Повече инвестиции, по-малко работни места

Компаниите влагат в ново оборудване и не смятат да връщат броя на служителите на нивата отпреди кризата

Повече инвестиции, по-малко работни места

© Красимир Юскеселиев
"Ако някой мисли, че заетостта ще се възстанови до предишните нива – нека живее в подобен розов аквариум"
Надя Василева, директор на "Менпауър"


"Новите инвестиции сега не водят до създаването на толкова работни места, колкото са отваряли аналогични вложения преди години"
Илия Келешев, председател на браншова камара "Машиностроене"


"Ръстът на заплатите беше по-голям от този на производителността. Това принуди компаниите да инвестират повече в оборудване, отколкото в персонал"
Лукан Луканов, изпълнителен директор на "Арома"

През 1812 г. във Великобритания е потушен бунтът на последователите на Нед Луд. Te чупят машини, защото смятат, че те са причината да останат без работа. Днес - два века оттогава и три години след началото на глобалната криза, последователите на лудитите биха имали нови поводи за това.


Комбинацията от нови технологии и глобализацията намалиха търсенето на слабообразовани работници и много от тях трудно отговарят на новите изисквания на трудовия пазар. Освен това компаниите и предприемачите инвестират повече в машини и оборудване, отколкото в нови работни места.
Едната от причините е, че рецесията понижи цените на инвестиционните стоки заради поевтиняването на металите. Другата е, че покупката им просто излиза по-евтина от това да наемеш същия брой хора, които си освободил. Посланието е едно - излизането от кризата няма да върне същите работни места, които бяха съкратени заради нея. Това би станало само със създаване на нови производства и инвестиции на зелено. Световната тенденция не подминава и България.


Новата нормалност


От края на 2008 г., когато негативните последици от икономическата криза започнаха да се усещат и в България, до второто тримесечие на тази година у нас са закрити 231 хил. работни места, показват данните на НСИ. "Постоянно ме питат кога пазарът на труда ще се възстанови от кризата. Отговорът ми е, че вече трябва да престане да говорим за криза – това е новата нормалност", коментира Надя Василева, директор на компанията за подбор на кадри "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия.


"Компаниите се научиха да бъдат по-продуктивни с по-малко и по-можещи и мотивирани служители. Те се опитват да попълнят екипа си с такива хора от най-ниските до най-високите нива. Ако някой мисли, че заетостта ще се възстанови до предишните нива – нека живее в подобен розов аквариум", добави тя.
Така мисли и прави и бизнесът.


Представители на български компании твърдят, че вече инвестират в по-съвременно оборудване, което изисква по-малко служители. В това обаче няма нищо лошо, защото означава повече сигурност за служителите, по-висока квалификация и не на последно място – повишената производителност увеличава печалбата, а оттам и заплатите.


Председателят на браншова камара "Машиностроене" инж. Илия Келешев коментира, че действително новите инвестиции сега не водят до създаването на толкова работни места, колкото са отваряли аналогични вложения преди години. Келешев посочи, че повече от 10 машиностроителни компании наскоро са представили успешно проекти за европейско финансиране, с които ще направят технологично обновление.


То ще повиши производството им, но не е насочено към създаването на работни места, каза Келешев. "В процес на продължаваща криза инвестициите са ограничени и са насочени основно към модернизация, а не към създаването на нови работни места", допълва той. Влошаването на продажбите и оттам на крайните резултати принуди компаниите да се научат как да бъдат по-продуктивни с по-малко работници. През последните години те откриха, че могат да постигат


високи резултати и с ограничени ресурси


стига да имат на разположение точните и максимално мотивирани служители в точното време. Преди няколко месеца производителят на изделия от алуминий "Алкомет" - Шумен, обяви, че ще пусне нова леярска линия и стан за фолио, които да заработят през март 2013 г. Макар инвестицията да е доста голяма – 26.8 млн. лв., новооткритите работни места ще бъдат едва 30. От предприятието залагат на повишение на производителността с новите си машини.


"Кризата беше урок, колкото и да е неприятно от социална гледна точка", коментира Владимир Спасов, търговски пълномощник на машиностроителната "М+С хидравлик" - Казанлък. Той обясни, че тяхното дружество е съкратило близо 300 души в началото на кризата, а от миналата е наело обратно 200. В същото време нивото на поръчките и продажбите вече е надминало предкризисните нива.


Спасов каза, че са се научили как да работят с по-малко хора и да оптимизират производството си. "Няма пряка връзка между повишаването на инвестициите и наемането на хора. Крупни инвестиции могат да доведат до по-малка заетост", добави Спасов.


Изпълнителният директор на "Арома" Лукан Луканов коментира, че през последните години България е може би единствената държава в Европа с толкова рязък скок на заплатите – макар те все още да са ниски, без да има същия ръст в производителността. Според него това е накарало много работодатели да вложат пари за по-голяма автоматизация.


"Ако се инвестира сега, се инвестира в бъдещето. А бъдещето е такова", добави Луканов. Според Луканов липсата на кадри продължава да бъде проблем - най-вече за квалифицирани, а в селското стопанство например работниците не искат да подписват трудови договори, за да не изгубят помощите за безработни.


Сектори с потенциал или служители с потенциал- Заради липса на кадри някои компании може да напуснат България


Парадоксът на трудовия пазар е, че в момента има много свободни места, които обаче остават незаети по различни причини.


Данните на НСИ и Агенцията по заетостта показват, че във всички отрасли остават незаети от няколкостотин до няколко хиляди позиции. Обяснението на министерството на труда за парадокса е, че те са или за кадри с много висока квалификация, каквито няма, или са работни места с ниско заплащане и в отдалечени населени места. Най-много незаети щатове има в държавните институции – близо 4 хил.


Освен това е трудно да се каже кои отрасли ще създават нови работни места. Но не там е проблемът, а в това, че просто няма достатъчно квалифицирани кадри. С две думи, работни места ще създават индустриите с висока добавена стойност и нужда от обучени кадри. В момента причина за дефицит на служители е и че кандидатите нямат опит, технически умения и знания за конкретния бизнес.


Всеки трети работодател в света заявява, че е изправен пред подобен проблем, показва проучване на "Менпауър". В България 42% от фирмите също полагат много усилия, за да намерят подходящи кадри. Изследването показва, че през 2011 г. у нас най-трудно се намират инженери, мениджъри, занаятчии и секретарки. По-слабо е търсенето на търговски представители, счетоводители, финансисти и машинни оператори.


В световен план най-голям проблем за пета поредна година е намирането на квалифицирани техници и кадри в търговията. Търсенето на инженери и на работници също е засилено. Сред най-дефицитните специалисти са и програмисти и ИТ инженери с езици, специалисти по продажбите и служители в аутсорсинг отделите.


Наскоро Българската стопанска камара предупреди, че заради липсата на кадри в определени области компании, които се занимават с електротехника, машиностроене и химическа промишленост, мислят да напуснат България.


В анализа си бизнес организацията посочи, че основните причини за срива на пазара на труда у нас наред със свиването на инвестициите са и ниското образование и квалификация на кандидатите за работа плюс несъобразените училищни и университетски програми с потребностите на икономиката и липсата на адекватна държавна политика за насърчаване на фирмите за създаване на качествени и устойчиви работни места.


Наблюденията на българския офис на световната компания за подбор на кадри "Менпауър" показват, че работодателите ценят най-много уменията за повече от една позиция, опита на сходна длъжност и отлично владеене на езици. Сред най-търсените качества са аналитичност, прецизност, мобилност, бърза адаптивност, комуникативност, отговорност и не на последно място устойчивост на стрес.


Все по-ценни стават кадри, които могат да изпълняват едновременно работата на финансов мениджър и главен счетоводител или на административен и финансов мениджър, както и такива с технически и инженерни познания в съчетание с умения за продажби, обясняват експертите.


"Несъмнено ще расте нуждата от по-квалифицирани работници", смята и Илия Келешев. Според него в следващите няколко години нови масови съкращения няма да има, но е нереалистично да се мисли, че през 2012 г., ако индустрията се възстанови, заетостта ще стигне нивата си отпреди кризата."Ако някой мисли, че заетостта ще се възстанови до предишните нива – нека живее в подобен розов аквариум"
Надя Василева, директор на "Менпауър"


"Новите инвестиции сега не водят до създаването на толкова работни места, колкото са отваряли аналогични вложения преди години"
Илия Келешев, председател на браншова камара "Машиностроене"


"Ръстът на заплатите беше по-голям от този на производителността. Това принуди компаниите да инвестират повече в оборудване, отколкото в персонал"
Лукан Луканов, изпълнителен директор на "Арома"


- Заради липса на кадри някои компании може да напуснат България

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на ombre
  ombre
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "и отлично владеене на езици"

  и как я виждаш работата с отличен език да остана в БГ.Ами нали веднага ,ще се омета от тук.

 3. 3 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#2] от "ombre":

  Не е задължително, но е много вероятно.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 4. 4 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Значи, всяка криза е полезна! Антъка! Повече машини от по-високо технологично ниво и сбогом на работниците. Хубаво, само дето произведената стока няма как да я купуват уволнените, оти нема да имат мангизи Хубав кръг, но е омагьосан! Дежа ву, приказката е с неизвестен край! Само да не се случи "случка", тоест да доведе до някоя неочаквана революция, че ми омръзнаха саби и пищови, искам цивилизация, най-сетне! Аман от лозунги, стачки и тем подобни! Искам нормален живот, знам, че не искам много..все пак, нали?

 5. 5 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Разбира се че икономическите кризи имат и положителен ефект, като принуждават производството да повиши своята конкурентно способност, тъй като оцелява само това което е жизнеспособно. Лошото на кризата е че се свива пазарят а с увеличаване на безработицата той се свива още повече и за да се откупят вложените инвестиции се налага повишаване на цените,което от своя страна още повече намаля намалената покупателна способност. Това налага много агресивна политика на международните пазари за да се реализира висока добавена стойност. За индустрия работеща на ишлеме или доставяща само детайли за окомплектоване на крайни изделия, но не участваща пряко на пазаря със свой продукти нещата стават още по-сложни защото за да бъдат продуктите ниска себестойност изцеждат доставчиците на детайли и възли. Така при превръщането от пазара на продуктите в стока се печели от разликата между себестойността на продукта и цената на която продаваме стоката. Тази разлика можем да определим като принадена стойност. Ето защо трудно можем да говорим за продукти с висока добавена стойност при условие, че не участваме на пазара с собствени марки стоки чрез който да реализираме висока принадена стойност и от там висока обществена производителност на труда.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Подобни тези (купихме си машини, край с работните места) са отдавна отречени и от теорията, и от практиката. Човешките потребности са безкрайни. Това, че човек не трябва да работи по 12 часа на полето, за да си осигури единия хляб, отвори поле за ред нови индустрии за забавления и свободно време - кино, телевизия, спорт, хобита...

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 7. 7 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А бе, с толкова възможности, как я докарахме до кривата круша?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK