"Виза Европа" пуска мобилни разплащания от човек до човек

За целта потребителят трябва да има смартфон, банкова карта и абонамент за услугата

"Виза Европа" пуска мобилни разплащания от човек до човек

© Associated Press
- Първо ще се превеждат само суми в евро в Европа. Получателят на сумата не трябва да е регистриран за услугата

Превод на пари чрез мобилния телефон до контакт в телефонния указател на GSM-a, номер на мобилен телефон или до номер на банкова карта Visa е новата услуга, която пуска международната компания за разплащания Visa Европа, съобщи главният й изпълнителен директор Питър Айлиф.


За целта е необходимо потребителят да има смартфон, дебитна, кредитна или предплатена карта Visa с банкова сметка съответно от банката, издала картата. Освен това тази банка трябва да поддържа услугата и клиентът да се регистрира за услугата и да свали приложението за смартфона си. Новата услуга работи чрез приложение за смартфон, което позволява на потребителите да изпращат пари.
Извършването на мобилно разплащане от човек на човек не изисква получателят на сумата да е регистриран за услугата. След като изпращащият избере получателя от телефонния указател в мобилния си или номер на мобилен телефон, или номер на банкова карта Visa, средствата автоматично се изпращат до дебитната, кредитна или предплатена карта Visa на получателя.


Първоначално мобилните разплащания от човек на човек на Visa ще са достъпни само на английски език чрез приложение за операционната система Android и ще позволяват трансфер на средства само в една валута - евро, на картите Visa и VPay, които са издадени в Европа. Поддръжката на други операционни системи, валути и плащания в страни извън Европа ще бъде осигурена в следващите няколко месеца, посочиха от компанията.


За българските банки, работещи с Visa, предлагането на услугата ще бъде възможно от този месец. Средства ще могат да се изпращат до всеки картодържател на Visa в Европа. Според компанията сред ползите от тази услуга са лесното и удобно изпращане на средства, без значение дали става въпрос за 10 евро, взети назаем от приятел; да се раздели обща сметка в ресторант или да се изпратят пари на студент.


Освен това не е необходимо и да се открива отделна сметка. Нивото на сигурност е същото като за всички транзакции на Visa.


Освен мобилни разплащания от човек до човек Visa пуска още една услуга - за известия. С нея се известяват регистрираните за услугата картодържатели на Visa в реално време, когато тяхната карта е използвана за извършването на покупка или изтегляне на пари в брой. Услугата използва платежната мрежа на Visa Европа, за да обработва информацията.


По този начин потребителите могат да си създадат архив за извършените транзакции, без да пазят всяка отделна касова бележка. Услугата е и защита против измами – потребителите научават моментално, когато картата им е използвана без тяхно разрешение. Банките - членове на Visa Европа, ще могат да избират между две различни услуги за известия.


Едната е Visa Alerts Data Feed. Тя им позволява с вече съществуваща платформа да подобрят системите си и да съобщават за операция в почти реално време. Другият вариант е Visa Alerts Full Service и осигурява на банките членове, които нямат възможности да изпращат известия, пълен набор решения, които те могат да използват, за да уведомят клиентите си почти в реално време, когато картата им бъде използвана. Двете нови услуги на компанията са разработени съвместно с компанията Monitise.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 876 Весело

  и най-умният си е малко прост....
 2. 2 Профил на Лора Рахнева
  Лора Рахнева
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Ще чакам с нетърпение услугата.

  Prepare for complications.
 3. 3 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Браво! Да секнем малко далаверата на банките.

 4. 4 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 503 Неутрално

  само дет не пишат колко ще печели виза от трансферите. щото сега не печелят хич лошо.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 5. 5 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 393 Неутрално

  като ти откраднат гсм-а какво става? гсм = портфейл

 6. 6 Профил на Н.Н.
  Н.Н.
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#5] от "c0ng0":
  Прав сте - ГСМ = портфейл. ГСМ-а има някои предимства, обаче:
  - Най-вероятно информацията, ако ви е толкова ценна, ще бъде бекъпната я на някой облак, я на домашното Ви ПЦ. При портфейла, директно трябва да си преиздавате картите.
  - Тая работа с разплащането едва ли ще става без някаква парола или пин.
  - Хората отдавна измислиха приложенийца, които да ти "втухлят" смартфона дистанционно, за да те предпазят от злонамерени посегателства над личната ти информация.

  Земята е космическият първенец по брой на идиоти на глава от населението.
 7. 7 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Това ще го ползвам веднага щом излезе!

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 8. 8 Профил на sv84
  sv84
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Найс! Чакам го с нетърпение!

 9. 9 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 500 Неутрално
 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Това ще дойде в България след 5-10 години и със сигурност едва след като влезнем в €-зоната.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Такса за транзакция? Да не се окаже, че ходенето до банката е многократно по-изгодно!

 12. 12 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Има една холандска фирма NXP Semiconductors N.V (NasdaqGS: NXPI ) спиноф от Филипс... дет е хот плей за 4иповете за тез пла#ания

  Продуктът е PN544 near field communication.

  This NFC-enabled mobile phone will allow consumers to perform a variety of secure contactless transactions from convenient payments, data sharing, public transport, event ticketing and access control, while providing a secure, flexible and interoperable canvass to create the next experience in mobile-on-the-go.


  Mobile payments will constitute 15% of all card transactions by 2013, and the volume of mobile payments could surpass that of traditional credit cards within a decade, the World Payments Report stated, according to NFC World.

 13. 13 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":

  В Турция го има....

  NXP Semiconductors N.V. (NasdaqGS:NXPI) announced that Turkcell (TKC) has selected the PN544 near field communication, or NFC, radio chip for Turkcell's recently launched T20 smartphone. The T20 handset, manufactured by Huawei, is one of the world's first commercially available low-cost Android NFC-enabled smartphones.

 14. 14 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#11] от "gogo2011":

  Нема-нема да е скъпо... ина4е никой нема да го ползва... става дума за литъл мъни... но пък много транзакции... еврейски принцип по-добре 1 млн. * 1 лев ... отколкото 1 * 1 млн. лева...

 15. 15 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Digital Wallet е името на джаджата....

 16. 16 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Хора,

  тва е биг бизнес.... в момента наново се раздават картите м/у:

  - производители на хардуер.. 4ипове... телефони
  - софтуер като Гугъл
  - телекоми
  - банки

  Битката е гууулема... вервайте ми

 17. 17 Профил на gligi
  gligi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  шшшшшшшшшшшш - какъв е този звук?
  хакери, спамери и други мошеници потриват ръце, доволни от новината...

 18. 18 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Аз не чаткам как се свързва контакта от телефонния указател с банковата му сметка, щом получателя не трябва да е регистриран за услугата. Трябва да е в същата банка може би поне?

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#13] от "totilas":

  Прав си, хуйвей изкараха много добри модели и в момента сриват пазара на смарттелефоните.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#4] от "512":

  Да бе, много печелят, но след това разпределят голяма част от печалбата си между 4000 членове

 21. 21 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 547 Неутрално

  по добре е виза да превежда парите по сметка в банка а собственикьт на сметката ако има дебитна карта тя да бьде захранвана с парите от сметката в банката и титоляра на сметката да избира как да си използва парите на пос терминал от банкомат на гише от банката или рзплащане по електронен пьт от банкомат
  сега трябва смарт фон операционни системи инсталирани приложениа заредени батерии забравени телефони настьпва електронен хаос

 22. 22 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#19] от "Десен":

  Значи новият хайп дет се задава на хоризонта е "near field communication"... NFC.... по подобие на ключовете на колата... натискаш копче и става нещо... плащаш... нема да се бъркаш за стотики... само дет паре си требе некъде по сметките... да са нацъкали левчета... пък ако нема - ша дадат кредит...

 23. 23 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#3] от "oziris7":

  няма да секне... а се увеличава само уестърн юнион ще се лишат от по-грамотните си клиенти

 24. 24 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 547 Неутрално

  те банките като останат без работа и почнат да ськращават клонове и персонал и банковите служителки ще изтрящят като останат без работа то и без това една две в клон разбират от цялата работа другите служителки са масовка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK