КЗК за втори път откри нарушение в поръчка на "Летище София"

Дружеството неправомерно е прекратило конкурс за доставка на скенери

КЗК за втори път откри нарушение в поръчка на "Летище София"

© Anelia Nikolova
- Спорът е между доставчиците "Данлекс" и "Сектрон"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за втори път обяви, че "Летище София" е нарушило закона при поръчка за доставка на рентгенови апарати за преглед на ръчен и регистриран багаж. Това показва справка в регистъра на ведомството. Само преди шест месеца от комисията се произнесоха, че възлагането на същата поръчка е незаконно.


Летището е обжалвало пред Върховния административен съд (ВАС), който само е потвърдил решението на КЗК. Така ръководството на аеропорта се е съобразило с решението на двете институции, но е допуснало нови нарушения, като е прекратило изцяло процедурата.
Жалби срещу решението на шефа на "Летище София" е подала компанията "Данлекс". Според дружеството както първия път, така и сега аерогарата е нарушила закона. Втория път летището е прекратило процедурата, без да е мотивирало достатъчно добре своето решение. Проверката на КЗК е показала, че наистина конкурсът е прекратен неоснователно.


Антимонополният орган е отхвърлил двата мотива за спиране на поръчката. Според летището процедурата трябва да бъде прекратена, защото единственият останал участник - "Данлекс", е подал със 100 хил. лв. по-висока оферта от отстранения "Сектрон". Така от летището са обяснили, че ако бъде обявен нов конкурс, може да се постигне по-добра цена, а и може да бъдат доставени по-модерни рентгенови апарати.


Според Закона за защита на конкуренцията възложителят на поръчка може да прекрати една процедура или ако е останал един участник, или ако прецени, че спирането би било по-целесъобразно. От КЗК признават, че "Летище София" е в правото си да прекрати процедурата, след като е останал един участник, но това трябва да стане аргументирано.


"Незаконосъобразно е самото действие на възложителя по съпоставка на една редовна оферта с нередовна такава, която е и отстранена от участие, тъй като съдържанието на последната не следва да влияе върху оценката на офертата на допуснатия участник", пише в решението на КЗК.


Освен това от антимонополния орган са отчели, че надеждата за доставка на по-модерни уреди е само допускане от страна на летището. Комисията е върнала за ново разглеждане процедурата, като решението й може да се  обжалва.


Първото нарушение на закона от страна на "Летище София" е от началото на годината. Тогава аеропортът е избрал за изпълнител на поръчката "Сектрон". Жалба е подадена от другия участник - "Данлекс". Двете компании са познати от години като доставчици на подобна техника на държавни структури.


"Сектрон" е печелила поръчки на МВР, Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и по инструмента "Шенген". От своя страна "Данлекс" е редовен доставчик на техника за Агенция "Митници", показва справка в регистъра за обществените поръчки.


КЗК е направила проверка след първата жалба. Резултатите от нея са показали, че уредите за рентгенова проверка на ръчния багаж на "Сектрон" не отговарят на заложените от летището условия и имат по-голямо от позволеното облъчване.


Антимонополният орган се е произнесъл, че компанията трябва да бъда отстранена като участник. Решението е обжалвано пред съда и потвърдено и на втора инстанция. Така "Летище София" отстранява "Сектрон", но и прекратява поръчката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK