Финалистите в конкурса "Мениджър на годината" вече са известни

Част от кандидатите за "Мениджър на годината 2011" (от ляво на дясно) Петя Димитров ("Юробанк ИФД), Ираван Хира ("Хюлет Пакард България"), Виолина Маринова (ДСК), Димитър Илчев ("Евромаркет груп"), Зоя Паунова ("Астра Зенека Ю Кей Лтд"), Николай Михайлов ("Трейс Груп Холд"), Снежина Казакова ("Ди Ейч Ел Експрес България") и Ваньо Алексиев ("Глобал Биомет")<br />

© Георги Кожухаров

Част от кандидатите за "Мениджър на годината 2011" (от ляво на дясно) Петя Димитров ("Юробанк ИФД), Ираван Хира ("Хюлет Пакард България"), Виолина Маринова (ДСК), Димитър Илчев ("Евромаркет груп"), Зоя Паунова ("Астра Зенека Ю Кей Лтд"), Николай Михайлов ("Трейс Груп Холд"), Снежина Казакова ("Ди Ейч Ел Експрес България") и Ваньо Алексиев ("Глобал Биомет")Списание "Мениджър" обяви финалистите в конкурса "Мениджър на годината 2011". От първоначално кандидатиралите се за наградата 64 души са отсети 11. За приза тази година ще се състезават Ваньо Алексиев ("Биомет"), Виолина Маринова (Банка ДСК), Димитър Илчев ("Евромаркет груп"), Зоя Паунова ("Астра Зенека Ю Кей лтд"), Ираван Хира ("Хюлет Пакард България"), Николай Михайлов ("Трейс груп холд"), Петя Димитрова ("Юробанк И Еф Джи"), Снежина Казакова (DHL Експрес България), София Христова (ПОД "Алианц България"), Станислав Разпопов ("Дунапак Родина") и Харис Коцибос ("Глобул").


Миналогодишен носител на титлата "Мениджър на годината" беше шефът на "Мобилтел" Андреас Майерхофер, а през 2009 г. и 2008 г. - Лъчезар Цоцорков ("Асарел медет") и Валентин Трифонов ("Приста ойл") съответно. Общо в конкурса досега са участвали 267 висши мениджъри от различни компании от тях 28 са били чужденци. През 2011 г. документи за участие са подали 64 души, от тях "Делойт" са допуснали до конкурса 50 и в крайна сметка са класирани 11 финалисти. Един от тях ще стане "Мениджър на годината 2011"). Неговото име ще бъде обявено на 14 ноември.


Критериите за подбор на участниците са разработени от "Делойт". Те включват три етапа на пресяване. В първата фаза на конкурса се прави подбор на кандидатите по документи. Необходимо е мениджърите да управляват дружества с поне 50 души персонал и годишен оборот над 20 млн. лева. Също така трябва да са на този пост най-малко от две години и поне през половината от последната година да са живели в страната. Вторият етап на конкурса включва оценяване на кандидатите по постигнатите финансови резултати на управляваните от тях компании и приложените управленски практики. След този подбор се излъчват финалистите.


Третият кръг предвижда провеждане на интервю със самия мениджър и двама пряко подчинени на него служители. Залага се на оценката на личните качества на хората, като се прави оценка в пет области - лидерство, предприемачество, стратегическа ориентация и аналитичност, управление на ресурси и управление на хора. "Последната година не беше лека за икономиката, но сме впечатлени как финалистите в конкурса са успели да се справят и да работят успешно и през този период", коментира Силвия Пенева от "Делойт България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK