България ще изучава полския опит в шистовия газ

България ще черпи опит от Полша при проучването за находища на шистов газ в страната, съобщиха от икономическото министерство. Представители на ведомството заедно със свои колеги от външното и екоминистерството са били на посещение в Полша. Придружавали са ги областните управители на Варна и Добрич, както и представители на разградската администрация.


В България разрешение за проучване за находища на шистов газ има американската компания "Шеврон". Дружеството ще търси природен газ в "Блок 1 Нови пазар", намиращ се на територията на областите Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. Веднага след получаването на разрешението за проучване екологичните организации, както и опозицията в страната се обявиха против добива на шистов газ, като поискаха решението да бъде взето с референдум.


"Едва 4% от поляците в районите на предоставените разрешения за проучване на шистов газ са против тази дейност според проучване на Варшава", обясниха от българското икономическо министерство. От ведомството също така добавят, че хората приемат "с огромно мнозинство шистовия газ като реална възможност за диверсификация на енергийните източници, а местните органи на управление подкрепят проучвателните дейности".


Полша е първата страна в Европа, която допусна на територията си компании от Северна Америка и Европа в областта на търсенето, проучването и добива на природен газ от шистови скали. През 2011 г. са прокарани 10 вертикални проучвателни сондажа, като в един от тях успешно е просондирана хоризонтална част, включително е изпълнено и хидронатрошаване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radoslavdj
  radoslavdj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Шистовият газ е изключителна възможност да намалим 100 процентовата си зависимост от руския природен газ. Ако въобще ще се свиква референдум трябва преди това обществото да се информира максимално добре. Да се видят всички положителни и отрицателни страни. Опитът на Полша в тази сфера ще ни е от полза.

 2. 2 Профил на alfa
  alfa
  Рейтинг: 409 Неутрално

  То цял в цял свят стачкуват- ние НЕ! Поляците само 4 % са против ние 70%

 3. 3 Профил на Ало, Ваньо?
  Ало, Ваньо?
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз съм 100 % за шистов газ в Банкя. Най-големият ползвател на газ е Топлофикация София. Банкя е икономическо най-изгодно местонахождение.

  Спечелилият поръчка за около 50 000 лв. за коментари във форумите е 25-годишният Антони Стоев, управител на дружеството "ЕМ ЕНД МАРК" ЕООД.
 4. 4 Профил на stich
  stich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тва първото - радославдижей - е изказване на слабоинформирано зомби с нулева способност за анализ в мозъка! Каква зависимост бе шуши - ние нямаме ни един тец ни една фирма да работи на газ. За каква енергийна зависимост става дума - ние сме най-независими от цяла Европа - както спрямо Русия така и спрямо газа.

  Наместо да плямпаш кат навита латерна - питай що плащаме природния газ на 350 долара докато Германия и Гърция го плащат на 170...

  Шизтовия газ е няква ретроградна извратена приумица на петролните компании. В Америка са съсипани огромни райони при добива - ама в пустинни райони а тука ще добиват в земеделски райони! Това е абсурд! Който иска добив на шистов газ в България е национален предател и неадекватен боклук!

  Бъдещето не е на фосилните горива. До 2020 целия Европейски Съюз трябва да добива минимум 20% от енергията си чрез ВЕИ. Това е бъдещето. Къде са ни вятърните генератори къде са ни слънчевите батерии... Политиците знаят да регламентират сектора на веи а се правят на улави пред петролните компании. Това е защото всичките са национални предатели и орални прелюбодейци.

  СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ - ОТВОРИ СИ ОÌТЕ ЗА ЛЪЖИТЕ!

  ПРОТЕСТИ СРЕщУ шИСТОВЯ ГАЗ И ЖИВИ ВЕРИГИ ОКОЛО СОНДИТЕ - ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА СПРЕМ УНИщОЖЕНИЕТО НА ДОБРУДЖА - ЖИТНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!

 5. 5 Профил на stich
  stich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Шистовия газ е с най-голямо колиèство парникови емисии и най-нисък коефициент на полезно действие - най-нискокалориèн дори спрямо въглищата.

  Публикувана в Ню Йорк Таймс кореспонденция между фирми доказва è добива на шистов газ е една колосална пирамида - следващия финансов балон след недвижимите имоти. Да не позволяваме територията на България да послужи като играчка в ръцете на самозабравили се борсови нехранимайковци и ретроградни утрепки.
  ЧЕТЕТЕ, ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ, МИСЛЕТЕ, ЗА ИМАТ ДЕЦАТА ВИ БЪДЕщЕ!

  СПИСАНИЕ 8 ПУБЛИКУВА ПРОСТОРЕН МАТЕРИАЛ ПО ТЕМАТА С шИСТОВИЯ ГАЗ. ОПИСАН Е МЕТОДА НА РАБОТА НА ФИРМАТА шЕВРОН.
  шЕВРОН СА ОСЪДЕНИ НА МНОГО МЕСТА ПО СВЕТА - В ЕКВАДОР ДЪЛЖАТ 8 МИЛИАРДА ОБЕЗщЕТЕНИЕ ЗА ПРИчИНЕНА ЕКОЛОГИчНА КАТАСТРОФА!

  ДА НЕ ДОПУСКАМЕ НИ ЕДИН СЛУЖИТЕЛ НА шЕВРОН ДА СТЪПИ НА СВЕщЕННАТА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ!

 6. 7 Профил на echo
  echo
  Рейтинг: 8 Гневно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK