Гений, мечтател, бунтар, диктатор

Стив Джобс (1955-2011)

Стив Джобс

© Reuters

Стив ДжобсСтив Джобс (1955-2011)


Емоционален, придирчив и смятан от мнозина за незаменим.
Визионер и виртуоз.
Уникален лидер, чието място е трудно да бъде запълнено от когото и да било.
Талант и мечтател, какъвто технологичният свят не бе виждал от поколения насам.
Изключителен бизнесмен, търговец и майстор в преговорите.
Харизматичен, безпощаден, перфекционист и диктатор..."Времето ви е ограничено, така че не го пилейте, живеейки нечий друг живот. Не робувайте на догмите - не живейте с резултатите от мисленето на други хора. Не позволявайте шумотевицата от мнението на другите да заглуши вътрешния ви глас."
Из речта му в Станфордския университет (2005)

"Иновациите идват от хората, които си говорят по коридорите или си звънят посред нощ с нова идея, или защото са осъзнали нещо, което прави пробив в разбирането за някакъв проблем. (...) Те също така идват и от това хиляда пъти да казваш "не", за да си сигурен, че няма да попаднеш в грешен коловоз или че няма да се опитваш да свършиш твърде много неща."
Из интервю за "Бизнес уик" (2004)


"Тези технологии могат да направят живота по-лесен, да докоснем хора, което иначе не бихме могли да направим, да променят изоснови човешкия живот. Не подценявам това, но и е погрешно непрекъснато да се поставят нещата в радикално нова светлина - че всичко ще се промени. Не е задължително нещата да променят света, за да са важни."
Из интервю за сп. Wired (1996)


"Май не съм се трудил толкова много върху нещо, но работата върху Macintosh беше най-изпипаната в целия ми живот. Когато го представихме на събрание на акционерите, всички в залата станаха на крака и ни аплодираха 5 минути. Най-невероятното беше, че виждах екипа на Macintosh в първите редици. Сякаш никой от нас не вярваше, че наистина сме приключили. Всички заплакаха."
Из интервю за сп. "Плейбой" (1985)Изброяването на определения, възхваляващи и критикуващи Стив Джобс, може да продължи още дълго.
Безспорно е обаче, че под негово ръководство "Епъл" успя да промени живота на милиони хора по света и да ги накара да прегърнат технологиите, както никога досега.


Починалият на 5 октомври едва на 56 години милиардер изгради най-стойностната технологична компания с идеи и продукти, революционизирали компютрите, музиката и мобилните комуникации.
Той живя и работи често напук на общоприетите правила и очаквания в живота и бизнеса.
Той бе предприемач, какъвто би се гордяла да има всяка страна.


Създаваше продукти и работни места и никога не ходеше във Вашингтон да лобира. Когато общинарите в Купертино попитаха дали пък не би подарил безплатен интернет на градчето, където е централата на "Епъл", той отговори: "Плащаме си данъците и очакваме властите да предложат това."


Със страстта си към минималистичния дизайн и с маркетинговия си гений Джобс промени персоналните компютри през 70-те и 80-те години и мястото им в живота по време на двете си епохи в "Епъл". След което направи това и с музикалната индустрия и мобилните комуникации.


Благодарение на почти маниакалния му контрол над разработването на продуктите той превърна в икони плеърът iPod (2001), смартфона iPhone (2007) и таблета iPad (2010). Джобс беше такъв майстор на маркетинга, че за iPhone се говореше като за "телефона на Исус" заради почти религиозния ефект върху последователите на бранда с ябълката.


"Повечето смъртни не могат да разберат личности като Стив Джобс", бе казал за него Гай Кавасаки, бивш служител на "Епъл", инвеститор и автор на бестселъри. "Той бе най-великият изпълнителен директор в историята на човечеството", защото имаше "различна операционна система", допълва Кавасаки.


"Стив беше най-доброто от най-доброто. Като Моцарт и Пикасо той никога няма има равен", казва и Марк Андрийсен, съосновател на Netscape Communications.


Архиконкурентът му Бил Гейтс го наричаше най-вдъхновяващата личност в технологичния сектор, а президентът Барак Обама го определи като олицетворение на американската мечта.


Трудно е да си представи човек по-голяма история за успеха от тази на Стив Джобс. Но отхвърлянето, провалите и злата съдба също са част от всичко онова, което беше той. След раждането си той е даден за отглеждане, не завършва училище, изгонен е от "Епъл" през 80-те години и точно когато се изкачи на върха, поведе неравна битка с рака.


На негово име са регистрирани вероятно над 300 патента, но това нямаше значение за него. Най-важното си оставаше да изобретява.


Мнозина го имитираха, но никой не успя да го повтори.
Още преди да си отиде от този свят, хората го сравняваха с Томас Едисон, Уолт Дисни, Леонардо да Винчи. И защо не?


Помните ли рекламната му кампания от 1997 г. "Мисли различно"?


Неговата история е възхвала на лудите глави, на бунтарите, на хората, виждащи нещата различно. На онези, които за тесногръдите са побъркани, а за прозорливите – просто гении.


Животът и посланието на Стив Джобс може да се обобщят в три думи: Не следвайте течението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK