Финансовата инспекция откри тежки нарушения в поръчки за 44.1 млн. лв.

Процедурите или не са били проведени по закон, или е бил избран незаконен метод

Финансовата инспекция откри тежки нарушения в поръчки за 44.1 млн. лв.

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВАгенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила, че има тежки нарушения на Закона за обществени поръчки при конкурси на стойност 44.1 млн. лева. Това показват публикуваните отчети на ведомството за приключилите проверки през третото тримесечие на годината, които то започва да публикува след последните промени в закона за дейността му.


Липсва информация самите процедури кога са били проведени. През периода са приключили финансови инспекции в 87 държавни и местни структури. Проверени са общо поръчки на стойност 445.78 млн. лева и са установени умишлено причинени вреди за 1.47 млн. лева. По закон финансовата инспекция извършва последващ контрол на обществените поръчки.


До средата на тази година ведомството работеше само по сигнал, от юни обаче има правото да разработи собствена методика за изчисляване на най-рисковите обекти и да ги проверява по план. Досега такива проверки не са правени и най-вероятно ще започнат от началото на следващата година, какъвто е и предоставеният по закон срок.
Агенцията има право да съставя актове за административни нарушения и да налага глоби на възложителите на поръчките. Статистиката на ведомството обаче показва, че голяма част от санкциите отпадат след тяхното обжалване заради изтекла давност. Според Закона за обществените поръчки давностният срок за плащане на глоби по нормативния акт е три години.


По-голяма част от приключилите финансови инспекции през третото тримесечие са били свързани с проверки на общини. АДФИ нямаше право да излиза от обхвата на сигналите, които е получила по стария закон, по който са правени и проверките, за които сега излизат резултатите.


Освен най-тежките нарушения по закона - непроведена процедура или избран погрешно метод, ведомството установява и други нарушения, за които липсва точна статистика. По данни на агенцията през 2010 г., както и през първата половина на 2011 г., половината от проверените обществени поръчки са били с нарушения.


Според приключилите проверки през третото тримесечие най-големи щети е причинила община Хитрино - 701 074 лв., следвана от БНТ - 338 550 лв., и община Пловдив - 103 469 лева. Най-много тежки нарушения има в държавното предприятие "Профилактика, рехабилитация и отдих" - не са били възложени поръчки или е избран погрешен метод при процедури за 13.6 млн. лева, и в Министерския съвет - там нередности е имало в поръчки за 12.5 млн. лева.


От АДФИ уточниха, че не могат да кажат през кой период са били проведени конкурсите. "Може да са били проведени и през 2002 г., и през 2011 г.", обясниха оттам.


Финансовата инспекция съставя и т.нар. сив списък на обществените поръчки. В него данните съвпадат почти изцяло с информацията, която агенцията ще публикува в края на всяко тримесечие. В него публикува имената на всички възложители, които са се провинили - кметове, държавни служители, представители на изпълнителната и съдебната власт.


Той беше създаден и от началото на 2009 г. се публикува на страницата на Агенцията за обществени поръчки. В момента тече обсъждане на промяна на Закона за обществените поръчки и според него сивият списък трябва да отпадне. Причината - много от възложителите считат, че той накърнява имиджа им, и съдят после агенцията. Част от обвиненията срещу тях отпадат при обжалване в съда заради изтекла давност и те настояват да бъдат премахнати и от списъка.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А Горанов каза по хоризонт и че общо общините имали на 1/4 млрд дефицит, тъй че излиза че в дупница не са единствените.
  На БНР не им стискаше да попитат кои са останалите, но ей, затова пък Капитал и Дневник може да попитат и да им отговорят.
  Засега излиза че 44 млн в Галевия вилает ги няма. Виновни няма, камората пасти да яде.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 488 Неутрално

  То ако всичко е ясно прозрачно и според закона и,защо да се купуват избори ..борба за всеки общински съветник ..защото си обичат местата където живеят и им се иска да работят
  за тяхното по добро бъдеще ,,напротив ..Обичат себе си парите и наследниците ...жителите са последната им грижа ..и при липсата на гражданско общество ,което да изисква ..няма да се променят като мислене и действия.

 3. 3 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Ще има ли най-сетне ефективни присъди???

 4. 4 Профил на Evgeni Dimitrov
  Evgeni Dimitrov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  О не ,просто нямам думи.Досега си мислех ,че финансовата безхаберност е в общините,но явно сме нямали информация какво става другаде.Четох някъде за енергетиката и източването и от клана "Р.Овч.."Там сатавше въпрос за милиони наливани в тази партия наричана от някои тук "столетница".Вече вярвам ,че всичко е възможно ,след като Станишев шумно обяви ,че тегли "кредит"за изборите.Явно до тогава всичко е било под масата.Днес тя е отесняла за някой ,разбира се и за нас.
  Но като гледам и слушам "гербаджийте"също ще го закъсат.И защо ,защото тези които сасе насладявали на "10 %" от тези поръчки си продължават да управляват и да си ги изпълняват по долните места на "демокрацията"! Например във ведомствата които са на държавна субсидия на низовите места директорчета ,началничета и куп специални консултанти и инженери с скрити партийни и "ДС" досиета си делят тези 10% /мир над праха на изобретателя на това понятие/.Някой даже са заели освободени директорски места след падане на режима на "тройната коалиция".Извършват довършване на поръчките и масови съкращения на всички които бяха настръхнали от управлението на Станишев и сие...Мисля ,че четох някъде за БНТ за такива далавери.И се оказаха верни.Въпросът е в това ,че това са наши пари ,на народа а Борисов го избра народа и чака от него не само "царе и велможи"но и такива държавни мъже ощетили България с десетки милиони да отидат зад решетките!

  Това което днес направим за добро, утре поколенията ще благославят!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK