Газ много, трасета малко

България изостава с изграждането на алтернативни връзки със съседни държави

Газ много, трасета малко

© Дневник1 януари 2014 г. -  минали са пет години от последната газова криза, която остави България за две седмици без гориво. Между Украйна и Русия отново има конфликт за цените и транзитните такси и в страната отново има дефицит на газ. Единствената алтернатива за доставки е новата газова връзка с Румъния, но и тя невъзможна, защото по нея тече... руски газ.
Хранилището в Чирен не е разширено достатъчно, за да покрие временните нужди на страната, а това в Галата е напреднало до "идеен проект". Трансевропейският газопровод "Набуко" още търси източници на синьо гориво, "Южен поток" е спрял в Турция заради неразбирателство с Анкара. В България предприятията спират, а икономиката търпи загуби. Азербайджан, Грузия, Узбекистан и Туркменистан са готови да ни дадат природен газ, но той не може да стигне до нас, защото няма как.- Газовата независимост на страната остава за бъдещето

Не, това не е утопия, а твърде възможен сценарий, и то не само за 2014 г., а във всеки един момент. Близо три години след газовата криза от януари 2009 г., която дойде заради споровете между Русия и Украйна, страната ни е направила малко за енергийната си независимост. А тогава бяха определени основните приоритети за това - изграждане на междусистемни връзки с Румъния, Гърция и Турция.
Засега първите две изостават с по година - съответно за 2013 и 2014, а тази с Турция е ниво "идеен проект". Другите цели предвиждаха разширение на хранилището в Чирен и създаване на второ край Галата. Около тях също няма съществено движение - първото е още 450 млн. куб. метра вместо необходимите 900 млн., а второто на ниво "идеен проект".


Междувременно България продължава преговорите си с "Газпром" за доставки на природен газ след 2012 г., когато изтича срокът на досега съществуващите доставчици - "Овергаз", "Винтерсхал" (участие в тях има "Газпром") и 100% дъщерното дружество на "Газпром" - "Газпром експорт". А между Русия и Украйна отново има искри за доставките и транзитните такси.


Връзката с Румъния с най-големи шансове да стане скоро


Ръководството на Българския енергиен холдинг не се ангажира с точна прогноза коя от двете тръби ще стане първа. По-напреднала е газовата връзка с Румъния, по която работи "Булгартрансгаз" съвместно с румънската "Трансгаз". "По отношение на газовата връзка с Румъния сериозно ускорихме темповете. Плановете са строителните дейности да приключат до края на 2012 г.


Тъй като говорим за трасе с дължина около 25 км, се надяваме първият газ да потече в началото на 2013 г.", обясни пред "Дневник" изп. директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Йордан Георгиев. По думите му в момента страната се намира пред "сериозно предизвикателство".


"Започнахме работа едновременно и по четирите газови връзки на България със съседните страни. Това, повярвайте, е сериозно предизвикателство пред българските газовици: и пред нашите инженери, и пред проектантите, а и пред хората, които трябва да предложат работещи финансови схеми за всяка от четирите газови тръби", казва Георгиев.


"Най-вероятно първа ще стане връзката с Румъния, но от гледна точка на диверсификацията  тя има най-малко значение", коментира пред "Дневник" и Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация. По думите му и в момента съществува опасност от газова криза заради конфликтите между Русия и Украйна, които не могат да се разберат за цената на горивото и транзитните такси.


"За да има газ от други доставчици, а именно по южния газов коридор от Каспийския регион, са необходими две условия - транзитно  споразумение между Турция и Азербайджан и изграждането на разклонението на газопровода Турция - Гърция - Италия, т.нар. гръцка връзка", обясни във вторник и икономическият министър Трайчо Трайков. Според него пътната карта трябва да е факт през 2014 г. Министър Трайков все пак изразява надежда разговорите между Азербайджан и Турция да приключат с успех.


"Ние бихме искали да купуваме газ от доставчиците, който да минава транзитно през Турция за България", каза министърът. Междувременно в началото на октомври икономическият министър Трайчо Трайков направи обиколка сред бившите съветски републики, като получи отново уверение от Азербайджан и Грузия, че може да получим от тях природен газ. Условието е да има техническа възможност за доставките му, каквато в момента няма.


Най-важните връзки - с Гърция и Турция


Втора по напредък връзка след румънската е гръцката, обясниха от БЕХ. "В началото "загубихме" почти година, тъй като се наложи да предоговаряме с нашите партньори важни клаузи от акционерното споразумение. Реално проектът "тръгна" едва през ноември 2010 г. Но не мисля, че тази първа година е загубена. Защото сега имаме един читав и работещ проект, който ще бъде реализиран", обясни Георгиев.


Страна по договорите за изграждане на междусистемни връзки с Румъния, Сърбия и Турция трябва да е "Булгартрансгаз", а с Гърция е БЕХ. В момента по общия проект с Атина е сключен договор за изпълнител на технически проект, ОВОС и ПУП-парцеларен план. Според прогнозата на БЕХ по тръбата могат да започнат редовни доставки през лятото на 2014 г. Вместо до Димитровград газопроводът ще е от Комотини до Стара Загора.


Според Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори най-важни за страната са именно връзките с Турция и Гърция, защото освен диверсификация на маршрутите ще ни позволят и диверсификация на източниците. От Атина и Анкара може да се купува и азербайджански газ.


Най-изостанал в момента е именно проектът  с Турция, който се намира на идейна фаза по данни на Министерството на икономиката. Според експерти най-вероятният маршрут на тръбата ще бъде по пътя на трансевропейския "Набуко", въпреки че самият проект беше отхвърлен да е част от южния газов коридор, каквато беше първоначалната идея.


"Колкото до газовата връзка с Турция, която впрочем е най-краткият и евтин път за алтернативни на руските доставки на природен газ, ние за първи път излязохме от фазата на идеите и навлязохме в прагматичен етап. Работна група от специалисти, организирана от икономическото министерство, извърши предварително проучване и оцени възможностите за реализация на този интерконектор, като избра приоритетен за реализация вариант", каза Георгиев.


Вместо това България ще може да се включи в ITGI (газопровод между Турция, Гърция и Италия) чрез връзката Стара Загора - Комотини. Все още липсва информация дали "Набуко" ще има и друго трасе през България.


Друга алтернатива за страната е газовата връзка с Сърбия, по която са осигурени средства от оперативна програма "Регионално развитие", но засега само за проучвателната част. Общата стойност на връзката е 120 млн. евро. Предстои да се уточни какъв ще бъде газът, получаван от тръбата. Очакваната реалистична дата за започване на дейностите по проектиране и строителство на междусистемна газова връзка България - Сърбия е в средата на 2013 г., а влизането в експлоатация - през 2015 г., смятат от БЕХ.


Перспективите щяха да са добри, ако имахме тръби, връзката между България и Турция би дала възможност към страната ни да потече каспийски газ от Азербайджан и Северен Ирак, както и да се транспортират количества от три терминала за втечнен газ: от Ревитуса край Атина и от двата турски LNG терминала – Ереглиси на Мраморно море и край Измир на Средиземно. А до тези терминали може да се доставя втечнен газ от Северна Африка и Персийския залив.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Де бе кабинетът? Реже лентички и ни обяснява как еди кой си бил много лош. Бунаци !!!! Като искаш да показеш колко можеш, го правиш.

  Че колкото време Овчаров бе министър (2005-2007), толкова Борисов е премиер (2009-2011).

  и най-умният си е малко прост....
 2. 2 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 581 Любопитно

  А дали след време няма да стане: трасета много, газ малко?

 3. 3 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо Турция няма проблеми с доставките на руски газ,дори си намали квотите. Защо "Син поток" не мина през България,чрез който Турция получава най-вече газ.
  Как може страни който исторически винаги са били противници сега да нямат проблеми, а ние който уж сме били съдружници, не можем да се разберем.Ако причината за това е съветският/болшевишки/ модел на държавно устройство, би трябвало да съчувстваме на руският народ, защото са най-пострадали от този международен експеримент.

 4. 4 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Единственият алтернативен път са подводните нефто- и газопроводи. Така Русия (и покрай нея и ние) ще се отървем от паразитите, които живеят на транзитни такси!

 5. 5 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Г-н Премиер ти Бойко Борисов ли си, или клонинг на Тодор Живков - ще построим социализЪмЪт, светло бъдеще за българите и безплатни шоколади ?! /евтина газ в неограничени к-ва - пропуснах/
  Премиерът: Забранявам “замразяване” и “спиране”!
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=213166
  Забранявам на министрите си да употребяват думите “замразявам” и “спирам”. На предишното заседание вече наложих забрана на думата “ще”. Това обяви вчера министър-председателят Бойко Борисов.
  Бойко Борисов информира, че по отношение на проекта Южен поток принципно няма проблеми. "17-те млрд. куб. м. газ ще текат по сегашните тръби, които са сто процента наши, а разликата в другото до 63 млрд. куб. м. газ ще минават по новите тръби", каза той. Премиерът беше категоричен, че и "Набуко" и "Южен поток" имат място на територията на България.
  http://www.bnews.bg/article-12748
  Междусистемната газова връзка България-Румъния започва в началото на 2013 г.
  http://radioalisa.hopto.org/index.php?option=com_content&view=article&id=8758:---------2013-&catid=138:2010-11-22-13-47-29&Itemid=413
  Трайков: Имаме амбиция междусистемната връзка с Гърция да бъде изградена до 2013 г.
  http://www.novini.bg/news/22436-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-2013-%D0%B3-.html
  Договор за проектиране и изграждане на междусистемна газова връзка между България и Сърбия беше сключен в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Очаква се строителството да започне през 2013-2014г., съобщи икономическият министър Трайчо Трайков.
  http://argumenti-bg.com/3826/podpisahme-sas-sarbiya-za-mezhdusistemna-gazova-vrazka/
  Междусистемната газова връзка на България с Турция, която е решено да бъде построена, ще стане част от газопровода Набуко. За това са се разбрали при официалните си разговори днес в София премиерът Бойко Борисов и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган, стана ясно от техните изявления след срещата.
  http://www.investor.bg/news/article/106366/332.html

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Може ли да ми разтълкувате какво се казва в :

  "Според експерти най-вероятният маршрут на тръбата ще бъде по пътя на трансевропейския "Набуко", въпреки че самият проект беше отхвърлен да е част от южния газов коридор, каквато беше първоначалната идея."

  че не се разбира много от шифрограмата?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Докато под думата "инфраструктура" Бойко разбира само претупани пътища с калпав асфалт и нищо друго, така ще е. И докато той е премиер, разбира се.

 8. 8 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тази статийка като опит да се вкара "кислород" на един политически проект ли да се тълкува?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#3] от "nikodim821":

  Турция и Гърция нямат проблеми, защото мислят в перспектива и не са имали за управници Гоце и Р. Овч. с техния "голям ш(ч)лен"!

  Може ли да бъдете малко по-конкретен - от кой "международен експеримент" е пострадал руския народ? Менкането на Мечката и Путя не е "международен експеримент", а вътрешен такъв - те си ги обичат!

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Весело

  Излишно писание. Никаква надежда да му обясните на Мутрата, че газовите връзки са първостепенен, жизнено важен приортет за страната. Банкянският пазвантин има друг дневен ред - футбол, вързано, люпене на семки, белот и тук-там някоя пикасовка на коляно. Резането на ленти, откриването на голф-, спа- и хамам масажи и без това му идват прекалено много на крехката фатмашка психика, та не го натоварвайте и с други грижи.

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#3:"nikodim821"]Защо "Син поток" не мина през България,чрез който Турция получава най-вече газ. [/quote] защото преди 12 години едни умници около луканката, повечето вече покойници, решиха да се гъбаркат географски и екологически с ГАЗПРОМ относно третата "нитка", която от време оно се планираше да минава през България.
  Покойниците смятаха че друг път за газа няма, понеже Черно море длибоко, 2200 метра биля ... ДА, ама НЕ, руснаците и италиянците го прекараха прец Черно море.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#11:"boby1945"]защото преди 12 години[/quote] грешка преди 17 години .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не знам защо някой говори ей така ,няма как в тая криза да спре газа щото и Руснаците го закъсват за парички ,а по добре е да имаш да взимаш.

 14. 14 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Хйде пак се почна форумната сополивост. Сопрете се, бре! Гадта, мутрата, бичмето, пазвантина и т.н. (ако аз ви определя за такива, модераторите, странно настроени на антиправителствена вълна, ще ми изтрият ОДМА мнението) Б.Б. с какво пак е съгрешил пред взискателния ви взор? Не се е наел сам да финансира "Набуко" с няколко милиарда евро, а чака Европа да го направи? Или защо не строи "Южен поток" в момента (пак с няколкото милиарда от излишъка ни. Щото ние сме Дубай или Катар и парите ни са бол... НАЛИ?), ами полага "некачествен асфалт" по някакви пътища? Драги комуноиди, всичко опира до пари. И вие се борите така злобно и безогледно за... парички. Ах, ама може ли идеалисти като вас... Може! Защото "Газпром" плаща на предателите на националните си интереси. Не сте само вие. Украинци, поляци, румънци, германци дори се продават на тази компания-мастодонт. Ама, моля ви, недейте да се опитвате да се правите на принципни. Някак си не звучи убедително на ъгъла, където сте се подпрели предизвикателно.

  :)
 15. 15 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Осигуряването на газ по алтернативни трасета е изключително труден процес, който изисква и време и страшно много средства, а и често зависи от политическите и търговските отношения между други страни. Нека гледаме в перспектива - след 5 години например, живот и здраве - да имаме връзките с Румъния, Гърция и Турция. Споразумения за газта между доставчиците и транзитиращите страни до тогава най-вероятно ще бъдат сключени - всички имат интерес от това.
  Най-хубавото е, че вече имаме стратетия различна от осланянето единствено на руски газ през Газпром. За което можем да поздравим управляващите.
  А в близките 2-3 години явно ще трябва да се надяваме другарите да не се изпокарат пак с Украйна и като резултат да ни врътнат и на нас кранчето...

 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#15:"theanalyser"] явно ще трябва да се надяваме другарите да не се изпокарат пак с Украйна и като резултат да ни врътнат и на нас кранчето... [/quote] няма да се изпокарат, на тези политици дето се караха и си играеха на "европски" ценности им набиха канчетата, някои даже ги сложиха в панделата, но което е по важно, с краденето си, глупавата политика и наглото си поведение тези политици няма да помиришат власт в Украйна още поне 50 години, нещо като нашият лостов, ще си седи в миманса во веки веков.

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#13:"bta"]няма как в тая криза да спре газа щото и Руснаците го закъсват за парички ,а по добре е да имаш да взимаш. [/quote] В интерес на истината при капитализЪма е по добре да има да ДАВАШ, даже нашите сополиви милионери, тип Иво Недялков, Анжел, Миронов, се договедиха до тази истина още преди 20 години....
  Дали "няма как ... да спре газа" е спорно, ако има крадене на газ под формата на приобщаване към Европа, каквото правеха "оренжевите" в Украйна преди 4 години, като стой та гледай може да се случи.... да се надяваме че им набиха канчетата и повече няма да хитруват .... ще видим....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да осигурят терени за построяване на терминали за втечнен газ, където да инвестират частници. Така може да се получава газ от различни източници и да се поддържа икономиката при газова криза. Освен това ще станат по-бързо отколкото мегапроектите, като Набуко например или пък интерконекторната връзка с Турция.

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#18:"radoslavdj"]Да осигурят терени за построяване на терминали за втечнен газ, където да инвестират частници. Така може да се получава газ от различни източници и да се поддържа икономиката при газова криза.[/quote] само изглежда лесно...
  Първо "частници" българи няма да инвестират, щото нормата на възвръщаемост на капитала е много ниска бизнесът с втечнен газ е яко регулиран по добре хотелче...
  Второ кораби транспортиращи втечнен газ не се пускат през Инстанбул, така че ще трябва да си построиш терминалчето на едно от двете морета за които си мечтаехме 1913 (преди 15.06), но не и на Черно море...
  Затова баба ми казваше някога, скъпите неща не са за прости хора......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Дневник, газовата връзка Хасково - Комотини, може ли да ни снабдява с газ от гръцките терминали за втечнен газ?

  Ако България се разбере с Гърция да използва техните терминали, срещу такса на всяко използване, а след това се договорим с износител на втечнен газ, има ли как да се вкара в България без да имаме терминал?

 21. 21 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Към коментара на #9 Василин.
  След февруарската революция с цел демократизирането на обществото в Русия се изграждат работническо селски съвети и се обявява амнистия,което позволява на много емигриранти и заточенци да се завърнат в страната и активно да се включат в политичиският живот. Така Лев Бронщайн-Троцки, който фактически ръководи революцията от 1905 г, заедно с още 275 души се завръща от САЩ, а Владимир Илич Ленин с 32 души от Швейцария. Всъщност без тези интелегенти, който успяха да организират недоволните от войната и икономическото състояние в страната хора,едва ли Октомврийската революция би успяла. Няма преобладаващо участие на организираната работническа класа, както са предполагали Маркс и Енгелс.
  Лениновата теория за революционата ситуация, като необходимото условие за успеха на пролетарската революция, може да се отнасе за всеки бунт,независиму от движещите сили.Бунтовете наистина възникват, когато върховете не могат да управляват по новому, а низините не искат да бъдат управлявани по-старому.
  ВАЖНИ ЗА УСПЕХЪТ НА РЕВОЛЮЦИЯТА СА ЛОЗУНГИТЕ И ДЕКРЕТИТЕ, КОЙТО ОТПРАВЯ БОЛШЕВИШКОТО РЪКОВОДСТВО КЪМ НАРОДА.
  Лозунга за самоопределение на народите е бил отдавна назрял за многонационалните империй и е една от причините за започване на Първата световна война.След войната победените империй се разпаднаха и възникнаха множество нови малки държави, но това не донесе благоденстние на общоевропейската общност.
  ДЕКРЕТЪТ ЗА МИРА
  Войната започнала като някакъв местен конфликт убийството на австрийският предстонаследник Франц Фердинант и с очакване да завърши бързо се проточва с включването на все нови страни и се превръща в световна като всяка страна очаква да стане победител и да реши свой проблеми за сметка на свойте противници.Народите изстощени от продължителната война разбират нейната безсмисленост и на много фронтове дори започват да се побратимяват. Разбира се лидерите на държавите от страх, че ще им бъде потърсена отговорност от свойте народи за тази безсмислена война, отчаяно търсят военна победа за да легитимират участието си във войната. Болшевиките завзели властта чрез военен преврат издават прословутият Декрет за мира с който предлагат примирие и незабавно започване на преговори за мир без анексий и контрибуции. Всъщност с този декрет те предлагат деколонизация и самоопределение на общностите нещо за което предвид националният егойзъм не са готови воюващите общности.Чрез този декрет болшевиките са очаквали там където управляващите не го приемат народните маси да започнат революция и така войната да стане причина за Всеобща пролетарска революция, която да доведе съгласно прогнозите на Маркс до диктатура на пролетариятът в цял свят.Разбира се това не може да стане защото след включването през 1917 година на САЩ във войната се изменя балансът на силите в полза на Антантата и въпрос на време е нейната победа.Така че деколонизацията и самоопределението не е изгодно на колониалните държави, за чийто колонии всъщност се води самата война.Това проличава след победата, защото победените загубват свойте колонии и иперийте се разпадат, докато тези на победителите остават.
  Специално този декрет не донася в Русия очакваният мир а напротив следва интервенция и последваща Гражданска война страната е последна в която настъпва мирът чак през 1922 г.
  ДЕКРЕТЪТ ЗА ЗЕМЯТА
  Независиму от омяната на крепостното право през 1861 година земята в по-голямата си част е собственост на бившите помещници, здраво свързани с воената каста. Земята се работи на изполица (аренда) от безимотните селяни.Съществувала е идея за решането на този въпрос през есента на 1917 година, като този въпрос е трябвало да се реши по демократичен път след дебати в Думата, но болшевиките го решават едностранно с избухването на революцията при което спечелват на своя страна безимотните селяни, но същевременно силни врагове в лицето на военната каста,която най-вече са собственици на земята. Независиму от огромната територия, но поради природно-климатичните условия и слабата механизираност, производителноста на трудът в селското стопанство е ниска,а следствие на войната, където е мобилизирано по-голямата част от работоспособното селско население тя става още по-ниска,следствие на което качеството на живота на занимаващите се със земеделие е много лошо. Този декрет има решаващо значение от тактическа гледна точка, но от стратегическа гледна точка е вреден, защото разпокъсва земята, с което се намаля възможноста за внедряване на механизиция и повишаване на производителноста на трудът, а от там повишаване на ефективност от селскостопанското производство.Навярно това е причината против декрета да се обевят социалистите-революционер/ЕСЕРИ/.Така наред с вътрешните врагове в лицето на старата управляваща каста,новата власт си създава враг от бившият свой съюзник. В заключение можем да констатираме:
  ДЕКРЕТА ЗА ЗЕМЯТА НАНАСЯ НЕПОПРАВИМИ ЩЕТИ НА РУСКИЯТ НАРОД, ЗАЩОТО РАЗПОКЪСВА ЗЕМЯТА С КОЕТО НАМАЛЯ ЕФЕКТИВНОСТА ОТ ПОЛЗВАНЕТО И ТОВА Е ПРИЧИНАТА ПО-КЪСНО ДА СЕ ПРОВЕДЕ ПРИНУДИТЕЛНАТА КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ, КОЯТО СЪЗДАВА НОВИ ВРАГОВЕ НА ВЛАСТА В ЛИЦЕТО НА ДОВЧЕРАШНИТЕ СИ СЪЮЗНИЦИ- СЕЛЯНИТЕ.
  Виждаме че мотивът за Октомврийската революция и движещите сили трудно може да бъдат определени, че са тези, който Маркс предвижда за пролетарска революция.Тъй като Русия е многонационална империя, революцията би прилягало да се отнесе към национално-освободетилнит,а следствие съществуващите по това време архайчните аграрни отношения може да бъде отнесена и към аграрните революций.
  Съветският модел възникнал от недоволството на множеството от народите на руската империя, не може да се приеме, че отговаря на изискванията на Маркс за пролетарска революция предизвикани от високопроизводителният начин на производство създал количествени натрупвания, който предизвикват качествени изменения в производствените отношения. Дори много по-късно претиндиращите за наследници на Маркс считат, че дори при липса на организирана работническа класа да успее пролетарската революция стига да съществува максическа партия. За пример сочеха Монголия и се опитаха да докажат тази соя теза в някой новоосвободили се от колониалното господство страни и в Авганистан.
  Но да разсъждаваме какво би станало ако Октомврийската революция не беше избухнала.Войната щеше да свърши навярно по-рано, защото чрез нея всъщност беше ликвидиран източният и югоизточният фронт. Това означава през зимата и евентуално пролетта на 1918 година тъй като тя завърши лятото на 1918 година.Така Русия щеше да бъде на страната на победителите и щеше да получи огромни репарации както получиха останалите победители.Нямаше да бъде откъсната за дълъг период от време от Европейските страни и като се има предвид Февруарската революция, която с ликвидирането на монархията откриваше път за демократизирането и икономическото и развитие.Навярно нямаше Германия да потърси реванш за загубата от войната, защото трудно Хитлер би се решил да воюва на два фронта, така че нямаше Русия да понесе по-голямата част от тежестта на Втората световна война и да даде най-много жертви.
  Така че когато твърдя че Русия, най-много е пострадала от КОМУНИЗМА има предвид тези разсъждения.Как би им опонирал.

 22. 22 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не разбрахте ли че всичко е театър, пиар, избори,втори мандат?
  Завода за боклук го обещаваше докато беше примиер, ама правителството му пречеше. Боя се че и сега правителсвото пречи. Те са си самодостатъчни. Лентичките и окрупняването бизнеса на избраните олигарси, това са приоритетите. Другото е ала-бала за пред електората и то този който е с капаците. Бутай, бутай направо като на заколение в промишлените кланици. И после мрънкайте, ама те му пречеха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK