Почасовата работа - повече ефекти, отколкото дефекти

Страните с ненормирано работно време имат най-ниска безработица и са най-богатиВеселин Стоянов изключи компютъра и се приготви за излизане. Часът беше 10:00 във вторник, но той вече бе спрял работа. И докато на други служители им се налагаше да искат позволение от шефовете си за това, Веселин е свободен сам да реди своя график.


Причината - той е зает на почасова работа като преводач и има граждански договори с две агенции. "Средният ми доход за последните години е между 20 и 30 хиляди лева. Агенциите удържат всичките суми, които дължа на държавата, и накрая получавам пари, които са освободени от данъци", казва той.


Веселин е един от малкото българи, които работят почасово на граждански договор и успява да разпредели по-добре времето си между служебния и личния живот. Нещо, което у нас е слабо развито - или хората не разбират този вид труд, или самите работодатели. Синдикатите също имат критики към... гъвкавостта на трудовия пазар.
В момента социалното министерство подготвя свой законопроект, с който да уреди отношенията между компаниите, осигуряващи временна работа, работниците и фирмите, в които те ще се трудят. Това например би позволило на Веселин да подпише трудов договор за по-малко от 4 часа (както позволява в момента законодателството), а не да работи на граждански.


Ефектите от временната и почасова заетост


не са никак малко. Данните за Европа показват, че там, където я има, безработицата е най-малка, хората са най-богати, а раждаемостта - най-висока. България обаче е на последно място в Европейския съюз по процент на почасова заетост – 2% за мъжете и 3% за жените според проучване на Берлинския институт за развитие на населението.


През 2007 г. организацията прави мащабно демографско проучване на всички държави от съюза за структурата на населението им, пазара на труда, образованието. Холандия е на първо място по почасова заетост, а там безработицата е най-ниска. Преди кризата холандците са работили средно 35 часа на седмица, а  дори и тези, заети на почасова работа, са получавали среден доход около 40 евро на час.


Гъвкавото работно време се отплаща по много начини. Хората приемат и сами организират графиците си така, че например в Холандия половината заети се случва да работят вечерта, а една трета - и в неделните дни, което се цени високо от работодателите. В резултат Ниската земя е на първите места в света по удовлетвореност на населението от условията за живот според класацията на World Value Survey.


Почасовата работа позволява и на семействата да се грижат по-лесно за децата си, особено докато са малки. Така работещите жени не се притесняват, че раждането ще спре професионалното им развитие. Възрастта на раждане се понижава, семействата не се притесняват да отглеждат повече от едно дете. Това пък, комбинирано с добро образование, е предпоставка за високо ниво на инвестициите, доходите, а в дългосрочен план - и за по-малки шокове в пенсионната система.


Предразсъдъци по български


В България има и един друг предразсъдък - хората свързват почасовата работа с ниско заплащане. Веселин обаче разбива тази илюзия. "Да си парттаймър не означава, че работиш малко и за много пари", твърди той. "Работата ми е в същия обем, както ако бях на трудов договор и нормирано работно време.


Разбира се, мога и да отказвам поръчки, но ние сме като магазините. Ако няколко пъти поред ни потърсят и се окажем затворени, ще спрат да ни търсят." Затова работи на пределите си, но има и свобода да спортува и пътува, когато реши, а след това да отработва.


Но само парите не са главната причина за Веселин да се спре на преводаческата професия. Той е един от най-добрите български ръгбисти. Неколкократен шампион и дори съдия, макар да е минал 40-те години, той продължава да играе състезателно ръгби с хора, които са доста по-млади от него. За да поддържа форма и за да си позволи пътуванията, които любимата игра изисква, Веселин е намерил и работа, която да му осигурява гъвкавостта, която търси.


Какво можем да научим


В България почасовата заетост е по-скоро изключение и е концентрирана в областта на софтуерните услуги, преводите, грижата за деца и възрастни хора и други видове услуги. Новост са проектите, по които висококвалифицирани специалисти работят от дома си, обменяйки информация по интернет.


Днес международни компании поемат дори транспортните разходи на кандидати за работа, за да ги интервюират в друга държава. Тази заетост също е високо платена, като често отнема няколко месеца, които може да се прекарат и зад граница, но заплащането е достатъчно, за да си позволи човек да не работи в останалата част от годината.


В готвените  промени в българското законодателство засега не се говори за гъвкаво работно време, а само за възможност да се работи от разстояние. Заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев посочи, че тези промени далеч не са достатъчни.


"Ако един работодател може да осигури работа на служителите си за два часа, но законът го задължава да плаща надници и осигуровки за 4 или 8 часа, дистанционната заетост не му помага по никакъв начин и той пак ще се принуди да освободи служителите си", коментира той. Колев обясни, че организацията му насърчава въвеждане на почасово заплащане, но не се ангажира кога това може да се приеме.


Алтернатива, осигуряваща гъвкавост за почасово заплащане, е човек да се регистрира като едноличен търговец и самоосигурено лице. Така поне формално работодателят не влиза в трудови правоотношения, а в бизнес отношения с физическо лице доставчик. То само си е началник и разполага с гъвкаво работно време, заплащане и осигуряване.


Тази схема се прилага от хора с по-свободни професии - адвокати, архитекти или лекари и зъболекари, но има и много други области, в които е слабо застъпена, но регулациите не пречат да се приложи. Все още обаче и хората не се решават на подобна стъпка. Веселин Стоянов призна и за проблеми в държавните институции, които карат хората да се въздържат от предприемачество, самостоятелна заетост и гъвкаво работно време.


"Когато човек навърши пенсионна възраст, трябва тройно да докаже с документи, че наистина има стажа за пенсията, която очаква. Искат се трудови книжки, договори. Затова Стоянов е много внимателен при оформянето на своите документи. Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова потвърди този проблем и изтъкна, че това ще е една от първите задачи, които новият управител на НОИ Бисер Петков ще трябва да реши.


Не може и човек да чака за първата си пенсия 8 месеца след като е придобил право да се пенсионира и да бъде мъчен от бюрократични процедури. В НОИ ще трябва да се подобрят процедурите и да се утвърдят вътрешни правилници, чиято липса сега създава хаос", каза тя за "Дневник".

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Много + за статията!
  Когато осигуря работа за 4 часа е по-добре да повикам някой да я свърши и да му платя, отколкото да го назнача и той да чака да му я осигуря. През това време стои на ниска заплата, няма възможност да работи друго и може само да създава интриги.
  Тези обаче, които са поели пътя на почасовата работа също трябва да са с разчупено мислене и инициативни.

 2. 2 Профил на flint.
  flint.
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Доколкото си спомням (може и да греша,разбира се), навремето по времето на СашоТомов-Лупи, докато беше в Евролевицата беше предложил да се въведе официално почасовото заплащане в България. За съжаление това не се при тогава, не вярвам, че ще се приеме и сега скоро.
  Аз лично смятам, че тогава ще се види,че всъщност сме мнго по-работливи,когато има за какво отколкото се смята сега

 3. 3 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 483 Неутрално

  да ама за работа по часово се иска Работа и никой няма да плати лев на някой да пие кафета ,да приказва глупости или да ходи директорски с ръце в джобовете .Не е в интерест на администрацията никак даже Те са живи измрели ако се заплаща почасово

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK