Банките в Eвропа са изправени пред нови, по-строги стрес тестове

Банките в Eвропа са изправени пред нови, по-строги стрес тестове

© РойтерсЕвропейският банков регулатор - European Banking Authority (ЕВА), е започнал да преразглежда капитализациите на банките от континента, моделирайки голямо отписване на държавен дълг от всички периферни страни в еврозоната. Евентуалният недостиг на капитали, който биха могли да идентифицират тестовете в банковата система, е около €200 млрд. ($266 млрд.), съобщава "Файненшъл таймс".


ЕВА провежда двудневно заседание, посветено на оценяването на потенциалния масов фалит на суверенните дългове.


Регулаторът също така е силно ангажиран с разговори с европейски представители и правителства за механизми за "принудително" рекапитализиране на банките, което да им позволи да се справят с кризата.
Този ход се приема като мълчаливо признание, че предишните два кръга на банковите стрес тестове, проведени от ЕВА, не са били достатъчно надеждни. Още повече след като германският канцлер Ангела Меркел каза вчера, че Германия се подготвя за рекапитализиране на банките на страната в случай на необходимост. Тя предлага да се обсъдят съвместни усилия на целия ЕС за подпомагане на банките на срещата на върха на ЕС след две седмици.


"Времето ни притиска и смятам, че е дошъл моментът, в който трябва да се вземе бързо решение", заяви Меркел след срещата на Европейската комисия в Брюксел.


Според служители на EBA институцията се очаква да представи разбивка по страни и по банки на коя институция колко ще бъдат необходими за рекапитализация в случай на отписване на гръцките облигации.


Длъжностните лица обаче настояват, че този ход не е индикация за подготовка на лидерите на ЕС за гръцки фалит, а по-скоро предпазна мярка, предназначена да информира за ускоряването на преговорите в ЕС, за цялостна банкова рекапитализация.


Международният валутен фонд (МВФ) също даде подкрепата си за бърза рекапитализация, а Антонио Борхес, директор за Европа, каза, че липсата на финансиране е причина банките да намалят кредитирането, което от своя страна е пречка пред икономическия растеж.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 571 Весело

  Стрес-тестове, като при ядрените реактори. Вече е спорно кое е по-опасно - ненадежден АЕЦ или разюздали се алчни банкери .

 2. 2 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Разстроено

  Европейските банки не искат да кредитират , а си държат парите В АВОАРИТЕ и строят бент пред идващата нова криза !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 3. 3 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Съдбата на няколко алчни и арогантни задн.ци започва да става безинтересна. Дълги години слушаме алабализми, не само тук, но и по света. Скоро хората ще хванат тоягат и няма да питат.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 4. 4 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#3:"кинти"]Скоро хората ще хванат тоягата и няма да питат.[/quote]


  -------------
  прав си за хората и тоягите !

  а това , дали хората ще хванат тоягите ?????
  това ще стане през 3011 год , а в БГ........500 год по-късно !
  ---------
  в БГ последното хващане на тоягите е било преди 1944 год , при условие ,че БГ е била на X (Десето място) по БВП на глава в Европа
  ---------
  67 год по-късно сме на последно място в Европа и никой няма намерение да хваща тояга - просто матрЯла трае и търпи

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 5. 5 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 402 Любопитно

  някои европейски банки и застрахователни компании няма да издържат "напъна"
  и станат изтория в бъдещето.

 6. 6 Профил на bobacho
  bobacho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ще стане каквото ставаше винаги до сега. Всички ще преминат и след две седмици някоя банка ще бъде пред фалит. За съжаление политиците и финансистите на Европа са тотални дилетанти.
  Правят се поръчкови стес тестове от поръчкови политици под натиска на банкови лобита.

 7. 7 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Банките в Европа да гледат българските банки и да се учат. Българските банки не кредитират, кожодерстват, злоупотребяват с лихвите, мамят с комисионните, тормозят клиентите си и унищожават това, което е останало от живата икономика. Ако пенсиите в Европа станат равни на тези в България, ще стане ясно защо богомилството се е появило по нашите ширини.

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Евентуалният недостиг на капитали, който биха могли да идентифицират тестовете в банковата система, е около €200 млрд. ($266 млрд.), съобщава "Файненшъл таймс".
  Доста оптимистична цифра според мен.

  Защото си мисля, че освен по-голям процент обезценка на гръцките книжа ще се наложи пак да се отписват и държавни облигации на други членки - примери съвсем не липсват...

 9. 9 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#7] от "moon744":

  Да бе, ама няма български банки, които имат загуби от порядъка на 3-4-5 млрд. Евро от самозабравили се банкерчета на по 30 години.
  Защото тези загуби означават десетки и стотици загубени работни места, просто защото някой си е играл на Гордън Греко....

  Не казвам, че българските банки са безгрешни, но и не са най-големите грешници на Европа....

  И комисиона се пише с едно "н"

 10. 10 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Моментът е много важен.

  Коментирахме, че едва 1/4 банките покриха Базел-3 и това стана основна причина за срива на доверието в Еврозоната.

  Европа прави важна декларация.
  Ще се опита да представи на международната общественост доказателства за стабилност на системата при криза.

  Меркел иска да въвлече и страните извън Еврозоната.
  Заедно в проблема. Налага се Европа на две скорости да включи на втора.

  Нека пожелаем на Европа успех.

 11. 11 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#9:"zapoznat"]Не казвам, че българските банки са безгрешни, но и не са най-големите грешници на Европа.... [/quote]

  Напълно си прав!

  -----------------------

  Коментирам от позицията на лаик, далеч от банковия сектор. Не съм акционер и не давам съвети за нищо.

  Българските банки, като цяло, не търгуват с ценни книжа и деривати като част от главните си активности. Те са неспособни на това по много причини, и тази им осъзната и възприета неспособност ги прави защитени.

  Адът на българските банки се казва дефлация.

  Криза е. Навсякъде капиталът е скъп и хората са уплашени.
  Много чужди фирми и вложители покриват загуби в страните си и теглят ресурс. Ако се оттеглят твърде много капитали, паричната маса може да колабира поради борда. Тогава нашите банки могат да станат жертви не на лошите си решения, а на статуквото.
  В момента системата изглежда стабилна.
  Ако имотите продължат да падат, падащото обезпечение може доведе до големи загуби от отписване. Ако лошите кредити нараснат твърде много, в един момент могат да повлекат и добрите длъжници.
  Това са сценарии, които не са причинени от банкерска алчност и поемане на твърде много риск. Към това водят дефлационните процеси и обедняването на хората.

  Нашите банки далеч не са най лошите, но това не пречи да им е много трудно.

  В наша банка, без да ползвам специален статут, получавам по-добро комплексно обслужване от ритейл-а на Лойдс, заявявам ви го най-отговорно.

  Всеки, който внушава неплатежоспособност на банките, особено в моменти като сегашните, не помага на никого.
  Вместо това подрива доверието в системата, с това повишава много рискове и директно уврежда интересите на вложители и кредитополучатели, като може да съсипе много съдби. Деянието е престъпно и засяга националната сигурност.

  Дневник е бизнес медия. Нека не правим дивотии, седнали с цигарата върху туба с бензин, на средата на детската площадка. Веднъж на хиляда да гръмне, ефектът е ужасен.

  Няма страна, преживяла тежка банкова криза, да не се е съсипала. Да се надяваме и да се молим това да не ни сполита.

 12. 12 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Щатите почват да ритат банките обратно, на където им е мястото.

  http://www.reuters.com/article/2011/10/07/us-financial-regulation-volcker-cftc-idUSTRE7966D620111007

 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Важно е осъзнаването на факта,че пределната полезност, а не общата полезност е от значение за отделният индивид,
  който се стреми да извлече най-голямо удолетворение от своя ограничен дохдод,пределната полезност определя разходите ни, а условията за равенство при които се сравняват пределните ползи от алтернативни дейности се срещат непрекъснато и хората се намират като в един Лабиринт.

 14. 14 Профил на Б. Дянков
  Б. Дянков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "mechopuh":

  Коментарът ми е малко в страни от темата и засяга въпроса защо банките ни са стабилни на фона на случилото се в САЩ и Еврозоната последните години.

  Четох статии за Ирландия, където се е спукал огромен имотен балон (подобно на нашия) и недвижимите имоти и строителствтото са повлекли банките, след което правителството е гарантирало задълженията на фалиращите банки и така е прехвърлило дълга от сектор-банка-инвеститор към цялото общество и икономика.

  Според мен в България спукването на имотния балон е много подобно, вкл. и по мащаб. Само че тъй като строителствтото действа в сивия сектор (благодарение на пост-ДС процесите), то вероятно няма толкова силна връзка с банките (четете мръсни капитали). Ако строителите бяха в заеми в степен като колегите им в Ирландия, може би щяхме д видим фалити на банки в София...

  Странен положителен страничен ефект на мръсните капитали в България. Въпреки това, според мен прекият им негативен ефект е много по-лош, заради липса на конкурента среда.

  Но, късмет за банките... Какво мислите?

 15. 15 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#14] от "Б. Дянков":

  Като неспециалист не съм достигнал до изчистени прозрения и ми е трудно да ти предам какво мисля накратко, а не ми се пише дълго и съм в дилема.

  Най общо, виждам те че се чудиш защо като е тряснал имотния балон в България, не са закъсали толкова банките като в Ирландия и си го обясняваш с ниската задлъжнялост на строителите допълнителна ликвидност (мръсните, тайни пари)

  Донякъде виждам рацио, но е много опростено това.

  Защо нещо е стабилно в обществените процеси и в частност икономиката, не можеш да знаеш. Разбираш донякъде, главно когато наблюдаваш как се руши. Иначе вярваш, че е стабилно заради..., а ретроспективно си го обясняваш доколкото ти стига капацитета в момента на анализа, често пъти по различни начини колкото повече време минава.

  Проблемите на банките зависят от множество фактори. Имотния пазар има и други участници.

  Ми купувачите на тия имоти, нали купуват масово с ипотеки
  Дали ще закъса строителя или новодомеца, банката все става накрая имотна агенция

  Ако строителите ни трябваше да строят с кредити като в Ирландия, щяха да плащат наполовина лихва от сега

  Ако купувачите бяха в Ирландия и техните ипотеки щяха да са много по-евтини.

  Ами ако имотния пазар у нас с ОЩЕ не е тряснал?
  Къде са ти данните? От агенциите?!
  Сега е поспихнал и доста позамръзнал. Но не изглежда гръмнал. Това може тепърва да предстои.

  Мръсните пари надуват като чистите, парите не миришат. Колкото ти е по-евтин ресурса, толкова по-бързо се помпа балона. Но идиотията на 'инвеститорите' е основен фактор.
  Пукне ли, страда качеството на обезпечението и оттам имаш банков проблем. Ниската задлъжнялост на строителите не пази банката от неплатежоспособност на свързани сектори и на купувачите.

  А това как мръсните пари рушат конкуренцията е държавна приспивна приказка за Торбалан, да знаеш

  Карай. Ще дискутираме.
  Поздрави

 16. 16 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Щом българският премиер съветва Европа пенсионерите да живеят на кисело мляко и хляб, редно е и банките в България да фалират, защото те предлагат най-високите такси и комисионни в Европа. Уж имали буфери, българските банки станаха бутафорни. Мисля, че е редно всички, коит имат спестявания, да ги сложат под дюшека, а фирмите да обслужват бизнеса си само през една-две банки, които нямат буфери, но имат основи.

 17. 17 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  когато говорим за европеиските банки не намесваите бг банките,ние сме последна дупка на кавала . процеса е глобален и неминуем , които тръгна от финансовия център на света . кризата е заложена в самата система и то с умисъл. зада4ата е роба да си знае мястото . докато няма координирана и силна съпротива , тъи наре4ените елити биха продължили да ни ма4кат , колкото могат пове4е и за по дълъг период

 18. 18 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#16] от "moon744":
  ако сложи6 парите под леглото , спретват ти хиперинфлация и от 10 000 евро остават реално 1000 или куп4ина не нужни стоки или имот , които няма продаване , но тухли не се ядат

 19. 19 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "dgidgo": Прав си. Но ние не можем да печатим пари, въвъ валутен борд сме. Можем само да поддържаме изкуствена банкова система, която да отпечатва нашите спомени за пари и така да държи живи банките. Но не и хората и бизнеса.

 20. 20 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Парите вече не струват нищо. Монетарната система отива на кино. Светът има нужда от нова котва. Златото не става. Банковата система трябва да се закрие като ненужна.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  До коментар [#9] от "zapoznat":

  "Комисионна сума", "комисионен сбор" /или нещо такова/ би трябвало да озачава писаното от вас "комисиоНа".
  Тук наблюдаваме преплитане и объркване от страна на пишещия с едно "Н" на понятията:
  "сума, която се удържа, комисионна", нещо такова е фразата, съкратена до една дума. Обаче, комисионен-комисионна - си остава ПРИЛАГАТЕЛНО (въпреки, че самото съществително се изпуска за бързина и удобство при писане), а не съществително и там нейде е пропускът, които някои старателно, но, невнимателно към предмета на обсъждане опитват да налагат като правило.
  Тоест, единствено правилен правопис е "комисиоННа". С две "Н"-та.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz2":

  Да, точно такава е логиката. но комисиона се пише с едно "н". Питайте професор Брезински или отворете някой речник...

 23. 23 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#14] от "Б. Дянков":

  Има логика в твърдението ти, за мръсните пари.
  Но и в България има и други фактори, който оказват,според мен, голямо влияние.
  Първо, "двойната" продажба.Доста хора изгоряха с купуването на зелено. Строителите върнаха заемите си към банките,защото от тях бягство няма, но никой не може да ги накара да върнат или да достроят апартаментите на хората.
  Второ, и може по-важното е,че банките покриват лошите кредити с повишаването на лихвите на добрите кредити.
  Като повишиш, лихвата с 1% на 80% кредитния си портфейл си покриваш загубите от другите 20% лоши кредити.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK