СИБанк взе 30 млн. евро кредитна линия за малки и средни предприятия

СИБанк подписа договор за кредитна линия за 30 млн. евро с Европейската инвестиционна банка. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на малки и средни предприятия. В това споразумение е включено и финансирането на проекти на междинни, по-големи фирми (с до 3000 служители).


Ще се отпускат кредити за инвестиционни проекти и оборотни средства в почти всички сектори на икономиката, посочиха от банката. Част от средствата по кредитната линия са насочени към проекти за енергийна ефективност, при които до 20% от главницата по заема са грант, осигурен по линия на международния фонд "Козлодуй".


Размерът на кредитите е до 12.5 млн. евро, а минималният им срок трябва да е поне две години. Лихвените нива са преференциални и няма такса за разглеждане на искането за кредит, казаха още от банката. Освен това има и възможност за комбиниране на ресурса от ЕИБ с безплатните гаранции по инциатива JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд (бяха подписани споразумения с пет банки в средата на юли тази година – бел. ред.).
"Готови сме с конкретните продукти и условия и можем веднага да предложим на бизнеса добри възможности за кредитиране, но трябва да сме наясно, че банките сами не могат да извадят българската икономика от трудната ситуация", каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк. Той посочи още, че банките имат достатъчно ресурс за кредитиране. Според него малките и средни фирми може да бъдат малко по-смели и да се опитат да използват възможностите на кризата. "Разчитаме много на фирмите, чиято активност в момента е от решаващо значение за раздвижване на икономиката ни", каза Андронов.


Според Анна Атанасова, директор "Малки и средни предприятия" в момента се наблюдава два пъти по-активно търсене на кредити от малки и средни предприятия в сравнение с миналата година. Освен това, банката вече прилага и по-либерален подход в оценката на проектите, заради гаранциите, които се предоставят от инициатива JEREMIE – обръща се повече внимание на възможностите за реализация и перспективите на съответния проект, а не само на финансовата история на клиента, обясни още Атанасова.


Това е второто споразумение, което СИБанк подписва с ЕИБ, като първата кредитна линия е с усвояване над 80%. Основна част от кредитите (около 70 %) са свързани с финансиране на инвестиционни проекти. Банката е финансирала над 100 малки и средни предприятия с преференциални условия по кредити. Основно проектите са в секторите земеделие и животновъдство, производство на електроенергия, търговия на едро и сектор услуги. Средният размер на кредитите е около 200 000 лв., посочиха още от банката.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 2. 2 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално
 3. 3 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  На нашите малки и средни предприятия им трябва защита от дъмпинга на китайските боклуци и грантови схеми за технологично модернизиране. Кредитите са нужни на закъсалите спекуланти, щото те още вярват, че след 1 година цените на недвижимите имоти щели да тръгнат нагоре. Продавайте днес. След една година няма да вземете и половината на това, което днес някой балък все още ще ви даде. За да се повишат цените на недвижимите имоти, първо трябва да се оправят производителите, те да почнат да изнасят и да дават по-високи заплати и чак 1-2 години след това може да започнат да се вдигат цени. До тогава те само ще падат ли падат, а новите кредити ще им вдигнат още по-вече загубите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK