Паричните фондове се представят най-добре и единствени привличат свежи пари

Единствено най-консервативните схеми са на плюс от началото на годината


- 452 млн. лв. са активите на българските фондове


- 1.6% е намалението им за месец


- 4.4% е спадът от началото на годината


- Лошото представяне на фондовете още повече отдръпва инвеститорите от нови вложения в тях

Най-консервативните взаимни фондове продължават да бъдат най-добре представящите се на пазара и почти единствените, които привличат клиенти. По изчисления на "Дневник" в края на септември общите активи на българските схеми са 452 млн. лв., което е 1.6% намаление спрямо август. От началото на годината спадът на управляваните пари е с 4.4%.


Освен това доходността на по-голяма част от фондовете е отрицателна от началото на годината - единствено тези с фокус към паричния пазар са на плюс, показват данни на Българската асоциация на управляващите дружества.
Представители на бранша коментираха, че в момента, ако изобщо се привличат някакви пари към взаимните фондове, това е най-вече към тези с най-ниския риск, които влагат парите си на паричния пазар - в депозити и инструменти с фиксиран доход.


В същото време портфолио мениджърите на самите фондове също променят инвестициите им към такива с по-нисък риск, като увеличават дела на депозитите и корпоративните облигации за сметка на акциите и дяловете от други колективни инвестиционни схеми.


"Две са причините за лошите резултати - от една страна, случващото се на пазарите, които падат и карат част от инвеститорите да се оттеглят от инвестиционните схеми. Оттам и втората причина - с обезценката на взаимните фондове, което води до допълнителна стагнация в индустрията", коментира Даниел Ганев, портфолио мениджър на фонда "Адванс инвест", управляван от "Карол Капитал мениджмънт".


Според представители на пазара проблем е и фактът, че все още голяма част от вложенията на българските рискови схеми са в акции на Българската фондова борса, въпреки че от началото на кризата много дружества направиха схеми с насоченост към външните пазари.


Все още обаче като дял от общите активи вложенията в български книжа продължават да са значителни. По данни на БНБ към края на юни от близо 50 млн. лв. инвестиции в акции и дялове българските взаимни фондове държат 46 млн. лв. у нас, останалите са зад граница, основно в ЕС.


Това обаче може и да не е толкова лошо за инвеститорите, защото основният индекс на БФБ SOFIX все още е с по-добро представяне от другите индекси в Източна Европа, макар в момента да е на нивото си от април 2009 г.


В "Карол" фокусът от доста време вече е към инвестиции в чужбина - около 3/4 са зад граница, обясниха от управляващото дружество. Доброто представяне на рисковите им фондове отпреди няколко месеца, което се дължеше основно на фокуса им върху Централна и Източна Европа, сега става причина те да са сред най-губещите.


Според Вяра Иванова, портфолио мениджър в "Елана фонд мениджмънт", не се наблюдават резки промени в пазара на взаимните фондове през последните два месеца. Тя добави, че "през цялата година пазарът е балансиран, в ситуация на застой поради икономическата несигурност не само в България, а в глобален план.".


Според нея е по-вероятно индивидуалните инвеститори да се насочат към рискови инвестиции, когато почувстват сигурност за развитието на икономиката и видят ръст в доходността на съответните фондове.


"Моето наблюдение е, че инвеститорите, които проявяват интерес към влизане във взаимни фондове сега, разглеждат основно нискорисковите възможности, между които фонд тип "паричен пазар" например, които дават възможност за реализиране на висока доходност за бързоликвидните средства", каза още Иванова.


"Прави впечатление, че има по-голям интерес към спестовните планове, които предлагат редовни малки инвестиции във взаимни фондове", коментира Явор Ачев, мениджър за България на "Пайъниър инвестмънтс".


Фамилията фондове на "Пайниър" е най-голямата от чуждите, предлагани у нас. Към края на септември активите й са 91.74 млн. евро. Понижението им като цяло не се различава от това на българските - управляваните от фамилията средства са спаднали с близо 15 млн. евро от началото на годината.


Очакванията на представителите на бранша са по-скоро песимистични, поне до края на годината. От една страна, причина за по-лошите прогнози е дълговата криза в еврозоната, а от друга, липсата на свободни средства в домакинствата и бизнеса.


Освен това сегашното лошо представянето на взаимните фондове не предразполага към инвестиция в тях, признават портфолио мениджърите. Според тях панически тегления на пари от колективните схеми през последните 1-2 месеца не е имало.


Най-големите управляващи дружества
ФамилияНетни активи (млн. лв.)
Пайъниър инвестмънт180
Райфайзен асет мениджмънт150
ДСК Управление на активи51
Елана фонд мениджмънт38
ЦКБ асет мениджмънт33
Източник: БАУД 
*Данните са към 30 септември 2011 г. 

Резултати на най-големите български  схеми
Фонд Активи – към 30.9.2011промяна за месецДоходност XII.2010-09.X.2011
ДФ Райф. Фонд Паричен пазар771003954,90%3,70%
Райфаизен Фонд Защитени Инвестиции в Евро52240714-1,70%n.a.
ДФ ЦКБ Лидер161283680,10%-2,26%
ДФ ЦКБ Актив16128368-0,06%-2,59%
ДФ ДСК Евро Актив148448200,16%2,81%
ДФ ДСК Растеж14637370-3,53%-8,15%
ДФ Астра Кеш144773820,42%3,40%
ДФ ДСК Баланс13990673-2,10%-1,94%
ДФ ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар125507492,47%5,04%
ДФ "Реал Финанс Високодоходен Фонд"10897058-1,15%-2,40%
ДФ "Реал Финанс Балансиран Фонд"10635497-2,19%-3,52%
Източник: БАУД   

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2164 Неутрално

    ФОНДОВЕ ЗА БАЛЪЦИ !!! КОИТО САМО ИМ ПОКРИВАТ ЗАГУБИТЕ И РЕЖИЙНИТЕ !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах