Икономическото министерство търси консултанти за газификацията и топлофикациите

Икономическото министерство търси консултанти за газификацията и топлофикациите

© ReutersМинистерството на икономиката, енергетиката и туризма търси консултанти за развитието на топлофикационния сектор и газификацията в страната. Това показва справка в регистъра за обществените поръчки. Двете процедури са за по 50 хил. лева и срок на изпълнение 119 дни. В резултат на поръчките трябва да бъдат създадени две национални програми за развитие на секторите - топлофикация и газификация до 2020 г.


Документите са заложени в енергийната стратегия на страната. В доклада за стабилизиране и развитие на топлофикационния сектор трябва да бъдат описани начините, по които да се създадат условия за ефективното развитие на централното топлоснабдяване. В момента топлофикациите в страната са най-големите длъжници на обществения газов доставчик "Булгаргаз" и преди началото на отоплителния сезон дължат над 100 млн. лева. Най-тежко е положението в столичното парно и в "Топлофикация" - Шумен. "Булгаргаз" поиска несъстоятелността на последното дружество.


От икономическото министерство искат да бъдат разработени и при двата конкурса три сценария. При първия ще се изчисли резултата, ако нищо не се прави в сектора. Вторият предвижда взимането на активни мерки за финансово стабилизиране, а третия съчетаване на двата предходни сценария, тоест надграждане на досега съществуващата система.
Изпълнението на поръчката за развитие на сектора ще включва пет задачи - анализ на състоянието на топлофикационния сектори идентифициране на основните бариери за ефективното му функциониране и развитие, сравнителен анализ на възможностите за развитие на топлофикационния сектор при различни сценарии, подготовка на предложения за промени в съществуващите регулаторни и подкрепящи механизми за изпълнение на избрания целеви вариант, създаване на финансови схеми за изпълнение на избрания вариант за развитие и разработването на окончателен проект на Национална програма за стабилизиране и развитие на топлофикационния сектор до 2020 г.  Фирмата победител трябва да организира и обществени обсъждания на плана.


Поръчката ще включва три етапа - изработването на встъпителен доклад, междинен такъв и окончателен. Плащането на цената ще се извършва на етапи в лева, както следва: 40 % от офертната цена – при приемането  на междинния доклад, а останалата сума ще бъде изплатена при внасянето и одобряването на окончателния доклад.


Конкурсът за създаване на национална програма за ускорена газификация в страната до 2020 г. съдържа подобни части. При нея основната цел е постигането на 30% газификация на битовите абонати до девет години, при под 10 на сто в момента. Избраната компания ще трябва да направи анализ на състоянието на битовата газификация, анализ на възможностите за развитие на сектора при различни сценарии, да направи предложения за промяна и да измисли финансови схеми за изпълнението им.


Участниците в двете поръчки трябва да имат най-малко 45 хил. лева. общ оборот от дейността си през последните три години, като за година той не трябва да пада под 15 хил. лева. Ще бъдат избрани икономически най-изгодните оферти като най-голяма част при оценката им ще има техническите показатели следвани от цената. Крайните дати за подаване на документи са за топлофикациите - 24 ноември, а за газификацията - 21 ноември.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Смисълът на централната топлофикация е да използва месно евтино гориво. Когато използва възможно най-скъпото гориво - газа в България е най-скъп в сравнение с целия европейски съюз - каквито иконсултанти да викате, парното няма да поевтинее. Особено с обществена поръчка до 50 000 лв. Значи някой трябва да вземе едни пари.

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  Не лош подход! Като няма експерти в министерството - да се пусне обществена поръчка. (Друг въпрос е какво правят "експертите" в министерството?) Но 50 000 лева и 119 дни ми се струват малко. За толкова години не можаха да го измисля, а сега очакват за 4 месеца да получат програма.

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":

  Бихте ли споделил кое е това гориво по-евтино от природния газ?

 4. 4 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1558 Любопитно

  Тия у ред ли са?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 5. 5 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Любопитно

  При нея основната цел е постигането на 30% газификация на битовите абонати до девет години, при под 10 на сто в момента
  Ми аз този анализ мога да им го направя и без консултант- масова газификация ще има,когато доходите се увеличат бързо и несимволично.Нашият квартал е газефициран от 3 години ,заради детските заведения.Досега само двама заможни ентусиасти са се включили.Всички останали трошат твърдо гориво.Щото искат по няколко хилядарки за присъединяване .Пък с масови заплати от по 200 евро,няма как да стане

 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Мазута е по-евтин. Ма ако в Сфия се мине на мазут ще стане мазало.
  Иначе аз за по-малко ще им дам основното. За топлото. Основното е неплатените сметки.
  За газта високите цени. Имам познати в западните квартали на които им предлагаха газификация. Всички бяха ентусиазирани, докато не взеха да посмятат сами. После никой не се включи. Е Софиягаз надува само двойно цената на която взима газът от всестранно оплювания булгаргаз.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София, ул. Славянска 8. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е организирано в дирекции, които подпомагат министъра на икономиката, енергетиката и туризма при осъществяване на правомощията му, осигуряват технически дейността му и извършват дейности по административното обслужване на юридическите лица и гражданите. Численост на персонала в организационните структури и административните звена в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - 686 щатни бройки?!

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#6] от "Цецо":

  Мазутът, както сам казвате, не е решение! Съгласен съм, че присъединяването е скъпо (за БГ стандартите), но би могло да се помисли за кредитиране, каквато е идеята при саниране на сградите - около 50% самоучастие и останалите - гарантиран кредит с поносима лихва. Тези, които имат пари, няма да вземат кредит, за да не плащат лихви! Проблемът с решение на общото събрание на сградата тук не съществува, защото в голямата си част това са еднофамилни къщи.

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":

  Сериозно ли питаш или имаш пропуск в началното училище. Вече ти отговориха мазута. Аз бих добавил и всички нефтопродукти защото у нас се облагат с много голям акциз. Но бъди спокоен от следващата година ще има акциз и върху природния газ. И не на последно място въглищата - в Германия Полша 50% от енергетика е на въглища а в Австралия 100%.

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Министерството на икономиката, енергетиката и туризма търси консултанти за развитието на топлофикационния сектор? и газификацията в страната.
  Топлоелектрическа централа или топлоелектроцентрала (съкратено ТЕЦ) е електрическа централа, при която чрез водна пара под налягане се задвижват турбини и се произвежда електричество. Водната пара в ТЕЦ се произвежда чрез горенето на въглища, природен газ или друго изкопаемо минерално гориво.
  Думата топлоелектроцентрала (от руски "Теплоэлектроцентраль" - ТЭЦ) е полу-съкращение на Топлофикационна Електрическа Централа - звание, което през 21-ви век почти не се използва.
  Думата в българския език идва от факта, че първите централи от този тип построени в Източна Европа (в СССР, откъдето идва и руското име) са произвеждали два типа енергия: електрическа и топлинна. Официалното название в законодателството на такава централа би трябвало да е "Централа с комбинирано производство"; може също да се нарича и "когенерационна централа". В битието си, такива централи са се строили само в големите градове (или в непосредствена близост до тях) за да може да се оползотвори максималната произведена енергия, както и да не се губи топлинна енергия по трасето, което може да е дълго няколко километра. Така двете понятия за "ток + топло" още в битието си са свързани. Последните две понятия водят до това в началото на зимата да се казва, че се "пуска ТЕЦ-а" - т.е. парното отопление - в градовете, а после и по местности/сгради; междувременно, самите централи - ТЕЦове си работят не само целогодишно, ами и денонощно, защото те по договор с Националната Електрическа Компания (НЕК) - и съответно по закон - са задължени непрекъснато да произвеждат и ток, и топла вода. По-точно е да се каже, че - "парата се произвежда за електропроизводство и отпадъчната пара от електропроизводството се използва за отопление".

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#9] от "telqk":

  Да, сериозно питам и не бих правил квалификации за пропуски в обучението! Нито мазутът, нито въглищата са по-евтини поради простата причина, че при изгарянето им се изпускат много вредни емисии, които изискват огромни инвестиции за улавяне (на твърдите частици) и обезвреждането им.

 12. 12 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#1] от "telqk":

  Аз веднага се сетих за един доказан консултант в енергийния сектор, но тарифата му е 20 пъти по-висока от обявената.

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Ам'чи то мноо лесно било бе. Национални програми за 50 хил... След това да не се окаже, че същиТЕ консултанти са спечелили поръчки, записани в същите тези нац. програми.....

 14. 14 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Закривай и на ток така няма да се оплакват хората ,че ги дерат от топлофикацийте.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK