Moody's понижи рейтинга на Италия с три стъпки

Рейтинговата агенция Moody's понижи с три стъпки оценката си за дълговете на Италия, с което засили още повече натиска над правителствата в Европа да спрат разпространяването на дълговата криза.


За втори път в рамките на няколко седмици италианският държавен дълг получи по-слаба оценка заради "продължаващото и нециклично ерозиране на доверието".


По скалата на Moody's рейтингът Aa2 бе понижен на A2 с негативна перспектива, което означава евентуални бъдещи понижения.
Съобщението, разпространено, след като приключи търговията на американските борси, може да оскъпи кредитите, от които се нуждае Италия.


Премиерът Силвио Берлускони заяви, че ходът на рейтинговата агенция е бил очакван и че правителството му работи с максимална решителност да спази фискалните цели да се съкращават разходи така,че през 2013 г. бюджетът да е балансиран.


Миналия месец той критикува понижаването на италианския рейтинг от Standard & Poor's с думите, че решението й е било "диктувано повече от вестникарски статии, отколкото от реалността".


От Moody's обясняват, че са взели предвид три основни фактора: дълговата криза, растящите рискове за икономическия растеж поради макроикономически структурни слабости и стопяването на оптимизма за състоянието и перспективите на глобалната икономика.


С приетия след много политически отстъпки антикризисен план за спестяване на €54 млрд. кабинетът получи одобрението на европейските власти в Брюксел, но не и на рейтинговата агенция. В изявлението на Moody's се казва, че "дори тези действия да успеят в краткосрочен план и да върнат до някаква степен нормалността на пазарите за дългове на страни от еврозоната, под повърхността всичко е много крехко и загубата на доверие е дълбока и вероятно устойчива".


Агенцията посочва ниската производителност и проблеми с пазара на труда като основни структурни слабости на италианската икономика, които съществуват поне от десетилетие и много трудно ще бъдат разрешени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK