Най-задлъжнелите на държавата ВиК ще получат 4 години отсрочка

Всички оператори дължат около 30 млн. лв. на екоминистерството за водоползване

Най-задлъжнелите на държавата ВиК ще получат 4 години отсрочка

© Асен ТоневДържавата планира да събере неплатените задължения на ВиК дружествата в страната за такси водоползване до 2016 г. Това обяви Галина Симеонова, директор на фонда ПУДООС към екоминистерството, в който постъпват таксите на операторите. Във вторник в. "24 часа" съобщи, че повече от половината водни дружества имат неплатени такси за водоползване към фонда с общ размер над 30 милиона лева.


Две трети от сумата се падат само на пет от тях - дружествата в Пловдив (6.41 млн.), Перник (4 млн.), Габрово (3.24 млн.), Стара Загора (4.1 млн.) и Добрич (4.38 млн.). Задълженията са натрупани от 2001 г., когато беше въведена таксата за водоползване, до 2010 г. За тях се знае от около 5 години, но те не са събрани досега. Една от причините е, че операторите обжалват размера на задълженията си, обясни Симеонова.


За 4 млн. лв. от дълговете ПУДООС вече има договор за разсрочено плащане с няколко от фирмите и те се изплащат. За останалите преговорите предстоят. "Задълженията се обжалват от ВиК операторите и до края на годината очакваме някои дела да приключат, така че да договорим плащането", каза Симеонова. Най-малките задължения и тези до 1.8 млн. лв. ще бъдат разсрочени в рамките на година и половина, посочи тя.
По-големите – до 2.5-3 млн. лв., ще получат отсрочка до около 2 години - такава е ситуацията при "ВиК Сливен", което е договорило разсрочване на дълга си от 2.7 млн. лв. до 2014 г. Петимата най-големи длъжници, подчинени на министерството на регионалното развитие, ще получат по-голям толеранс. "Все още не е определен срокът, но държим той да е до 4 години", подчерта Симеонова.


"Таксите за водоползване в размер 1-2 стотинки за кубичен метър вода през цялото време са се начислявали в сметките на потребителите и гражданите са ги плащали, но вместо да ги превеждат на ПУДООС, дружествата са ги разпределяли за други цели", посочи шефката на фонда.


От ВиК - Пловдив, рекордьорът сред длъжниците, което в момента обжалва сумата си (делото ще се гледа следващата седмица в Пловдивския административен съд), коментираха пред "Дневник" обаче, че между 2001 и 2006 г., когато е натрупан дългът, таксата не е била включвана в сметките на потребителите.


Таксата, която трябва да се събира в ПУДООС и да се разпределя за инвестиции във водна инфраструктура и други екологични дейности, е най-голямото приходно перо на предприятието. Миналата година от ВиК дружествата бяха събрани 38.8 млн. лв., а за тази година планираните приходи са 40.5 млн.


С промени в тарифата за водоползване, приети през лятото, таксата за ВиК-тата беше увеличена на 3 ст. за кубик. Очаква се новият размер да увеличи прихода на ПУДООС за следващата година с около 20 млн. лв., каза Симеонова.


Заедно с тази такса бяха драстично увеличени и таксите за водоползване на хидроелектрическите централи, на индивидуалните потребители на подземни води, както и промишлените ползвателите на вода за охлаждане и др., но екофондът все още няма прогноза с колко ще се повиши приходът му от тях.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK