Q&A: Какво ще стане с "Епъл" след смъртта на Стив Джобс

Тим Кук притежава много от качествата на шефа си и е в "Епъл" от дълги години.

© Associated Press

Тим Кук притежава много от качествата на шефа си и е в "Епъл" от дълги години.Стив Джобс, който почина на 5 октомври на 56 години, създаде серия от емблематични електронни продукти, преобрази няколко индустрии и превърна компанията "Епъл" в корпоративен гигант за 350 млрд. долара пазарна оценка.


Общоприето е той да е смятан за един от най-великите изпълнителни директори в историята.


Буквално преди седмици той предаде поста главен изпълнителен директор на Тим Кук и мнозина анализатори твърдят, че компанията е добре организирана да продължи напред, съобщи "Ройтерс".
Но смъртта на Джобс оставя и много въпроси.


Може ли "Епъл" да успява без Джобс?


Той бе прочут - според някои е имал лоша слава - с желязната хватка върху всяка стъпка в разработването на продуктите, от концепцията до изпълнението. Macintosh, iPod, iPhone и iPad носят характерният за него усет за дизайн.


В действителност обаче още при излизането на Джобс по болест през януари тази година инвеститори и клиенти започнаха да свикват с идеята за "Епъл" без легендарния й шеф. Тогава задълженията му бяха поети от Кук и наблюдателите дори не очакваха Джобс да се върне към пълноценно и активно ръководство.


"Епъл" има доста нови продукти, които чакат да излязат на пазара, и поне в краткосрочен план би трябвало да има малко сътресения. Но не е ясно дали изключителните умения на Джобс - едновременно да открива уникални продукти и да ги продава - са нещо, което може да бъде поето от друг. Хладната реакция след представянето от Кук на новия iPhone във вторник вероятно трябва да се приеме като предупредителен сигнал.


Какво ще стане с цената на акциите на "Епъл"?


Здравословното състояние на Джобс беше фактор за инвеститорите години наред (диагнозата му рак на панкреаса бе поставена през 2004 г.), но това не попречи акциите да поскъпват. Цената им почти не помръдна през август при обявяването на неговата оставка и се раздвижиха незначително при новината за смъртта му.


Най-важни за цената на акциите са доколко може да се има доверие на продуктовата серия на iPhone и iPad и колко успешно компанията ще отбива атаките на Google и Amazon.com.


Какъв е заветът на Джобс?


Джобс бе смятан за един от най-великите шефове в историята. Името му бе поставено редом с Хенри Форд и други корпоративни гиганти на Америка. Едно от най-уникалните постижения бе, че той изведе "Епъл" до водещи позиции в света не веднъж, а два пъти.
След като през 1976 г. я основава със Стив Возняк и двамата дават на света персоналните компютри Apple II и Macintosh, той бе изхвърлен след битка в борда на директорите с избрания лично от него главен изпълнителен директор Джон Скъли. Когато Джобс се завърна през 1997 г., оцеляването на компанията бе под въпрос, но той продължи радикално да я променя и я насочи в ново и изключително успешно направление. Малко са примерите в световната история за толкова бляскаво второ действие в подобна история.


Междувременно през 1986 г. той купи Pixar, когато тя не беше нещо повече от експериментална лаборатория за цифрова анимация. Впоследствие и тази компания се превърна в мощна машина и когато бе купена от Disney през 2006 г., Джобс стана най-големият едноличен акционер в развлекателния гигант. Това също се смята за един от малкото примери за превръщането на страничен проект в иноватор от световна величина и в поредната история за бизнес успех.


Малцината критици на Джобс казват, че Macintosh съдържа технологии, разработени от други, и че в крайна сметка "Епъл" е дала на света само един тъничък мобилен телефон и подобрена версия на музикален плеър. Но мнозина в технологичния свят и извън него вярват, че влиянието му в обществото и културата са монументални. Той накара милиони хора да прегърнат дигиталната технология, онлайн медиите и мобилните комуникации по начин, непознат преди.


Ще се промени ли "Епъл" под ръководството на Кук?


И Джобс, и Кук си спечелиха репутация на упорити перфекционисти, но се смята, че с наследника на Джобс е по-лесно да се работи. За Джобс се разказваше, че е груб със служителите си и мнозина са били уволнени, докато пътуват с него в асансьора, за Кук се твърди, че е по-добър в изграждането на консенсус.


Дали и как "Епъл" ще се трансформира при новото ръководство е въпрос без отговор. Не бива да се забравя обаче, че успехът на Кук в голяма степен се дължи на това, че той споделяше много от качествата на шефа си - преследване на съвършенството, неуморно вглеждане в детайлите и твърдо водене на преговори.


Хора от компанията твърдят, че в първите дни на Кук на поста шефът му е трябвало да се намесва от време на време, за да придвижи напред сложните преговори за това какво медийно съдържание може да се ползва от "Епъл". Но след като постигна серия отстъпки от азиатските си партньори в производството и на три пъти временно ръководеше "Епъл", Кук притежава достатъчно самочувствие и опит и инвеститорите изглеждат уверени във високите му качества да ръководи.


Кой друг е важен за бъдещия успех?


Поне трима - дизайнер гуруто Джонатан Айвс, шефът на маркетинга Фил Шилър и ръководителят на разработчиците на програми за мобилните устройства Скот Форстол.


Шилър заместваше Джобс при представянето на няколко продукта. Понеже Кук не се показва много-много пред публика, не е изключено Шилър да поеме тази роля.


Кое ще е следващото "голямо нещо"?


Безброй са спекулациите накъде ще поведе "Епъл" новият й шеф, както и дали Джобс вече не е положил основите на "следващото голямо нещо" в продуктовата й линия. Засега догадките се въртят основно около някакъв опит да бъде радикално променена всекидневната и телевизорът.


В миналото "Епъл" е навлизала в стагнирали индустрии като музикалната и тази за мобилни телефони и ги преобрази чрез технологични иновации. Мнозина експерти казват, че телевизорът и объркващото многообразие на този продукт се нуждаят от намесата на някой с веруюто на Джобс "простичкото е красиво".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 646 Гневно

  Стига с вашите пари да ви е*** и алчните копелета. Нека по скърбим за човека и да му отдадем почит. Още не е изстинал а вече кръжите като лешояди.

 2. 2 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Неутрално

  То бе Господ на нашето време. Почивай в мир. Пожелавам на Епъл да оцелее.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Едно добро писание, ПРЕДИ да дойде новината за кончината на Стив Джобс...

  http://news.cnet.com/8301-13579_3-20115684-37/apples-hard-new-reality-elvis-has-left-the-house/

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  [quote#2:"Myself.com"]Пожелавам на Епъл да оцелее. [/quote]

  Ако е вярно това което се пи6е, а именно че е създал корпоративна култура, която се основава на принципите които направиха Епъл толкова успе6ен - не се съмнявам че 6те оцелеят.
  Предизвикателството идва от това че компанията се разрастна неимоверно последните години...
  Но като ползвател на продуктите им за последните 15 години само мога да се надявам и да си пожелая че и идните 2х15 поне 6те останат вярни на традициите си!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1262 Весело

  Засега догадките се въртят основно около някакъв опит да бъде радикално променена всекидневната и телевизорът.

  Чекам с нетърпение да си купа новата печка iРаховец!

 6. 6 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Предният път почти фалира, сега се надявам да е успял да прокара неговата корпоративна култура и иновационен дух в компанията за тези последни 10г,т.к. Apple са един от симпатичните ми концерни.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  "Q&A: Какво ще стане с "Епъл" след смъртта на Стив Джобс"

  Сега ще проличи,колко добър мениджър е бил Стив Джобс!

  Добрият мениджър е този,който така организира работата във фирмата,че ако отсъства 6 месеца,никой да не забележи това.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ейпъл е като "Форд" дори да закъса все го има на пазара.

 9. 9 Профил на green
  green
  Рейтинг: 459 Весело

  http://vbox7.com/play:2226528b
  Ето какво казва самият той за смъртта.

 10. 10 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1442 Неутрално
 11. 11 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не е било писано бъдещето да навлезе в настоящето с бързите темпове, наложени персонално от Стив Джобс. Остава да се надяваме на скорошната поява на нов вдъхновяващ човек, който да ни накара да се радваме на простите и съвършени неща в нашия живот. Тъжно ми е да го напиша, но се съмнявам този човек да е точно от Епъл, защото там сега всеки ще бъде сравняван с харизмата на Лидера, който вече го няма...

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Фирмите са кухо понятие, важни са хората.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#12] от "a.nice":

  Много точно. Може всичко, но Jobs направи епъл 2 пъти, от нищото(втория път, почти от нищото). Човекът бе визионер. Ако гледаме "традиционните", проблема е явно на личности. Говоря за тея компании които сменяха цео-то си по няколко пъти за 10 години.

  http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto/ Време е да заместим Русева с Бареков! Ех, напредък...
 14. 14 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Мир на праха на Стив Джобс..Не само "Епъл", но и Щатите загубиха най-големия си визионер в технологичното развитие. Той постигна достатъчно, затова каквото и да се случи с "Ябълката", светът винаги ще помни ерата на Стив Джобс. Сега обаче идва ерата на Изтока, за добро или лошо.

 15. 15 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Много жалко. Но никой не е безсмъртен, и всеки живот, колкото и гениален и неповторим да е той, си има край...

  Fail with honour then succeed by fraud
 16. 16 Профил на бай Георги
  бай Георги
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Жалко, отиде си един велик комунист.

  ‎"Това, което ние сме го построили- вие не може да го боядисате" Тодор Живков
 17. 17 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Интересно ми е като е бил груб как е вдъхновявал служителите си да работят за него. Явно е притежавал необикновена притегателна енергия.
  По мои наблюдения Джобс едва ли не караше хората да купуват продуктите му - той ги наложи като "нещо, което трябва да имаш", което е прекрасна маркетингова стратегия и отвратителен признак на консуматорското общество. Нека не подценяваме Тим Кук, задето не е Стив Джобс. Убедена съм, че Кук ще се справи прекрасно, а кой знае, може да направи успеха на "Епъл" дори по-категоричен.

 18. 18 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#17:"omniam"]Интересно ми е като е бил груб как е вдъхновявал служителите си да работят за него. [/quote]

  Много от големите военачалници са били груби, но са вдъхновявали войниците с личните си качества.

  Не зная дали Стив Джобс е бил груб, или е позасилено в медиите. Авторитарен, директен, рязък - да, но груб...няма такъв вид.

  Той, заедно с Ед Сейкота е сочен в книгите като пример за авторитарен подход в мениджмънта.

  Освен това, той е не е едноличен собственик на Епъл. Компанията е с капитализация над 350 милиарда долара. Над 70% се държи от институционални инвеститори.
  http://finance.yahoo.com/q/mh?s=AAPL+Major+Holders

  Не ми се опонираше на няколко ненормалника в темата за новината за смъртта му, грозно е да му правиш сметка на парите и то в такъв момент.

  Та служителите не работят за него, а за компанията, от която ще продължат да работят и получават заплати и след смъртта му, и в която много от тях са негови съакционери
  Между другото, всеки от висшия мениджмънт на Епъл получава сериозна заплата, за разлика от Стив Джобс който работи за 1 долар. И понеже Епъл не е да речем Булгартабак, това се вижда лесно:

  http://www.reuters.com/finance/stocks/companyOfficers?symbol=AAPL.O&WTmodLOC=C4-Officers-5

  -------------------------

  Джобс просто го може много в това, с което се захваща.
  Това кара хората да го следват въпреки недостатъците му, а не заради нещо конкретно.

 19. 19 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Досега в историята на бизнеса не се сещам лидер-центрирана компания да тръгне нагоре след оттеглянето му. Не се сещам и някоя да не е западнала, Форд не прави изключение, като Форд въвежда гигантска промяна на типа на бизнеса - конвейрния тип производство, независим от личността му.

  Това е основен, структурен проблем на авторитарния стил на управление, който може да е много ефективен за компанията докато лидерът е във възход, но е нестабилен дългосрочно.

  В случая с Епъл историята веднъж е показала, как запада без Стив Джобс.
  Дано това не се повтори.
  Това е компания, чийто продукти са натоварени с духа и харизмата на Стив Джобс, а него, за съжаление вече го няма.

  За мен Епъл тръгва бавно надолу, независимо от играчките си.

 20. 20 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#11:"Deepdish"]Не е било писано бъдещето да навлезе в настоящето с бързите темпове, наложени персонално от Стив Джобс.[/quote]

  Много ти е хубав постинга.

  Ще кажа само, че много от бъдещето все пак навлезе в настоящето. Още който е тракал по Правец, вече е бил в бъдещето.
  И графикъл интерфейса, шрифтовете...колко преди Ай-н'амкво си там.

  Можеше все още някои от трите гурута със сини престилки да влизат в Главния Компютър...по витата стълба.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  Това което Стийв Джобс остави са не само съвършенните компютърни джаджи, това е нещото което се вижда на повърхността.

  Това което е истинското е в дълбочината, Apple никога не е имала толкова професионален екип от хора, лично подбрани от Стийв Джобс и способни да направят новите iPod-и, iPhone-и, iPad-и, iTunes-и, MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro, iMac, и какво ли не още в бъдещето....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "...и мнозина анализатори твърдят, че компанията "Епъл" е добре организирана да продължи напред, съобщи "Ройтерс".

  ... напред... Да бе, Ние от там се връщаме! Просто ще се разпадне в подтвърждение на Вашата вяра за незаменимостта на "тоа" човек. Нали?
  Иначе ->350:7=50! как ще изглегда? Маани, маани.

 25. 25 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Всичко, от което има нужда Епъл е нов шеф, който не държи да доказва колко е велик. Появи ли се такъв, непременно ще "оптимизира" компанията и ще я прати в глуха линия.

 26. 26 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#18] от "mechopuh":

  Има разлика между това да си груб и резултатите да са много добри или да си груб (шеф) и впоследствие подчинените ти да виждат, че не си и прав.

 27. 27 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#26] от "c0ng0":

  Има, прав си. Различно лошо е.
  Грубият си е груб, пък дали ще се окаже прав...

  Стив Джобс не ми изглежда да е бил груб.

 28. 28 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#18] от "mechopuh":
  Благодаря.

 29. 29 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 810 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK