Повечето българи не виждат ефект от стандартите за храните
- 40% от българите с наднормено тегло смятат, че нямат проблем


- Половината от взелите разрешителни за производство според условията на "Стара планина" не са ги използвали

Явлението "здравословност на храненето" е преекспонирано в България, а повечето българи не намират реален ефект от прилагането на стандартите за храни. Това показва изследване на агенцията за маркетингови проучвания "Прагматика", представено вчера по време на конференцията на списание "Регал" - Retail in Detail.


Според проучването 48% от българското население са с наднормено тегло, но 40% от тях смятат, че нямат такъв проблем. Консумираната храна почти всеки ден включва месо, а въпреки запознатостта си с вредните последствия от консумирането на някои храни и напитки повечето българи не се опитват да ги избягват или изключат от менюто си. Макар и в някои среди да съществува тенденцията за здравословно хранене, тя не е широко разпространена, казват експертите от "Прагматика".
Налагането на стандарти за някои храни, което започна през лятото на миналата година, не е успяло да привлече вниманието на хората. Голяма част от тях не забелязват дали купуват храни по стандарт, въпреки че на теория възприемат правилата като добри за компаниите.


Хората, които са искали да разберат какво представлява стандартът за месни продукти "Стара планина", вече са се информирали, а останалите не се интересуват, показват данните на "Прагматика". Според тях тези, които добре го познават, през септември 2011 са се увеличили с 2.4% до 22.5 на сто спрямо ноември 2010.


Увеличението е главно за сметка на тези, които са имали най-обща представа за стандарта. За същия период те са намалели с 6.1 на сто до 58.8%. Леко са се увеличили хората, които слабо познават стандарта, а почти двойно – тези, които не са запознати с него.


Очакванията на потребителите за ефекта от "Стара планина" също не са се оправдали. През август 2010 г. близо три четвърти от купуващите месо и месни продукти са очаквали положително въздействие от прилагането му, а през септември тази година само 38.8% виждат реален положителен резултат. Всъщност хората са намалили дела на меса по стандарт в пазарската си количка от ноември 2010 г.


През есента на миналата година, само няколко месеца след въвеждането на стандарта, той потъна в проблеми, след като земеделското министерство обвини четири компании, че са замествали месото в продуктите със соя. Впоследствие изследвания в чужбина показаха, че това не се е случвало, но според месопреработватели целият скандал показа сериозни пропуски в контрола, довел до силен спад на доверието в стандарта.


Според данните на "Прагматика" най-много се купуват кайма и кренвирши, които по принцип са смятани за некачествени продукти и потребителите се надяват печатът върху тях да означава по-високо качество. Луканката и суджукът по стандарт пък са най-малко купувани, защото имат слава на продукти с високо качество.


Част от спада в потреблението се оправдава с ефектите от втората вълна на световната икономическа криза, но скандалите около влизането на "Стара планина" миналата година също са повлияли негативно на продажбите. Удовлетворението от месата със стандарт също е намаляло от ноември миналата година досега.


Като цяло, обясняват от "Прагматика", стандартите не са предназначени за всички компании. Половината от взелите разрешителни за производство според условията на "Стара планина" не са ги използвали, защото нямат полза от тях.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Премахването на БДС даде възможност кой както си иска да подскача с някакъв "свой" стандарт.

 2. 2 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да вземат цялата база на БДС и да обновят всеки един стандат от това как се произвежда лампа, дрехи , до меса , храни и други неща . Всичко друго е празно губене на време и пари .

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Половината българи с наднормено тегло и половината не ги интересува и не го смятат за проблем. За какви стандарти говориме? Дано въведат часове по здравословно хранене, защото двама дебели родители отглеждат и две дебели деца.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2024 Весело

  "Явлението "здравословност на храненето" е преекспонирано в България..." - какво ли не прави ПРОПАГАНДАТА, дори и: "Луканката и суджукът по стандарт пък са най-малко купувани, защото имат слава на продукти с високо качество..." !
  "...сериозни пропуски в контрола, довел до силен спад на доверието в стандарта..." - това не е от пропагандата.

  Коментиране на анализираното, вече...
 5. 5 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Ако кажа на някой познат в България, че ям предимно морска риба, зеленчуци, варя, а не пържа, предполагам ще ме сметне за луд богаташ и ще каже на познатите ни, че съм изперкал... хехе. За какво да говориме. Има още много време да мине, докато манталитета се промени

  malart.blog.bg
 6. 6 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Здравословното хранене и консумирането на вредни храни и напитки е както проблема с тютюнопушенето и цигарите - страшно е вредно, но продължава да се произвежда. Ами търсенето определя предлагането, евтинкото е предпочитано още защото парите... и т.н. Българинът няма рационална нагласа, за разлика от манталитета - защо му е да знае, че икономията утре ще я даде двойно и троино за лечение и лекарства. И така е не само с храненето. А за стандартите лично аз съм крайно предпазлив, все още не съм сигурен, че това което пише на етикета е гарантирано, нито пък че цената му определя качеството.

 7. 7 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ами пропуснали са отговора - не знам, защото купувам това, което като цена е най-изгодно; ако някой произвежда по стандарт и е пуснал продукта на нормална цена (не най-ниска, но не по-скъпо от 15%) може би го купувам.

 8. 8 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Всичко що е смяно съдържа рога, копита, кожа,...Луканките и суджуците са скъпи боклуци съдържащи следи от месо. Големите вериги ни продават на щандовете вносно месо, но на етикетите не пише откъде е. Същото се отнася и за другите продукти-боклуци с висока цена. Ние сме мръвкарско племе. Аз ям само веднъж в седмицата месо. Лошото е че накъдето и да се обърна виждам месни продукти. Няма стандарти, има само печалбарство. Бъдещето е в малките фамилни производители и магазинчета. И най-важното е купувача да си си отиде доволен. Само ако проумеем, че ако си помагаме и имаме добро отношение един към друг, денят ни ще е хубав. Подобна култура е част от стандарта на живот. Тука това ЛИПСВА!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 9. 9 Профил на messiah
  messiah
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И при храните,като и при хората въведоха ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА".
  Историята се повтаря,вече като фарс.
  Всъщност и оригинала отдавна стана фарс и той.

 10. 10 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Законът е врата в полето, когато няма кой да контролира прилагането му и след констатирани нарушения да налага строги и ефикасни санкции!!!

 11. 11 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Всъщност в България има ли стандарт за понятието "месо"? Жилите месо ли са? Преди 2 седмици си купих дълготраен "висококачествен" колбас "дядо" на "Лотос" - пълен с жили. И сигурно всеки може да даде подобни примери.

 12. 12 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#2:"palermo88"]Да вземат цялата база на БДС и да обновят всеки един стандат от това как се произвежда лампа, дрехи , до меса , храни и други неща . [/quote]
  Само че нали знаеш, някой трябва да проверява дали вместо месо, както е по стандарт, не са смлели кожа и жили?

 13. 13 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  По време на криза претенциите на потребителите намаляват.
  Особено пък към храните...

  Още повече, че стандартите са само препоръчителни за чуждите производители.
  Считам, че сега на пазара има и по-хубава и съответно по-здравословна храна, но тя е обикновено и по-скъпа.
  Така че всеки решава сам за себе си - разбира се и според възможностите си.

 14. 14 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Твърдението, че българите ядели всеки ден месо, е силно преувеличено! То може да е вярно за не-повече от 10% от населението.
  А за стандартите: Стандарт е само това, което е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ВСИЧКИ! Смешни са "стандартите" на министър Найденов и затова-неефективни. Интересно е, че в развитите страни има стандарти. А уж ще се равняваме по тях. Учудващо е, че когато се готвехме за членство в ЕС, Костов премахна стандартите и сегашните на смеят да наложат стандартизация! Всеки знае, че модерна икономика няма без стандартизация!
  От боклуците, с които ни хранят, няма да се повлияе добре и народното здраве! Ама на кого му пука!

 15. 15 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "ЗА Революция":

  Само узаконеният стандарт може да принуди производителите! И то, ако има законност и ред, които се прилагат и поддържат. Сакън, не съм за РЗС! А културата в отношенията се гради и държи на наличието на определен морал в обществото. Но днес на мода е "дивият капитализъм", който се интересува само от богатството.

 16. 16 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 771 Неутрално  [quote#14:"anmah"]Учудващо е, че когато се готвехме за членство в ЕС, Костов премахна стандартите и сегашните на смеят да наложат стандартизация! [/quote]
  Пръч, БДС бе премахнат още през 1990г. при др. Андрей Карлович Луканов! Когато първите червени фирми пуснаха фалшивите салами, гроздови, и псе внесоха първите имитации на уискита.
  Ти помниш ли оня виц от името на со.ц БДС?: Студентът говори на баща си: "Тате, имало машини, в които говедо влиза, и салами излизат. А бащата отговорил: А аз на майка ти салам вкарах, и говедо излезе"
  Този виц е актуален точно за теб, говедо с говедо. В ЕС има много строги норми за това какво има в продукта, и какво пише на етикета. А не като при социализма, когато 70% от съдържанието на кренвиршите бе сланина, включително и на телешките.

 17. 17 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сами сме си виножни че ядем боклуци.Когато искаха да затворят тези със соята народа скочи срещу министъра,а не срещу фирмата дето го трови с боклуци

 18. 18 Профил на Сия Казакова
  Сия Казакова
  Рейтинг: 236 Неутрално

  За пръв и последен път това лято си купих салам "Петрохан" на "Орехите" от МЕТРО.Вътре беше пълен със сланина и следи от оцветено някакво месо.Така че съм "ЗА" стандарта , строгия контрол и санкции!

 19. 19 Профил на wulkan
  wulkan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Радостно е, че има интелигентни хора.

 20. 20 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#17:"stasi666"]Сами сме си виножни че ядем боклуци.[/quote]
  Абсолютно си прав. За съжаление нашите производители заслужават да се насочим към вносните колбаси, за да се осъзнаят, както се осъзнаха и винопроизводителите.
  А пропо - не посягайте към вино "Меча кръв"! Разпостранителите и производителите на тази химия трябва да бъдат съдени по бързата процедура!

 21. 21 Профил на sceptic_vgk
  sceptic_vgk
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мисля, че това проучване е пристрастно.
  Добре беше, че се утвърдиха някои стандарти. Интересите на производителите и търговците (особено големите) са в посока да се провали това начинание. За да продължат продажбите на останалите боклуци. Това, което не е направено, е ясно да се забрани със закон влагането на определени вредни съставки, Е-та, т.нар. подобрители. Не е разпоредено със закон да се съобщава на етикетите допустимата норма на влагане на съставки, които вложени над определено равнище (%) са вредни. Макар и неизбежно - извадково, трябва периодично да се правят внезапни проверки на производителите и търговците с най-строги, вкл. предаване на прокуратурата и осъждане, санкции. Защо и до сега не се появи "Добруджа" по стандарта? Понякога срвн. добър производител предлага Типов по стандарта, който (мисля - нарочно) е стар още при опаковката или при доставката. За да се купуват останалите му скъпи и с неясни добавки и с неясни за купувача норми на влагането им. И т.н.

 22. 22 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 514 Неутрално

  КАТЕГОРИЧНО СЪМ ЗА СТАНДАРТИТЕ!РЕДОВНО КУПУВАМ СТАРА ПЛАНИНА- ПО КАЧЕСТВЕНИ СА!ТЕ СА ЕДНА ГОЛЯМА КРАЧКА НАПРЕД - ДОРИ И ДА ИМА ПРОПУСКИ,СА ЕДНО ПОЛОЖИТЕЛНО ЯВЛЕНИЕ В БОРБАТА НИ ЗА ПО -ДОБЪР ЖИВОТ!!!ПРОСТО ИМА ОЩЕ КАКВО ДА СЕ ЖЕЛАЛЕ И ДА СЕ КОНТРОЛИРА!!!!!!!!!

  stefanova
 23. 23 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Ха -ха , не съм диетологама знам:

  от хранене с месо никой не е надебелял
  и от ядене на филии намазани със мас също

  Запомнете едно:
  при достатъчна физическа активност и приемане на калории по-малко от препоръчителният дневен прием се слабее дори и да ядете всеки ден в МакДоналдс

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK