Европа предлага драстични промени при земеделските плащания

България не е готова за част от планираните изменения

Европа предлага драстични промени при земеделските плащания

© ДневникПродоволствена сигурност, екология, иновации, устойчив растеж. Новите цели на Европейския съюз (ЕС) в общата селскостопанска политика 2014 - 2020 г., която ще продължи да струва около 55 млрд. евро годишно, днес получиха и конкретно измерение, след като комисарят по селското стопанство Дачиан Чолош представи предложенията на ЕК за законодателни промени пред Европейския парламент.


Предстои те да се обсъдят и конкретизират през следващите две години. Идеите ще обвържат финансовите схеми и механизми на подпомагане с редица нови цели. В първите коментари след представянето се чуха одобрения и критики, а България изглежда не особено подготвена за част от промените, които предстоят. 


Коренна промяна при директните плащания
Основната част от общите субсидии за земеделие - директните плащания към фермерите, ще претърпят сериозна промяна. В новия програмен период се планира сближаване на сумите, които получават отделните държави членки, като се премахне т.нар. исторически подход, осигуряващ сега по-голям бюджет на старите страни членки.


На този етап не е ясно на каква база ще се изчисляват средствата за всяка държава членка, но се очаква да бъдат заложени икономически и социални критерии. Брюксел планира няколко важни промени при самия механизъм на плащанията. От една страна, ще се въведе понятието "активен фермер", чиято цел е да гарантира, че субсидиите се получават от работещи в сектора хора.


Според еврокомисаря Чолош по този начин ще бъде прекратено изплащането на земеделски евросредства за летища и голф игрища, каквато практика има в момента. За първи път се предвижда и възможността да бъде сложен таван на плащанията за големите стопанства, получаващи над 150 хил. евро годишно субсидии - тема, дискутирана от поне 5 години.


Според предложенията на ЕК максимално допустимата субсидия ще бъде 300 хил. евро и ще се въведе прогресивно процентно намаляване на получаваните суми. Така например субсидиите на фирми, получаващи между 150 и 200 хил. евро, ще бъдат намалени с 20%, на тези, получаващи между 200 и 250 хил. евро - с 40%, а на тези между 250 и 300 хил. евро - със 70%.


Според актуалните данни на фонд "Земеделие" през последната кампания субсидии над 150 хил. евро са получили 261 фирми, като те представляват под 1% от общия брой кандидати за евросредствата. Компаниите обаче кандидатстват със значителна част от обработваемата земя, ако се съди по данните на земеделския министър Мирослав Найденов, който каза в средата на годината, че "в 3.4% от фермерите отиват 78% от субсидиите".


Според промените, предложени днес от комисията, стана ясно и че ще има задължителни плащания с определени цели. Така например 30% от директните плащания трябва да бъдат насочени към фермери, използващи технологии, които опазват околната среда. Като пример Чолош посочи засаждането на поне три различни култури на парцела.


Задължително до 2% от плащанията трябва да бъдат насочени към млади фермери, а държавите членки ще могат да избират и схеми за плащания в райони с природни ограничения, както и за подпомагане, обвързано с производството.


Иновации, наука, сдружаване


Освен по линия на директните плащания се предвижда и сериозна промяна в проектите, целящи развитие на селските райони. Брюксел планира след 2013 г. да стимулира инвестициите в иновации, както и да удвои бюджета за наука. Тази идея е свързана с пакета "Европа 2020", целящ създаването на устойчив икономически растеж.


На този етап към сходни мерки в настоящата програма за селските райони интересът е слаб, а усвояването на средствата е в едноцифрен процент. Слаб и интересът към схемите за агроекология и др., които също попадат в новите приоритети в следващия период на подпомагане.


Днес при представянето стана ясно, че след 2013 г. ще се стимулира още сдружаването на фермерите, като дори е възможно част от плащанията по пазарните схеми да се дават именно на сдружения.


По данни на Евростат в момента България е в дъното на класацията по организации на производителите, като под 1 на сто от българските фермери членуват в такива. По програмата за развитие на селските райони пък е подаден само един проект за създаване на такова сътрудничество, който все още не е получил и финансиране.


ЕК предвижда още пакет от мерки за управление на риска, стимулиращ създаване на взаимни фондове и застраховки за фермерите, както и допълнителна финансова подкрепа за местни инициативни групи и подхода "Лидер".


Опростяване на политиките


Генералната промяна по линия на институциите ще бъде свързана с програмите за развитие на селските райони в отделни държави. Вече те ще имат самостоятелност да преразпределят средства между отделните оси и мерки с изключение на плащанията, подкрепящи екологични цели.


Досега всяка държава трябва да иска от ЕК разрешение за такова прехвърляне, чиято обосновка може да отнеме месеци. Предвижда се и опростяване на проверките по всички схеми в държавите, където рискът е по-малък, както и на механизмите за кандидатстване за средства, насочени към по-малките ферми.


Първите реакции


След обявяване на новия план на ЕК се чуха както одобрения, така и критики. Според някои държави членки ЕС трябва да се възползва от високите цени на храните в глобален план и да съкрати средствата за общата селскостопанска политика, особено в условията на икономическа криза.


Критики се чуха и от екоорганизации, според които желанието на Брюксел да направи земеделието "по-зелено" не е достатъчно и предложенията отново ще бъдат в подкрепа на методите за индустриалното производство. В първите си коментари български фирми казаха, че новите цели са очаквани, но за доста от тях България не е подготвена.


Такива например са екоцелите, както и изискванията за сдружаване на производителите. Единодушна подкрепа и в европарламента получи мярката за насочване на повече средства към млади производители. По данни на дирекцията по земеделие към ЕК около 2/3 от фермерите в ЕС са над 55 години.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За сега само общи приказки, айде да видим детайлите. Ограничението за субсидиите от 300 000 евро е добро, но за България, то трябва да бъде 100 хиляди.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 2. 2 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Вече коментирах в подобна тема. Тук ще поизчакам. Ще кажа само, че България пак ще загуби! И, не цяла България, а тези, дето сега се борят в този бранш! И, тези, дето ще се подлъжат и ще създадат малки, или средни обекти в него! Това е един капан! Една мрежа, през която трябва да изпадне " дрепа" и да останат големите!

  goblenka
 3. 3 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Излиза че наново трябва да правим ТКЗС.Защо държавата ги ликвидира след като никога не е издаван закон за одържавяване на земеделските земи. Ще се потърси ли някога дори само морална отговорност за погрома над българското земеделие.
  Хубавото е че новия програмен период се планира сближаване на сумите, които получават отделните държави членки, като се премахне т.нар. исторически подход, осигуряващ сега по-голям бюджет на старите страни членки.
  Надявам се у нас да не се повтори случаят с пред пресъидинителните фондове, когато помощи се отпускаха само до 4000 дк. обработваема земя, а някой ползваха поставени фирми и получаваха многократно повече помощи, което направо е нелоялна конкуренция към останалите честни земеделски производители.Да си спомним че имаше случай когато в една стопанска сграда се отглеждаха животни на две юридически свързани лица, но някой го приемаха за нормално, и субсидираха по отделно двете лица, което потвърждаваше че в България закона представлява порта в полето. Да се надяваме че този път освен нарушителите на законите ще бъдат преследвани и държавни служители,който чрез своето бездействие или умишлено действие позволяваха това да става, защото НЕ Е ЛУД КОЙТО ИЗЯЖДА ДВА ЗЕЛНИКА, А Е ЛУД КОЙТО МУ ГИ ДАВА.
  Специално за нашата страна скъпият лев унищожава предимствата който ни дават прекрасните природно-климатични условия, защото унищожавам износа и покровителстват вноса на селскостопанска продукция.
  Това се получава като следствие от това че вносителите живеят в столицата, а производителите живеят на село, а политиците считат че България това е само столицата.

 4. 4 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "nikodim821

  всичко сте казали: +++++
  Аиде сИга някой от кандидат-"политиците" да вземе и да го прочете и поне да започне да обещава.
  Поне да обещаят.
  Това ще означава, че поне признават проблемите. А към 2013 следващите политици вече да си представят и подробните ангажименти за разрешаване на проблемите.
  А сегашните .... да си търсят друга, "по-подходяща" за тях работа.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 5. 5 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "nikodim821":

  Мислех, че съм коментирала подобна тема в Дневник, но е било другаде. Та, ето:Една голяма група хора бяха подведени по " царско" време, с "царски кредит" от 5000 до 15000 лева да идат на село и да правят бизнес като Частен Земеделски Производител. Това е статут - нито риба - нито рак, но имаше привилегии, които мамеха безработните. После, влязохме в ЕС и се оказа, че правим земеделие, различно от тяхното и трябва да го пренастроим! Инвестициите, още неизплатени, бяха напразни, защото фермите трябваше да се изнесат извън регулация, да се обезпечат със земя, да се покрият критерии за сгради и дворни пространства, непосилни за този клас фермери: дребни и средни. Законът за разделно млекосъбиране и преработка мълчаливо се газеше, това отрязваше пътя към малкото субсидии, препоръчваните породи животни липсваха в развъдниците / всъщност имаше само за самите развъдници малки групи/... Хората масово фалираха, но не можеха да го обявят, защото ЧЗП е физическо лице и не може да фалира! Абсурд, който продължава и днес! Сега отново се говори за големи пари за земеделие от Брюксел! И, големите хукнаха натам! Заложена е мрежа, която да изтръска дребните и да останат само едрите. На всичко от горе и ще ни спрат голяма сума за този сектор, като санкция за заменките! Така че, наивните - да вярват! Всички браншове се уедряват и в тях остават малко на брой големи субекти. За малките субекти няма място никъде! А, кой ще потърси отговорност за съсипаното ни Селско стопанство и въобще, някой ще я потърси ли? Не мисля!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK