Схема за 80 млн. лв. за зелена индустрия тръгва по програмата за бизнеса

До края на 2011 г. ще бъде открита процедура за научна дейност в предприятията


- Ако интересът е голям, бюджетът може да бъде увеличен

Големите фирми ще могат да кандидатстват за близо 80 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност, производство на продукти, подлежащи на рециклиране, както и за използване на отпадъчните води. Средствата са по подготвяна процедура за инвестиции в зелена индустрия по оперативна програма "Конкурентоспособност". Тя ще бъде обявена до края на годината.


Предстои откриването и на още една схема за насърчаване на научните изследвания в предприятията, която е на стойност 60 млн. лв. В момента тече обществено обсъждане на документите по двете процедури.
По схемата за зелена индустрия могат да кандидатстват големи предприятия, които имат поне три приключени финансови години, а за последната (2010 г.) са реализирани продажби за поне 5 млн. лв. Те могат да получат между 1 млн. лв. и 4 млн. лв. от оперативната програма. Средствата трябва да покриват не повече от 50% от всички разходи по проекта, като останалите трябва да бъдат осигурени от фирмите.


С парите могат да се купуват машини, които използват по-малко енергия, както и оборудване за производство на продукти, годни за рециклиране. Средствата може да се използват и за машини, с които да се намалят отпадъците от производството, като се използват повторно в него или в създаването на друг продукт.


Допустими за финансиране са и разходи за подобряване на енергийните системи като например преминаване от мазут на газ. Средства се отпускат и за изграждането на малки когенерации за нуждите на предприятието или за системи за енергия от възбновяеми източници като соларни панели, термопомпи, геотермални инсталации. Покриват се разходи и за софтуер за енергиен мениджмънт.


Ако интересът към процедурата е голям и средствата не стигнат за всички одобрени проекти, бюджетът може да бъде увеличен с до 50%, обясниха от управляващия орган на "Конкурентоспособност".


Процедурата за насърчаване на изследователската дейност в предприятията трябва да осигури средства за практическото използване на успешни съвместни разработки между бизнеса и научни организации и университети. Целта е усъвършенстване на съществуващи или внедряване на нови иновативни продукти.


"Двете процедури подкрепят усилията на министерството на икономиката за създаване на условия за устойчив растеж, базиран на развитие на отрасли с висока добавена стойност. Те гарантират повишаване на конкурентоспособността на икономиката и жизнения стандарт на хората", каза зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов. Той припомни, че това се вписва в стратегията на Европейския съюз "Европа 2020" за развитие на икономика, базирана на знанието и устойчив растеж с грижа към околната среда.


Преди да бъдат обявени официално процедурите, трябва да приключи общественото обсъждане на документацията за тях. Коментари по условията за инвестиции в зелена индустрия могат да се изпращат до 24 октомври, а за научноизследователската и развойната дейност – до 21 октомври. Те се приемат на адрес  [email protected], а проектодокументите са публикувани на страницата на оперативната програма opcompetitiveness.bg.


Това са две от последните схеми, които предстои да бъдат отворени по програмата до края на годината. От министерството на икономиката планират в първите месеци на 2012 г. да бъде отворен за договаряне целият финансов ресурс на програмата (над 1.1 млрд. евро), което щяло да осигури възможност за усвояване на средствата до края на програмния период – 2013 г.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Пак пилеене на парите ни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  "Средствата трябва да покриват не повече от 50% от всички разходи по проекта, като останалите трябва да бъдат осигурени от фирмите."

  Тези са НЕНОРМАЛНИЦИ!
  Как и от къде, при тази тотална криза фирмите ще осигурят 50 % съфинансиране? Аз работих по тази програма преди две години, при условие на 10% съфинансиране и пак ядец! Защо?
  Защото чиновниците на фонда правят всякакви бюрократични обструкции, орязване на разходите и просрочване на дължимите плащания, че чак ти се повдига. Част от обещаните пари може и да получиш, но ЕДВА В КРАЯ НА ПЕРИОДА, след безумни отчети, ревизии и мониторинги. Цялата работа е направена така, че наблюдаващият орган да си получава редовно заплатите и премиите, а на бенефициентите - да им се повръща от гадост. Никога повече не ща и да чуя за техните пари - отврат!!!!

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Много е добре, че този път има предварителна дискусия, вместо стопанството да бъде поставено пред свършен факт. Само да не стане като на изборите - масово ходене за гъби в изборния ден, а после всички се вайкат "кой па ги избра тея?!". Сядам да чета, дано до крайния срок успея да си пусна забележките, ако имам съществени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK