Yahoo забранява на евентуалните си купувачи да общуват помежду си

Yahoo забранява на евентуалните си купувачи да общуват помежду си

© ReutersНякои от потенциалните купувачи на Yahoo възроптаха срещу исканията на интернет компанията да запази конфиденциалност, която ще им попречи да подадат общи оферти за придобиване, пише "Ройтерс". Съветниците по продажбата Goldman Sachs и Allen&Co информираха заинтересуваните страни за клауза в договора, който трябва да бъде подписан, за да получат достъп до конфиденциалната финансова информация на компанията. Според нея отделните компании не могат да комуникират помежду си, за да предложат обща оферта.


Клаузата разгневи няколко потенциални купувача, включително фирми с частен капитал, които смятаха да предложат на интернет компанията обща оферта. Те отказаха да подпишат споразумението, а според един от източниците клаузата означава, че няма да има сделка.


Компанията с пазарна стойност около 20 млрд. долара трудно ще бъде купена от една компания с изключение може би на Microsoft. Дори и те обаче обмислят обща оферта със Silver Lake Partners и Canada Pension Plan Investment.
Основателят и главен изпълнителен директор на китайския гигант за електронна търговия Alibaba Group Джак Ма отново изрази интереса на групата да купи Yahoo. "Ако бордът иска да продава, аз искам да купувам. Само трябва да ни уведомят", каза Ма.


Правилото е отчасти насочено към задържане на конкурентното напрежение при подаването на оферти. То дава и повече контрол на Yahoo над стратегическия преглед на компанията. Тя не е срещу обща оферта, но иска да насърчи конкуренцията и да не позволи на наддаващите да формират един гигантски консорциум според човек, близък до ситуацията. "Ако те имат контрол, могат да свържат хората по начин, по който ще се образуват два консорциума", казва източникът.


"Ако пък разрешат на всички да говорят с всички други, най-накрая може да има само една оферта и няма да има смисъл от търга." Говорител на Yahoo отказа коментар по въпроса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK