Корпоративна банка ще увеличава капитала си с 20 млн. евро

Операцията ще стане със заем от основния акционер "Бромак" и е със 7% лихва


- От банката не казват дали ще финансират сделка

Корпоративна търговска банка (КТБ) ще увеличи капитала си с подчинен срочен дълг. Това става ясно от съобщение на банката до Българската фондова борса. КТБ е поискала разрешение от БНБ, която трябва да се произнесе в 30-дневен срок. Сумата е 20 млн. евро като ще влезе в капитала от втори ред на банката.


Заемът се предоставя от основния акционер в банката - "Бромак" (57.29%), който е собственост на Цветан Василев. Към края на юни тази година капиталът на финансовата компания е 354.1 млн. лв. според отчета й в БНБ. С операцията банката ще повиши капиталовата си база, което ще й позволи да увеличи и кредитните си експозиции.
Подобни действия често се използват от банките и за да отпускат голям или няколко големи заема. Това направи през пролетта на тази година ПИБ - тя вдигна капитала си със специални облигации за 20 млн. евро, което й позволи да увеличи кредитния си портфейл с 320 млн. лв. С почти толкова (316 млн. лв.) беше финансирана и сделката за покупката на основните активи на "Кремиковци".


В съобщението на КТБ не се дават подробности дали смятат да отпускат или финансират голяма сделка. Неофициални информации и мнения на политици обаче неведнъж са посочвали, че зад купувача на "Булгартабак" стоят банката и собственикът й Цветан Василев, депутатът от ДПС и собственик на многобройни и различни медии Делян Пеевски, както и собствениците на "Винпром Пещера", свързвани и с производителя на цигари "Кингс табако".


От компаниите официално отричат подобна връзка. "Булгартабак" беше прехвърлен на официалния си собственик "ВТБ Капитал" преди дни.


В сряда Цветан Василев коментира увеличението на капитала така: "Банката расте по-бързо от предвиденото и увеличението на капитала е съвсем естествена реакция на акционера да подкрепи растежа й." По-думите му не се планира отпускане на големи кредити.


Според наредбите на БНБ такива заеми не трябва да превишават определено съотношение спрямо собствения капитал (капиталовата база) на банката. За голям кредит се смята този, който е равен или е над 10% от капиталовата база, като експозицията към едно лице или икономически свързани лица не може да надвишава 25 на сто от собствения капитал на банката.


Според условията на увеличението на капитала срокът на привлечения от КТБ подчинен срочен дълг е 6 г. с лихва 7% годишно, която ще бъде погасена еднократно в края на срока. Главницата също ще бъде погасена по този начин. Предсрочно дългът може да се изплати само при разрешение от БНБ, тъй като сумата влиза в капиталовата база на банката и се третира по определен ред.


Според Наредба 8 срокът на подчинен срочен дълг в капитала от втори ред на банка не може да е по-къс от 5 години. Това е така, тъй като през последните пет години до падежа размерът му се включва в капитала с намаление от 20% годишно.


Например, ако срокът му е 7 години, през първите две години цялата сума на подчинения срочен дълг ще се включва в капиталовата база на банката, а в оставащите пет години с по 20% по-малко годишно. След падежа сумата се изключва изцяло при изчисляването на капиталовата база на банката.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Uprsport
    Uprsport
    Рейтинг: 1496 Любопитно

    Не става ясно дали увеличението на капитала е по препоръка (указания) на БНБ. Защото ако е на БНБ това ще е третата банка с проблеми в кредитния портфейл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK