Златодобивната "Дънди" ще чака трети експертен съвет за находището край Крумовград

Екооценката на компанията ще бъде допълнена с липсващи становища

Златодобивната "Дънди" ще чака трети експертен съвет за находището край Крумовград

© Julia LazarovaВисшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще разгледа за трети път проекта на "Болкан минерал енд майнинг" за добив на злато край Крумовград, съобщиха от ведомството.


Само преди месец същата институция одобри оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта, но е получила сигнал за пропуск в документацията. Това е накарало екоминистърът Нона Караджова да върне доклада за допълване и ново произнасяне.


Преди месец висшият експертен съвет одобри с 20 гласа "за" и 5 "против" проекта на "Болкан минерал енд майнинг". Дружеството е дъщерна фирма на канадската "Дънди прешъс металс", която в България експлоатира и най-голямата работеща златна мина в Европа - край Челопеч чрез фирмата "Челопеч майнинг".
Против инвестиционните намерения на дружеството в района на Ада тепе гласуваха кметовете на Крумовград, Дъждовник, Овчар и Звънарка, както и представителят на неправителствената организация "Коалиция за устойчиво развитие" Дончо Иванов.


Впоследствие се е оказало, че в одобрената документация от висшия експертен екосъвет липсват два документа - становище на басейнова дирекция Пловдив и мотивирано и изрично становище на Министерството на здравеопазването, че не се предполага значително отрицателно въздействие и възникване на риск за човешкото здраве от проекта на компанията.


Документът е върнат за допълване към администрацията на екоминистерството. Преди това обаче басейновата дирекция и здравното ведомство ще трябва да подготвят документите си. Все още няма дата за заседание на експертния съвет.


Съветът беше разрешил и предварително изпълнение на проекта. "Дънди" получи концесия за добив в находището край Крумовград през февруари. Екосдруженията "Институт за зелена политика", "Информационен и учебен център" и "Балкани", обжалват решението на Министерския съвет за предоставяне на 30-годишната концесия.


Получаването на положително екостановище всъщност е второ за намерението на "Дънди" да добива злато от Ада тепе край Крумовград. Първото беше получено преди година и половина, но беше обжалвано пред Върховния административен съд от неправителствени организации.


Наложи се компанията да преработи проекта си и новият проект не включва класически вариант на хвостохранилище и заема по-малка площ от находището. Очакваната инвестиция е около 130 млн. долара. Добивът на преработена руда ще е около 800 хил. - 1 млн. тона годишно. Общо запасите в находището се изчисляват на 27 млн. тона, със съдържание около 4-5 грама злато на тон.


В сряда Министерският съвет одобри разрешително за проучване за полезни изкопаеми на "Болкан минерал енд майнинг" край Тополовград и Гълъбово. По предложение на икономическото министерство фирмата ще изследва за находища на метални полезни изкопаеми в площта "Владимирово" (17 кв.км), разположена в землищата на селата Владимирово, Светлина и Орлов дол, община Тополовград, и край село Мъдрец, община Гълъбово.


Срокът на разрешението е три години, като очакваният минимален размер на инвестициите е 167 700 долара. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договора е 5000 долара, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.Кабинетът одобри още седем разрешителни за проучване


Кабинетът вчера одобри две разрешения за проучване за неметални полезни изкопаеми на фирмите "Запрянови – 03", което ще оперира 18 месеца в площта Долния Орман (0.77 кв.км), и на "Пътинженеринг", което ще работи една година в площта Тодорови  ливади (1.75 кв. км). Терените се намират съответно в землищата на селата Рогош, община Марица, и Глава, община Червен бряг. Очакваният общ размер на инвестициите, които фирмите ще направят, възлизат на близо 74 хил. лв. В дейности по опазване на околната среда ще бъдат вложени над 7 хил. лв. "Булгнайс" получи разрешение за проучване на скалнооблицовъчни материали в площта Дъбовица (1.52 кв.км). За две години фирмата ще вложи минимум 37 700 лв. в проучвателни дейности и 3700 лв. в мероприятия по опазване на околната среда.
Разрешения за проучване на строителни материали ще получат още  четири дружества – "Солид", "Мазалат", "Булстрой" и "Адванс". Те ще оперират за срокове между девет месеца и една година в площите Високото (с. Сърнево, община Раднево), Богомилов камък (общините Сухиндол и Севлиево), Крамолин (с. Крамолин, община Севлиево) и Ръмловица (с. Момино село, община Раковски).

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK