Готови са 4 от 6 части на стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй"

Готови са 4 от 6 части на стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй"

© Анелия Николова
- Утре продължават преговорите за удължаване живота на 5 и 6 блок

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" е приело първите четири части от общо шест на стрес тестовете в централата, съобщи пред "Дневник" изп. директор на дружеството Александър Николов. Остава своите части да предадат от Института за ядрени изследвания и енергетика към БАН и консултантите от "Емпро консулт".


След това окончателният доклад за провеждането на стрес тестовете в ядрената централа ще бъде завършен от "Уорли Парсънс нюклиър сървисис", като се очаква това да стане до две седмици. "До края на октомври ще внесем документа в Агенцията за ядрено регулиране(АЯР), като преди това той трябва да бъде одобрен от принципала ни - Българския енергиен холдинг (БЕХ)", обясни още Николов.
Стрес тестовете на АЕЦ "Козлодуй" започнаха от началото на юни в централата, като месец по-късно бяха избрани външни фирми, които да подготвят необходимата документация. Общо се очаква цената на цялата проверка, станала необходима след аварията на японската ядрена централа край Фукушима, да бъде около 10-12 млн. лева.


На външни изпълнители засега ще бъдат платени 2.52 млн. лева. Конкурсът за стрес тестовете беше разделен на седем части. Първите три лота бяха спечелени от "Риск инженеринг" (общо 1.2 млн. лева), като компанията работи с подизпълнители. Фирмата "ИкюИ България" ще помогне на дружеството по позиция 1 - "Земетресения", като ще получи 30% от стойността й.


Четвъртият лот на конкурса се изпълнява от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН срещу 280 хил. лева, а петият - от "Емпро консулт" (410 хил. лева). Управлението на тежките аварии ще бъде дадено на "Уестингхауз енерджи систъмс". Седмата част на конкурса - обобщаващият доклад - ще бъде подготвена от "Уорли Парсънс нюклиър сървисис".


"Разбира се, изпълнителите на първите четири части от доклада имат забележки към нас. Ще изчакаме и препоръки на Агенцията за ядрено регулиране и ще се съобразим с тях. Очакваме и насрещни проверки от други европейски регулатори като част от ревизията на всички атомни мощности на територията на общността", обясни още изп. директор на "Козлодуй".


Ключово място при осигуряването на по-голяма безопасност на централата заема монтирането на допълнителни източници за външно захранване. Изключването на външното захранване стана и една от причините за аварията край Фукушима.


"Купили сме нов дизелов генератор с мощност 800 киловата, предстои обявяването на нови процедури за още генератори, които да могат да подадат енергия в случай на авария. Тук няма цунами, но трябва да изключим риска от загубването на външно захранване", обясни шефът на АЕЦ "Козлодуй".


Европейският съюз стартира стрес тестове на всички централи в общността. Те се провеждат от операторите в централите и се следят от местните ядрени регулатори. В България оператор е АЕЦ "Козлодуй", а Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще проследи изпълнението на стрес теста.


Окончателните резултати от проверките се очаква да бъдат обявени от Брюксел през юни 2012 г. Времето на подготовка на докладите във всяка страна е строго фиксирано. До 15 септември дружествата оператори трябва да са готови с междинен отчет, а до 31 декември - с окончателен. От своя страна Европейската комисия ще представи напредъка по изследванията на 9 декември.


Междувременно АЕЦ "Козлодуй" продължава преговорите с евентуалния изпълнител за удължаване на живота на пети и шести блок в централата. Единственият останал кандидат е консорциум с водещи компании "Росенергоатом Русия" и "Електрисите дьо Франс". "В края на август отворихме техническата оферта на участника и досега преговаряме по нея.


Имаше спорни въпроси, но смятам, че сме на финалната права на преговорите. До края на месеца ще отворим и финансовата оферта", каза още Николов. Окончателните преговори между българската централа и международния консорциум започват по-късно днес в България. "За съжаление ние нямаме никакъв опит в удължаването на ресурса на ядрени централи, а партньорът, който сме избрали, е един от най-добрите", смятат от "Козлодуй".


Експлоатационният срок на пети и шести блок изтича в края на 2017 г. и 2019 г. съответно. Желанието на централата е той да се удължи с още 20 години. АЕЦ "Козлодуй" може да сключи договор с концерна за удължаване на експлоатационния живот след одобрението на БЕХ. Изисква се и разрешение от АЯР за стартиране на процедурата по самото удължаване.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на RED MAFIA
    RED MAFIA
    Рейтинг: 624 Любопитно

    А вода за охлаждане има ли достатъчно ? 7 те централи на Гердап ще осигуряват ли винаги достатъчно вода, или само когато поискат ?

    Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK