"Булгартабак" ще сменя ръководствата и на дъщерните си дружества

"Булгартабак" ще сменя ръководствата и на дъщерните си дружества

© Красимир ЮскеселиевДни след като продажбата на "Булгартабак холдинг" от държавата на руската банка ВТБ стана факт, от компанията са пуснали известия, че ще бъдат сменени съветите на директорите на трите водещи предприятия в групата - цигарените "Благоевград БТ" и "София БТ" и тютюнопреработвателното "Плевен БТ".


Това показва справка в Търговския регистър, където са публикувани съобщения за общите събрания на акционерите на дружествата, на които ще се гласуват промените в края на ноември. Преди това на 1 ноември ще се състои и общото събрание на акционерите в "Булгартабак холдинг". На него ще се гласуват промените в ръководството на групата.


Предложението е в съвета на директорите да влязат бившият шеф на компанията Ангел Димитров, един от шефовете на "ВТБ Капитал" - Александър Романов, съдружникът на Любка Качакова и участник в "Българския Великден" Явор Драганов, бившият вече финансов директор на "Билла България" Венцислав Чолаков и собственичката на фирма за авторемонти Миглена Христова.
В съвета на директорите на "Благоевград БТ" ще влязат Явор Драганов и Миглена Христова на мястото на Ясен Попвасилев и Емил Сандев. Своят пост ще запази изп. директор на дружеството Петър Папучаров. В "София БТ" също ще бъде подменено частично ръководството - вместо Румен Порожанов и Красимир Петров в него ще влязат Венцислав Чолаков и Ангел Димитров.


Поста си запазва Ирена Вълева. Изпълнителният директор на "Плевен БТ" Владимир Цветанов ще продължи да фигурира в съвета на директорите на дружеството. Освен него в ръководния орган вече ще бъдат Венцислав Чолаков и Явор Драганов, които ще заменят Ангел Блажев и Диана Николова.


Тютюнопреработвателното предприятие на "Булгартабак холдинг" "Плевен БТ", както и цигарената фабрика "София БТ" завършиха първите шест месеца на годината с печалба. При "Плевен БТ" тя беше  1.46 млн. лева при 212 хил. лева за януари - юни 2010 г. Софийската цигарена фабрика обаче отчете 69% спад на печалбата до 1.43 млн. лв., показва отчетът на дружеството за първото полугодие. Цигарената"Благоевград БТ" завърши периода с нетна загуба 947 хил. лева заради договорени ниски експортни цени на цигарите.


Държавата продаде своя дял от 79.83% от "Булгартабак холдинг" в края на август срещу 100.1 млн. евро. Купувач стана единственият участник в конкурса - регистрираното в Австрия специално за целта дружество "БТ Инвест". Официално зад него стои руската държавна банка ВТБ чрез дъщерното си дружество "ВТБ Капитал". Все още остава неизвестно името на истинския купувач на холдинга, който е клиент на ВТБ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK