Заради банково (не)финансиране: Провалят се около 35% от одобрените проекти по "Конкурентоспособност"

Лихви от около 10-12% са непостижими за малкия и средния бизнес, смята зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов

Заради банково (не)финансиране: Провалят се около 35% от одобрените проекти по "Конкурентоспособност"

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
- Ще се въведе нов начин за оценка на проектите

Два дни след като стана ясно, че малкият и средният бизнес в България са с най-труден достъп до банково финансиране сред държавите в ЕС и делът на отхвърлените за кредитиране молби е достигнал 36% през миналата година (от 3% през 2007 г.), заместник-министърът на икономиката Евгени Ангелов съобщи и че около 30-35 на сто от одобрените проекти по оперативна програма "Конкурентоспособност" не се осъществяват.


Причината е липсата на достъп до финансиране за кандидатите, посочи зам.-министърът по време на конференция "Еврофондове и конкурентоспособност".
Според Ангелов проблем за малките и средните предприятия е, че лихвите по кредитите, които предлагат банките за осигуряването на тяхната част от финансирането, са около 10-12 на сто, предаде БТА. Това е непостижимо за фирмите от този сегмент, посочи още той. Така кандидатите губят време и пари за изготвяне на проектите, администрацията - ресурс за оценяване, а след това проектите не се осъществяват, коментира Ангелов.


За да се избегне това в бъдеще, се предвижда през есента или зимата да се въведе нов начин за оценка на проектите по тази програма. Той ще бъде приложен и по програмата за грантово финансиране за енергийна ефективност на стойност 150 млн. евро. Новите правила се разработват съвместно от министерството на икономиката и от представители на Европейската комисия.


Схемата трябва да премине през около десет български банки, посочи Ангелов. Предвижда се част от дейностите да се "изнесат" извън администрацията. За целта ще има проектен асистент и външен верификатор - компания, която се занимава с такъв тип дейност. Кандидатите първо ще се обръщат към асистента, който ще се занимава с техническата възможност да се получи грантово финансиране.


Следващата стъпка ще са банките, които трябва да преценят дали този кандидат може да получи финансиране и при какви условия. Едва след като банките се произнесат, че той може да бъде финансиран, бенефициентът ще се обърне към министерството, където администрацията ще проверява дали по проекта има двойно финансиране по други програми и дали това е малко или средно предприятие.


Според Евгени Ангелов така ще има сигурност, че проектите, които са одобрени, ще получат финансиране, а това означава, че процентът на отпадналите няма да е висок, колкото в момента, а "пет-десет максимум".


Министърът по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев отбеляза по въпроса за работата на бизнеса с банките при европейските проекти необходимостта да се предвиди механизъм, който още на фаза кандидатстване с проекта да дава яснота дали той е може да се финансира от банка или не.


Според главния изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, модератор на част от конференцията, "ключът към успешното усвояване на средствата от европейските програми е в намирането на начин за аутсорсинг към банките на колкото се може повече програми от типа на "Конкурентоспособност" и отнасящите се за земеделие".


Той обясни още, че липсата на административен капацитет в публичната администрация може до голяма степен да се компенсира от наличието на този капацитет в банките. "Субсидираното финансиране ще даде отлични резултати, ако заработи по правилен начин, а ние ще направим всичко възможно за това", каза Хампарцумян.


От близо 1.2 млрд. евро ресурс по програма "Конкурентоспособност" досега 626 млн. са изплатени и договорени. "Амбицията ни е целият ресурс да бъде предоставен на бизнеса до първите месеци на 2012 г.", каза Ангелов.


"Масовото финансиране по оперативните програми трябва да започне от фирмите отличници, които са в добро финансово здраве", посочи Левон Хампарцумян. Според него това е по-лесният път за ускоряване на оборота на парите, защото за стартиращите фирми и за тези с недостатъчен капитал са необходими допълнителни гаранции.- Ще се въведе нов начин за оценка на проектите

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK