МВФ и Raiffeisen очакват под 3% ръст на българската икономика за тази година

От банката прогнозират нови спадове на борсите до средата на 2012 г.

Средният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните в Централна и Източна Европа ще се забави до 2.3% през 2012 г., но ще бъде по-висок, отколкото този в еврозоната. Това прогнозират от австрийската Raiffeisen Centrobank в свой анализ за икономиките в региона, представен днес.


В същото време Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че очаква 2.5% реален ръст на БВП у нас през тази година и 3% през следващата. Прогнозата на фонда за останалите макроикономически показатели на България не е много оптимистична. Икономистите очакват спад на реалното вътрешно потребление тази година и минимален ръст през следващата.


Макар да се очаква нарастване на износа с 8 на сто за тази година, през идната той ще се увеличи с по-малко от 2% на сто, смятат от МВФ. Частното потребление, което беше силно засегнато от кризата, няма да намалява за цялата 2011 г. в сравнение с миналата, но реалното му увеличение ще е много малко.
От Raiffeisen очакват за тази година 3.2% реален ръст на БВП за Централна и Източна Европа и продължаващо негативно влияние върху акциите заради общата икономическа среда. "Настоящата изключително несигурна обстановка в еврозоната води до негативни последици и за Централна и Източна Европа", коментира Петер Брециншек, директор на "Райфайзен рисърч".


Анализаторите са намалили прогнозата си за ръста на БВП през следващата година заради проблемите на еврозоната като кризата с държавните дългове и индикациите за рецесия на единната парична общност.


Поглед върху макроикономиката


За еврозоната Брециншек очаква 1.6% ръст на икономиката за тази година и едва 0.2% за следващата. Прогнозата му е, че ЦИЕ ще продължи да застига единната валутна общност с ръст на БВП от 1.5 - 2 процентни пункта повече на година до 2015 г.


Държавите от региона зависят от еврозоната главно заради търговските си отношения с нея – 85% от продажбите им са към страни от ЕС. Друга причина за зависимостта им е напрежението на банковия пазар на Стария континент.


Брециншек прогнозира, че за разлика от 2009 г. при преструктуриране на гръцкия дълг и рекапитализация на банките няма да има спад на производството, както след фалита на Lehman Brothers.


Това обаче ще стане, ако могат да се вземат мерки, които да ограничат разпространението на проблемите и които да върнат доверието на финансовите пазари. Ако има преструктуриране на гръцкия дълг, ЕЦБ ще намали основния си лихвен процент до 1% или по-малко, а оттам и централните банки в региона може да смъкнат основната си лихва, смята анализаторът.


От друга страна, очакванията за рецесия може да имат и положителен ефект – като намалят натиска за повишение в цените на суровините и енергията. От Raiffeisen очакват през следващата година цената на петрола да спадне с около 15%, което трябва да намали и инфлацията в ЦИЕ.


Основните валути в региона вероятно ще поскъпнат спрямо еврото през втората половина на 2012 г. Дотогава за по-слабо търсените като полската злота и унгарския форинт има риск от обезценка в случай на слабо евро, а допълнителен натиск ще оказва и политическата обстановка в Унгария.


Инвестициите в акции


За фондовите борси прогнозата на банката е още спадове в началото на следващата година заради непрекъснатите лоши новини за дълговата криза и забавянето на икономиката в Европа и глобално.


"Смятаме, че пазарите ще се отделят от дъното едва след като бъде осигурено ново начало за периферните страни на еврозоната и при появата на признаци на стабилизация в икономика, което вероятно ще доведе до обрат през втората половина на 2012 г.", добавя Брециншек. Той отбелязва, че макар сега цените на акциите да изглеждат ниски и добри за покупка, трябва да се има предвид, че и прогнозите за растеж на печалбите им през 2012 г. ще бъдат коригирани надолу.


Препоръките на Raiffeisen Centrobank


По тази причина от Raiffeisen препоръчват стратегия за по-голяма защита на парите, а и за по-рискови инвеститори - корпоративни облигации с рейтинг BB от страни от ОНД като тези на Алфа банк и "Вимпелком", които носят доходност от 6.4 до 9.4%.


За европейските книжа препоръката на банката е покупка на акции на австрийските пощи Oesterreichische Post, компанията за имоти Conwert, полската телекомуникационна TPSA, компанията за комунални услуги PGE, също от Полша, както и руската "Полиметал".


Причина за препоръката на Oesterreichische Post са по-слабо зависимият от икономически цикли бизнес, голямата му парична наличност и добра доходност от дивиденти. За Conwert от Raiffesen са изчислили, че в момента дружеството се търгува при 40% по-ниска стойност, отколкото са активите му и фокусирането върху имоти в Австрия и Германия.


"Полската TPSA е добре защитена благодарение на силната й балансова стойност и защото се очаква да отчете положителен финансов поток от 2.4 млрд. злоти в края на годината", посочват австрийските анализатори. PGE изглежда стабилна, защото цените на електричеството в Полша се колебаят по-слабо, отколкото в други страни.


Заради експозициите си в ценни метали като злато и сребро руската "Полиметал" е добра защита, а очакванията са продажбите й да нараснат с 26% през следващите две години.


Прогнози на МВФ (в %)   
БългарияРеален ръст на БВП – 2011 г.Ръст на вътрешното търсенеРъст на износаЧастно потребление
20112,5-1,98,10,9
201233,21,61,7
Нови страни на ЕС   
20112,91,910,81,7
20122,835,82,5
Източник: МВФ   

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK