Държавата обеща законова регулация на отношенията производители – вериги до края на годината

Засега е сигурно само въвеждането на едномесечен срок за разплащанията

Държавата обеща законова регулация на отношенията производители – вериги до края на годината

© Надежда Чипева, Капитал
- Поправките трябва да предотвратят злоупотребите с пазарна мощ

Законовите промени, с които ще бъдат уредени отношенията между производителите и големите търговски вериги, ще бъдат факт преди края на годината. Това обяви в края на миналата седмица зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов на кръгла маса, организирана от сп. "Регал".


Текстовете, за които се говори от началото на годината, ще бъдат финализирани в следващите седмици и предложени за дискусия от министерството, каза Ангелов. За законова регулация настояват доставчиците, обединени в Сдружение за честна търговия.
От 2 години производителите се оплакват, че големите вериги ги принуждават да правят все по-големи отстъпки, като по този начин прехвърлят оперативните си разходи върху производителите, събират им такси, за да продават стоката им, бавят разплащания и др.


В работната група по законопроекта обаче до момента не е постигнат консенсус по много от основните конфликтни точки между двете страни, стана ясно от думите на зам.-министъра. Засега е сигурно единствено че поправките ще въведат 30-дневен максимален срок за разплащане между страните, който е изискване и на европейската директива за отложените плащания. Идеята е той да важи и за плащанията на държавата към фирми, уточни Ангелов пред "Дневник".


Основна цел на проекта за регулация в сектора е да дефинира злоупотребата със "значителна пазарна сила", припомни зам.-министърът - възможността на някои фирми да налагат едностранно неизгодни правила на други, с които работят, поради привилегированото си положение на пазара.


В един от текстовете, обсъждани в работната група, например се казва, че едно предприятие притежава такава пазарна сила, когато оборотът му за последната финансова година е поне 5 млн. лв. и не по-малко от 10% от сключените от предприятието договори са с директни доставчици. По думите на Ангелов обаче не е удачно законът да определя такива прагове, защото той ще се отнася до всички икономически сектори, а оборотите в тях са различни.


Освен това такъв праг автоматично би засегнал всички членове на Сдружението за модерна търговия – обединение на големите търговски вериги като "Метро кеш ен кери", "Кауфланд", "Билла", "Практикер" и др., което има условие към кандидатите за членство за минимум 10 млн. лв. годишен оборот.


"Заради претенциите на веригите производителите непрекъснато намаляват рентабилността, поради което не можем да вдигаме заплатите на работниците и понякога се стига до съкращения, не можем и да инвестираме в разширяване на производството", заяви председателят на сдружението за честна търговия Евгени Иванов.


"В тази ситуация няма печеливш, защото нашите работници са техни клиенти с непрекъснато намаляваща покупателна способност", каза той. По думите на Иванов сдружението обединява около 1400 производители, които са осигурили общо 240 000 работни места.


"Ние не искаме тези такси самоцелно", каза в отговор генералният директор на "Метро" Емилиян Абаджиев, който е председател на сдружението на веригите. По думите му входящите такси за доставчиците отразяват разходите на търговците – за логистика, пренареждане на магазини и др.


"Не злоупотребяваме със срока за плащане и смятаме, че трябват индивидуални решения срещу нарушителите", каза Абаджиев. "Ние ще си покажем маржа, ако и производителите декларират себестойността си", заяви още шефът на "Метро", който даде пример с доставчик, който предлагал на веригата продукт на цена над 4 лв. при реална себестойност около 1.80 лв.- Поправките трябва да предотвратят злоупотребите с пазарна мощ

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  "Кодексът ограничава анексирането към договорите с доставчиците, за да предотврати евентуални "неприятни изненади" във вид на таксуване, ограничава и плащанията за приоритетно позициониране на продукти в магазините (shelf charge). "
  Само това да приемат ще е огромна крачка. Сега подписваш и всеки месец се започват едни честитки.......... И понеже, ако се опънеш си аут си плащат.
  240000 работни места, които произвеждат, срещу сигурно 10000, които продават.
  Даже и румънците имат такъв закон.........................

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Тъпи соц мерки, които ще плащаме потребителите ...

  [quote#1:"a.nice"]240000 работни места, които произвеждат, срещу сигурно 10000, които продават. [/quote]
  А срещу 7.6 млн-та клиенти??? Кой ще плаща за контрола??? Кой ще плаща завишените цени в супермаркетите???

  Това е борбата на българските "производители" на млечни продукти, които ми продават кашкавала с 20% над цената на холандските в Метро ... аре много ви се моля, като искате специално третиране направете си хипермаркет и си продавайте в него!

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Подобен закон не е автогол за родните производители, той е едно старателно подготвяно ритуално сепуко под светлините на прожекторите. Изправени пред подобни въртели, големите вериги ще направят едно единствено нещо: да спрат изцяло да работят с български доставчици!!!

  Мога да се впусна и в конкретика: всяко местно подразделение на чуждестранна верига ще получи спуснат "таргет" от централата си, с цел "превенция на правния риск" до кога изцяло да изрита българските доставчици от витрините си. Примерно, ако сега са 80%, до края на 2012 да бъдат сведени до 50% и постепенно на 7-8 %. По-големите български производители ще бъдат приканени да подписват договорите си в неутрална юрисдикция, за да не ги лови този закон. Дребните, там е ясно - директно балтията!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 4. 4 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Колко много слова за едни изпечени международни мошеници- веригите!? Решението е просто и лесно- не купуваме от ТЯХ! Но и българските търговци трябва да се държат спрямо нас, като нормални хора с други нормални хора! Ще дам малък пример- немска фирма работи с българска(подизпълнител) но на цени 5ПЪТИ ПО НИСКИ ОТ НЕМСКИТЕ. ИДВА КРИЗАТА И НЯКЪДЕ ТАМ НЕИЗВЕСТНО ЗАЩО, ТЕ СПИРАТ ДА РАБОТЯТ С БЪЛГАРИТЕ, ЗА ДА ОСТАНАТ ПАРИТЕ В ГЕРМАНИЯ. Коментарът според мен е излишен!

 5. 5 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няколко пъти го казвам! В тези преговори липсват още 3 страни много по-вече ощетени от тази война. Първата е на останалите търговци на дребно и едро, които държат все още около 60% от пазара. Отстъпките които получават са смешни 3-10%, за разлика от тези на големите вериги, където отстъпките са 40-50%! Съвсем справедливо нали?? Другата страна са остналите все още тук-там дребни производители неработещи с големите вериги и нечленуващи в тази организация на "Големите производители". Кой ще ги защитава тях? И третата страна са обикновените клиенти и потребители, който страдат от тази ценова война и са принудени да купуват нискокачествени и необусловано скъпи стоки, заради високите отстъпки, които се дават на веригите.

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "zlatco33":

  "Дупетата" в българските магазини са по 5- 6 лева, а във веригите по 10. Повече от това здраве му кажи! Вериги- вериги, ама за окови на българите! А сега слагачи пляскайте минуси и плюскайте "дупета" с разни Ета от които вероятността за рак се увеличава с 6700%. Имахме държава- сега сме колония и опитен полигон за свинските фармацевтични и хранителни компании!!!

 7. 7 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До 6 Гражданин! Абсолютно си прав. Причината да ни приемат в Евросъюза е точно тази! Заедно с Румъния бяхме един нов пазар от около 32 милиона души. Дойдоха тука, направиха си веригите, продават си нискокачествените стоки/изчистват ги тук/ и изнасят печалбата и оборотните пари извън България. То и заради това държавата клекна. Няма и да ни приемат и скоро в Шенген-Няма икономически причини поради които да ни приемат, но глупавите политици и още по-глупавите журналисти не могат да го разберат! Липсва им умствен капацитет.

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "zlatco33":

  Докато сме единици, тези които проумяваме за какво става дума, а другите - тоест мнозинството плюскат и се "радват" на "европейските " дюкяни- така ще е!

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#7] от "zlatco33":

  Поне вече търговският регистър е публичен, седни прочети финансовите отчети, да видиш колко печалба се "изнася". Освен Метро, които са тук вече 13 години и са приключили с инвестициите, всички останали са във фаза "наливане"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Все пак се надявам, да се е получил развален телефон. Изобщо не мога да си представя, че човек може да направи нещо такова

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Оп, пуснах коментар под грешната статия

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  До коментар [#7] от "zlatco33":

  За 2010 печалната на Метро е 60 млн., а оборота 800 хил. лв. 10% отиват в хазната.
  До коментар [#2] от "pi314_":
  7-те милиона, като докато не направят връзка м/у ниските цени във веригите и ниските си доходи ще продължаваме да обедняваме. Яжте немските марципани по 60ст..

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прави сте! Много от клиентите нямат връзка между главен и гръбначен мозък. Как да им изясниш, че всяка покупка от чуждестранна верига закрива работни места в България и разкрива такива в чужбина. Безработицата ще се увеличава и утре може и те да са на улицата! Жалко но е така!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 14. 14 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До 9 cinik! Само за информация. По-голяма част от договорите на големите вериги/да не кажа всички/ с големите вносители и представители на европейски и световни марки се сключват в чужбина. Парите за реклама, различните видове отстъпки и промоции директно се договарят там! Следователно и парите си остават там, а не в България. Като отчетеш и факта ,че в някои от веригите 90% от стоките са произведени извън България, би трябвало да стоплиш за каква пара си говорим!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  Оборота е 800 милиона.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#15] от "a.nice":

  При общо активи в баланса 400 милиона лева, т.е. поне 5 годишни печалби са останали в България, без да броим загуби, каквито е имало в началото.

  При Карфур активите са за 331 милиона лева, а загубата за 2009 - 31 милиона.

  Кауфланд не публикуват отчетите си в ТР, но поне до 2009 правеха само загуби, според информация от пресата.

  Т-маркет също са на загуба, вече 7 години, като през 2008 г. е 18 милиона лева, а през 2009 - 11 милиона.

  Била имат печалба 22 милиона, при активи от 331 милиона.

  както виждаш, резултатите идват, след като си изсипал доста пари "напред", за радост на строителите, продавачите на парцели, брокерите, фирмите за маркетинг и доста други местни бизнеси, които все още живеят добре покрай тях.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 17. 17 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До 16 cinik! Как си го представяш, аз като фирма да работя 5-10 години на загуба?? Коя фирма може да си го позволи? От къде ще плащаш заплати и осигуровки? Нали фирмите уж са равнопоставени? Ако не си внеса ддс-то всеки месец и не си платя данъка печалба, веднага идват данъчните и ме подкарват с едни ревизии по 6 месеца. Значи за едни може а за други не? Съвсем лоялна конкуренция и равнопоставеност! Нали?

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#17] от "zlatco33":

  От питането ти ми става ясно, че за доста хора е важно да се прави сечено на веригите, ама защо точно - това после ще го мислят! Един вика - печелят на наш гръб! Как бе, човек? Коя печели, коя губи, ама май повече е второто! Аааа, ама ето го на! Губят! Значи имат пари да го правят, безсрамниците...С шапка или без шапка, Зайо винаги ще яде бой!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 19. 19 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До cinik! Момче, много си далеч от истините!! За ПАЗАРИ се водиха ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ! Не за ИДЕОЛОГИИ! Да ама при войните не се знае кой ще победи, а и вече с тези атомни оръжия, може и да няма изобщо свят! За това много по-лесно и безопасно е да дойдат и да те заробят икономически. Като си така зависим си послушко, по-нисък от тревата и по-тих от водата! Това е и простата причина поради която ни приеха в Евросъюза набързо, набързо с Румъния, без да сме изпълнили критериите и без да сме им кой знае колко необходими. Бяхме един нов пазар от около 32 милиона души. Дойдоха тук направиха си веригите, продават си стоките произведени в техните страни и не се интересуват вече от нас. Ние сме превзета от тях територия. Това е и причината да не ни приемат в Шенген! Няма икономическа причина поради която да ни приемат! Когато се намери такава ще ни приемат. Сега на мода са Харватска, а след нея и другите неприети в Еврозоната страни от Баланите, защото това са нови пазари за тях западняците! Това е и причината западните държави да са с работещи икономики и ниски безработици, а ние да сме вече 22 години все последни в Европа.Ще сме все последни, докато не доидат политици мислещи първо за България, а след това за всичко останало!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  До коментар [#16] от "cinik":

  Какви активи бе човек, те сигурно броят и стоката, която е тяхна само по документи. Нали знаеш кога ще я платят. Какво са инвестирали метро, едни ламарини. Единствено земята, но това е лесно конвертируем актив. В моловете са под наем.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#20] от "a.nice":

  Като са "едни тенекии", защо никоя нашенска фирма не ги построи? През 1999, когато влезе Метро, имаше 4 магазина "Оазис" на ВИС-2 и това бяха всичките супермаркети в цяла България. На всички останали места стоката се продаваше през щанда, за да не се краде. Дори хората се убеждаваха един-друг, че свободното обикаляне с количката не е вариант за България и няма да го видим никога. Извинявай, но ние не можем да чакаме 10, 20 или 70 години, за да се появи българска верига, български телевизор, българска прахосмукачка и т.н.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#19] от "zlatco33":

  През 1997-1999 г., когато влизаше Метро, постави условие всички опаковки да имат щрих-код. До този момент, лично съм гледал, такъв щрихкод имаше само на 4 български стоки - шоколадите Своге, десертчетата Република, цигарите на БТ и соковете Литекс. Дори си спомням, че синдикатите по разни консервни фабрики и хлебозаводи бяха свикали протести, преграждане на ЖП прелези, гладни стачки и заплахи за самозапалване, с искане държававта да "нагъзи" Метро, да продава с лепени на ръка етикети, а хлябът да е в телени касетки вместо опакован.

  Откакто се очовечиха по тези въпроси, почнаха да продават и в чужбина. Със стария манталитет и знания нямаха шанс.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 23. 23 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До cinik! Когато влизахме в ЕВРОПАТА какво беше? Обещаваха и обесняваха, че всички стартираме равни. Да така беше. На една и съща писта, при еднакви климатични условия. Разликата беше съвсем малка. Ние с каруци и стари и куци магарета, а западняците с лъскавите Поршета и Мерцедеси и безупречни механици. Вярно на една и съща писта наречена България! Сиреч, западняците с опита натрупан с поколения, как се прави бизнес, с обучени мениджъри с натрупани от поколения капитали, както и със сериозната подкрепа на техните си банки /лихви по кредити 1-2%/,както и правителства даващи им безлихвени заеми на неограничени суми и насреща ние, с професии нямащи нищо общо с търговията, с лихви по кредитите 12-15% , като в самото начало трябваше някой да ходатайства за тебе, или да дадеш подкуп на банков служител за да ти отпуснат изобщо заем, както и с цялата държавна машина и всякакви борчески групировки срещу себе си. Кои сме ние ,че изобщо се осмеляваме да се занимаваме с това? И все пак някои успяха, макар и по-малки, макар и в не толкова лъскави и големи магазини, но успяха! Не че не го можем, можем го но не ни позволяват! Сега нещата са си все същите! Големите вериги с отстъпки по 40-50%, ние с отстъпки по 7-10%. На персонала в големите вериги заплатата и осигуровките се плащат от далите стока там, на нашия персонал ние си плащаме масрафа. В големите проверяващи не влизат никога, нас ни проверяват системно. Банките и държавата си ги знаем.
  Това всичкото което го пишеш, може да хване дикиш само пред хора които не са в бранша, не и на мене тия!!!!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#23] от "zlatco33":

  Някой погрешно е разбрал влизането в ЕС, приятелю! Хората искат да пазаруват в модерни магазини, ти искаш да си джиткаш гаражното магазинче, каквито в развитите държави отдавна няма. Не защото е Европа или Амеркиа, а защото техническият прогрес ги прати в историята.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 25. 25 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До cinik ! Когато почнеш да продаваш 15 000 /петнадесет хиляди/заглавия, внасяш от 5-6 европейски държави и зареждаш магазинната мрежа в почити цяла България /без великите големи магазини/, тогава можеш да даваш квалификации за това кое е гаражно магазинче и кое не! За сведение само, номенклатурата в прехвалените Лидъл и Пени е около 3 500-4 000 заглавия.

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK