага глобата по ал. 1, може да наложи и
  административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на skhlms
  skhlms
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дим Дим":

  Глоби може да има само за неизпълнение на решение на Комисията за въстановявана на нелегална помощ, а не за самата помощ. Ако има нелегална и несъвместима помощ, бенефициерите трябва да варнат размера на помоща на държавата, заедно с приложимите лихви - което е постъпление в бюджета, а не разход. До разход (глоба) може да се стигне само ако България не изпълни евентуално решение на Комисията.

 55. 55 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 601 Неутрално

  [quote#17:"The Beast"]от ГЕРБ нещо много силно се разсмърдя - интересно как ще се произнесе матер'ялът на изборите[/quote]

  Брюксел разследва тройната коалиция, не ГЕРБ.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 56. 56 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  Ти се опитваш да манипулираш непросветени лица. Преди 2003 г. съществуваше забрана за каквито и да са разпоредителни и други действия в горите, както и за строителство край морето или край река Дунав, извън земите в регулация. Заменки с такъв характер от Правителството на Иван Костов изобщо не са извършвани. Заменяни са само земи с цел комасация на селскостопанските парцели. Заменки са правили също общини и ведомства. Заменките "кон за кокошка"станаха възможни с РЕШЕНИЕ № 4 на КС
  от 15 юни 2000 г. по конституционно дело № 5 от 2000 г. и промяна на Закон за горите чл. 15б - ДВ, бр. 16 от2003 г.
  "Замяна на гори и земи от горския фонд - частна държавна собственост, с гори и земи - собственост на физически, юридически лица и общини, се извършва със заповед на председателя на ДАГ". Що се касае до Главболгарстрой и Аркутино пак правиш неверни внушения. Сделката за продажба на Главболгарстрой е сключена от кабинета Виденов през юни 1996г., а прехвърлянето на земите край Аркутино от фондация "Кирил и Методий" към Главболгарстрой е станало през 1995г, когато фирмата си е била 100 % държавна. Естествено, че има далавера, но това изобщо не е заменка.

 57. 57 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Та този случай със заменките е ясен отпреди! Вижте какво се получава: Един от хората, направил крупни заменки с имоти по черноморското крайбрежие е Г.Ганчев. Президентът го награди с орден Стара планина I степен. Друг такъв крупен заменкаджия е Т.Батков. И той е кавалер на ордена Стара планина I степен. Трети изтъкнат заменкаджия е Ем.Димитров – Ротманса, депутат от ГЕРБ и зам.шеф на Земеделската комисия в НС. Той е в ловната дружинка на президента. Следващият е Н.Банев, бивш деец на окр. комитет на Комсомола преди 10-и ноември в Хасково. И т.н. – все бивши, мамини и татови, лелини и вуйчови. И какво искат тези от ЕК – правителството да ги накаже и да си върне имотите – гори и имоти по черноморското крайбрежие! Тази никога няма да стане! Мин. М.Найденов изчисли загубите на България от тези заменки – над 11 млрд лв! Само че те са на БГ, а не на облажилите се! И това го знаят и царят, и експремиерът на правителството на Тройната коалиция С.Станишев, и ексмин.Н.Кабил, и бившият шеф на горите Юруков! Ама си траят...

 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#56] от "proizvoditel":

  А стига бе! Сериозно! Включително и "земеделските земи" в близост до раздадените на концесия плажовете ли бяха с цел комасация на селскостопанските парцели.
  Ти се шегуваш!
  Ма естествено! Главбулгарстрой не са имали никакво намерение да строят край морето, защото е било забранено!
  Те са направили сделките, защото са възнамерявали да продават студена бира на плажуващите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на skhlms
  skhlms
  Рейтинг: 8 Гневно

  г-жо Ватева и Колева,
  г-н Енчев,
  До кога вие и колегите ви ще приемате абсурдни изказвания на управляаващите без дори да се замислите дали са верни.
  За пореден път: Комисията не може да налага глоби за нелегална държавна помощ! Може да издаде само заповед държавата да си вземе обратно парите от получилите такава помощ (което, между другото би било приход в бюджета).
  Ако не вярвате, просто попитаите в Комисията.

 61. 61 Профил на petkodjudjev
  petkodjudjev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Парламентът да гласува Закона за връщане на заграбените чрез замени гори и земи!

  Зелената партия е единствената българска партия, която внесе петиция в Европейския парламент срещу грабителските замени на държавни земи и гори по българското черноморие (Петиция № 1675/2008, внесена от Александър Каракачанов, с българско гражданство, от името на българската „Зелена партия/ Българските зелени“, относно замяната на земи и корупцията в България).
  Петицията бе разгледана от Комисията по петициите на Европейския парламент на 30 април 2009 г.. Същата взе решение, Председателят на парламентарната комисията да изпрати писмо до Ставрос Димас, член на Европейската комисия, отговарящ за околната среда, в което ще изрази дълбоката загриженост относно положението, описано от вносителите на петиции и ще отправи искане за незабавна намеса.
  Още тогава Зелената партия предупреди, че ако не се вземат мерки, последствията за България могат да бъдат много тежки, но нито управляващите, нито медиите обърнаха внимание.
  Зелената партия, чрез Националната гражданска инициатива, още през юли 2010 г. внесе в Народното събрание /Вх.№ ПГ-016-00-10/ проект на ЗАКОН ЗА ВРЪЩАНЕ НА ЗАГРАБЕНИТЕ ЧРЕЗ ЗАМЕНИ ГОРИ И ЗЕМИ (http://www.referendum.in/). Съгласно изискванията на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, той трябваше да бъде гледан в пленарна зала в срок от 3 месеца след неговото внасяне. В грубо нарушение на закона и в разрез с всякакви демократични принципи, Народното събрание не се произнася вече повече от година.
  Очертава се, че не само откраднатото ще остане за крадците, но и българският данъкоплатец ще плаща милиарди левове от своя джоб!
  Зелената партия призовава Народното събрание незабавно да гласува внесения Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи, с което не само ще възстанови справедливостта, ще върне на държавата собственост за милиарди левове, но и ще предотврати налагането на огромни глоби от страна на Европейската комисия.За повече информация - www.greenparty.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK